Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 11:14 - С купуване на гласове Монката ще си връща короната ?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1447 Коментари: 1 Гласове:
0



С купуване на гласове Симеон ще си върне короната!?

image

PlovdivMedia - С купуване на гласове Симеон ще си върне короната!?

„Цялата бесовщина с купуването на гласове е организирана от Симеон Сакскобургготски, за да си върне короната, да запази Мусала и Враня, а му помагат Доган и Кошлуков” – с тази смайваща теза влетя в кръчмата Насо Испанеца и ни тушира на мига.
 
Христо МАРКОВ


Знаех, че възира в Испания още по времето на комунизма/откъдето му дойде прякора/, че там се захвана да бачка в хотелите на починалия президент на „Атлетико”-Мадрид Хесус Хил, че после се ожени за негърка и стана нещо като представител на иберийска фирма за екзотичен лов в Кения, че стана почитател на Франко и крайната десница, че намрази до гроб Симеон, кадет Рилски/злите езици разказваха, че Насо в началото на емигранството цъфнал при царя за помощ, а оня го отпратил с досада, снимка и автограф/, че в началото на 90-те си дойде, но бързо се разочарова и отново пое пътя към Марбея, че после обикаляше Средиземно море с някаква група за фламенко. Абе, отвсякъде човек с нестандартен живот и идеи, но чак пък толкова да си развинти фантазията не предполагахме. Насо обаче продължи да си упорства: „Да бе, това с пазаруването е организирано от царския двор”.
Помолих екзотичния Насо, който също ще гласува на 5-ти като горд българин с двойно гражданство, да ми развие с повече подробности тезата си. Как бе Ицо – удивяваше се Испанеца – нали от теб знам, че историята се повтаря като фарс? Е, и какво от това, упорствах.
Айде, виж историята на Римската република. Там всичко се избира. Всяка година има избори, къде с камъчета, къде с подобие на бюлетини. Изпълнителната власт се държи от магистратите, нещо като сегашните министри. На всеобщ „народен вот” са подложени и сенаторите, консулите, преторите, квесторите, едилите. Даже имало „народни трибуни” , които специално били избирани да защитават правата на плебеите от произвола на магистрати и сенатори. Трибуните били нещо като днешния обудсман. Ако не свършел някой защитник
работата го сменяли на следващата година с избори и слагали нов, който вгорчавал живота на администрацията. Някой по-отворен консул решил да отдели лични пари, да ги даде на част от плебса и да изберат трибуна, който той посочи. Народният трибун не се престаравал и удовлетворявал богатия. Постепенно така започнали да действат и другите римски първенци. Да, ама гражданите-избиратели се изхитрили и започнали да вдигат мизата всяка година. Искали все повече сестерции за гласа си. Някои от сенаторите предлагали на избирателите даже част от личните си хетери за удоволствие и забава. Тогава гласували само мъжете, а хетерите имали задачата да ги „насочат” към правилния кандидат. В един момент на римските първенци им писнало от тази покупко-продажба и извикали „здравите сили” от гладиатори и редовна войска, които с мечове и копия сложили ред в разпасания електорат.
Така в 44 г. пр. н. е. дошъл Юлий Цезар и незабавно се прогласил за доживотен диктатор, а на 16 януари 27 г. преди Христа назначеният Сенат дал на Октавиан титлата „Август” и се сложило началото на Римската империя, която продължила 500 год. И всички били доволни и щастливи, защото си запазили и сестерциите, и хетерите в собствените легла.
Сега хващаш ли повторението на наште избори. Тъй като Първанов не става за Император се привиква на власт „батюшката-цар” в лицето на Симеон, кадет Рилски, който спретва една „конституционна монархия”, подбира си Правителство и верни нему и короната депутати. За целта основна роля играят приятелите му Доган и Кошлуков, които имат задачата да повторят отвращението на плебса от пазарлъка на гласове. Пред ЕС се оправдаваме, че панацеята се лекува само по този начин/монархия/, олигарсите са доволни, че запазват откраднатото /тецове, панаири, разпределителни дружества/, самият цар си става законен собственик на гори, дворци и палати, Станишев е доволен, че е спасена социалната справедливост, Румен Петков и Масларова, а на Бойко и Костов обещават да бъдат следващите патриции. То, между другото, нещо подобно изиграва Борис Трети с преврата от 1934 г. и въвеждането на личния режим до 1943 г. Монархът идва и слага край на уродливите пазарлъци за гласове с дърва за огрев, баня, обеди, чалгии и разкешване по секции. Всички живеят в мир със себе си, а европейските комисари ръкопляскат.
Насо Испанеца се бе разпалил и нямаше сила, която да го спре. След няколко дни като горд българин с двойно гражданство щеше да участва в изиграния и разказан от самия него сценарии.
Тук се наложи да му припомня продължението на историята. Римските имератори/монарси/ се отдават на разгул и самозабрава, потапят се в кръвосмешения и безразборен секс , та се раждат идиоти като Нерон и Калигула. В един миг не е ясно кой на кого е наследник, вследствие на отровителства, заточения или обикновени обезглавявания на короновани глави. През 410 г. от новата ера се прави една генерална репетиция за бастисване на империята, а през 450 год. от изток идват хуните на Атила /някои историци смятат, че си е чист прабългарин/, които не оставят камък върху камък в Рим и слагат край на Империята. След тях няма нито избори, нито Римска империя, нито относителна или лична демокрация. И това също е част от историята, която се повтаря...
Насо ме гледаше като Симеон, кадет Рилски след посещение в циганска махала, компанията влезе в остър спор на чия страна да застане, а аз се размечтах за един безбожник като Атила...
Днес Испанеца ми се обади и каза, че още не си е избрал сценария /на Римската република или на Римската империя/, но ще иде да гласува за всеки случай.


Тагове:   Римска империя,


Гласувай:
0



1. анонимен - А?
04.07.2009 11:33
А какво му остава на плебея?
Не иска императорът да е гола вода,
Не иска да е тарикат,
Не иска да е крадец,
Не иска да е с фес,
Не иска да е лъжец.
Кой ли го е еня за плебея.
Както и да гласувая то се знае къда ще отидат сестерциите и хетерите. Или не е така?
А?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543909
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031