Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2009 19:41 - Следизборен детайл или нещо ново на политическия хоризонт...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1809 Коментари: 1 Гласове:
0



Има ли нещо ново на хоризонта ?!

            Облъчването на определени внушения от социолози и телевизии преди изборите имаше две основни цели, които се защитаваха най-вече финансово и политически. Първо – да затвърди лъжливата представа, че в България има нормален политически процес, който протича в рамките ляво-център-дясно. Това, разбира се, не е така и всички го усещаме. Второ – да размие максимално програмните приоритети на партиите и да сведе дебатите до половинминутни изказвания, които да доведат избирателя до състояние на пълна обърканост.

Що се отнася до нивото на този шум, всички знаем, че е свързано с шумоленето на едни пачки, за които няма да разберем нищо, въпреки усилията на Сметната палата.
Тук трябваше да се изпълни ГЛАВНАТА ЗАДАЧА – да се внуши на хората, че тези избори не са нищо особено, а поредните. Че тези избори не са решителни за скъсване с проваленото статукво на прехода. Провалено, по данни от ЕС, ЕК, ОЛАФ, “Гардиън” “Ню Йорк Таймс”, “Файненшъл таймс” и който се сетите още. Цялата лекламна кампания на БСП, изработена от скъпо платените  еврейските „специалисти” трябваше да ни насочи натам – неизбежно е участието на БСП и ДПС във властта, защото Бойко от Банкя няма да събере нужните гласове.  Даже президента Гоце ден преди избора се появи във вестника на Тошо с директното внушение за коалиция между Герб и БСП.

И тук обикновенния български избирател, много лъган и недоверчив, се оказа доста по-прозорлив и умен от социолозите-врачки и еврейските пиари станишеви, взети заедно.  Ми той си е /електората/ доста по-умен от политиците.

Хайде да започнем отначало. На политическия ландшафт в България е пълна каша. Старите партии до такава степен “еволюираха”, че самите те не знаят къде са. Всъщност знаят – те са там, където има пари.

Най-напред трябва да се съгласим, че на практика у нас не съществува значима лява партия. Политическата баба БСП отдавна е забравила заветите на Димитър Благоев – Дядото. В класическата БКП винаги е имало неколцина богати и интелигентни хора, които са се посвещавали на левите идеи именно по идейни съображения. Днес нейната наследница упорито си изгражда икономически елит от средите на анонимни функционери /да не кажа никому неизвестни слуги/, между които изпъкват няколко яркооткрояващи се цървуланковци. Пълни и безнадеждни селяни. С една дума – класически простаци, но богати.

Синята коалиция пък изпадна в хамлетовска дилема – хем без Бойко, хем с него, но ако можем да влезем във властта исул-исул, по терлици. Ама как да им повярваш като видиш в листите булонката Асен Агов или металурга Данчо Бакалов, който даже си въобрази, че е готов за силов министър. И тях наказаха жестоко бившите им избиратели. Спадът им надхвърля 50%.

Сега да погледнем към либералния център в България. Където няма да видим нищо. Тъй като по нашите географски ширини това понятие не съществува. Ние тука му викаме – “и тако, и вако”, а като стане напечено употребяваме “или-или”. НДСВ се опитаха да играят тази игра известно време, в резултат на което се сцепиха на два пъти. Накрая завършиха с няколко десетки купени гласове, шмекерии тип „семейство Паси” и поредното абдикиране на Симеон, кадет Рилски.

Роля на либерал играе по-успешно ДПС,  тъй като Доган е майстор на иширетите в стил “и тако, и вако”. Ама никой не знае какво е това ДПС. Ако отворите който и да е учебник по политически науки и разгледате стандартите за политическа партия, ще видите, че ДПС всъщност не е партия. Това е крайнолява организация, обременена с тежки исторически, етнически и религиозни комплекси, които рецидивират. Преди години го нарекох етнически синдикат. Ако въобще ги възприемем като партия, това е партия на селската беднота, управлявана от местни кланове, чиито конци се дърпат от един политически феодал. За каква либерално-центристка формация можем да говорим там, където липсва какъвто и да е вътрешнопартиен диалог. Той изцяло е заместен от спорадичните монолози на Ахмед Доган. Впрочем, за да бъдем докрай честни, нека кажем, че явлението “Доган”, съвсем не е самотно на хоризонта. Характеропатите в нашия политически живот, които се имат за лидери, не са един и двама.

            Може и да съм ви доскучал с написаното, но се опитвам да провидя една голяма полза от резултатите и на първо място това е нормализирането на политическия живот, защото освен Герб и част от малките партньори имат воля за сериозни промени в обществения живот и на първо място извеждането  на реалната пряка демокрация – референдуми, нова конституция, свиване на администрацията и някои идеи на партията на „Зелените”, които успешно ми внушиха, че чистотата на природата и чистотата между хората са пряко свързани. Тоест, в нажежената и  острастена полемика се появиха и нови идеи за нормализиране на лъжовния ни политически живот, някои от тях може да са спорни и естравагантни, но са нови и привлекателни. Старият политически ландшафт си отива безвъзвратно /БСП, СДС, ДСБ, ДПС/ и дано някои от новите играчи имат волята за разрушаване на втръсналата ни контролирана демокрация. Ако не го направят и те ще последват досегашните в нерадоствата им съдба.

           





Тагове:   нови играчи,


Гласувай:
0



1. gothic - toross,
09.07.2009 19:47
аз не съм вещ в политиката като теб, но ми се струва, че неконтролирана демокрация никога и никъде не е имало. Поправи ме ако греша, моля те...Поздравления за проникновените анализи които правиш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543984
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031