Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 22:27 - Станишев май разсипа партията на баща си
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2648 Коментари: 4 Гласове:
4



Станишев май разсипа и собствената си партия

Социалистите се устремиха с изключително скъпа реклама, с ново „Ферари” за презареждане, брадви и секири към нов мандат или поне коалиционно управление под егидата на Първанов,  дори в компанията на Бойко. Липсата на ясна кампания, послания към избирателите и лошото нареждане на листите сякаш нямаха значение за старата червена дама. Още се разнасят легенди за огромната сума, която е заплатена на израелската компания GCS  на личния приятел на Станишев Тал Зилберщайн, които предложили и провели отвратителната черна кампания. За партия, която осем години е била във властта това, меко казано, изглежда странно.

Същата еврейска копания преди години консултира и бившия президент на Боливия Гонсало де Лосада, който емигрира в САЩ, защото в родната Боливия го търсят да го бесят публично. Злите езици в БСП подхвърлят, че младия си лидер няма да го бесят, но евреите са направили всичко възможно да го свалят от лидерския пост.

 На „Позитано" 20 нервите са опънати както беше преди четири години, когато трябваше да се намери успешна формула за правителство, но днес трябва да се намери онзи магьонически алгоритъм за спасяването на партията. С тази задача, която изглежда е по силите на Хари Потър, ще се занимава насроченото за утре  заседание на Изпълнителното бюро. Ще е интересно и гневливо.

След първия си успешен правителствен мандат, БСП загуби изборите по-катастрофално дори и след свалянето на Жан Виденов от власт. „Как го допуснахме това, след като цялата власт я държахме в ръцете си. Медии, телевизии, радиа, НСО и други", тюхка се организационния отдел на партията.  От няколко дни предизборният щаб на БСП заседава усилено, за да намери отговор на въпроса как така стана, че „ни биха с правилата, които ние сътворихме".  

 „Ако не беше кампанията срещу Синята коалиция - първо с опита за  8-процентова бариера, после с припомняне на черното минало, нямаше да посъберат и част от някогашния син електорат. Помогнаха им, като допълнително мобилизирахме и части от мекия десен електорат, който отиде и гласува за ГЕРБ", аргументира се политическият психолог Димитър Гронев . Според него основната грешка в кампанията на столетницата е липсата на ясен адресат на посланията. „Какво означава „Ние сме на ваша страна"? Кои сме ние, царят на българи и гърци или мажоритарният кандидат на БСП", попита риторично Гронев.

Според почти всички сериозни анализатори  кампанията е била толкова странна, че заслужава да влезе в учебните пособия за правене на предизборно агитиране като експеримент с отрицателен знак. „Демонстрация е на непрофесионализъм. Освен, ако не е имало някакъв много дълбок замисъл, за което се съмнявам",  иронично отбеляза Цветозар Томов, но той пък направи по-дълбочинен анализ, че по-съществена роля са изиграли непрекъснатите скандали – заменките, Мургина, картелизацията на бизнеса и угнетяващото чувство за несправедливост, което насадиха станишевите министри.

            Недоволството от БСП беше допълнително подгрято от младежката кампания „Презареждане" на депутата Кирил Добрев  Мнозина от социалистите бяха потресени от факта, че в разгара на световната финансова криза партията хвърля грешни пари, за да наложи недотам младите си лица в рекламна кампания, която по своето парично изражение би подхождала повече на „Ферари".  Друга част от червения елит направо обвини  ръководството си, че е отворило широко вратите на партията за омразните червени олигарси, които настроили дори твърдия електорат срещу себе си.

            Татяна Дончева, Младен Червеняков, Красимир Премянов, Добромир Гущеров в един глас отправиха обвинения към Станишев и компания, които не са се чували дори след провала на Виденов, а именно -  разпад на структурите, липса на ясни принципи и морал на партиен живот, вземане на решенията на централните партийни органи поради неясни съображения, формирането на ръководство "не като отбор, обединен около политика, а поради някакви тънки сметки и баланси", пълна липса на дискусия в самата партия. Удивление буди и пълното мълчание в тази ситуация на президента Георги Първанов, чието протеже е самия Станишев. Според Дончева президентът си подбира следващия свой храненик, който да наложи за шеф на столетницата, която се срива с всеки изминал ден. Но комунистическите оракули така и не споменават една от знаменитите реплики на неповторимия Силвио Берлускони. Накратко ще я разкажа. В началото на века си отива лявото правителство на Проди и започва кампанията с телевизионни обръщения от по десет минути. Берлускони се изтъпанва и говори само една минута. Думите му са следните: „Мислете как гласувате, скъпи сънародници. Левицата наистина много обича бедните и затова всеки път, когато вземе властта, многократно ги умножава”. От тогава в седем избора десния Берлускони разпертушинва социалистите, които няколко пъти разпуснаха партийте си. Дали и нашенските социалисти не вървят по този път?




Гласувай:
4



1. chara - Не само Станишев я разсипа, а по-скоро
16.07.2009 22:32
"момчетата" от бекграунда - Румен Петков, Румен Овчаров, Кирил Добрев, тук-там някой олигарх, тук-там и Гоце помагаше
и така ....
цитирай
2. gothic - Които
16.07.2009 22:50
и да са били, добра работа свършиха. Да просължават все така. Спомням си, когато "Работническо дело" стана "Дума", някой каза във вестник "Демокрация": "От дело - дума; от дума - мисъл; от мисъл - спомен...." Дай Боже!!!
цитирай
3. maistora - Изглежда наистина с БСП е свършено като основна политическа
17.07.2009 00:14
сила. Или поне в близките години. Основен виновник естествено е лидера им. Основният им проблем, обаче е пропастта между партиен елит и електорат.
Предстои избираелите им да си потърсят нова лява партия.
цитирай
4. анонимен - Ако Станишев наистина е резсипал партията си,
17.07.2009 11:46
това ще е добре за България. БСП доказа, че е партия развалина. Почти всички нейни ръководители и поддръжници са в състояние на " будна кома". Лошото е, че той и върхушката на БСП и ДПС разсипаха имиджа на България пред целия свят. Колкото до бъдещето на "бабата", ако младите "европейци" в нея не надделеят, може да свърши скоро като НДСВ ! Засега от нея България НЯМА НУЖДА !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9545132
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031