Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2009 15:20 - За Кибрита, Костенец, Китай и Соломон Паси
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 6941 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 04.09.2009 22:06


За кибрита, Китай, Костенец и Паси
image

PlovdivMedia - За кибрита, Китай, Костенец и Паси

Скоро ми се наложи да мина през Костенец. Много китно и пременено градче, чистичко, приятно и с характерния подпланински уют на Карлово и Сопот, Троян и Тетевен. И ме налегнаха сантиментални спомени от казармени времена, защото в самоковските поделения преди трийсетина години бяха много популярни ножовете, произведени в Костенец.

Христо МАРКОВ

Някои чекийки бяха истинско произведение на изкуството с леко закривени дръжки и богата украса по чирените. Произвеждаха се почти във всяка къща, а преди 1944 г. костенските ножари са обикаляли страната да предлагат неповторимите си ножове. Абе, градчето и селото Костенец към него били истинска мека на индустрията с хладно оръжие.
Много по-величествена слава в българската икономика придобива градът с единствената ни кибритена фабрика. От нея пък се снабдявахме с фосфор, за да си произвеждаме разни гърмящи играчки, каквито тогава не се продаваха в магазините. Сега се оказа, че няма и помен от двете характерни производства. Тук-там е останал някой стар майстор на прочутите костенски костури, а кибрит не се произвежда и се размислих като консервативен човек за традиционното производство в такива оазиси на националния дух като Костенец. Иначе единственият поминък на местните хора се върти около жп гарата. Просто още не са спрели да вървят влакове в китната ни Родина. Може и това да стане, колко му е?
Защото кибритената фабрика е открита в Костенец още в 1901 год. и става национално събитие, тъй като е първата на Балканския полуостров. Славата на костенските кибрити се разнася бързо и именно в
Пловдив се организира нещо като борса за кибрит – намирала се на улица „Железарска” в Кършияка. Покрай кибритите са предлагани и прочутите ножове и ножчета на местните майстори. Демек, имало е нещо като постоянно изложение на производството в Костенец.
Градецът бързо се разраства и като любимо място за строеж на вили и почивни домове на софийския хайлайф. Даже на пуриста Балан не харесва арабската дума „кибрит” и предлага да се замени с „драсни-пални клечица”. Непосредствено преди Девети септември някаква профсъюзна-партизанска група решава да подпали фабриката, но са заловени от работниците и публично ошамарени за срам и резил на съпротивителната борба. Така или иначе около 80-те години на 20 век кибритената фабрика в Костенец зарежда целия Източен блок с горящите клечици. Правят се юбилейни кибрити за конгреси на БКП, за годишнини на комунистически вождове от цял свят, за космически полети и олимпиади. Естествено в милиони бройки. По това време играехме като деца „на картинки”, в която с плочки целехме заложени части от лицевата страна на кутийката кибрит, а клечките изтърквахме за придобиване на безценната гърмежна смес.
В нови времена фабриката бе закупена от шведска фирма, която реши, че не е рентабилна и я преструктурира за производство на брикети и подпалки за камини. Местни ентусиасти я възстановиха в помещения на бившето АПК и правеха кибрити с разголени фолкгърли и радваха потребителите на горящи клечки. Преди около месец и това производство окончателно хлопнало кепенци. А аз се сетих за неповторимия ни царски министър на външните работи Соломон Паси как щеше да спасява кибритената индустрия в БГ.
В края на мандата си Паси посети братски Китай и при завръщането си сподели каква била една от целите на посещението му. Изчислил математикът Паси, че ако всеки китаец си купи поне един кибрит от Костенец, щяло да се наложи за над един милиард кутийки с горящи клечки да се открият нови фабрики. Беше убедително вдъхновяващ от идеята си, а това си беше или класическа кретения или съзнателна подигравка с хората, защото Китай е най-големият производител в света на кибрити, запалителни фойерверки и всякакви бенгалски огньове, специално наречени „китайски огън”. Историята сочи, че в ония предели имало серийно производство на клечици, натопени в сяра още от 1270 г. Та и тази идея, като много от царските отиде в графа налудни. Направих проверка и се оказа, че в момента кибрити се внасят в
България от Пакистан, Индия и Русия, която нямаше такова производство преди 20 г. Излизали по-евтини от българските от Костенец. Как става това, ако се плащат данъци и пътни разходи могат да обяснят само царските оракули на икономическите врътки. Така или иначе кибритеното производство в Констенец се спомина, независимо от спомените за фабриката, открита преди 107 г.
А аз си пазя още едно от костенските ножчета, произведено в началото на 80-те год. Въпреки годините и зверската употреба не е мръднало. На тръгване от Костенец на пазара имаше само една сергия, на която дядка продаваше ножчета по тамошен тертип. Купих си едно, защото скоро ще е антикварна рядкост, както и последните кибрити, произведени в местната фабрика.


Тагове:   ножове,   кибрит,


Гласувай:
7



1. tili - Китай е
25.07.2009 16:17
и най-големият производител на мартеници, както знаем !
цитирай
2. lambo - Скоро всичко ще се произвежда, от братския китайски народ
11.01.2011 21:30
За нас ще остане чиновничеството, търговийката, проституцията и т.н.
цитирай
3. анонимен - кражба в swedish matches kostenets
03.02.2012 08:21
лятото,ЮЛИ БЕШЕ ОТКРАДНАТО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ФОСФОР ТОЗИ ПЛАДНИШКИ ОБИР БЕШЕ ОРГАНИЗИРАН ОТ ЗОЯ БОРИСОВА И НЕЙНИЯТ ЛЮБОВНИК.ИРОНИЯ Е ,ВМЕСТО НАКАЗАНИЕ ТЯ ПОЛУЧИ ПОВИШЕНИЕ ТОВА ГО ИМА САМО В КОСТЕНЕЦ.А ЗОЯ СИ ХАРЧИ НЕМЬЧЕНИ ПАРИ-НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА....ДА ТИ Е СЛАДКО ЗОЯ ,САМО ДА НЕ СЕ ЗАДАВИШ
цитирай
4. анонимен - HA HA MADE IN KOSTENSTS
03.02.2012 08:27
НЕ МОЖЕ ДА БЬДЕ-МНОГО Е ТЬПА И ОГРАНИЧЕНА.С КОЙ ОТ МНОГОТО ЛЮБОВНИЦИ ГО Е НАПРАВИЛА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544146
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031