Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 21:22 - Пловдив без лоби във властта !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2583 Коментари: 6 Гласове:
2



За първи път от 1990 г. Пловдив е без  лоби във властта

 

            Искаме или не, но политическата география си е сериозен аргумент  по балканските ширини, а в нашенски условия тя звучи по следния начин: „властващия помага на родния или съврзания с житейското му битие регион, град или село”.  По ред причини – личностни, обществени, роднински,  сантиментални или компенсаторни, като един  вид изкупуване на стари грехове.  С обявяване на новото правителство  констатираме, че за първи път от 1990 г.  града няма да има свое лоби в изпълнителната власт. Което отвсякъде си е лош атестат за „политическия Пловдив”, защото по една или друга причина в двадесетгодишния преход града ни си беше извоювал славата на политизиран полис, който диктува управляващата мода.

            От 1989 год. Пловдив даде на страната един президент /Петър Стоянов/, двама премиери /Иван Костов и Жан Виденов/, трима финансови министри /Костов, Велчев и Радев/, дузина министри, около двадесетина заместник-министри и хора с особен парламентарен авторитет. Да не забравяме, че още през летните месеци на 1990 год.  на Главната  се появи огромен надпис „Пловдив – синята столица на България” и реално бе изпълнен със съдържание чак до 2001 год. После пък дадохме /в областта/ най-високия резултат за НДСВ и ни възнаградиха политическите влъхви с цял финансов царски министър, но с министъра  на транспорта Мутафчиев от Първомай филибелийското лоби в изпълнителната власт сякаш приключва. Това е реалността, засега.  Такава представителност във властта не е имало нито едно поселище в страната, включително столицата. Сега окапахме, колкото и да не ни е приятно. В правителството на Бойко Борисов няма нито един, който дори опосредствено е свързан с града ни, ако не броим софиянеца Трайчо Трайков/не Трайчо Манекена от ВИП Брадър/, който управлявал клона на енергоразпределителното дружество  за Южна България от тук, но това си е чиста фантазна връзка без аргументация . След изборите властовия-географско-регионален център се измества в друга посока. Най-вече към централна Северна България: Симеон Дянков /Троян/, Цветан Цветанов /В. Търново/, Ал. Цветков и Цецка Цачева /Плевен/, Тотю Младенов  и Мирослав Найденов/Враца/ , столицата с Бойко Борисов, Николай Младенов,  Трайчо Трайков, Йорданка Фандъкова /Самоков/, както и Черноморието  - Божидар Димитров, Свилен Нейков, а Пловдив  засега е представен във висшите държавни институции само с неповторимия парламентарен заместник на Цачева, който гледа лошо с блеснал поглед  - самият Павел Шопов. Както се казва в такива случаи – градът си заслужава представителството. Толкова.

            Може на някой тези алюзии да им се сторят фриволни, но по нашенските ширини си има значение, колкото и да не ни се иска. Географското властово лоби в Родината ни е било винаги от значение. Достатъчно е да се справим с историята. Нима Пловдивския панаир щеше да е тази институция без премиера Константин Стоилов в края на 19 век; нима европейския имидж на Пловдив щеше да е така натрапчив още в началото на миналия век  без фамилията Гешови или местните стамболовисти като Иван Антонов. В по-нови времена своя дан за града ни са дали дори  Васил Коларов и Антон Югов, а в годините на демокрация нямаше никога да имаме Коматевския надлез без сериозното застъпничество на финансовия министър Муравей Радев или пък разширението на бул. „Марица”, ако Костов не бе премиер. Каквото и да си говорим, но „И” това е изиграло роля, нали? Иначе финансиране за тези мега-проекти щяхме да видим на върба. А нима първият  европейски месец на културата щеше да е в Пловдив, ако Пешо Стоянов не бе президент, а Костов премиер...  Че даже и рок-динозаврите от „Металика”  дойдоха за първи път на Балканския полуостров в затворения от години бивш стадион „Девети септември”.

            Да не говорим, че  в  комунистически времена привързаността на сантимента бе придобил умопомрачителни размери. Тодор Живков направи Правец от кално орханийско селце град и дори университетски  и увеселителен /Шатрата и къмпинга към нея/ център, а Цола Драгойчева в родната Бяла Слатина построи мини-копие на НДК /още стои в центъра на малкото градче/  и най-големия агро-център на Балканите, да не говорим, че Пенчо Кубадински нацвъка около родния Разград куп ловни полета, от които община още печели сериозни суми, ами да припомням ли за новите центрове по това време в Смолян, Ловеч или Благоевград?!  Без изключение модернизирани със застъпничеството на актуалните на деня партийци.

            Общо-взето така е в нашенските ширини, колкото и да го отричаме – у всеки политик в един момент заговаря детския спомен или родовата кръв, ако трябва да се помогне на селцето или градчето. Направих го и аз, когато преди 20 год. трябваше да се смени името на селото, в което изкарах детството си – от Лазар-Станево да се върне древното Торос. Така е за добро или лошо – местният шовинизъм е и романтичен поттик. Засега Пловдив  липсва от управленската политическа карта, дали е от недостатъчност на представителите ни, дали от пресищане с майни във властта, но остава да се компенсира  отсъствието ни. По какъв начин – това ще е задачка  на новите управляващи или въпреки тях...




Гласувай:
2



1. krotalka - Настават тежки години за Филибето!
27.07.2009 21:29
Ама така е, защото всеки дърпа чергата и иска да е байрактар! Няма и изявени личности от новите политици.
цитирай
2. miralyub - не се косете. . . и аз откривам, че ...
27.07.2009 21:35
не се косете...
и аз откривам, че моят край за първи път от няколко мандата няма да има представител по високите етажи ...
но го отдавам на лошия материал, който запращахме към столицата тази година- не очаквам хората ни в парламента дори и даговорят от трибуната:))).
А! Днес прочетох ,че евентуално един излязъл отдавна кадър ще е зам. в мин-товото на образованието...
но ,какво пък, дали досега Миков, Гайдареца , Чилова и някои други допринесоха с нещо за развитието на региона. Тцъ, категорично с нищо.
цитирай
3. toross - Е-е-х, Северозапада -
27.07.2009 21:47
нали новия социален министър е от Враца - може и да стане, но тук майничките ще трябва да се гънат под гнета на Централна Северна България - на което аз съм си много доволен. Така ни се пада - дано ни узреят главите !
цитирай
4. krotalka - Не се притеснявай,
27.07.2009 22:23
отдавна трябваше да се случи нещо подобно, за да се стренат някои хора!
Жалко е само, че от това ще пострада града...

Мира е Видинчанка и много се интересува от политика! Там и е силната страна.
цитирай
5. toross - Не знаех,
27.07.2009 22:33
че е от Видин, но прочетох от блога и някои неща и ми харесаха - нали съм си мързелив по принцип и избягвам да се ровя много, много.
цитирай
6. krotalka - Нищо де,
27.07.2009 22:36
аз ще те осведомявам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9545022
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031