Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2009 17:55 - Отговор на Леа Коен
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4554 Коментари: 5 Гласове:
4



Отговор на „правото на отговор”...

Г-жо Коен,

С неизразимо задоволство прочетох отговора Ви  на скромния ми отзвук, относно писмото Ви до Светльо Игов и пренебрежимостта Ви към моята деятелност. То не може  и да е иначе, защото аз не принадлежа към Вашия политически, литературен и дипломатически естаблишмент, който  видимо Ви е обладал. Просто Вашият VIP, не е моят VIP и това си е съвсем естествено, разбира се.  На словестната Ви агресивност исках да отговоря с полагащата се доза хумор, но реших, че ще засегна по недопустим начин интелектуалната Ви суета, а тя като „лоялността” е симпатично чувство.

Всъщност,  вчера прочетох и отговора на проф. Игов до Вас, който изчерпва литературно-историческите  заигравания между двама Ви,  та ще се огранича до няколко персонални подхвърляния към клетата ми персона и защото ми се струва, че обвинението на преподавателят ми  към Вас  в „най-банално българско ченгеджийство”  изчерпват обществено -  „преходните” аргументи. Много смутително е внушението към мен, че съм искал „да услужа”  с гнева си на проф. Игов. Когато ми преподаваше не бе професор, а доцент и не пожелавам на никой даскал  да го видят студентите му с остригана глава, защото нещо казал за комунистическия интелектуален властелин Левчев. Точно Игов има най-малко нужда да му се „услугва” /каква думичка само?!/, струва ми се, че ще се съгласите, нали?

А това, че не сте срещали мои текстове или „мемоаристика” ми подсказва, че малко четете, уважаема Госпожо. Тези текстове просто не са в ареала Ви на изтънчени предпочитания. Иначе за родството ми с Тр. Кунев /не знам защо винаги държите на кръвната връзка/ би трябвало да научите от г-н Игов, че през 1987 год. защитих единствената и досега дипломна работа за писателя и общественика. Тогава името му бе табу, ако си спомняте. За съжаление, отиде си Радой Ралин да Ви го припомни, но същото могат да сторят проф. Протохристова и проф. Ганчева, например.

По-интересни са другите гневливи обвинения, които посипвате по клетата ми глава. Ама разбира се, че трудно ще си спомните един от ариегарда във ВНС /едва на 28 г., наивно вярващ в „промяната и мирния преход”/, който по стечение на обстоятелствата не попада в групата на „договорената опозиция”. То и от тези последни редове на зевзеците се роди определението за дружбата ви с посланника-агент „Ива”, популяризирана  като „сестри Кушлеви” /не виждам нищо обидно в това уподобяване, пък и сте музиковед !?/. За  друг  прякор се явявах по-късно в съда да свидетелствам, че един колега не бил Тъп, но си остана шегата. И трябва съвсем, ама съвсем искрено да Ви уверя, че не черпя информацията си от „долнопробни източници”.  Споделям лични впечатления – те нали не подлежат на цензура, все още?  Пък и Вие кратко прекарахте в душната атмосфера на ВНС, за да опознаете цялата група на СДС – нали поехте в средата на 1991 год. /доколкото си спомням през май/  по трудния път на дипломацията. И май се обърквате, защото като секретар на парламентарната група на СДС в 36 НС не знам по времето на ВНС да са изпращани  посланници, след нарочно решение на КС. Но кой знае... Тук правите лоша услуга на работодателя си Желю Желев, защото излиза, че е назначавал  амбасадорите в Европа, извън личната си воля. Да не говорим, че по тази логика Елена Кирчева /агент „Ива”/ е заминала за Швейцария след  решение на Постоянното присъствие на БЗНС ??! Нищо, може да сте забравили, както и това, че Ви смених в УС на Агенцията за чуждестранна помощ, но  не съм злоупотребявал с информацията си, независимо от „долнопробните източници”.  Не е и клюка подписът Ви под  действащата конституция, положен в битността Ви на  посланник, нали?  Ако сте се засегнали от припомняния за „политическата кариера” искрено се извинявам, че съм си позволил да информирам за един от „героите на преходния елит”, към който не съм се числял.

Уважаема г-жо Коен, смут вля в душата ми категоричната Ви гневливост, причислявайки ме до „примитива на Атака” и в нескрит  антисемитизъм. Много ми е далечна партията, в която се фиксирате, а понеже държите на родовия белег да Ви напомня, че за първи път публикувах  през 1987 г. писмото на Трифон Кунев до председателя на Писателския съюз от 26 май 1943 г./намерете го, изключителен текст е!/ , в което призовава гилдията в защита на подгоненото еврейство, както и меморандума по същия проблем. И двата текста след 1944 г. бяха крити /та и досега/, а името му заличено от такива като Бачи Зеев – поинтересувайте се за един от най-зловещите главорези в историята ни. Та, ако вярвате в родовата традиция  – възгледите ми не се отличават от тези на родственика. Разбира се, умилителна е ролята на Ариадна,  която играете и заслужава уважение и почит, но вярвам, че няма да  изпаднете в пароксизма на един мой учител по история, който за атентата в църквата „Св. Неделя” разрешаваше да се говори за Петър Коев, но не и за друг от организаторите – Марко Фридман.

Уважаема Госпожо, тъй като аргументите Ви срещу  скромната ми персона са на древния принцип  Ita est, ergo ita est / това е така, следователно е и така/  ми се ще да Ви призная нещо. Независимо, че озаглавих статията си „Литературната война ...” се стегнах и попрочетох част от книгите Ви /не музиковедските/. Приятно съм изненадан да Ви призная /както и от тезите Ви за организирания лит. живот,  кухия постмодернизъм, окълапяването на  литературата/, но защо търсите място в литературния естаблишмент /грозна дума/ със загатвания и намеци /”Кандидат-президента”/ ?!  Романът  „Флориада” също горещо препоръчвам на приятелите и то без измислените етнически белези, в които така скрупульозно се взирате.  Но да не изпадам в многословие – искрено Ви желая успехи и здраве, независимо от предубежденията, които си създавате! За изискана дама като Вас това е излишно изпитание.




Гласувай:
4



1. krotalka - Христо,
28.07.2009 19:21
къде мога да прочета предхождащите материали?
Явно става дума за твоя статия и отговора на г-жа Леа Коен. Така ли е?
цитирай
2. lado - Много меко я критикуваш, но пък се ...
28.07.2009 20:09
Много меко я критикуваш, но пък се убедих, че си истински джентълмен! Да, така е, защото е така! От Леа ,каквото и да прочета, няма да ми хареса, защото съм предубеден! Докато твоя блог си го следя - е , отскоро,и винаги съм приятно изненадан. Да дава бог здраве нам, и на враговете ни, а на тебе и късмет!
цитирай
3. анонимен - отговор на Леа Коен
28.07.2009 20:16
Драги г-н Марков, Добре е, че постепенно се приближаваме до нормална дискусия. Радвам се, че харесвате книгите ми (тази година Флориада ще излезе в ново издание, като дойда да я представям в Пловдив непременно ще ви поканя), но продължавам да твърдя, че някъде у вас се мярка предразсъдък, щом ми търсите сметка за действията на злодеи само защото са евреи. Еврейският народ е дал повече жертви, отколкото всеки друг народ. Но той е напълно нормален народ (като всеки друг), естествено е да има и злодеи.
Решението на КС за първите посланици (Джон Станчов, Огнян Пишев и моя милост) беше взето през януари 1991 г., след като Маргарет Тачер посъветва СДС и в частност Желев да смени комунистическите посланици. Бях в Народното събрание, когато д-р Дертлиев и Елка Константинова дойдоха от КС и д-р Дертлиев ми съобщи новината, която беше абсолютно неочаквана за мен. Е.Кирчева (за която всички научихме със съжаление по едно и също време за агентурното й минало) отиде много по-късно по предложение и с намесата на В.Вълков (напълно разбираемо). Правя това уточнение, защото по никакъв начин не желае да бъде смесвано името ми с нейното - през всичките години сме правили различни неща с различни подбуди. Давам ми това обяснение, защото става дума за факти от едно общо наше минало, които е редно да знаете.
С поздрав,
Леа Коен
цитирай
4. toross - Г-жо Коен,
29.07.2009 13:14
Откровено съм изненадан от това, че сте обърнали внимание върху повторната ми реплика към Вас, както и за уточненията, които може би съм пропуснал. Не търся на никой сметка за нищо, па било и за исторически личности, но Вие имате право на това, разбира се. Аз си оставам с убеждението, че разнообразието в културата и литературата ни в частност е уникална ценност. Спомням си например как българинът Усин Керим се гордееше, че е цигански поет - за съжаление остана единствен, май. Та в този ред на мисли много, много не можах да разшифровам задявката Ви с Игов. Без предубеждения твърдя, че романите ви са наистина от ценните достижения в прехода и то в добрата класическа традиция на родния роман, защото споделям изцяло тезата Ви за кухия постмодернизъм, който след 1990 г. сякаш се опитаха да налагат като мерило. Впрочем в традицията на епичните форми сега, освен за Вашите текстове се сещам единствено за "Патриархат" на Г. Мишев ...
Така че - благодаря Ви за отзива и съвсем искрено Ви желая здраве и късмет !
цитирай
5. анонимен - Гоподин Марков,
08.12.2009 13:51
Г-н Марков,/макар и с голямо закъснение-сега чак влязам в сайта/обвинявам ви в излишно в случая възпитание!Трябваше,ама много твърдо да поставите на място тази самозабравила се "писателка",която си позволява "да си го мери"дори с такива ерудити,като проф.Игов! /когото също упреквам както Вас!/
Тази арогантна особа,която Жельо изпрати на "сладък живот" на Запад,заедно с другата "Кушлева",винаги е събуждала в мен истинска погнуса.Не само с поведението си,с липсата на елементарна хигиенна доза морал,с припознаването си за "писател",с опитите си на "литературен критик"и пр и пр,но преди всичко с изтъкване на обидената си еврейска същтност-вечният еврейски рев за антисемитизъм!Но такова поведение г-н Марков,сам знаете колко добре е описано в едни "Протоколи".?Впрочем нека напомня,че сам основателят на ционизма-Тодор Херцел. е казал:-"Анти семитизмът е полезен за нас и ние трябва да го издигнем в програма...!"
И ето сега имащата се за "Жордж Санд" еврейка,тръгва с рогата напред срещу проф.Игов зат.н. "еврейските романи",за Ман,Солженицин,че и за разни нашенски Баруховци /пък и защо не, и за нея-саматао?!/
Гледах и слушах я веднаж неотдавна,май по БНТ/тя другарката Пръмовица все на такива дава трибуна/,как тази "голяма/вероятно смятаща се за еврейска /нашенска "писателка" грозно се хвалеше,че видите ли,била на малко име с натоския шеф и разни други бонвивановци,харчейки нашите пари по западните столици.И,уот този,все още комунистически екран "осветляваше" целокупието зяпачи от народ,превърнал се вече единствено в -НАСЕЛЕНИЕ.При това-колониално!Та светгваше ни тази Вечна Амбър,ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА ЗАБРАВИМ ВЕЧЕ ЗА ТАЗИ НАЦИОНАЛНА /разбирай-българска/ ИДЕНТИЧНОСТ,ЗАЩОТО СВЕТЪТ ВЕЧЕ СТАВАЛ ЕДИНЕН /разбилрай-Новият еврейски световен ред!/...
Та се сетих за думите на Мойсей-"Ние ще сучем млокото на чевеците...Т е ще се бит за нас,а ние ще стоим мирни!"А щом госпожата пишела вече и нов роман,моше би ще ни роди някакъв нов като Мановия Йосиф,промъкнал се през вековете не само в аналите на Вехтия завет но и в т.н."еврейска литература" все така през..."задният проход"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544527
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031