Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 19:21 - Разкапването на родния туризъм...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2176 Коментари: 4 Гласове:
6



Адио за българския туризъм...

image

PlovdivMedia - Адио за българския туризъм...

Представители на посткомунистическия туризъм от рода на Рагин, Вълчо и братя Диневи възроптаха в средата на лятото, че Бойко не предвидил за бранша им цяло министерство, а само заместник-министър и те, видите ли, „ще вземат съответните мерки”, абе, щели с една дума да се разгневят.

Христо МАРКОВ


А, ако попитате средностатистически роден турист какво е нужно на бранша, ще ви отговори, че трябва специалист по бризантни дейности, т.е. по взривове или поне по разрушителни действия, който ще има смелостта да гътне бетонните чудовища, унищожили такива природни красоти, каквито имаше около плажните ни ивици допреди десетина години. За това кратко време прокопсаният български бизнес успя да баталяса един сантиментално-успокоителен капитал, с който можеше да оцеляваме, именно заради различността. Накратко описанието му е следното – уникална комбинация на море и зеленина, дюни и чист пясък, девствени кътчета, къмпинги и приглушени селца, лозя и смокини, досами вълните, малко, но качествени черноморски специалитети – сафрид, лефер, миди, калкан, дори местна скумрия. Всичко това вече го няма. „Национално-отговорният капитал” запази само най-отблъскващото от социалистическия туризъм – непригодният персонал и общата трапеза. На нея сега и викат „ол инклузив” и се счита за върха на маркетинговите морски достижения, а е всъщност популярното обслужване през 80-те год. на „блок-маса”.
Уж сме в криза, а за първи път родните отпускари масово се изнасят в Турция, Гърция и даже Испания, заради вроденото тъпоумие, недалновидност и пълната липса на уважение към бизнеса, който си подхванал от страна на новите олигарси, инвестиращи в „морските перли”. За първи път сезонът през август ще е по-слаб отколкото през юли, а септември, май, ще приключи окончателно.
Иван Аргилов е готвач-браншовик от десетилетия и оня ден бях изумен, че си бил камшика от Слънчев бряг и джитка към
Марица с въдица в ръка. Та на него може да се вярва, ако става дума за черноморски хотели и кръчми. „Не може да диплиш кинти без грам уважение към клиента – започна балкантуристкия кадър – и да пестиш за сметка на чистотата, уважението към госта, храната, водата и климатика”. И ми заразказва Иван как 80% от сервитьорките и камериерките всъщност били момичета, които си докарвали доходите на гръб и ако не ги ангажирали за вечерта, зарязвали благия тон с гостите. Без изключение българите били смятани, че можели да минат в графата „как да е”, ама харчели с широки пръсти. „И за два дни да е, българинът не си стиска кесията. Малко да е, но нашироко” – философски обобщава Иван от Цалапица. А им предлагали мръсни чаршафи, пренебрежително отношение - „като не ти харесва, друг ще дойде” или „да беше си стоял у село”, неработещи бойлери и смрадливи кенефи, допълнителни плащания от чадър до шезлонг и в крайна сметка безбройни скандали от рода на „щом си дошъл, да си си правил хесапа”. Иван решил да се маха предсрочно от хотела, където го цанили, когато на негови близки начислили такса „климатик”, нищо че липсвала като „опция”, когато хората си плащали предварително цената.
Не е трудно да констатираш, че дори крайбрежните капанчета не са мръднали от соца с изключение на цените – продупчени от фасове покривки, клатещи се маси, хитруващи сервитьори, топли напитки или изветряла бира в комбинация с цаца и картофи, пържени в една и съща мазнина. Истинската морска кухня практически липсва от черноморската ни трапеза: сафрида е океански, калмарите не ги усещаш, защото панировката ги прави като понички, мидите са пълни с пясък, а леферът и калканът, ако въобще ги има са на космически цени или от азиатските морета. Даже изчезна руският червен хайвер и сьомгата.
Тези дни някакъв шеф от безбройните туристически сдружения призна, че има катастрофален спад в пътуванията на българи към Черноморието и прогнозира най-слабия сезон от десетилетия, защото туристическия ни бизнес още работел по древния балкански принцип „ден година храни” и гледали на гостите си като на дойни крави, а не като на работодатели. И е прав, но пропусна основната причина - липсата на саморегулация в бетонирането на крайбрежието, пълното изчезване на уютните местенца за къмпинг и индивидуално бягство, типичните родни традиции за усамотение и спокойствие в горещниците и още ред забравени „екстри”, които можехме да развием за сметка на мегаломанията в строителството. Изходът може да е само по примера на градчета като Марбея – булдозери и изриване на грозотията по морето, а за това е достатъчен и един зам.- министър. Предостатъчен даже, стига да има воля и визия за бъдещето. Всъщност кой измисли нонсенса, че сме морски туристически център? Сигурно е някой, който не е ходил дори до адриатическото крайбрежие на Хърватия.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - Христо в момента ми предлагат оборудван хотел на първа линия за 230 евро квадрата!!!!!
29.07.2009 20:48
Трябва само хранителните продукти да купя и го пускам,щото и двете барчета и ресторанта са заредени!Даже и басейните са пълни!!!Какво да коментирам?Прочети ми поста за църквите,барабар с коментарите и ще ме разбереш!
цитирай
2. krotalka - Ще им уврат главите, ама късно!
29.07.2009 22:46
И по-лошо ще става! За същите пари в Гърция и Турция се чувстваш много по-добре. След като и по-бедните германци, обърнаха гръб на нашето черноморие е ясно накъде отиват нещата...
цитирай
3. toross - Приятели,
30.07.2009 14:35
Напълно сте прави - аз направо съм втрещен от това, което става в момента по морето, а на Владо ще кажа, че офератата е изключително примамлива, ако няма тежести - сега ще прочета поста му. Поздрави на всички.
цитирай
4. lado - На фона на цялата бетонна инвазия, ...
31.07.2009 18:42
На фона на цялата бетонна инвазия, сега и проблемите със здравното обслужване - е колко хора ще се решат догодина да наминат на почивка.А относно удавянията - нямам статистика за комшиите да сравня, но си мисля ,че пак водим в негативен план. Дори и малкият брой спасители не са оборудвани както трябва
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543616
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031