Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2009 14:09 - Чревени пловдивчани тръгват за Бузлуджа... Ще се върнат ли?
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4608 Коментари: 11 Гласове:
6

Последна промяна: 02.08.2009 12:13


Пловдивските социалисти тръгват ... Или урок по нещо си.

 

            От два дни на съседна уличка в кв. „Захарна фабрика” се е паркирал автобус с два червени надписа по стъклата „Сила за промяна”. Тази вечер се разнесоха гневни псувни и около него се събра буйна тълпа от застаряващи съкварталци. Някои от тях размахваха заканително с бастунчета към дечурлигата в училищния двор. Едва тогава видях, че някой със спрей е написал „Долу БСП” на жълтеникавото возило и ме светнаха, че утре с него тръгвали ентусиасти, които щели да преспят под звездите и в събота да посрещнат техния Сергей още в 10 часа сабахлем на бузлуджанската поляна, отредена за левия митинг.

            Побързах да се изнеса от разярената  компания да не ме заподозрят мен в скверното дело с възмутителния надпис.  После любопитството ми надделя и се върнах да разгледам превозното средство и щетите по него. Местната организация в „Кършияка”  бе закупила друг спрей и най-младия от социалистите усърдно заличаваше надписа, защото „ще станем за резил през другарите, ако отидем с хулиганския надпис”, къхъряха се верни другари. В багажника на рейса вече се складираха шалтета, обикновенни одеала, две-три надуваеми възглавнички, но основния товар бяха буркани с месо, лютеница и няколко с люти чушлета. Особено място се отдели и  на бутилки с жълтеникава течност – вероятно ракия домашно производство, пазена за сгоден случай като събора на Бузлуджа. „То, горе бира можем да си купим – разясняваше бай Стефан от съседния блок – продават и ракия, и водка, но миналата година бяха сложили едни цени – не ти е работа” и сега решили в името на кризата  да спестят разходи за твърдо гориво. Тоню Сипсев, от активните квартални другари,  замечтано констатира – „Абе, ако бяхме спечелили изборите всичко щеше да е аванта. Миналата година бе пълно с луксозни автомобили на спонсори, министри и директори. Всяка област си имаше дарител  за ишмедемето. Сега са се изпокрили, гледат към Бойко вече.”  После ме пита какво е това „пейнтбол” – такова състезание щял да организира Кирчо Добрев из гората на Бузлуджа. След като му обяснявам за играта на войници с цветни топчета бай Тоню тегли една в негов стил – „Ей, това пичлеме ще ни разсипе от глупости.”

            За групата около опозорения автобус важното е в събота до 13 часа да са до трибуната, защото тогава почва речта на „нашия Сергей”. „Абе,  той да си бие камшика и да дава оставка, кви речи ще ни държи. Неговите хора ни докараха да имаме депутати колкото ДПС-то” – със святкащ поглед отпива от бирата леля Радка – една от най-хард настроените квартални социалистки.

            С нея решавам да си направя джубуш и я питам какво ще правят на върха до чинията. Как какво – удивено реагира леля Радка – празник на партията, май там са я създали, ама отде да знам, викат ни – ходим. Търпеливо продължавам да обяснявам, че през 1891 г. там са се събрали двадесетина души и решили, че учредяват  социалдемократическа партия, не социалистическа или комунистическа, после и тези 20-на се резцепват на няколко крилца и перца, та чак през 1919 г. други хора създават БКП/тесни социалисти/, ама те пък приемат Коминтерна за по-висша инстанция и доброволно приемат подчинението си на Сталин, после се преименуват още няколко пъти – от Работническа партия през БРП и след 1944 стават БКП, а чак след 1990 г. са БСП. Събали се Благоев и Бозвелиев на далечното място, защото по това време Стамболов ги преследвал по закона за борба с разбойничеството и  смятали „всички нихилистични групи” за рушители на новата държава, а Захари Стоянов наричал Вела и Димитър Благоеви „социални подкладкаджий”.  Припомням и`  за метежа през 1923 г. и атентата в църквата „Св. Неделя”, след който няколко пъти партията им минава в пълна нелегалност. Накрая съвсем я отчайвам, че за чинията на върха са дадени над 20 млн. лв. тогавашни пари от дължавния бюджет, без да се смятат разходите на старозагорската строителна дивизия на генерал Делчо Делчев и хонорарите на арх. Георги Стоилов или на художниците, украсили „обекта” като Йоан Левиев и Димитър Киров.  С тия пари сега можехте да увеличите два пъти пенсийте – застрелвам леля Радка и тя търси помощ в кварталните другари.

            Получавам дежурните определения „провокатор и фашист”, но съм забравен бързо при вида на група, която мъкне две знамена с петолъчка, сърп и чук и няколко плажни чадъра. Не се сдържам и отбелязвам, че едно време предците им са партизанствали с кашкавал и автомати „Шпагин”, а сега наследниците им се „борят” с ракия и плажни чадъри, но изглежда са дигнали ръце от дебелоглавието ми, а бай Тоню ми сочи надписа „Сила за промяна”. Той пък си хвали „хубавиците на партията” Корнелия Нинова и Илияна Йотова, които били „огън момичета”, а пловдивските социалисти щели да бъдат „повече от 1 000 души” на планинския митинг. Опонирам му, че хората на Цветелин Кънчев ще бъдат повече и окончателно го сривам, че ромката Милена Христова била по-хубава от техните красавици, при това Нинова е стар кадър на Иван Костов и не пропускам да отбележа, че в Пловдив тези 1 000 души са цялата им социалистическа партия.

            Тук вече съм окончателно загубил всякакви шансове за политически диалог и ме  сиктирдосват  като „ адепт на Бойко от Банкя, който провокирал другаря Станишев, но щял да види...”  Те утре поемали с шеги, закачки и „Ние сме на всеки километър”, защото и техния Ламбо щял да говори, нищо че загубил в града изборите.

 И това е пловдивска хроника.

 



Тагове:   Бузлуджа,   шоу,   Станишев,   БКП,


Гласувай:
6



1. mitternacht - ....
01.08.2009 14:18
Човек, то ако не беше толкова смешно, щеше да е тъжно...
Еба*и...
Не знам какво да кажа... (и на Бузлуджа пада метеорит и затрива де що пенсии и комуняги има там... ехххх)...

Сега сериозно-ако чакаме България да се оправи, надали ще дочакаме.Трябва да изпукат гореописаните, после пък да изпукат и техните чада в пряк и преносен смисъл, в преносен-които са научени на техните далавери и да крадат най-безсрамно.Другите партии да не са различни?Всички са рожби на същата.

Та чак тогава.... може да има някаква оправия.

Поздравления за постинга!
цитирай
2. boristodorov56 - А чинията - кой стопанисва?
01.08.2009 14:22
Нали уж беше национализирана?

Интиресно?
цитирай
3. krotalka - Прочетох в някакъв пловдивски сайт,
01.08.2009 14:40
че сега на пловдивските социалисти им искали по 9 лв. за транспортни разходи и те недоволствали. Миналата година пътните им бели безплатни!
Леля ти Радка е една от стадото заблудени овчици, не знае историята на собствената си партия?! Знайно е какво се случва на заблудените овце - стават жертва на вълците. Май водачите им са вълци в овча кожа...
Прочетох още, че ще приемат и млади членове на партията. Най-младия бил от с.Калояново, момче на 18 год.
Кажи му социалист и не го обиждай повече!
цитирай
4. toross - Абе те си вървят към шоуто, но
01.08.2009 16:34
като имат власт стават опасни, това е лошото, а може би и това ни е проклятието.
цитирай
5. анонимен - Вече само "идеите" крепят
01.08.2009 22:08
" твърдия им електорат" по пътя им към отвъдното.
цитирай
6. miraclio - Дребна неточност
02.08.2009 09:07
Годината на създаването на БСДП е 1891 г.,при управлението на Стефан Стамболов...
цитирай
7. анонимен - Браво на "бичето"
02.08.2009 10:07
Симпатична гледна точка, контрастна на насъбраното предизборно отвращение от Стани - шефците.(
Иначе - живи зомбита. Като му натиснат копчето не признава жена, деца, майка, баща...в името на Партията. А зад името - груп евреи, педали, масони, """елит""", гадняри, нещастници
цитирай
8. toross - Да просто техн. грешка с годината,
02.08.2009 12:15
вече е поправена на 1891 г., разбира се по времето на Стамболов.
Иначе са си пълни зомбита и чугуни.
цитирай
9. thetrooper - Англичаните имат една поговорка,
02.08.2009 13:08
останала още от викторианската епоха: "Папуасите са отвъд Ламанша." За Пловдив изглежда, че тя звучи като "Папуасите са отвъд съседната уличка в кв. Захарна фабрика":)
цитирай
10. toross - thetrooper,
02.08.2009 15:40
готина е поговорката, но в София са значителен брой комунисти повече отколкото Пловдив и резултатите от изборите от 1990 г. го доказват недвусмислено, нали ?
цитирай
11. анонимен - За Бузлуджа
02.08.2009 15:55
Много добре написано, но какво от това? Авторът на коментар № 9 е направил същото в своя блог и?Комунизмът за съжаление е тежко заразно заболяване, от което боледват и в САЩ. Например Ноам Чомски. Няма как да го попитам що не си хариже мръсните капиталистически пари на един старчески дом в България и след това да се запише в Бюрото по труда? Може пък да го вземат в някои от българските пишман висши училища. Останете си със здраве.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543020
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031