Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 17:35 - Младите в БСП искат пари, старите - промяна ?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
-1



Младите в БСП искат пари, старите – промяна

image

PlovdivMedia - Младите в БСП искат пари, старите – промяна

Това е кратката констатация от свършилия митинг, събор и джумбаре на връх Бузлуджа. Той трябваше да „обедини, заздрави и консолидира” БСП, но... След речта на Станишев, в ариегарда на сборището настанал лют сблъсък между млади и стари социалисти.

Христо МАРКОВ


Използвали се дръжките на червени знамена, найлонови бутилки, плюнки, каскети и автоматчета за пейнтбол. Схватката била яростна и настървена. Младите защитавали Станишев и Кирчо Добрев, старите искали смяна на лидера и нова политика. Ветераните желали отчет за дадените 20 млн. лв. на пиарските съветници на премиера, а младите настоявали, че в името на социалистическата идея всякакви разходи са позволени.
След пълен управленски мандат БСП не разви младежка политика, а уреди няколко свежарки с постове на заместник-министри, съветници, депутати, че даже и един евродепутат /Вигенин/. Всички, без изключение, близки на самия Станишев, който продължи с инфантилните несвойствени роли за премиер: бе рокер, направи си клуб „Фенки на Сергей”, изтипоса билборд с млада дама, която го канеше недвусмислено в предизвикателен вид, участва в „Дансинг старс” като опора на любимата Елена и накрая се натовари на ТИР и тръгна да обикаля страната под девиза „Презареждане”. Всичко бе подкрепено и организирано с жар от Кирчо Добрев – гуру на младите червени каски.
След „успешния мандат” за презареждане сега щели да правят цялостно младежко обединение, а ветераните в БСП съвсем категорично заподозряха, че така Станишев, Добрев и компания си търсели клакьори за предстоящия конгрес, на който сблъсъкът се очертава съвсем капиталистически: между парите и клиентелата и от друга страна идеите и модернизацията. Парадоксално младежите на Добрев се хвърляли към материалните изгоди, а ветераните към идеализма.
Повторяемостта на този конфликт всъщност маркира тежката криза при социалистите. Той започна преди миналогодишната Бузлуджа. Главни герои бяха ветеранът Павел Писарев и младежът в напреднала възраст Кирчо Добрев. Писарев поиска от Станишев да „изгони мафиотите от БСП и кабинета” и ги назова поименно – Кирил Добрев, Емилия Масларова и Младен Червеняков, а пък обвиненият Добрев го запита: „Писарев да каже: слага ли знак за равенство между "бизнесмен" и "мафиот"?!".
Писарев пък приключи спора с Добрев знаменателно: „Не бива, моето момче, идеалът на един социалист да бъде богатството. Хич не върви да бъдеш едновременно социалист, министър, депутат, кмет, член на Висшия съвет и крупен бизнесмен. Хайде стига толкова, че ставаме за кашмер на опозицията. Тя не спи и бди, както казваш, дядовото. Да спрем, че Бойко Борисов ни гледа усмихнат от камбанарията на кметството. Да те оставя, че трябва да пускаш балона в "опън еър"а над "хаус парти"-то на Бузлуджа. Много поздрави от бъдещето!".
След една година прогнозите на ветерана Писарев се сбъднаха – Бойко слезе от камбанарията на кметството и зае стола на Станишев, БСП наистина станаха за кашмер на всички, но в парламентарната група на социалистите се подредиха заможни и бляскави люде, свързвани с всички големи сделки през последните осем години: Овчаров, Нинова, Добрев, Масларова, Орешарски, Петков, един земеделец и едно цигане за цвят.
На този фон битката с подръчни средства на Бузлуджа съвсем не изглежда изненадваща, но обръща представите ни за цялата им скъпа партия. Бият се две коренно противоположни възгледа: отиващите си ветерани, игнорирани от ръководството, но напълно осъзнаващи, че цялата структура на любимата им партия е изградена от Станишев и младата му компания като организация за упражняване на властта, което носи пари, влияние и пачанги, а младите хумвейбини са повече от убедени, че само и единствено далаверата, състезанията на пейнтбол, чалгата и скъпите пиар кампании ще спасят спихващата се столетница. Те са всъщност ДПС фракцията в самата БСП, което ще рече, според думите на коалиционния им партньор – който разпределя фондовете, той поръчва музиката.
Последният гонг се отлага за конгреса и ще отбележи поредната „сила за промяна”, но в никакъв случай няма да реши дори и един проблем на обществото. БСП ще си остане с характеристиките на политическа секта от миналото, за която спасението е само в пълното й разпадане. Виж, от него страната със сигурност ще спечели!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9581614
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930