Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 17:31 - Президентска република ?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1686 Коментари: 1 Гласове:
1



Президентска република?! Ами сега...
image

PlovdivMedia - Президентска република?! Ами сега...

Тези дни се появи първият ни президент Желю Желев и абсолютно неподготвен изтърси няколко напълно непремерени приказки, освен ако не му е подсказано отнякъде. Вече в обществения живот нищо не може да ме учуди, но авторитет като Желев да го направи, ми се струва много странно.

Христо МАРКОВ 
 
Още не започнало
работа правителството на Бойко Борисов и Желев видя в него българския Шарл де Гол, който променя конституцията и прави себе си първи президент в една президентска република. Че е генерал Бойко като французина, генерал е, но дотук спират приликите и с него, и с Франция след Втората световна война. Самият Борисов сякаш се стресна от ентусиазма на Желев и скромно подхвърли, че за такава мащабна промяна трябва да се пита народът, т.е. да се проведе референдум, което му прави чест.
Още разчитам посланието на Желю Желев, защото е повече от ясно, че не е направено случайно. Някак си хич не върви да замениш дебата и търсенето на отговорност от тройната коалиция с такъв мегаполитически спор за смяната на държавното управление и свикването на Велико народно събрание. Най-малкото за това е нужно време, защото и настоящата Конституция се прие след бързане, претупване и
резултатите виждаме всички след дведесетилетния преход. Бойко още не се е нарадвал на премиерското си място, а Желю вече го произведе в президент с разширени правомощия. Хич, ама хич не ми се връзва, освен ако бившият ни президент не си припомня по този начин старото другаруване с ДПС. Подозренията се засилват, ако си припомним и изявлението на Румен Петков след изборите, че в страната има сценарий за президентска република, а него в ДПС наричаха нежно „зетят”, имайки предвид топлите му отношения с Емел Етем Тошкова. Като прибавим, че нито един президент в България досега не е избиран без подкрепата на ДПС, май нещата започват да се проясняват...
И тук ми се ще да направя едно необходимо пояснение – от световните демокрации има само две чисто президентски републики - САЩ и Русия. Дори във Франция се говори за полупрезидентски режим, където имаме персонализиране на изпълнителната власт в лицето на президента на републиката. Класическа Европа, от която сме част, е изцяло избрала парламентарната форма на управление. И това Желев трябва да го знае най-добре. Да не говорим, че в най-развитата страна на ЕС – Германия, президентът има чисто декоративни функции.
Свръхконцентрация на властта има в огромни държави като САЩ и Русия, където практически друго управление е невъзможно, а чисто президентски режими съществува в малки и нестабилни държави, преди всичко в Африка, където ако някой не е доволен, дига революция или просто прави военен преврат. Такива са реалностите в Судан, Зимбабве, ЧАД, Екваториална Гвинея, Габон и Нигерия. Люлката на демокрацията Европа е приела съвсем други форми на политически живот и той няма нищо общо с личните режими, под каквато и форма да са те. Това, че превърнахме парламента в лоша дума, е атестат за непригодността на партиите, а не на избраната форма на управление.
Отговорът за тази активност на бившия ни президент се крие в
резултатите от... президентските избори от 1991 год. досега. Без изключение в тях ще открием, че всички президенти „надвиват” опонентите си именно с гласовете на ДПС, те са така да се каже грамчето, което накланя възните при Желев, Стоянов и Първанов. Колкото и да е странно, именно един дебат за нова форма на държавно управление ще възстанови в пълен размер тежестта на ДПС и НДСВ в управлението на държавата, макар и в по-далечна перспектива. ДПС изпадна от изпълнителната власт, а НДСВ бе изхвърлено окончателно от политиката. И двете са членове на Либералния интернационал, Желев е индивидуален член на същото обединение. И нещата май се подреждат ...
Както се казва – нещата са винаги по-прости, отколкото изглеждат. Та, същото е и с измисления дебат от Желю Желев за бързото въвеждане на президентска република и избирането на Борисов за президент, което с магическа пръчка ще ни поведе към светли бъднини. Този път, май, му разгадаха намеренията!


Тагове:   ДПС,


Гласувай:
1



1. анонимен - "а чисто президентски режими съществува в малки и нестабилни държави"
09.09.2010 13:24
А какво друго е днес територията България, ако не МАЛКА И НЕСТАБИЛНА (и с много условности) държава?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541290
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031