Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2009 16:31 - А има още толкова журналисти-ченгета !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1459 Коментари: 1 Гласове:
6



Комисията по досиетата пак скри агенти
image

PlovdivMedia - Комисията по досиетата пак скри агенти

Обявиха ни и ченгетата сред журналистите от електронните медии, но този път към осветените имена прибавете поне още толкова, които Комисията съвсем съзнателно скри.

Христо МАРКОВ

Не, вината не е в хората на Евтим Константинов, а в депутатите ни от миналия парламент, които по напълно необясними причини изключиха агентите сред журналистите, работили от 1990 до 2006 год. или точно в преходните години. Тези, които ни сервират сега са едва след 2006 г. Самото Решение 72/3.08.2009 г. ни информира, че са проверени 2 366 лица, а от тях 1 263 не подлежат на проверка и обявяване по силата на Закона, защото не попадат във времевия ограничителен маркер. Защо е това разделение, никой дума не обелва.
Не е лошо да се питат десните и ГЕРБ кога ще променят закона – имат и основание, и мнозинство. Пък и нали самият Бойко Борисов бе категоричен – всичко на масата. Да, ама засега не се вижда краят на сагата „Досиета и архиви от комунистически времена”. Останалите източноевропейски страни забравиха за проблема. Иначе и този път има някои изненади, ако може да се нарече изненада фактът, че почти всички собственици на електронни медии са били хора на ДС. Собственикът на ББТ Петър Манджуков бил хем секретен сътрудник и агент с партизанско име Омуртаг, хем и нещатен сътрудник на Първо главно, регистриран като „Пампоров” вероятно от Пампорово? Известният радиоводещ Данчо Георгиев пък го ползвали изглежда да държи в течение ченгетата с новостите в музиката, като ползвал псевдонима Луи, а съгражданинът ни и музикален корифей Тома Спространов пък бил Ян. Неприятен факт е, че и при двамата са направени след 1990 г. опити да бъдат заличени всички документи за тях. Защо ли?!
Отново присъства и пресният ни министър Божидар Димитров /Кардам; Тервел; Телериг/, но този път за него се появява забележката: „Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Божидар Димитров Стоянов към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.”. Опаа, облаците се сгъстяват около главата му, защото едва ли емигрантите ще пропуснат новата информация.
Да се чуди човек и на Владко Мурдаров /Драган/ защо му е трябвало да се забърква още на 27 г. с юнаците от Шесто и да става секретен сътрудник и агент едновременно. Да не говорим пък за веселия рапър Ники Априлов, който веселял и водещите си офицери с гръмкото Орис или пък човекът „Минута е много” Петър Вучков /Балкански/.
Но има няколко наистина впечатлителни. И все едри собственици, представители на олигархията в медиите. Сега се оказва, че просто са продукт на тайните служби. Собственикът на империята „Дарик” Радосвет Радев /Карак/ също се постарал да заличи следите за себе си в архива на Шесто, а пък собственика на „Евроком –
България” Георги Барбудев сторил същото, но под партизанското име Хари. Софийският общински съветник от ГЕРБ и притежател на няколко радиа Константин Тилев /Първан/ бил едновременно и агент, и секретен сътрудник, но пък си получавал от тайните служби и възнаграждения. Демек заплащало му се за доносите.
За държателя на медийния бизнес и голфаджия Красимир Гергов се знаеше, че се е трудил като шофьор на УБО, което обяснява принадлежността му и в списъка, и в редиците на новия бизнес. Истински рекордьор обаче е Петър Пунчев, собственик на "Радио FM+" и още няколко други медии, който бил хем щатен служител, хем агент Троянски, вербуван от самия досегашен шеф на ДАНС Петко Сертов. Видният кадър на „Атака” и водещ в СКАТ Стефан Солаков също бил хем щатен служител, преназначаван в ДС десетина пъти, хем нещатен агент с псевдоним Сидер. Той също получавал възнаграждения за двете си „деятелности”. Националист, та дрънка! Собственикът на „Фокус” Красимир Узунов агентствал като Завадски, Цветан Начев от СКАТ пък бил „само” щатен служител и т.н. Общо взето, няма собственик на частна електронна медия, който да не е минал школовката на тайните служби и да не се е опитал да скрие миналото си, а сега някои ще кажат дежурното: „Гордея се, че съм бил част от службите!”.
Какво ли щеше да е, ако бяха разкрили и останалата половина... Аз поне се сещам за още две-три дузини дейци на тихия фронт, подвизавали се и като служители на свободата на словото.



Гласувай:
6



1. flyco - ...
04.08.2009 16:47
Ами да ги вадят наред!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542736
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031