Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2009 11:50 - За екологията и новите демони...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 942 Коментари: 0 Гласове:
0



Нова министърка ще бере ядове заради Джевдет Чакъров

image

PlovdivMedia - Нова министърка ще бере ядове заради Джевдет Чакъров

Ако е вярна информацията на новата министърка на екологията, разплитането на чорапа с еврофондовете ще започне от ведомството, призвано да се грижи за въздуха, водата, почвата, горите и реките. Според Нона Караджова Брюксел е открил 9 наказателни процедури срещу България за неспазени ангажименти за екология.

Христо МАРКОВ

Били изпразнени до край всички бюджети. Само по ИСПА 1 млрд. лева „висят” по контракти, но едва 28 % от тях са реално разплатени – останалите чезнат яко дим. Същата история била и в оперативна програма „Околна среда”. По нея били сключени договори за 600 млн. лева, като само около 300 млн. лева са за проекти, които отговарят на изискванията на Европейския съюз за градове с над 10 хил. души население. Останалите Джевдет Чакъров раздал с лека ръка на малки селца и махали – нали се сещате с какво преобладаващо етническо население са те. При тях обаче строителната стойност била завишена над 10 пъти. И на всичко отгоре докладът за оценката и управлението на програмата не стигнал до Брюксел, а трябвало вече да е предаден на Европейската комисия... Което означава, че като нищо може да се изпарят надеждите ни за екологично равновесие и борба с вредните практики. Да не говорим, че крайният срок, в който
България трябваше да затвори всички стари сметища, изтече на 16 юли. До тази дата трябваше да са построени 53 регионални депа за отпадъци, но в момента са готови едва 30 от тях. Останалите 23 ще трябва да се строят тепърва, като част от тях ще бъдат с финансиране от оперативната програма, но преди това ще да се плащат здрави глоби.
Цели 707 млн. лева са раздадени за пречиствателни станции и депа, а само 5% са насочени към приоритетни обекти, а в началото на 2011 г. се чака процедура за неизпълнението по ангажиментите ни за пречистване на водите. Следващата година изтича срокът за пречиствателни съоръжения в населени места с над 10 000 жители, а досега изобщо не са стартирали 70 проекта за такива съоръжения. Там се очакват още по-яки глоби. Еврочиновниците миналата година глобили Полша с 300 млн. евро само за една непостроена пречиствателна станция, а за три Франция отнесла глоба от 700 млн. евро. Ако приложат същата строгост към нас няма да ни стигне държавният бюджет?!
Предстоял тепърва и одит на абсолютно всички процедури, открити от МОСВ и преразглеждане на над 1000 забавени или изобщо неразглеждани искания за ползване на минерални води, изграждане на сондажи, проучване и добив на природни богатства. Заради прословутия мълчалив отказ на Джевдет Чакъров не са стартирали инвестиционни проекти за 1,5 млрд. лева.
Новата министърка и заместниците й направо очертаха екологичен апокалипсис за страната, благодарение на разпределението 3 – 5 – 8, според което този сектор се паднал в мъдрите ръце и глави на ДПС и техните кадри.
В същото време из световните медии бе разпространено изследване на НАСА, че температурата на Земята много по-бързо, отколкото се смяташе досега. Средната температура на планетата от 15 градуса по Целзий, достигната през 1998 год. е надхвърлена и „парниковият ефект”, предизвикан от вредни газове като въглероден диоксид, застрашава в обозримо бъдеще човечеството.
"Нивото на покачване на годишните температури в резултат на човешката дейност през следващите години ще е толкова голямо, че нито едно природно явление няма да е в състояние да спре затоплянето в дългосрочен план", заявява пред "Дейли телеграф" учен от НАСА.
В този мрачен контекст екологичните проблеми заемат първостепенно значение в организации като ЕС, които не жалят пари за пречиствателни станции, водоснабдяване, изчистване от вредни емисии, заводи за преработка на отпадъци, сепариране и вторична обработка, но ги дават за реално свършена
работа, докато в „чистата и подредена” България на тези средства се гледа като възможност за поредната далавера и „усвояване”. След тези „усилия” от страна на управляващите следват глоби и доклади с тежки констатации, а обикновеният гражданин се пита каква ни е файдата от пълноправното ни членство, освен за политическите брокери на тройната коалиция.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9571986
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930