Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 11:25 - Сергей Станишев пак опря до партизаните
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3048 Коментари: 2 Гласове:
5



Станишев пак го опря до партизаните

image


Странни неща стават в главата на бившия премиер Сергей Станишев. След като четири години ни убеждаваше, че е същи европейски социалист, в последно време заби сериозно в коловоза на комунистическата идеология.

Христо МАРКОВ

Най-напред подкара съпартийците си на събор бузлуджански, а този уикенд пак сложи бялата ризка и червеното шалче и дръпна поредната реч на друг събор – този път в рилската местност Жабокрек. Отново се разнесоха „Нас червеното знаме роди ни” и „Ален мак”. Знамена, млади социалистки и социалистчета, скара и студена бира.
Видяхме се със съседа Д. Т., който е бил на знаменателното събитие. Купих бутилка водка „Руский стандарт” и му цъфнах на гости. Независимо от качественото питие, съседът е видимо кахърен. Разказва, че всичко било по-различно отпреди 65 години.  Тогава имало ентусиазъм и мирис на власт. А сега ?!
Дупнишките социалисти организирали
конкурс Мис и Мистър „Партизани", но се явили едва десетина ентусиасти и двама-трима солидно почерпени, тъжно констатира Д.Т. В същото време някаква „червена фракция” продавала книги за делото на Т. Живков, кичозни плексигласови зелени войнишки каски с червена петолъчка, имало даже еротични червени прашки по 1 лев, пластмасови пистолети и автомати, маратонки и захарен памук. Абе хората си правят алъш-вериша, а ние сме тръгнали да си говорим за социална справедливост, завършва комшията. Отпива от водката и замезва със солена херинга.
Опонирам му, че няма какво да правят наследниците на партизаните. Мандрите не стават за обиране, защото сиренето и кашкавала са пълни с палмово масло и сухо мляко, няма и какво да се пали, защото вече никой не събира сено, а убийствата последните години са повече от партизанските и с тях даже никой няма да впечатлят. Е, играли хорце Мая Манолова, Корнелия Нинова, Вигенин и Сергей, а накрая всички пели песента, създадена за събитието в Жабокрек - „Огин падна в Рила планина". „Той, Сергей – продължи разказа съседа – сега няма какво да прави и се е хванал за лидерството на БСП като за сламка, защото иначе му пишат лоша съдба”. Решил да се прави на „човек от народа” сякаш не е наследник на един от най-висшите функционери на ЦК на БКП, които така упорито и страстно разказваха за „партизанските подвизи" .
Тук не издържах и взех думата да му припомня какво всъщност се е случило преди 65 години в рилската гора. На 24 август 1944 г. Рило-Пиринския отряд решил да направи бойна операция. Командирът им Жельо Демиревски повел 250 партизани към почивната база, където били настанени 18 болни и тежко ранени войници на Вермахта. Никой от „голямата хитлеристка част” не е бил въоръжен, защото дори в условията на жестоката война се спазвал извечния принцип да не се избиват болни и ранени. Единственият въоръжен в почивната станция бил дежурния офицер. По пътя си партизаните обстрелват пътуващ автобус с български граждани, свалят ги, обират каквото има в тях и опожаряват возилото. После хладнокръвно избиват всичките немски войници, които са седнали да вечерят, мародерски ограбват труповете, опразват кухнята и подпалват лазарета. Откъдето и да го погледнеш – тежко военно престъпление. Но след 1944 г. масовото клане е обявено за „чутовен подвиг” на „народните закрилници”.
Игуменът на Рилския манастир по това време епископ Йоан разказва за касапницата в пресата и анатемосва „народните синове”, за което скъпо си плаща по-късно, когато Демиревски и „отряда” му са произведени в „героични антифашисти”. Сега Станишевата компания с пропагандна цел внушава и държи на „спомените за съпротивата”, за да продължава лъжата, която единствено им остана след шамара на изборите, но пък от друга страна никакви приказки за „успешно управление” на тройната коалиция не хващат дикиш и единствената надеждичка на Сергей е да се върне към измислените подвизи на бащината компания.
Едно време Сашо Сталийски от трибуната на Народното събрание казваше, че „бивш негър, бивша курва и бивш комунист няма”, та и сега припомних на съседа популярната фраза като я доукрасих за вожда им Станишев. Нищо не каза старата червена каска. Примирително си наля поредната водка „Руский стандарт”.



Гласувай:
5



1. gothic - Мъка,
25.08.2009 12:31
мъкааааааа
цитирай
2. анонимен - От създаването си до днес винаги сме ...
25.08.2009 22:10
От създаването си до днес винаги сме били терористи да живее,, ПАРТИЯТА МАЙКА''
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542195
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031