Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2009 21:37 - Джон Лорд - това е Музиката !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4922 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 15.09.2009 18:21


    Чалгата в Пловдив вчера мълчеше

image

 


Перфектният странник Лорд на Античния – това е Музиката!

 

            Току са отминали минути от концерта на Джон Лорд. Един от музикалните идоли, създали "Perfect strangers" през автуст 1984 г., а преди това подпалили не само Монтрьо, а света на рока през 1972г.  със "Smoke on the water". И много му приличаше да свири на Античния театър и с Пловдивската филхармония/раздадоха се и доказаха, че  на Балканите има, освен чалга и стойностна музика/. Просто концерта/не прилича това удоволствие да го нарека шоу/ на възпитаника на Кралския колеж за музика може да се нарече само по един начин – СТИЛ. Стилът на „Deep Purple concerto from group and orchestra” от 1969 г. Е, обработен и с включени мотиви от почти всички албуми на британската група, което направи удоволствието по-закръглено. Ако не сте гледали Мадона преди няколко дни не съжалявайте, но ако сте изпуснали Джон Лорд снощи трябва много, ама много да съжалявате!!!

            И както често се случва в Пловдив всяко хубаво нещо започва зле и с пределна доза от простотия и номера от селски вечеринки. Още в 19.30 ч. уличките откъм Митрополията са окупирани от всякаква циганска флора и фауна – продавачи на семки, сополиви циганета с чашки за кафе, предназначени за просия, а в добавка и техните майки или  баби, подозрително изглеждащи бабаити около тях, а на автобусната спирка се заформя мелле, защото в рейс 44 са хванали солидна група джебчийки. Бе, въобще да се чуди човек откога циганската диаспора следи и културния афиш на общината, че така масово са заобичали есенния салон на изкуствата. През един ред пък стар рокаджия търсеше тоалетна и след като не откри най-демонстративно се изпика на римските плочници. Толкова ли е трудно някой да помисли и за публиката?! Имаше и задължителните скандали с объркани места... Пловдивско, антично и знаменателно.

            Иначе най-обидното бе, че от многобрайните журналисти никой не обясни, написа или коментира, че Джон Лорд представя в Пловдив последния си солов албум от април 2008 г., сътворен по повод 175 годишнината на университета в Дъръм и изпълнен за първи път в Катедралата в Дъръм с Кралската филхармония на Ливърпул, че чухме и мотиви от Wring That Neck, First Movement-Moderato-Allegro, Second Movement-Andante, след което последва естествения преход към един от най-големите албуми на групата „Deep Purple in Rock”. Ама и кой да се позаинтересува, нали трябват елементарни усилия? Виж, ако ставаше дума за „проектите” на Десислава, Ивана или новите силикони на Андреа щеше да сме обилно информирани за най-малките подробности. Да оставим настрана, че упорито пишещата гилдия до края  титулуваше Джон Лорд като кийбордист, но то и това е въпрос на стил.

            Иначе пловдивската публика демонстрира уважение и респект към големия Лорд. Той и` отговори със същото – перфектен звук, виртуозност на клавишите, себераздаване, удивително съчетание с филхармонията за едва три-четири репетиции, достойно представяне на българските рокаджий, а забелязах в публиката и филибелийската легенда от времето на „Deep Purple” Илия Караянев, популярен като Личо Стоунса –  жест към един от класиците на хард-рока. И дали въобще може да се категоризира така Музиката на британския благородник?

            Е, на някои от изпълненията като "Highway star" или "Lazy" ми липсваше впечатлителния вокал на Гилън, китарата на Блекмор или басите на Гловър и Пейс, но все пак те вече са част от световната рок-класика, от историята на едно поколение, което намираше своя прочит на свободата в „перфектните странници”.  Сега още концертират, няколко пъти бяха и в България, записват нови парчета, пишат книги, превърнали са се, освен във „великите старчета” и в световна легенда, а са тръгнали от камерната сцена на „Дъ Спийкизи” на ул. „Маргрет” в Лондон през 1969 г., когато „джентълменът Лорд” и компания разполагали с една лира на седмица. Така пише Ян Гилън в автобиографията си. Сега са рок-икони и могат да си позволят всичко. Просто легенди. Една от тях превърна септемврийската вечер в удоволствие.

            Като гледах реакцията на публиката след концерта установих, че пловдивчани заслужават повече. Поне колкото жителите на малкото градче Каварна, където „Deep Purple” свириха няколко пъти и събраха хиляди на неугледното стадионче, концертите им се превърнаха в събитие, а и местните приходи от рок-туризма скочиха с пъти. Пак да повторя – „Deep Purple” концертират активно още, доколкото знам догодина планират турне и е въпрос на престиж да включат Пловдив в програмата си. Заслужаваме го, има и място, и публика за подобно събитие. Трябват малко усилия и повечко интелигентност, ако не ни стигат не е срамно да се попита кмета Цонко как стават тези неща. Простичко е.

            Иначе споменът от представлението на  Jon Douglas Lord ще радва дълго време пловдивските ценители на красивата музика и служи като доказателство, че не всичко в родните предели е чалгия. Понягока има и изискан музикален стил от много висока проба!

 Можете да ги чуете и видите тук -

 vbox7.com/play:975a4f0a#commentTop

 

 




Гласувай:
4



1. ranko - Велик е-но с Пърпъл
02.09.2009 21:43
Велик е-но с Пърпъл,нещо май вече е изкукал завалийката.Ама нейсе -и той е простосмъртен като всички.
цитирай
2. santiment - toross,
03.09.2009 18:23
Четох те днес в Пловдивмедиа. Джон Лорд където и да отиде върви с името на Пърпъл, но големия музикант и сам е музикант от класа.
цитирай
3. flyco - ...
03.09.2009 21:41
Много добре си го написал, рядко се срещат из блоговете такива статии, професионално е. Съжалявам, че нямаше как да дойда на концерта. Със сигурност ако можех да избирам между Джон Лорд и Мадона щях да избера първото :) не заради статията, разбира се. Поздрави!!!
цитирай
4. toross - Благодаря Ви,
03.09.2009 21:58
такива коментари съхраняват надеждичката ми, че в БГ има още хора, които ценят стойностите на голямата музика !!! Бъдете живи и здрави . Заслужава си усилето към такива големи музиканти като Дж. Лорд !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541304
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031