Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 17:18 - Циганетата в Пловдив имат нова мечта
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3594 Коментари: 9 Гласове:
3



  Циганетата в Пловдив имат нова мечта
image

 


Малкият ми син има две приятелчета циганета. Ама готини циганета. Тренират футбол, ходят на училище, минават в следващия клас, не се дрогират /засега/, дори се къпят поне веднъж в седмицата.

Христо МАРКОВ

Оная вечер синчето се прибира и ме застрелва с въпроса какво е „Паркове и градини”. Честно казано в началото не можах да „вдяна”, та се наложи да ми обяснява, че било „нещо към общината”. Чак след малолетните разяснения се светнах, че става дума за общинското предприятие „Паркове и градини”, което се занимава с цялата красота, която ни обгражда в междублоковите пространства и
пловдивските площади във вид на тревички, цветя, храсти и дървета. Малкият упорито ме заразпитва какво се учи, какви умения и каква езикова подготовка се изисквало да работиш „там”. Нещо силно и невъзвратимо ме загложди, но Ради ми разсея съмненията. Другарчетата му Миро и Амет /така се казват приятелите циганета/ го „светнали”, че в тези паркове и градини била голямата далавера, даже по-впечатляваща, отколкото да имаш пункт за изкупуване на мед, алуминий и стари коли. Имало техен човек /демек циганин/, който ударил в земята по богатство Цар Киро и половината мешере, като мирно, тихо, кротко и компетентно се трудил в мистичните и щастливи „паркове и градини”. Движил се с луксозно "Ауди Q7", а половината наркопласьори от Столипиново, Шекера и Армана стопирали на някакви си „Мерцедеси” втора ръка. Демек истинската мечта на просветените циганета и българчета вече била да се пласират в „парковете и градините”.
На другия ден разучих как стои въпросът и се оказа, че съм изпуснал причината за ентусиазма на децата. Средствата за
пловдивска информация разпространили кадри на циганина-общинар Еньо Петров с фамозното "Ауди Q7", което се кашира за поне 170 000 лв. без екстри, а той бил заместник-шеф на „Паркове и градини”. Че даже да дразни събратята си, бил горд собственик на фирма "Щастлива звезда" ЕООД, която по регистрация украсявала улица "Острец" в Столипиново. Дори любящата му жена се казвала Златка. Всичко при него било златно и щастливо. По-отраканият Миро пресмятал щом за някаква си кола Еньо броил такива пари, за колко ли ще да е откупил Златка?! Нали по стародавна традиция булките в жизнерадостния етнос са въпрос на тежки и уморителни пазарлъци за по-впечатляваща цена. Опитах се да ги парирам, че Еньо Петров си е бил и на ясла в доскоро управляващата партия ДПС и неин общински съветник, че преди оглавявал социален отдел в общината със сериозната заплата от 600 лв., но малките не се предадоха – олицетворение на просперитета за тях си остана митичната фирма „Паркове и градини”. И джипа "Ауди Q7" без Златка...
И нали приказките трябва да завършват с поука: не мъчете децата да стават рано-рано и да се гънат с английски, математика и химия, не ги пращайте на частни уроци и университетски курсове, не ги залъгвайте с „европейската перспектива”! Не го правете, родители! Оставете ги да си търсят пътя към "Ауди Q7" по позволени и недотам позволени начини, т.е. към благодатната професия на озеленител. Е, ако можете да намерите връзки да се вредят в „парковете и градините”. Тогава със сигурност ще ви благославят, а ако сте послушни, може и да ви повозят на задната седалка на аудито.


Тагове:   пловдив,   мечта,


Гласувай:
3



1. boristodorov56 - Други стъпки са по-логични
14.09.2009 12:07
Да му уредим среща със следствието - със 600 лв. заплата - такова Ауди не се купува.
Дори с 6 000 - не става.
цитирай
2. nadagr - Циганетата са интелигентни,
14.09.2009 17:53
справка - лични данни от едно училище, в което работих с деца от този произход. Не казвам ромски, защото някои цигани не го харесват. И с право - не всички цигани са роми..
цитирай
3. toross - Наде,
15.09.2009 00:24
циганията в буквалния смисъл залива държавата ни. Не знам колко са интелигентни,но този етнос се превръща в опасност за държавата . Това е истината.
цитирай
4. nadagr - да, напълно съгласна съм,
15.09.2009 10:24
но при тях законите трябва да са забранителни, за да действат, а не както сега - само разрешителни, само права и никакви отговорности.
Но за това малките циганета нямат никаква вина.
Когато говорех с тях, едно ми сподели, че в къщи му казали да учи до 8-ми клас, за да вземе книжка. А ако книжка се дава на 18 години, ще са принудени да учат и средно образование.

цитирай
5. анонимен - няма цигани, българи, турци,
15.09.2009 10:33
има хора, разни хора
единствената заплаха за България са неграмотните и тъпи управници, бизнесмени..
цитирай
6. toross - Да, прави сте напълно.
15.09.2009 11:24
Но имам усещането, че сегрегацията си я създават самите циганета и родителите им. В това отношение Надето е напълно права за год. за получаване на шофьорска книжка. Ами ако се въведе образователен ценз за изборите представяте ли си как ще намалеят търговците на гласове?..
цитирай
7. анонимен - toross.6 - ами ами, сегрегацията по правило е държавна политика
15.09.2009 12:39
по света отдавна противопоставянето е само личностно и то принципно. тук преиграваме с турци, цигани, българи, хубав-грозен.
правилата са еднакви вкл. и за шофьорска книжка.
а материалът е свеж, циганчето е само колорит, защото по други места има подобни цигании с българско или турско..участие.
нали измерваме престижът с марката возило и, а не с личностния принос. и чалгата си е стандарт на живот...засега.
цитирай
8. toross - Да, все пак големият въпрос е
15.09.2009 12:54
кой позволи на местния дембелин да се изживява като модерна мутра на гърба на общината - без образование, без практика, без елементарни познания ... Просто поредния "етнически бройлер" , създаден от управниците - в случая - местни.
цитирай
9. анонимен - да, да, нещата загрубяха в последните години
15.09.2009 13:10
чалгата взе връх и по горните етажи на властта, както казва клишето, а надолу е още по-грубо - фешънът така повелява!
Имаме все още добри деца, които завършват средно училище с отлични знания, обаче системата направо ги размазва. Затова проблемът трябва да се измести от етнически към индивидуалност. Да си умен не е достатъчно условие, трябва да имаме личности...ама дотогава ето такива историйки..

Сн Серафимова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540631
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031