Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 15:10 - Ще развържат ли ръцете на иманярската мафия?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
1



Ще развържат ли ръцете на иманярите!?

image


Спомняте ли си с какви „велики” законопроекти започнаха управлението си НДСВ и тройната коалиция. Ами започнаха най-напред със законите за хазарта, православната църква и отмяната на закона за досиетата. Все бързешком да обслужат конкретните интереси на спонсорите от кампаниите си.

Христо МАРКОВ

Много ми бе любопитно с какво ще започнат хората на Бойко Борисов. И изненадата тресна от доста изненадващо място. Управляващите се заканиха да ремонтират основно един от относително добрите постижения на тройната коалиция – Закона за културното наследство. Удивлението е пълно на първо място, че сериозните експерти историци и археолози са единодушни в добрите текстове на нарочения закон и на второ място, защото с всеки изминат ден страната се нуждае от спешни антикризисни мерки. Как така въпросът за собствеността на културно-историческите ценности при нов закон се оказа най-важен е меко казано странен. Ако пак не се правят съвсем прозрачни усилия в полза на нечии интереси.
Знайно е, че бизнесът с историческите ценности и културните
артефакти по доходоносност се мери успешно с оръжейната търговия, проституцията, дрогата, трафикът на хора. От друга страна от Освобождението насам се знае, че културно-историческите ценности е повече от ясни откъм този аспект – те са изключителна собственост на държавата. През 1998 г. правителството на ОДС по предложение на Младен Влашки прие един безумен текст, който гласеше, че който има крадени антики и ги притежава пет години, то той става техен собственик. Този текст дойде като манна небесна за всякакви лустросани олигарси, иманяри, обикновени крадци от църквите и друг обслужващ персонал, който копае по могили и капища. А по официални данни на МВР с тази дейност в България се занимават около 150 000 души по много снижени данни. Този тъп текст съществуваше до март 2009 г., когато най-после се сложи ред в тази важна за България материя и директно се отне водещото място на иманярската мафия.
Лично за мен приемането на този закон и особено съдържателната му страна ще е прелюбопитно, нещо като индикатор накъде ще тръгне законодателното усилие на новите управляващи. Дано не стане така, че да развържат за пореден път ръцете на иманярите-олигарси, превърнали се в откровени търгаши на безценни антики. Уж под формата на колекционерство. Като нищо с дребничка промяна в закона може да се узаконят така наречените „частни колекции”, придобити по известните начини на реално обсебване или купуване на безценица. Нека да видим накъде ще тръгне първото усилие в пленарна зала на гербаджийските клетви за честност и прозрачност.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540534
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031