Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2009 10:50 - Като чуя за култура и се хващам за ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5061 Коментари: 8 Гласове:
5



В културното ни министерство от тръна Ламбо на глога Вежди
image




Много екшън има в нашата култура да знаете. Имаше една дама Емма Москова, която изкара четири години с две интервюта, после дойде наповторимия автор на царски химни Божидар Абрашев, а когато стана съвсем за резил Симеон го смени с Нина Чилова, която и досега сигурно не различава Панчо Владигеров от Златю Бояджиев. Станишев пък ни докара любимеца на бабичките Ламбо или Стефан Данаилов, който пред очите на цяла България написа със сигурна ръка „Збогом”, вместо „Сбогом”. Човекът и досега се изживява преди всичко като шпикер на станишевите тържества на Бузлуджа или Жабокрек.
Първата критика срещу състава на новото правителство дойде от Европа и бе материала на „Дойче веле” - „Двама министри – срам за правителството”, където се подсказаха за пореден път страховете на Европа. Визират се видните дежурни интелектуалци агентът на ДС Божидар Димитров и мултака Вежди Рашидов. Общо – взето авторът Андреев провидя в тях мразените от Европа български чудовища – агентите на ДС и борческо-мулташкото наследство.
Какво може да добавим към тези опасения?
Не мина много време и културата с проявите на двамата титуляри и техните изявления отново обеща да не сдава първенството си по екшън-администрация. Най-напред Рашидов изтърси, че „държавата е като ресторант и като се смени управителят се сменя и персоналът” и си спомнихме за любимата му поза в кръчмата с чашка в ръка. После изтърси „Отиваме да се работи!”, а „анализът” му на филма „Дзифт” просто изтрепа рибата и хвърли в потрес почитателите на „високия наратив”. Ето част от Рашидовите умозаключения: „Чешитски филм, страхотен филм е. Трябва малко аналитичен, но на нас, ако няма така, малко не го разбираме. По-сложен е филмът, по-сложен не защото филмът е сложен, защото по-просто ни е обществото. Дето се казва, зле сме с образованието, нека бъдем откровени.” Цитатът е абсолютно буквален.
След два дни, някак между другото, Рашидов ни обеща и Нобелов лауреат за литература. После даде първата и единствена пресконференция, на която представи заместниците си и прехвърли основните отговорности към парламентарната комисия по култура, но пък неин председател се оказа напълно анонимната дама Даниела Петрова от Варна. За нея се знае, че е пълно НЛО за културната общност, трудила се е досега като асистент в Техническия университет в морския град. За сметка на това обеща да направи Варна „нова културна столица на България около 2011 год.”.
Рашидов е и от компанията на президента Гоце, титулувана като „носители на орден Стара планина”. В благородната компания се нареждат хора като Доган, Батков, Царя, кадет Рилски, Пирински, Манджуков и още знайни и незнайни творци на прехода. При предаването на властта Данаилов и Рашидов демонстрираха познание за вкусовете си – Ламбо дари Вежди с любимите му пури, а другия му дари любимата марка фотоапарат. После отскочили до близката кръчма да се почерпят.
Фундаменталната идея на новият културен министър е създаването на Съвет на старейшините, който щял да бъде нещо като Сенат, т.е. орган на аристократите в културата. С достоверност от 99% мога да прогнозирам състава на „сената в културата” – Божо Димитров, Антон Дончев, Любомир Левчев, Светлин Русев, Дончо Цончев, Андрей Пантев, Иван Гранитски, Стефан Цанев, Людмил Стайков, Анжел Вагенщайн, Димо Димов. Някой да съм забравил?! А, да, няма да мине без Тошо Тошев, който медийно да подсигурява вечната популярност на „дежурните интелектуалци”. Този интелектуален елит ще го обединява освен общата близост с ЦК на БКП от времето на „априлската линия” и съпричаността към управленията на Държавна сигурност.
Засега с тези изключително важни деятелности се изчерпва културната политика. А, щях да забравя за втория важен министър, грижещ се за духовността на нацията. Разбира се това е премиерския приятел Божидар Димитров, за който бе измислено нарочно министерство, но понеже българите в чужбина в мнозинството си възроптаха срещу миналото му на агент той се зае на местна почва да подпомага съзидателността и македоно-българските отношения. Без да пита македонските граждани в Охрид обяви, че на най-заслужилите ще даде българско гражданство, после заподозря в корупция застрахователната компания „Лойд”, а накрая акостира на гости при владиката със златния „Ролекс” и ръкавели от същия благороден метал – Светиня Му Николай Първи Севастиянов, титулуван още Негово високо преосвещенство пловдивски владика. В тандем откриха учебната година в местната семинария. Патриката блестеше със златотъкани одежди и омразата си към иродиадата Мадона, а Димитров обеща нещо си на бъдещите свещенослужители. Забележителното е, че попската делегация на Николай пристигна в семинарията с по-луксозно БМВ от министъра, но мълчи сърце.
Сега се сещам, че от създаването си САЩ не са имали Министерство на културата, но в никакъв случай това не личи. Имат си Метрополитен, Холивуд, Оскари, Гугенхайм, даже един голям български художник – Кристо. А може би причината е точно в липсата на културно министерство. Как мислите?








Гласувай:
5



1. eien - Финалът е трепач!
18.09.2009 11:27
Няма нужда обаче от въпросът.
цитирай
2. анонимен - Като чуя за bg култура се сещам за БАН
18.09.2009 11:38
В САЩ нямаT и Академия на Науките, но имат Харвард, Бъркли, MIT.....
цитирай
3. анонимен - Мисля
18.09.2009 11:59
Мисля, че бат' Бойко мисли за всичко и за всички. Той е умен защото е завършил школата в Симеоново.
цитирай
4. toross - И аз се надявам само и единствено на слънцето ББ -
18.09.2009 12:17
защото , ако не ни огрява то какво ще правим? Просто отиваме по дяволите... Искрено се надявам обаче да установи по-късно грешката , която направи с тези двамата - Рашидов и Димитров.
цитирай
5. boristodorov56 - Извода ти е правилен.
18.09.2009 12:56
Все в същата посока може да се каже и за правосъдшито - като има Министерство на правжсъдието да не би да има правосъдие у нас.
Министерство на икономиканато...
На външните работи,
Вътрешните...
цитирай
6. анонимен - ...като има министерства
18.09.2009 13:38
имаме ли държава..
Да ни е честит Денят на Независимостта!

Сн Серафимова
цитирай
7. анонимен - Ооо, и аз се хващам...
18.09.2009 15:11
Като чуя за Рашидов и Димитров, и аз се хващам за... главата. Даже грешката да осъзнае, бат' Бойко няма да си я признае. Нали Бог е безгрешен!?
цитирай
8. анонимен - успех
10.11.2009 00:50
Много, много здраве и неимоверни сили на Вежди! Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543081
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031