Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 18:11 - "Синята коалиция" бактиса съвсем
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2206 Коментари: 2 Гласове:
7



"Синята коалиция" бактиса съвсем

image

PlovdivMedia - "Синята коалиция" бактиса съвсем

След изборите традиционните десни „мастодонти” съвсем открито поеха пътя към своя предизвикан залез. Мартин Димитров заприлича на Станишев и се зае да обяснява как изборният провал е успех, а Иван Костов се ориентира към тайните служби и ДАНС.

Христо МАРКОВ


На идващите частични избори в София и район „Източен” в
Пловдив и двете партии свиха знамената и подкрепиха ГЕРБ, а мантрата на сините след 5 юли „в нас е ключа” съвсем се забрави, защото лъсна пълната й несъстоятелност.
Горните констатации нямаше да бъдат правени, ако не предизвикваха отговор на фундаменталния въпрос: „Що е десница в
България?”. Едно от класическите определения за дясна ориентация е, че това е придържане към реалността, към стоенето на здрава земна основа, следването на божествения ред от ценности, а не залъгването с утопии, с които да се обясняват провали и успехи. Утопичните залъгалки са типичният приоритет на лявото мислене, на комунистическата идеология – „световна революция”, „пролетарско благополучие”, „класова борба”, „базата и надстройката”, „непогрешимостта на вожда” и прочие мантри, донесли на човечеството само планетарни трагедии. По този показател и СДС, и ДСБ в никакъв случай не се показаха като десни формации. В изборната нощ лидерите им пръскаха усмивки и самочувствие, все едно са в нощта през 1997 г. и току-що са спечелили тогавашните 137 мандата. А реалността показа друго – два пъти по-малко гласове от общия им резултат през 2005 г. И за какъв „златен ключ” става дума тук, моля ви се? С 285 000 гласа и 15 мандата може да се държи златен ключ само за оцеляването на лидерите и техните оръженосци. Да не говорим, че след създаването си като цел на „Синята коалиция” бе обявено „получаването на повече гласове от ДПС” – реалността показа, че и целта им е била поредната утопия.
Загубилите се в реалността Костов и Димитров по време на съставянето на правителството се опитаха да лансират старата си теза за „стабилност и използване на експертния им потенциал” и получиха звучния шамар от Борисов, че предпочита да се откаже от властта, вместо да се коалира с тях. После вкупом демонстрираха непознаване на Конституцията, като поискаха отделно гласуване на министрите, но в крайна сметка приеха и агента Божидар Димитров, който стана причината за причудливото им предложение. Е, подариха им едно-две председателски места в парламентарните комисии и се кротнаха.
От години, всъщност откакто губят всички избори, светло- и тъмносините имат един постоянен трик. Веднага след поредните трагични
резултати се търсят нови пиари, съветници и специалисти по политическа агитация. Да не забравяме, че дефинитивно сините харчат най-много за клипове, плакати и тумба-лумба – на последните избори се нареждат плътно след БСП. Каква е тая страст, не мога да си обясня, освен в търсенето на поредната утопия – „Ето, сега взимаме при нас пиара Х, У или Z, който ще ни възроди и на следващите избори сме управляващи. Чакайте чудото”. Асен Григоров, Арман Бабикян, Найо Тицин са малка част от безкрайната върволица оракули на десния успех и „възраждане”. Разбира се, резултатите са поразително еднотипни – поредната утопия. СДС не изневери на левичарския си подход и този път – от няколко дни главен агитатор му е съветската възпитаничка на литературния институт „М. Горки” Ива Николова. На нейните крехки рамене „Синята коалиция” е възложила поредното „възраждане на идеята”. Най-парадоксалното е, че в последната си книга Николова обяви „синята кауза” за окончателно приключила и безвъзвратно загубена из шумовете между площади и държавни сгради. Как ще я възражда „голямата уста” Николова катастрофиралата идея, не е много ясно, вероятно с поредния полет във фантазното, защото иначе тя е автор на многобройни поетични творби, които дълбаят с непознаваемото. Интересен подход към политическия пиар, нали? Вероятно в разговорите си със Сафо в иреалния свят на поетичните видения Николова е предала посланието й към Иван Костов и Мартин Димитров да не издигат кандидати за кметските места в София и други райони на страната. Доколкото разбирам, обещано им е пак неясното „участие във властта”, измерващо се в чиновнически длъжности. Иначе в Пловдив Мартин Димитров пристигна в компанията на подкупващо усмихващия се варненец Димо Гяуров, но по съвместителство пловдивски депутат, за да се пазарят за клубове, в които така или иначе от години не се събират симпатизанти, а се правят заведения или се продава кинкалерия от кюлоти до безопасни игли.
В интерес на истината, СДС и ДСБ са единствените партии в Източна Европа, които са правили реформите и все още имат представителство в парламента. Ако това е утешение, то те са го получили. Въпросът е дали няма да им е за последно.


Тагове:   Синя коалиция,


Гласувай:
7



1. krotalka - Христо,
24.09.2009 19:54
ако си спомняш, говорихме по тоя въпрос на срещата в Пловдив. Стигнаха по-бързо до тоя момент, отколкото бях предвидила...
цитирай
2. toross - Да, Танче, така е и
24.09.2009 20:57
вече наистина не мога да си обясне пълната липса на желание и перспектива у тези хора... Наистина странни неща правят и все по-убедено ставам привърженик на тезата, че използват и двете партии за решаване на лични проекти...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541176
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031