Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 23:50 - Богдан Филов обедини ГЕРБ и БСП
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3723 Коментари: 10 Гласове:
3



Богдан Филов обедини Герб и БСП

image

PlovdivMedia - Богдан Филов обедини Герб и БСП

Все си теглят от време на време ГЕРБ към БСП. Този път се обединиха в Столичния общински съвет по повод наименоването на малка уличка на името на Богдан Филов. Скандалното е, че това решение го взеха на 21 май тази година, а сега го отмениха под натиск на президента Гоце Първанов и няколко про-комунистически организации.

Христо МАРКОВ


За запазване името на Богдан Филов гласували общинските съветници от СДС, ДСБ, Атака и НДСВ, но мнозинството на БСП и ГЕРБ се оказало желязно. При това вносител била групата на Бойко Борисов. Ако е спорно името на Богдан Филов се питам не е ли спорен паметника на Съветската армия –окупаторка или имена като „Жабокрек”, „Бодра смяна”, „Вела Пеева” или „Знаме на мира”, които явно са по сърцето на съветниците в София от ГЕРБ. Гербаджията съветник и агент на ДС Константин Тилев обяснил, че „трябвало дистанция на времето”. Абе кръвта на вода не става, както и комунизма никога не напуска определени глави.
Колкото и да не ми се иска, не мога да не се съглася с царския съветник Владимир Каролев, че „монархо-фашистите спасяват десетки хиляди евреи” и ако е евреин, живеещ в 40-те години, тогава би искал да му е премиер Богдан Филов.
При това преименуването на невзрачната уличка „202” в „Проф. Д-р Богдан Филов” е по предложение на ръководството на БАН, както и искането за поставянето на негов балереф пред Националния археологически музей.
Срамното е, че съветниците в София от БСП и ГЕРБ се изгавриха с името на един от най-големите имена в археологията и историята на античното и средновековното изкуство. Преди да стане министър-председател Богдан Филов защитава блестящо
докторска дисертация във Фрайбург, специализира в Бон, Париж и Рим, утвърждава се като водещ европейски археолог и спасява над 400 български старини по време на войните, от 1937 до 1944 г. е председател на БАН, почетен доктор на университетите в Атина, Будапеща, Берлин и Падуа.
Премиер на
България от 1940 до 1943 г., за което е обвиняван от комунистите, че на 1 март 1943 г. е подписал във Виена присъединяването ни към Тристранния пакт, но нима не е спасил България по този начин от прегазване от армията на Третия райх, разположена тогава в пълна бойна готовност на брега на река Дунав. След смъртта на Борис Трети е регент на малолетния цар, а няколко дни след 9 септември е арестуван в Чамкория, осъден от Народния съд и разстрелян на 1 срещу 2 февруари 1945 год. с още стотици бивши министри и депутати. На 26 юни 1996 г. Върховния съд отменя присъдата и го оневинява.
Та тази крупна историческа фигура раздели днес съветниците в София на про-комунисти/БСП и ГЕРБ/ и про-демократи/останалите политически сили/. Други коментари са излишни, както се казва в такива случаи.
Всъщност шмайзера на съветския войник се развява и доминира в центъра на София, както и Альоша в
Пловдив, а уж сме скъсали с комунизма и все се запътваме към Европа, но ...


Тагове:   ФИЛОВ,


Гласувай:
3



1. burda - историческа памет и уважение към миналото
02.10.2009 00:14
Драги Христо, не е ясно личното ти отношение към историческата фигура и историческите символи, дори при така представените обстоятелства. Моето принципно отношение: Не бива да рушим всичко, което не подобава на приумиците на модата в политическия живот. Защото историята, а и археологията, са много над това. Трябва да запазим символите и информацията за миналото, защото, макар и да не поучаваме с тях сегашното поколение, то данните трябва да се запазят в най-непроменен вид за бъдещето. Тогава може от дистанцията на времето да се правят тълкувания.
На страниците на блога съм намирал много полезна информация за археологически разкрития, които убедително показват високата култура у набедени на днешно време от про-европейските страни - народи за диви и нецивилизовани. В миналото археологията и историята са служили на завоевателските цели на колониалистите (конкистадорите...) и много паметници на културата са ограбени за да влезат в колекциите на "цивилизовани" страни, в частни колекции, или са унищожавани, защото не може "ония черни (жълти...) маймуни" да имат по-висока култура от тази на "белия човек", и то отпреди хиляди години... По този начин историята, която учим, ни убеждава, че цивилизацията (градове, държави, технологии) е на не повече от 5, преко сили - 6 000 години. А това, както знаят изследователите с открито съзнание и широка интердисциплинарна култура, не е така.
цитирай
2. toross - burda , Благодаря ти за
02.10.2009 00:30
хубавия коментар. За съжаление тук нямам място да коментирам по-подробно отношението си към историческите символи в контекста на времето, но съм привърженик, че не трябва да бъде унищожавано, но е нужно да им се намерят подходящите места, защото според мен е недопустимо в една градска среда да доминират паметници на чужда държава, на други ценности дори.
цитирай
3. анонимен - :)
02.10.2009 01:45
изригване на интелектуалната ми мощ е да съумея да коментирам твой пост!:))
щот' сега какво да напиша: комунисти!
Много интелигентно!:):):)
Спокойна нощ!
цитирай
4. krotalka - Сам си го написал
02.10.2009 08:45
"Коментарите са излишни"...
цитирай
5. mamkamu - Ами то си е казано: "По делата ...
02.10.2009 09:47
Ами то си е казано: "По делата им ще ги познаете".

А не по нахаканите приказки :)

Съгласен съм с всичко, което си написал!
цитирай
6. анонимен - nabludatel
02.10.2009 11:09
Жалко е, че живееш в град с големи традиции в етническата толерантност и нищо не си разбрал. Ако България (включително Пловдив) желаят да бъдат част от Европа, трябва да приемат европейските ценности, включително историческите такива. Разделителната линия между демократи и не-демократи отдавна е прекарана в историята на Европа (включително българската) и фигури като Филов не попадат в първата категория. Той самият се е отказал от кариерата си на археолог и е предпочел политиката, в която напълно се е провалил с погрешния си избор и с това, че е подписал Тристранния пакт. Той е пряко отговорен за американските бомбардировки над София, унищожили паметници на културата, за които би трябвало да милее като археолог. Иначе и Хитлер не е бил лош художник, но на никого не му минава през ум да кръщава нещо на негово име. А че бившите комунисти знаят как да се възползват от всеки случай, за да натрият носовете на опонентите си (които за съжаление страдат от неграмотност) е факт, който е известен на всички ни.
цитирай
7. toross - Наблюдател, не са точни
02.10.2009 20:03
наблюденията ти, но имаш право да мислиш така. Само няколко дребни факти - Филов продължава с научните си занимания и като премиер - до 1944 г. е председател на БАН, активно сътрудничи и като премиер на ист. списания, а вината му за бомбандировките е направо абсурдна.
цитирай
8. burda - Приятели,
03.10.2009 00:54
"Историческите времена са къси, а травмите на генерациите - дълги" (Николай Сарафов).

И тъй като по системни причини ( не само в политиката, а като системно явение) има ускорение на събитията (ускоряване на промените в еволюцията, когато системата се доближава до оптимума в адаптацията със средата), все по-бързо ще се налага да сменяме едни паметници, символи и герои с други. Мисля, че това е лудост да го правим. Няма да помогне. Същото е и с технологиите. Скоро имах такъв проблем - почти никъде не можах да намеря батерия за мобилния си (бил стар, купил съм го преди 3 години, а допреди 1-2 години се продаваше и течеше рекламата му). От магазините ми предлагаха цял апарат на цена по-ниска от нужната ми батерия. (пример за технологичното ускорение и незачитане на съществуващия стандарт от самата фирма - производител, която променяйки дизайна изкуствено, без да подобри качествените характеристики, води до отричане на съществуващото и работещо устройство.)
Така само след 2-3 години ще живеят сред нас 25-30-годишни старци, и времето между 1989-1994, например, ще изглежда почти толкова отдалечено, колкото сега от времето на Римската империя. Може да преигравам в израза си, но попитайте някой на посочената възраст - какво знае и какво е чувал за СССР на Сталин и Германия по времето на Хитлер? А за Студената война? И ако го знае - откъде го знае?
цитирай
9. toross - burda , Благодаря ти отново за
03.10.2009 17:15
коментара, но ... Ускореността в живота, познанието и приоритетите е факт, но учудващо има все повече млади, подчертавам млади хора, които се интересуват все повече от близкото минало. Нещо такова се е получило и в Германия. Едва около 60-те там започва да се осмисля напълно пораженията от войната. Многократно съм се опитвал да анализирам този процес, н така и не съм стигнал до задоволяващо ме обяснение, може би за две десетилетия се променя по естествен път поколенческата памет. кой знае...
цитирай
10. burda - към 9. toross:
07.10.2009 11:06
"Многократно съм се опитвал да анализирам този процес, н така и не съм стигнал до задоволяващо ме обяснение, може би за две десетилетия се променя по естествен път поколенческата памет. кой знае..."
Дано да разполагаш с достатъчно време за четене. Предлагам ти една сериозна, но достатъчно четивна монография на един от титаните - анализатори на историята - Лев Николаевич Гумилев (прочее - син на поета Николай Гумилев). "Этногенез и биосфера Земли". Цитирам по памет оригиналния източник www.gumilevika.ru
Това е една от книгите, които ме е светнала за много неща, много отвъд историята и политиката даже, тъй като е с интегрален поглед върху темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543909
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031