Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 14:49 - САЩ - Иран , войната, която няма да избухне
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1108 Коментари: 0 Гласове:
2



САЩ – Иран, войната, която няма да избухне

image

PlovdivMedia - САЩ – Иран, войната, която няма да избухне

Този път тропането на оръжие от страна на САЩ около Иран ще се размине само с декларации, международни комисии и ренесанс на „тихата дипломация”. От тази част на планетата, май, засега няма опасност. По няколко причини.

Христо МАРКОВ


На първо място онова, което малцина знаят за отношенията САЩ – Иран, е, че те съвсем не почиват на широко прокламираната позиция на щатите относно опасността от иранската ядрена програма. Мнозина са склонни да мислят, че такава изобщо няма. (Нека не забравяме странния случай с една съседна на Иран държава, в която уж също имаше ужасяващи ядрени оръжия и чудесии, които май си останаха само в главата на Джордж Буш - младши...). На второ място, по простата причина, че
светът се върти ужасно бързо като колело на съдбата – веднъж надолу, веднъж нагоре. И ако се порови човек в по-неизвестните средства за информация и с по-сериозна аналитична възможност, ще открие доста любопитни факти, по мое мнение умишлено скривани. При мен тази роля изигра приятел, който години наред дипломатства на по-ниско ниво в арабската държава.
Оказва се, че между 2004 и 2007 г. под носа на САЩ, които гонеха въображаеми и не толкова призраци на терористи, Китай е сключил три договора с Иран и ирански компании на стойност стотици милиони долари. Основният от договорите обвързва китайския химически гигант SINOPEC и иранската страна за двадесет години, като срещу 150 000 барела суров петрол на ден китайската страна се задължава да внедрява модерни технологии във военната промишленост на Иран, за да могат иранците да разполагат с балистични ракети, установки и всичко необходимо на една бедна държава с богати природни находища да държи когото трябва отвъд границите си. Но това ще се изпълнява постепенно и в бъдеще. Защото Китай знае, че не се дава пушка в ръката на човек, който не може да си служи с нея. (За разлика от САЩ, но на тях много често им е прощавано, историческият им опит е твърде малък, в сравнение с този на геополитическия им противник). Иранската държава, в която много бързо се наливат пари, вече съвсем не е това, което беше във военно отношение и сякаш се осъществяват наяве всички лъжи и инсинуации, с които САЩ ни засипваха по време на войните в Залива и срещу Саддам... Казано е: който сее ветрове, ще жъне бури... Това би трябвало да са го разбрали вече във Вашингтон след опита им в Афганистан и техния продукт Осама Бин Ладен.
Засега Китай се задоволява (и може би забавлява) умело да подклажда взривоопасните конфликти в Близкия Изток, оставяйки щатите и техните съюзници в Израел да се "пекат на бавен огън". Защото въпреки дрънкането на оръжия и развяването по послушните медии на "хуманитарни демократични принципи" нито САЩ, нито Израел в момента могат да нападнат Иран без преки последствия за самите себе си. И те го знаят. А парадоксално е, че основната маса от терористи идва не от Иран и Ахмадинеджад, а от страни формално съюзници на САЩ – Саудитска Арабия, Египет, Афганистан, Пакистан.
Вероятно тук има и дълбоки религиозни причини, които дефинитивно изискват дълги анализи и съпоставки – Иран е единствената шиитска държава, докато останалите развъдници на тероризъм са последователи на радикални сунити, каквито, между другото са героите от последните дни братя Юзеирови от Суворово, но преживяващи и печелещи /интересно от какъв „бизнес”/ в Белгия.
На последно място – по парадоксален начин световната финансова криза сякаш възпря САЩ от агресия. Все пак воденето на войни на хиляди километри си е скъпо и прескъпо удоволствие и то когато вековни банкови институции гърмят под краката на Обама и правителство. В същото време някак си милярден Китай мина покрай кризата, а иранският петрол си е конвертируема стока, откъдето и да го погледнеш, и независимо от банкови и застрахователни фалити.


Тагове:   Иран,   САЩ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9576959
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930