Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2009 13:21 - ЧАЛГА ХИМН ЗА БАТЕ БОЙКО
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 6609 Коментари: 13 Гласове:
7



  След Франк Синатра Бате Бойко с Екстра Нина и Никол

image

 


 ХРИСТО МАРКОВ

 

            Седим си с приятели в събота на  обяд в елитно пловдивско кафене и слушаме вечния евъргрийн на Франк Синатра „Streangers in the night”. На плазмата текат кадри с Кенеди и Мерилин, а настроенитето  е като в „сладък живот” на Фелини. Тъкмо свършва прочувственият глас на сицилианския потомък  и на екрана се появяват две позастарели представителки на българската ьндърграунд – култура, по-точно на турбо-чалгата. Започва покъртително виене със следния текст:

 

 

Пак сънувах луда страст, Бате Бойко между нас.

Леле, знаеш ли, Никол, как си го представям гол.

Сладък сън бе, мила Нина, ще ни бъде екстра трима.

Две блондинки, не една, покрай мъжката скала.


Знам ще чукне там и тук генералския юмрук,

с тез широки рамена май ще чупи и ребра?!

Доста интересен пич, не прощава ама хич,

сила, страст и власт накуп – конкуренция няма друг.


Бате Бойко, 100 процента ще ти вдигнеме процента!

С тебе в тройна коалиция скачаме без репетиция.

 

            Просто не е истина – сервитьорките по икиндия въртят къси полички, барманът им приглася с „Айдеее!”, а половината посетители изпадат в транс при сладострастните кадри на актуалния премиер и двете завяхнали „певици”, които научавам, че носят звучните заглавия Екстра Нина и Никол. Повтарят мигновенно пак „клипа” и се заслушвам в текста, за да разбера, че „дивите” страстно желаят да направят тройка с любимия им управленец и по този начин със „сила, страст и власт накуп” ще влязат в нова тройна коалиция, която за разлика от станишевите мечти ще е напълно хетеросексуална и без разни там „мъжки червени прашки”.

            Дали ще се намери достоен анализатор в българската култура, който да успореди управленците с кратката, но бурна история на феномена чалга. Аз ще ви предложа кратък конспект.  За размисъл и спомени.

            В началото на „прехода” страстите се нажежиха до червено с първите опити за неординерна песенна култура по подобие на Лепа Брена и Шабан Шаулич. Във врмемето на Филип Димитров и Любен Беров като топъл хляб се продаваха записи на Тони Дачева с „Кристали” , а босът на ВИС-1 Васко Илиев въздигна песента и` „Бедни и богати” до химн на първите улични биткаджий. После дойде времето на Жан Виденов и с нея трели изви Веско Маринов, но в края на социалистическото управление площадите се огласяха от Слави и компания. „Тайсън кючек” и „Комбайнеро-интелигентска” разбиха масовия вкус, албумът „Рома ТВ” остана и досега най-продавания продукт на този жанр. Иван Костов бе удостоен със специална чалга-песен, наречена „Командира” и изпълнена от хасковската хетера Петра, а с идването на Симеон, кадет Рилски настана истинско чалга – стълпотворение. В София „хитовите” поп-фолк  заведения станаха повече от спирките на градския транспорт, а самата Сашка Васева си направи среща с бившия цар и сподели „творческите си планове”. По царско време изпълнители като Ивана, Камелия, Десислава, Веско Маринов или Чакандръкова нахлуха мощно и в предизборните кампании. Своебразен върх на симбиозата бе страстния кючек на царската депутатка и настояща европейка Антония Първанова, който тя извъртя на площада в Добрич по време на местните избори през 2003 г. След като дойде на власт тройната коалиция, начело със Станишев посоката сви в буквален и преносен смисъл „в крайно лево”. Разцъфтяха гей-заведения в столицата и провинцията, изпълнители като Крум, Миро и Азис мокреха сънищата на премиерския приятел Азер Меликов и компания, а организации като „Джемини” направиха няколко публични парада по улиците, за да подчертаят предимствата на „левото управление”. Евгени Минчев и Денди станаха модни и светски законодатели. Възроди се и старата народна песен от северняшкия край „Издоле идат манафите”.

И понеже общественият ни живот тръгна съвсем „у лево” се появи Бойко Борисов, за да докаже позабравения нашенски мачизъм и веднага като столичен кмет смъкна циганския задник на Азис от някакъв постер, ситуиран в центъра на китната София. По времето на генерала всички Гербови прояви започваха и завършваха с „Ние сме № 1” на Ивана, която преди бе любимка на Георги Гергов и Гоце Първанов, но чевръсто смени обществените си предпочитания. Своеобразна еманация на чалга-излиянието вече е цитирания текст на „дивите” Екстра Нина и Никол, чиято основна задача е възстановяване непреходната слава на българските  мъже в политиката: „Две блондинки, не една, покрай мъжката скала”.

            А дали успехът на тези чалга-птички не се дължи и на удивителната им политическа приспособимост и повратливост и за какъв Синатра и какви евъргрийни става дума тук щом ни предстои да се наслаждаваме на рефрена „Бате Бойко, 100 процента ще ти вдигнеме процента!”.  Дали в предстоящата кампания за софийски кмет и Данчето Фандъкова няма да извърти един кючек за „вдигане на процента”?!

 






Гласувай:
7



1. анонимен - Mного интересно
04.10.2009 13:39
Питам се, след като Екстра Нина, Никол и бат' Бойко ще правят тройна коалиция по формулата 3-5-8, как ще се разпределят процентите между тримата. Може би ще измислят друга формула!?
цитирай
2. toross - Разпределението на % е
04.10.2009 14:01
крайно незадоволително за Бойко и ми се струва, че новата тройна коалиция може да е в съотношение само и единствено 0.0001-0.0001- 99.999 - в полза на премиера, разбира се. Даже се съмнявам дали и това ще е задоволително за ББ, но айде - изпели момичетата песен с покана.
цитирай
3. krotalka - Имах "удоволствието" да чуя тоя хит!
04.10.2009 14:01
Каква чалга, това си е порнография!
Началото на чалгата започна "Куку бенд". Първите чалга песни бяха техни! Слави наложи тази музика и за това го намразих!
Превърнахме се в чалга държава с чалга култура и съответно, чалга управляващи! Всичко е в синхрон!
Можеш ли да си представиш ужасът ми, когато преди три години, от съседен блок (в Германия), чух да звучи чалга песен на издънена до дупка уредба...
цитирай
4. toross - При Слави поне оркестърът е
04.10.2009 14:04
професионален, а според него те правили фолк с етно-елементи, но както и да е - напълно си права Танче. А това за "песничката за Бойко" наистина е откровена порнография, гарнирана с най-голямата простотия, която може да роди човешкия мозък, но нашинския вкус заменя без да се замисля Синатра с тази клозетна песен. Това е положението.
цитирай
5. krotalka - Ще си слушаме старите стойностни хитове
04.10.2009 14:12
и ще се успокояваме. Да му мисли поколението след нас! Не познават Синатра или Рей Чарлз, но знаят имената и текстовете на песните на всичките силиконови чалгапевици...
цитирай
6. veselaj - Подобни простотии е имало винаги - ...
04.10.2009 14:31
Подобни простотии е имало винаги - спомнете си "Камъните падат" и "Ой Рамо, рамо". И не вярно, че повечето млади предпочитат чалгата - доскоро се занимавах с продажба на музика и бях приятно изненадана, че качествената музика се купува от доста млади хора. Но от телевизии и вестници някой се опитва да внуши, че "всички слушат чалга". Въпросния "хит" го чух в интернет преди два месеца и помислих, че някой си прави гавра с Бойко :)))))
цитирай
7. toross - Така е - времена и вкусове,
04.10.2009 14:41
но кой знае още не мога да се примиря.
цитирай
8. анонимен - То пак си е гавра!
04.10.2009 15:43
С нашенския манталитет.Понякога се питам дали са толкова умни, да пускат толкова тънка ирония.Или аз полудявам в желанието си да открия проблясъци на разум в битието ни!
Страхувам се, че е второто!:)))
цитирай
9. toross - Със сигурност е второто -
04.10.2009 16:05
отдавна спрях да търся проблясъци на разум в битието ни...
цитирай
10. zaw12929 - Културно, чалга държава Поли...
04.10.2009 20:10
Културно, чалга държава
Политически- феодализъм
Икономика- пълна скръб През миналата година над 50 000 инсулти с летален изход... бъдаще...корумпирано...от горе до долу, щом обикновени баби си дават Парите, да предпазят деца внуци от съдебна отговорност Окончателно Държава "Спасение поединично!"
цитирай
11. анонимен - Защо? Защо? Защо?
04.10.2009 21:23
Мъжката страна на фолка много изостава. Толкова ли няма двама фолк--певци, които да предложат тройка на Фидосова, Цачева, Фъндъкова или Мара Мисса. Защо? Защо ли...? Защо?
цитирай
12. анонимен - Гоце знае ли?
04.10.2009 21:30
Знае ли Гоце за коалицията между Никол, Екстра Нина и Б.Борисов или и това е негова рожба?
цитирай
13. анонимен - супер песен
14.10.2009 10:23
Не гледайте в носа си а погледнете малко по напред замислете се върху текста.Песента е супер след като е гледана в интернет повече от 150000 хил. пъти и се върти по всяко радио и телевизия както и във всички кафенета където безделницити си губят времето или правят далавери. Навремето Мадона взе Оскар за най-лошо изиграна роля във филм но Оскара си изигра своята роля в кариерата на Мадона.Ако тези изпълнителки пееха на английски щяхте да им целувате задниците,а сега плюете защото пеят поп-фолк и в Америка кънтрито е поп-фолк но си го тачат повече от всички останали жанрове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541607
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031