Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2009 10:31 - Гьонсуратите в нашенската политика
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1929 Коментари: 5 Гласове:
2



Гьонсурати не пускат лидерския си кокал

image

PlovdivMedia - Гьонсурати не пускат лидерския си кокал

Можете ли да откриете по какво си приличат Сергей Станишев, Красимир Каракачанов, Иван Костов, Симеон,Александър Праматарски, Мария Капон – Мисса? На пръв поглед тези персони не ги свързва почти нищо, но грешите. Приличат си като две капки вода, защото всички до един са провалили партиите, които оглавяват и след това се вкопчват отчаяно пак в лидерството. За тази поредица лидери оставането им е въпрос на лична кауза, независимо от злините, които причиняват на последователите си. Факт. На такова поведение народа вика – гьонсуратлък!

Христо МАРКОВ

Социалистическата партия се провали на последните избори с гръм и трясък, станаха за смях с гейски скандали и „червени прашки”, в момента са се свили като шагренова кожа около 7-8%, а Сергей Станишев след катастрофата не дава и дума да се издума за оставка. Приказките за „социална справедливост” и „ляво управление” ги е забравил, но червения антураж до него е впрегнал всички сили да го преизбират наново.
Славната някога ВМРО под мъдрото ръководство на Каракачанов почти един мандат не се отлепя от 1-2% при създадени и работещи структури, при множество съветници и кметове, но за Краси от Русе оцеляването му начело на формацията е въпрос на личностна амбиция за окончателното и` погубване. Половината от делегатите на конгреса на ВМРО напускат, а Каракачанов и компания нямат и елементарното мъжество да приемат тайно гласуване и разчитат на явно вдигнатата ръчичка от апаратчиците, защото подкрепящите са точно такива – насипни формации от градове в Северна
България. Да сте чували за войводски структури в Търговище, Попово или Луковит? Не сте, но тази могъща сила е доведена да спасява „лидера Каракачанов”, който ще остане в новата история на ВМРО като този, който я разцепи. Жалко за една велика организация, дала на България хора като Христо Татарчев, Гоце Делчев, Тодор Александров или Ванчо Михайлов.
Още по трагична е съдбата на Демократическата партия с лидер като Праматарски, който не участва на последните избори, после подкрепи Ковачки, преди това Тити Папазов, за да се стигне до басейнчето, което си построи на покрива. За ДП не се споменава от години нищо, но момчето от гоцеделчевското село Скребатно си стои начело на партията, в която са били кап. Петко Войвода, Алеко Константинов, Петко Каравелов, Александър Малинов, Андрей Ляпчев, Никола Мушанов и още куп исторически гиганти. Понякога се появява някъде, ако има поредната полит-далавера. С очила без диоптри и зализан перчем.
Ами да си спомняте за гръмките заявки на Мария Капон-Мисса при учредяването на личната и` партия ЕНП. То не бяха тръскания по радиа и телевизии, то не бяха „капитални обобщения” за европейско бъдеще, то не бяха рекламни кампании, подплатени със солидни финансови инжекции. Преди изборите политическото връткало Капон за два месеца обиколи четири партии и две коалиции, но партията и` се спихна до статистическата грешка. Да сте чули от госпожата и дума да се откаже от лидерството? Никога, ама никога няма и да чуете, защото това е въпрос на задоволяване на някакъв неописан в психопатологията комплекс.
За НДСВ, т.е. личната партия на кадета Рилски едва ли си струва да говорим. Царското Му достойнство позволи да се оттегли до ... почетен председател на партията, която доскоро носеше името му. Ами да си спомняте лидерството на Иван Костов в СДС? Ами запъването на Надето Михайлова да си стои начело на сините? Стояха докато синята партия стигна дъното и тогава Костов си спретна собствена формация, а Надето дипломатично се оттегли в Европа на добре платена
работа. Понастоящем Мартин Димитров е тръгнал по същия път.
Евролевицата и ССД отдавна ги няма на политическия пейзаж, но имат лидери – Сашо Томов и Софиянски. Ако искате мога да продължа още дълго с примерите, но изброените са най-симптоматичните, най-трагичните и най-безумните гьонсуратлъци от „председателите на партии”. Защото отколе се знае, че властта в посочените политически формирования се държи от добре подсигурения апарат, а обещанията за демократичност, откритост и отговорност са приказки за отчайващи наивници, които в избирателната кампания ги наричат нежно „електорален корпус”.
Ще трябва да има далавера в началничеството на политически организации, ще знаете – гъделичкане на кухо самолюбие, докосване до „европейски практики”, командировки, държавни субсидии, сладки служби тук-там, секретарки, верен апарат и накрая – думба-лумба. В крайна сметка такива люде като Станишев, Каракачанов, Капон или Праматарски напълно обезсмислят участието на „обикновените делегати” в честно състезание на идеи и платформи, какъвто е смисъла на всяка партия, поне по демократична традиция. Да де, но с такива лидери?...


Тагове:   мара мисса,


Гласувай:
2



1. анонимен - Трябва да ина шоу
19.10.2009 11:47
Ако ги няма тези партии с техните колоритни лидери, политическия живот у нас ще е скучен. А народът иска "Хляб и зрелища". И тъй като хляб все по- трудно ще се намира, остават зрелищата. Все пак е нещо!
цитирай
2. kalin8 - Ех!
19.10.2009 12:03
Трудно се кокал изпуска!!!
Б.
цитирай
3. krotalka - Браво!
19.10.2009 12:23
Уцелил си точната дума! Гьонсурат им приляга много точно! Те са си добре, ама, какво да прави ние с гайдите?
цитирай
4. анонимен - blag.blagoev
20.10.2009 22:25
Приятелю, как да се откаже Мисса от лидерския пост, то такава партия като ЕНП не съществува, т.е. тя е генерал без армия.
Най-интересното при нея е това, че след като трима от Изпълнителния съвет на ЕНП-то си подадоха оставките Мисса сега ще свиква Национален партиен съвет за да избира нови членове на ИС. Тя казваше, че може да работи само политик, интересно сега какво ли прави?
цитирай
5. toross - blag.blagoev , то е така ,но Мисса може
21.10.2009 13:26
и ще работи само и единствено някакъв началник. Дори сама да си остане тя ще е началник на себе си. Иначе не знаех, че има хора, които да напуснат това благоформирование ЕНП. Просто невъзможно да се лишат от благините капонови.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540392
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031