Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 14:59 - И най-неграмотни сме в Европа
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4014 Коментари: 3 Гласове:
5



Най-неграмотни ни изкараха в цяла Европа

image

PlovdivMedia - Най-неграмотни ни изкараха в цяла Европа

Бяха времена, когато нямаше начин неграмотен ученик да премине в по-горен клас, да не говорим за дирижирано пълнене на паралелки. Според данните на PISA на ОИСР, която оценява знанията на 15-годишни ученици в страните-членки на ЕС в три категории - природни науки, математика и четене, резултатите на България са повече от отчайващи. Питомците на българските училища са на последно място в ЕС по математика, на предпоследно по четене и делим последното място с Румъния по природни науки.

Христо МАРКОВ


Първенците ни на международни олимпиади се оказват продукт на бутикови училища, за които често се плащат сериозни такси за обучение и са някакъв образователен остров на сладкия живот на фона на масовите училища, на които сградите приличат като след бомбандировка в Бейрут, и дневниците се пълнят с измислени оценки на ученици, които на 15 год. не знаят азбуката и таблицата за умножение. На този фон правителството е предвидило промени в правилника за прилагане на Закона за народната просвета, като се въвежда разпоредба, която определя кариерното развитие. Ще се осигури допълнително месечно трудово възнаграждение за старшите учители и възпитатели в размер на 50 лв., а за главните учители и възпитатели - по 100 лв. месечно. Средствата по този модул до края на годината са 12 млн. лв. За 2010 г., когато ще бъде въведена и длъжността „учител/възпитател - методик", са планирани 46 млн. лв.
Бре! Ще рече човек – с тези пари оправихме образованието. Да, но няма да стане, защото е порочна цялата система на финансиране и стимулация. Ако искаме да имаме качествено образование, държавата трябва един път завинаги да разбере, че насила няма да научи никой. Не ми е известно циганин да се е образовал, ако не иска, но се оказва, че за различни „социални бонуси” се харчат толкова пари, колкото акумулират елитните частни училища. Безплатните закуски погълнаха милиони, но циганетата отиват до училищната сграда, за да ги хапнат и изчезват до голямото междучасие, когато „дават” пак някакви закуски. Попитайте който и да е даскал с преобладаващ цигански ученически корпус и ще ви го потвърди. После някой умник измисли да принудят семействата да пращат децата си на училище, иначе им спирали социалните помощи. И започна едно безкрайно надлъгване, в което пак победиха с явно превъзходство мургавите ни събратя. Просто учителите се принудиха да пишат присъствие и да преминават пълни неграмотници, защото всяка нова учебна година се броят децата, за да покрият някакви минимални изисквания за брой ученици в паралелките. Падне ли се под изискуемия минимум, се бастисват от инспекторатите и класовете, а все по-често и училищата, особено в селата.
С една дума – по-добре по-малко ученици, но качествени, отколкото масово залъгване, че „интегрираме малцинствата”. Или с други думи, който не иска да учи си е също избор и уважение към правата им. Неходенето на училище е също свободен избор, нали така? По този начин ще се отвори възможност за мотивиране и на учителите, и на родителите, които искат наследниците им да се „изучат”.
А най-съществената полза ще е създаването на възможност за изравняване на частните и държавни училища. Сега държавата плаща образованието (с нашите пари), но не дава право на избор какво образование да се получи с това финансиране, защото единствено се финансират държавните образователни структури. Колкото и да ни казват, че парите следвали ученика и студента и т.н., това не е точно така. Те го следват, НО само ако е в системата на държавното образование. Една добра начална стъпка е възможността и частните образователни структури да имат право на част от бюджета за образование, ако учениците ги предпочетат. Свидетели сме как, когато преди години се премахна задължителното записване на ученика според адресната регистрация на родителите, колко училища затвориха врати и колко ученици смениха училищата си.
Просто пазарът на образователни услуги е като всеки пазар и регулациите само му пречат, но държавниците ни трябва да разберат, че в този пазар няма място за тези, които не желаят да се учат или гледат на училището като на столова, в която раздават топло мляко, кифли и банички. Ако не се направи спешно ще си стоим още дълго на последните места, където ни сложиха чичковците от ЕС, наблюдаващи образованието.


Тагове:   училища,


Гласувай:
5



1. krotalka - Отдавна се очакваше да стане така!
28.10.2009 16:00
Систематично съсипаха образованието! Всичко е направено с цел! Умни и образовани хора не са им нужни, трябва им прост народ,който да управляват както си искат!!!
цитирай
2. toross - Да, за това става дума -
28.10.2009 16:25
безпросветна маса, която се интересува само от реалити формати и чалга...
цитирай
3. kalin8 - Напълно съм съгласен,
28.10.2009 16:26
че бе съсипано образованието(и не само то) ! Сега пищем на някаккво подобие на езика ни , изписано абсолютно неграмотно на латиница , в примес със цифри. Наричам го СМС език. Страшно се изненадах , че "образовани" хора с по две дипломи пишат по този "моден" начин...
Затова сложих на блога си мотото :" Аз пиша на Кирилицата..."
Б.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541385
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031