Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2009 21:14 - Росен Плевнелиев впечатлява ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2121 Коментари: 6 Гласове:
3



Май и този Плевнелиев не е лош министър...

image

PlovdivMedia - Май и този Плевнелиев не е лош министър...

Пристрастието си към Симеон Дянков не съм крил, а разглеждайки предложения бюджет за 2010 г., взе да ми харесва и строителният и благоустройствен министър Плевнелиев. По една проста и много прозрачна причина – за първи път в държавния бюджет има разписани конкретни суми за конкретни дейности, относно пътната инфраструктура на страната.

Христо МАРКОВ
 
Не става дума за магистралите и околовръстното шосе на София – те я станат, я не, но е по-добре да ги построят най-сетне. Думата ми е за останалата пътна инфраструктура на
България.
Скоро ми се наложи да намина през Северна
България. Ужасна пътна мрежа, с просто око се вижда, че сме стотина години изостанали от Европа. Стигането до Реката, основен европейски транспортен коридор, е мъка и половина. Става дума за Дунав, разбира се. Да не забравяме, че нашето Възраждане е дошло по реката и през нея. Това ни е бил „пътят към Европа” в края на 19 век. Удивително е, че сегашното положение е дори по-зле. Ние, българите, сме единствената дунавска страна, която има само един мост на реката. Единствената. В Русе научих, че още по римско време е имало мост – примитивен, но го е имало. Излиза, че откъм този „пътен коридор” не сме мръднали от времето на римските императори. Уж вече тридесет години се говори за построяването на втори мост на Дунав, но си оставаме само с обещанията. Мисля, че дори Симо Мадридски в ролята на премиер-цар копна първа копка, но тя си остана единствената за този прословут мост „Видин – Калафат”. А липсата му е препятствие за развитието на цялото крайдунавие, на цяла Северна България. Да не говорим, че дунавските ни пристанища /доколкото ги има/ изобщо не са развити. В това отношение мамалигарска Румъния е на светлинни години от нас. По тази причина речните корабчета от Виена спират на по-неудобния румънски бряг и игнорират нашенските „пристанища”. Просто липсва адекватна инфраструктура. Да не говорим, че пътищата до тях са от рода на третокласната пътна мрежа. Леко изключение правят подходите до Русе.
Ами я помислете в зимно време как да прескочите оттатък Стара планина, да стигнете от
Пловдив до Троян или Габрово например. Беклемето го затварят още през ноември и връзката ви със Северна България се оказва единствено Шипка, което си е мъчение отвсякъде. От десетилетия се говори за тунели през Балкана, но ще си останем с мечтите само. А проходите /доколкото ги има/ зимата въобще не се поддържат. Пътните комуникации в началото на 21 век са от времето на Княжеството и Източна Румелия. Факт – Стара планина се явява и сега естествено препятствие между Южна и Северна България.
В общи линии физическите връзки на
България с Европа са отчайващи – със Сърбия и Македония са от времето на Студената война, когато възприемахме Югославия като потенциален враг, Гърция – също, единствено ДПС си свърши работата, та осигури добра комуникация и пътна мрежа към Турция, но тя си много, много далеч от Европейския съюз и едва ли в обозримо бъдеще ще стане част от нея.
Та думата ми е, че за първи път има министър на регионалното развитие, който поне е с намерение да преодолее наследения блокаден синдром на
България, придобит от късния социализъм. Отсега е ясно, че пари за мегаинфраструктурни обекти няма да има, но симптоматичното е, че в бюджета са загатнати намеренията и това е разликата между Церовски, Гагаузов и Росен Плевнелиев, поне на пръв поглед. Първите двама прекараха министерстването си в обещания, че до края на мандатите си ще приключат с магистрала „Тракия”, но тя си стои на същото дередже вече осем години, докато при новия министър има конкретен, личен ангажимент. Дано да успее, а в перспектива може и да доживеем построяването на втори мост на Дунав или някой и друг тунел, свързващ Северна с Южна България. Ех, мечти...



Тагове:   бюджет,


Гласувай:
3



1. haralanov - Е,дааа...
03.11.2009 21:19
След Церовски и Гагауза,Плевенлиев е направо цвете!
цитирай
2. toross - Да, да на този
03.11.2009 21:51
фон наистина е така - дано си е взел поука от съдбата на предходниците му, защото те са страшни.
цитирай
3. ka4ak - Присъединявам се към мнението ти!
03.11.2009 22:46
Много е важно да знаеш какво правиш,остава и да го гониш до резултат,който е реален/можеш да го ползваш/!Това става с работа и безкомпромистно контролиране на тази яма!Сезона и кризата,ще застрашат това начало,но това ще е теста!
цитирай
4. toross - Така е Владо - а на теб - май
03.11.2009 23:44
трябва да се честити вече успешния проект с новата книжка, нали ?! От сърце - честито!
цитирай
5. ka4ak - Благодаря Христо!
04.11.2009 19:29
Демонстрирам по мой си начин,че може, стига да има желание!Толкова е просто!!!
цитирай
6. toross - Вярно е Владо -
04.11.2009 23:01
прав си, че много често липсана на желание води и до дежурните оправдания за невъзможност да се стори нещо. Идеята за списанието е чудесна, вече реализирана и дано продължи със същия ентусиазъм, който ни е толкова необходим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9575150
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930