Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 14:13 - Ричард Ран за "партийщината"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4457 Коментари: 6 Гласове:
5



Световен икономист открои разрушителния ефект от липсата на опозиция

image

PlovdivMedia - Световен икономист открои разрушителния ефект от липсата на опозиция

Спомняте ли си за Ричард Ран? Видният американски икономист, който дойде в България преди 20 год. и написа заедно с Роналд Ът „програма за прехода”. Идваше в Парламента и съм го запомнил с превръзката на едното око, тип „Островът на съкровищата”.

Христо МАРКОВ


Дейността му така и си остана противоречива, понякога отварям дебелото томче, което остави на
България, и срещам удивителни прозрения, други пък са откровено глупави, но в момента е старши сътрудник в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж в САЩ. Един от влиятелните световни икономисти, чиято дума се чува в глобален мащаб.
Тези дни той написа статия във в-к "Washington Times", която направо разпертушини щатската администрация. Вижте само как започва: „Поне в последния век политическата класа във Вашингтон е известна с това, че създава повече проблеми, отколкото да разрешава. Тенденцията да се взимат разрушителни, а не градивни решения на проблемите (които често биват създавани от самите правителства), в момента излиза извън контрол”.
Анализирайки световната финансова криза, Ран съвсем открито напада щатската администрация, въвеждайки термина „екстремна партийщина”, с който обяснява непомерния „ламтеж за власт” при републиканците и демократите, но странно /?!/ тя раждала неоспорвани тези, а твърде много съгласие и от тук извежда на пръв поглед стряскащата теза, че свободите и икономическият просперитет са най-застрашени, когато една партия и/или съдействащата опозиция контролират администрацията, двете камари на Конгреса и значителна част от съдебната система. Парадоксално, но според Ричард Ран това успоредяване на управляващи и опозиция са довели до разрастване на правителствените разходи и много повече държава в икономиката, отколкото финансовата система може да поеме. Така, естествено, се стига до разрастване на федералното правителство само за едно десетилетие с повече от една трета.
Според икономиста разбирателството между управляващи и опозиция е довело до абсурда държавата да расте по-бързо от икономиката и решаването на реалните проблеми само ще се влошава. Накрая завършва статията си с призив към гласоподавателите да намерят силата да кажат на актьорите във Вашингтон, че им е писнало и да придобият повече кураж да ги сменят по-радикално.
Четейки статията на Ричард Ран, си обясняваме рекордния спад в подкрепата на така бурно приетия и убедително спечелил изборите Барак Обама, както и прогнозите на Джордж Сорос, че след края на кризата световният финансов лидер вече ще е Китай, а не САЩ. Ако се пренесем на родна почва, може с малко усилия да проектираме същите проблеми и в управлението на страната през последните два мандата, защото и НДСВ, и Тройната коалиция имаха само фасадна опозиция в Парламента през осемте години на управление. На правителството на НДСВ и ДПС реално опозиция не съществуваше, защото БСП си имаше своите министри /Калчев, Паскалев/ и практически не роди нищо извън дежурните декларации, а да не говорим, че съвсем в реда на нещата бе подкрепата на Георги Първанов за бившия цар Симо Мадридски, а след това Тройната коалиция се радваше на благосклонността на всички партии до изгряването звездата на Бойко на небосклона. Десницата, която трябваше да играе ролята на опозиция през тези осем години, се маргинализира доброволно, окончателно предаде обществения дебат и не роди нищо като алтернатива на управленските решения, а в крайна сметка се дискредитира окончателно с бурните вътрешни противоречия, в които никой не взе превес, но подкрепа намираха във все по-оредяващ електорат. От тази гледна точка призивите на ГЕРБ за възмездие и радикална промяна намериха своя естествен терен у хората, отчаяли се от безидейността на СДС, ДСБ, че и „Атака”. Единствено РЗС налучка правилния радикален тон и бе възнаградена със заветните 4% на последните избори.
Опасността пред новите управляващи ще дойде, ако догодина не се посочат истинските виновници за състоянието на страната и не бъде потърсена отговорност за зулумите с публичните финанси – от царските игрички с външния дълг до подаръците на значими ресурси по времето на Станишев и Азер Меликов. Задачката въобще не е лесна за решаване, защото залогът е доверието на избирателите, а те се лъжат само веднъж на избори. Сгромолясването на личната Му партия на бившето величество Симеон, кадет Рилски, го доказва категорично. На ход е ГЕРБ.



Гласувай:
5



1. zaw12929 - 0. Това правителство само ще се с...
04.11.2009 16:10
0.Това правителство само ще се свали.
Прав е икономиста
цитирай
2. krotalka - В момента всички политици,
04.11.2009 17:22
без разлика дали са "опозиция"(кавичките не са грешка) или управляващи, тренират модерните сред тях дисциплини, "бягане от отговорност" и "прехвърляне на вината".
Държавата и благосъстоянието на хората, са последната им грижа!
цитирай
3. анонимен - Да ГЕРБ е на ход, но вече сериозен ход ,
04.11.2009 17:41
защото както в шахът и в политиката може да се изпадне или в цайjнот, или в цугцванг. А това е почти загуба.
цитирай
4. toross - Абсолютно точни сте ...
04.11.2009 22:58
управлението ни влиза в реалните проблеми.
цитирай
5. анонимен - "РАН-ЪТ" - шанс или проклятие?
09.09.2010 10:09
Какво стана с прословутия "Таен анекс" към програмата "Ран-Ът", който според мнозина лековерници е причината за погрома над България?
Никой (освен един комунистически журналист, вече покойник) не го е "виждал", но хиляди бързопишещи и бавномислещи изляха тонове помия върху проекта (без да са го чели, разбира се).
После реват, че са на това дередже... пустите му пишман-демократи.
цитирай
6. анонимен - "залогът е доверието на избирателите, а те се лъжат само веднъж на избори"-
09.09.2010 12:27
- ...по веднъж - всеки път.
Съвременният български избирател е като стара мома, веднъж изнасилена - взело, че й харесало - и оттогава все се подлага на мераклиите да я ...о(у)прав(ляв)ат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542551
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031