Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2009 15:15 - "Да не се излагаме пред чужденците" с Гоце-президента
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2643 Коментари: 4 Гласове:
4



"Да не се излагаме пред чужденците” с Гоце

image

PlovdivMedia - "Да не се излагаме пред чужденците” с Гоце

Ако ГЕРБ, ДСБ, СДС, РЗС и "Атака" оттеглят стартиралата вече процедура за импийчмънт на президента, ще отбележат първата си политическа загуба, защото конфликтът не е ограничен само в конституционните рамки. Става дума за „проветряване”, а такова може да има само при съответната процедура в пленарна зала, където да се посочат прегрешенията на настоящия президент и откровените резили, в които бе главен герой.

Христо МАРКОВ


Става дума и за нещо много важно – практическата липса на Гоце – президента от значимите обществени събития в европейска
България, поне през последните четири години. Той бе отсвирен от Европа и САЩ – откакто бе оповестено агентурното му минало, Първанов не е получил нито една покана за посещение в страна, членуваща в ЕС. Българският президент не е стъпил в Брюксел, Лондон или Берлин, а ръшка до Москва, Мексико, Австралия, Узбекистан, Таджикистан или Монголия. Последният международен шамар, който получи, бе демонстративното му игнориране при тържествата в Германия във връзка с падането на Берлинската стена. Поканиха, посрещнаха и включиха в официалната част Бойко Борисов, който съвсем находчиво отговори на Първанов: „В Берлин сме поканени приятели и дисиденти, а не служители на Държавна сигурност”. Край Бранденбургската врата се събра световният политически елит и единственият, който блестеше с отсъствието си, бе българският президент. И това, ако не е унижение, здраве му кажи!
На второ място Георги Седефчов Първанов се хвърли да защитава посланиците в Турция и САЩ, които си правили свободни изпълнения по изборите – фалшиви секции, удостоверения за гласуване, секционни протоколи, а този в САЩ направо загубил всички книжа от изборите. Като конструктор на тройната коалиция Първанов провидя в искането за отстраняване на дипломатите... „удар срещу демокрацията”, което изведе Борисов извън релси: „Светът не свършва, като бъдат отзовани двамата”. Нека политиците си припомнят, че това е втората инициатива за отстраняването на президента. Такава имаше и в миналия парламент, когато лъсна лъжата на Първанов, относно агентурното му минало. Опозицията тогава твърдеше, че е извършил държавна измяна и злепоставил
България пред ЕС и НАТО, като е укрил истината в личен интерес и в противоречие с интересите на народа. Самият държавен глава на 23 юни 2006 г. свенливо каза, че „само редактирал книга на емигрант”, а по-късно комисията обяви съвсем друго – че си е бил регистриран секретен сътрудник „Гоце”, че е регистриран и воден от л-т Цвятко Д. Цветков и снет от действащия отчет на ДС чак през 1993 г. Публикувани бяха още: разходни документи, отчети, декларации, картони, бланки все за тайния герой от с. Сирищник. Оттогава е и персона нон грата в Европа и добре приет в Средна Азия. Завчера Иван Костов декларира, че от досието на Първанов липсват 30 страници и поиска от службите да ги върнат. Ако това се случи, скандалът може да придобие крайна смущаващи измерения от морално естество.
Междувременно състоятелно прозвучаха и мотивите на „Атака” за предприемане на операция ППППП /Процедура за Прекратяване Правомощията на Президента Първанов/. Сидеров и хората му се позоваха на конституционния текст, според който президентът трябва да информира Народното събрание по всички въпроси, свързани със задълженията му. Да си спомняте откога Гоце - президентът не се е появявал в пленарна зала?! Ами май-май от четири години не се е вясвал пред представителите на върховния суверен. А му е задължение по Конституция или поне вменено право. Нека си спомним, че независимо от негативите или мнозинствата и Желев, и Стоянов често се възползваха от правомощията си. Даже преди 1944 г. в началото на всяка сесия Царят задължително си е произнасял тронното слово пред депутатите и е имало дебати по него. А след последните избори Първанов дори не откри първата сесия на новоизбраното Народно събрание!
Ако се върнем малко назад нещата може да станат страшни. Преди години така и тихомълком се разми скандалът с участието на БСП във финансирането на Саддам Хюсеин и програмата на ООН „Петрол срещу храни”. Нали не сте забравили, че един от укритите от Станишев доклади на ДАНС е именно във връзка с тази програма!? Излязоха наяве и факти, които сочеха, че в ролята си на председател на БСП Георги Първанов е подписал писмо до Хюсеин с молба за финансова помощ. Сега ДСБ поиска от Министерски съвет да се разсекрети цялата документация във връзка със сношенията между червената партия и иракския лидер. Изскочиха и още стряскащи факти, подминати от средствата за информация. Оказа се, че в Националната служба за охрана /бивше УБО/ са назначени охранители на братя Маргини, а НСС е подчинено именно на президента. Някой си пък натискал ДАНС да разследва... ОЛАФ. Нали се сещате съмненията накъде вървят?
Стигне ли се до процедурата ППППП, няма начин да не бъдат припомнени на Първанов и безкрайните му ловни похождения, с които стана обект на международни скандали, след като утрепа някакъв защитен козел-архар из Кавказките планини. В
България, когато изгоряха деветима българи край Червен бряг, в деня на траур отиде на бие лисици в Пирин. Въобще, ако се стигне до дебат в пленарна зала, ще стане една...
И на този фон инициаторите днес взеха да бият леко отбой от първоначалната си идея да се стартира по същество процедурата. Най-напред се изяви „пловдивският представител” Димо Гяуров, който имал „съмнения” за решението на Конституционния съд. Седесарят за пореден път доказа, че е чист провокатор сред десните. Защото в случая решението на Конституционния съд е крайната фаза, а преди това са именно политическите действия, чрез които десницата може да докаже общите си цели. Притеснен пък за предстоящите тътени, Борисов би леко отбой, като с ироничен тон промълви сакралното: „Сега с този Първанов ще станем за смях на чужденците, точно в ситуация, когато ни е нужна вътрешна стабилност”. То, че е така, спор няма, но премиерът е нужно да погледне и от другата страна – размине ли се само с вербалната пушилка и не се ли стигне до реални действия по импийчмънт, рундът ще е спечелен от Гоце-президента, тоест от опозицията в лицето на БСП и ДПС. Рискът не е за пренебрегване – да не се окаже, че ще реанимират неволно един политически труп, па макар и все още президент.


Тагове:   БКП,   Да,


Гласувай:
4



1. haralanov - Здравейте!
12.11.2009 16:21
Само заради това,че е бил доносник на репресивната комунистическа Държавна Сигурност,Гоце Първанов трябва да бъде отстранен!Чудя се,съвсем ли оглупяхме!Ние сме страна в ЕС и НАТО!Единствени сме в целият ЕС в който Президентът ни да е бил агентура!Срамно е!
цитирай
2. toross - Така е приятелю, но
12.11.2009 17:23
вижте днес кой го защитава - уж "синия" Димо Гяуров - всички са такава долнопробна шайка, че няма накъде...
цитирай
3. анонимен - Как може!?
12.11.2009 17:50
Уж Гоце не е спортист, а поведе на бат' Бойко(който е футболист) с 1:0. Ако управляващите си играят на " тука има--тука нема" след време и тях може да ги нема!
цитирай
4. krotalka - Сега ако не докарат нещата до край,
12.11.2009 19:55
ще станат за смях на цяла Европа!
За "троянските коне" между сините, няма нужда да говорим...И после се чудят, защо хората не оказват доверие на сините!
Гоце е срам за България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544201
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031