Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 18:56 - Екология, тръби, глупост и още малко размишления
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2753 Коментари: 6 Гласове:
4



Енергийните проекти? А екологията?

         Скоро се видях с мое наборче от казармата. Пробил в енергийния бизнес, по-точно в модерните производства – вятърни мелници, слънчеви колектори, малки водни централи. Все неща, които произвеждат скъпо електричество, но пазят природата и създават на енергия. От две години обикаля Европа и дава акъл за възобновяеми източници, енергоефективност и опазване на оклоната среда.

-         Никаква тръба през България, имаме интерес да минават другаде. Бургас- Александруполис e глупост- подкача ме съказарменика.

-         Що бе, все с танкери през Босфора ли ще се захранваме? – не се предавам аз.

-         Бе вие тук в България си мълчахте като бастисаха Черноморието, сега ще си мълчите, ако започне опустошаването от морето към вътрешността на страната – тъжно получавам упрек.

И понеже съм любопитен по природа пожелах да науча повече. Обикалял е човека света, знае повече и безспорно е натрупал знания и опит. Оказа се, че петролните разливи окончателно ще съсипят Бургаския залив и бетонното хотелиерство в Ахелой, Сарафово, Поморие и Несебър, та чак до Созопол, Слънчев бряг и Черноморец. Оказва се, че е замислено през Бургас да минава повече нефт, отколкото най-голямото пристанище в света Ротердам. През Ротердам в момента минавали 30 млн. тона годишно, а проектът за Бургас бил за 44, а  и към тях се добавяли още 7 млн. тона за Лукойл. „Ти да не си въобразяваш, че при разлив България ще получи справедлива компенсация? В световен мащаб няма такъв прецедент.” – окончателно бе охладен ентусиазмът ми.

Най-голямата загуба обаче била друга. Тръбата Бургас-Александруполис щяла да унищожи и  опустоши  Странджа. Планината по проект трябвало да бъде жестоко разсечена от просека или трасе (или там каквото е) с ширина 130 м и дъжина 155 км. Не е лошо адептите на българо-руското сътрудничество като президента Гоце да си припомнят, че в Странджа има флора и фауна, дето я няма никъде другаде по света. Това си е в крайна сметка истинското богатство на България – останалите чисти и красиви островчета на екологична чистота.

Приятелят ми дава пример, който наблюдавал лично. „Русия е огромна, нали? Да, но ако имаш щастието като мен да летиш с вертолет на Газпром оттатък полярния кръг ще видиш, че Русия е белязана необратимо от екологичните поразии. Само необятната тундра донякъде ги прикрива.  Всичко е разорано, разкопано, опустошено за нефт, диаманти, злато и т.н. А допотопното им оборудване свършва останалата работа по унищожението на девствената природа.” – палеше се събеседника ми.

         Знаех омразата на Румен/така се казва приятелят/ към всичко съветско и руско, та реших да се разровя в къщи по разни сайтове за повече информация. Оказа се, че още по времето на късния социализъм Русия е затрила цялото Аралско море, замърсила езерото Байкал с огромно количество отпадни води от някакъв завод за хартия и свършила още куп екологични престъпления. После се сетих как същата тази Русия ни помогна да унищожим една от най-плодородните земи в страната – софийското поле с този безумен „Кремиковци”.

         То и големия ни брат от САЩ не пада по-далеч от матушка Рус. Спомняте ли си преди по-малко от десетилетие как тъпи български кметове се радваха като малки деца колко много ще спечелят, ако в общините им има американски военни бази. Соломон Паси се разхождаше на хапка и пийка по кметствата да убеждава как с US бойците ще дойдат долари, цивилизация и работни места. Нещо подобно да се случи? Напротив, единственото, което ни докараха американските бази е огромна екологична щета, защото земята на стрелковите им полигони ще остане отровена за векове.

         И двата примера са демонстрация на българския коктейл от алчност и безмерна глупост. Особено, ако се отнася да се унищожи природа, защото тя няма представители във властта.

 

 

 

 



Тагове:   още,   малко,


Гласувай:
4



1. анонимен - Няма нужда много да се ровиш!:)
27.11.2009 19:37
То и на Гугъл - ърт се вижда!
цитирай
2. prado - ПРИЛОЖЕНИЕ 4-А ВЪЗДЕ...
30.11.2009 12:03
ПРИЛОЖЕНИЕ 4-А

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ПРОЕКТА „ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЕТРОЛОПРОВОД
БУРГАС – АЛЕКСАНДРОПОЛИС”
ВЪРХУ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО В РАЙОНА

РАМКА НА ПРОБЛЕМИТЕ

Трасето ще засегне 228 (двеста двадесет и осем) обекти, които са известни и включени в базата данни на Археологическия музей при БАН (виж списък на обектите).

Според състоянието на проучванията и експертни оценки на програмата “Археологическа на България” последната разполага с данни за около 15% от действителния брой на археологическите обекти в страната. Следователно, общият брой на археологически обекти, попадащи в 10-км. граница на трасето е приблизително 3500.

цитирай
3. prado - Начало / У нас / Екология / Невиждана ...
30.11.2009 12:04
Начало / У нас / Екология / Невиждана екокатастрофа при авария в Бургас - Александруполис

Невиждана екокатастрофа при авария в Бургас - Александруполис20.07.2009, 16:34 (обновена 20.07.2009, 17:33)
news.bg
Коментари (59)
© Община Бургас

Приблизително там, където са двата танкера, е мястото за строеж на буя за разтоварване

Петролопроводът Бургас - Александруполис ще има голямо негативно влияние върху животинския и растителния свят и хабитатите в района на неговото изпълнение.

Ще бъдат засегнати обекти на опазване както в акваторията, така и по крайбрежието и вътрешността на страната.

Това се казва в становище на БАН за въздействието на проекта върху културно-историческото наследство в района.
(Вж целия доклад на БАН)
http://images.ibox.bg/2009/07/20/269.doc
цитирай
4. toross - Колега, искрено
02.12.2009 17:32
благодаря за ценната информация !
цитирай
5. prado - За мене е чест да съм колега на Христо ...
03.12.2009 09:05
За мене е чест да съм колега на Христо Марков!
цитирай
6. toross - Е, ласкаеш ме
03.12.2009 16:03
приятелю, но мислим по един и същ начин , поне за темите тук...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541679
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031