Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 15:26 - Лична драма и добри думи за здравеопазването
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 16807 Коментари: 12 Гласове:
4



Лична драма и добри думи за здравеопазването

 

         Всеки рано или късно закъсва със здравето и става клиент на болници, лекари, сестри и нейно величество Системата. Здравната система.  Сполетя ме и мен тази нерадостна съдба. Преди две седмици се оказа, че трябва да бъде спешно оперирано дясното ми бедро, вследствие рядката диагноза „интерстициален миозит в дясна тазобедрена област”.  Болките станаха нетърпими и трябваше да се намеси ножа, както казваше баба ми. Демек – операция.  Екстрено се налагаше  отстраняване на  туморна формация с размери 3 на 4 см. и така нататък. Като се добавят и един куп „съпътстващи заболявания” нещата загрубяха сериозно да му се не види.

         И  се  появава  страхът по съвсем човешки причини –  от приказките за затлачената здравна помощ, пренебрежението към обикновения гражданин, болката, самотата между белите стени, неизвестността и не на последното място – легендата, наслоявана от години за скъпоструващите процедури, за паричните „потоци”, които изтичат към лекари, сестри, обслужващ персонал, болници, изследвания и т.н. И това си е един успореден страх? Сериозен при това, защото никой не обича да бъде длъжник, нали така?

         Д-р Анастас Белев ме насочи към неизвестната  за моя милост пловдивска многопрофилна болница „Каспела” . Лекарят, на който попаднах съвсем случайно, вдъхваше определено доверие и надежда и на 30 ноември прекрачих прага на отделението „Ортопедия и травматология” на ул. „София” 64 в Пловдив.  Не обичам да ходя по лекари и  болници, дори за елементарни изследвания и съм пълен ахмак, що се отнася до специфичните заведения и извършваните процедури в тях, но ми направи впечатление изключителната чистота в помещенията и съвсем неподправената любезност на персонала. Независимо от страха, който ме гонеше преди операцията, не скрих изненадата си от  определено  супер-цивилизационната клиника.

         Някак си естествено последваха упойки, отвличащи разговори с персонала, рязане, кървища, дренажи, системи, консултации със специалисти – абе, не го пожелавам на никой от читающите – знаете как е. Но не мога да подмина, да премълча Човещината у тези хора, в ръцете, на които попаднах. Последва самостоятелна стая,  чиста и приятна, телевизор и внимание към бедната ми персона. Даже и нелоша храна, която ти носят в стаята.

         Не мога да спестя и добрите думи за екипа на д-р Белев – професионалисти до мозъка на костите, внимателни, възпитани и търпеливи. Лекари.

         Оказа се, че противно на разпространяваните слухове в България може и има лекари, построили болница, в която се практикува по европейски тертип и се вписва дори в съществуващата и много критикувана здравна Система. Независимо от управляващи и „високи”  държавни интереси.  Бях изненадан повече от приятно от това, което преживях в болница „Каспела”. Не говоря за заболяването, операцията и последвалото лечение, а за отношението на лекарите и персонала не само към мен, а въобще към пациентите, попаднали там и гледащи с надежда и вяра. Да не говорим, че никой, нито за миг не спомена за пари, за допълнително заплащане на  труда и консумативите.  Просто факт, който за мен доказа, че в България има лекари и болници, които работят, както им повелява Хипократовата клетва, професионализма и съвестта.

         Добрите неща, които се случват, независимо къде, кога и как  съм дълбоко убеден, че  трябва да се споделят, защото всички имаме отчаяна нужда от надеждичка за всеки от нас, особено преди Рождество Христово. Нали така?



Тагове:   драма,


Гласувай:
4



1. анонимен - Радвам се!
19.12.2009 16:47
Радвам се за Вас! Липсвахте ми! Липсваха ми Вашите коментари по парливите теми! Дано всичко да е наред! Бързо оздравяване и не спирайте да пишете!
цитирай
2. toross - От сърце
20.12.2009 01:21
благодаря за хубавите думи и пожелания!!!
цитирай
3. анонимен - Благой
20.12.2009 12:45
Пожелавам ти бързо възстановяване!Бъди здрав!
цитирай
4. tota - Дано всичко да е минало..
20.12.2009 14:16
Неприятното да е останало някъде назад във времето! Възстановявайте се! А, колкото до човещината все още я има ...
Светли празници!
цитирай
5. mamas - Бързо оздравяване!
20.12.2009 22:34
Съгласна съм с теб, че за доброто трябва да се говори. Дори повече, отколкото за лошото.

Светли празници!
цитирай
6. анонимен - stanev
20.12.2009 22:58
Поздравявам ти бързо оздравяване и бог да е с теб.Липсваше ни.
цитирай
7. lado - Уф, усетих аз, че има нещо неприятно ...
21.12.2009 18:14
Уф, усетих аз ,че има нещо неприятно - толкова време те няма тук, а няма и как да разбере човек какво точно се случва!
Колега, искрено съчувствам и пожелавам бързо възстановяване.
Оттук нататък от здраве да не се оттървете и късметя да не ви напуска ...
цитирай
8. анонимен - Стоян Георгиев - За д-р Белев от гр.Пловдив
24.03.2010 17:27
Пожелавам Ви бързо възстановяване. Аз за съжаление нямах вашия късмет. Бих искал да кажа на всички, които попадат на лекари като д-р Белев да внимават, много ясно, че насочват вече към частните клиники, въпреки че преди като работеше в бившата ОРБ- Пловдив пак се взимаха пари под масата. Нямам нищо против нека взимат, но да си гледат работата, а не да оставят пациента едва ли не да умре, поне така беше в ОРБ докато лежах, чувал съм че в частните клиники отношението е съвсем друго. Така че лично моето мнение за д-р Анастас Белев е липса на лекарска компетентност и никакво отношение към пациента, с дни не идваше нито да ме превърже, нито да ме попита как се чувствам, а уж ми беше лекуващ лекар тогава. Заради него ми бяха нужни след това много месеци за възстановяване, загубих работата си, а за нервите и притесненията на близките да не говорим. Естествено с много пари и добри лекари се оправих, но всички бяха възмутени от лекарските грешки на доктора, който ме беше лекувал. Пиша това, за да предупредя много хора да внимават на какви лекари попадат, защото здравето е безценно, а тези недобросъвестни лекари са се превърнали в едни търговци, но след техните грешки ние обикновените хора страдаме много. Крайно време е вече да има закон за лекарските грешки и да можем да съдим лекари, които са навредили на здравето ни.
цитирай
9. анонимен - г-жа Николова
07.07.2010 22:06
Здравейте искам да подкрепя мнението на г-н С.Георгиев. Много съжалявам, че така е станало и с вас. Преди 8 години ми се наложи спешна операция на коляно и избрах ОРБ- Пловдив, обясниха ми че операцията ще е козметична и без никакви последствия, но се оказа друга заради некомпетентността на д-р Белев който ми беше лекуваш и който след операцията се сещаше да ми прави превръзки когато е на работа или когато има време въпреки че му плащах отделно и така на 7 ден след операцията коляното ми се възпали, да не говоря че всички там само джоба ти гледат имам в предвид санитарки, лекари е мед.сестри, ако не си платиш даже внимание не ти обръщат имаше възрастен човек със счупена става на който даже и аналгин не даваха, като разбраха че близките няма да плащат. За какво кажете ми тогава плащаме здравни осигуровки, за да им пълним джобовете и те да ходят по частните клиники ли, ами че то си е на частно и по държавните болници ако някой не знае да му е ясно. И така с моето възпалено коляно ме изписаха и д-р Белев на въпроса ми как да продължа лечението въобще не обърна внимание, за мен лично въпросния доктор е супер нагъл, некомпетентен и арогантен за какъв се мисли не знам, та нали ние им плащаме заплатите, а те даже нямат съвест и ни изнудват постоянно, поне да се постараят да си изпълняват съвестно задълженията като порядъчни хора, все пак не всеки полага Хипократова клетва или тя вече май явно е само на думи. След това няма да обяснявам, че благодарение на въпросния доктор останах инвалид, ама няма той сега да ми плаща заплата, да ми гледа децата, с една дума заради неговото нехайство живота ми се обърна на 360градуса. Не съм мислила, че ще остана инвалид на 40 години и че заради някакъв некадърник няма да мога да се радвам на живота. Пазете се от лекарите не им се предоверявайте, защото аз им вярвах и сгреших. Дано не досадих с дългото писане но истината е една допитвайте се поне до няколко лекари и търсете специалисти иначе сте обречени. Здраве и успех на всички.
цитирай
10. анонимен - г-жа Николова
07.07.2010 22:20
Забравих да добавя, искрено се радвам че господина който е писал най-горе в блога се е оправил нека да има повече такива хора, желая Ви само успехи и здраве от тук нататък в живота. Просто исках да споделя моята истинска история дано не съм досадила още веднъж се извинявам.
цитирай
11. анонимен - анон.
22.02.2011 11:38
Оперативната работа е изкуство,умения,практика и т.н. и т.н.
Всеки оператор влага всичко от себе си при всяка операция, но човешкото тяло не е желязо и резервни части няма. При всеки пациент случая е различен, и не може да се очакват при всички да има много добри резултати,но за всеки пациент оператора дава всичко от себе си.
Няма лекар да желае да не помогне максимално на нуждаещите се.
цитирай
12. анонимен - г-жа Николова
03.09.2011 23:51
До "анонимен" защо г-не си криете името или сте някой от "докторчетата" слагам ги в кавички, защото много от тях е срамно да се наричат доктори. Да знам, че във всяка работа стават грешки, мислите ли че и ние другите хора не работим, разбира се и ние правим грешки на работното си място, за което отнасяме глоби дори ни гонят и от работа. При нашите тъй наречени доктори няма уволнения, няма осъдени те винаги са невинни и се прикриват взаимно, айде да не се правим на луди това всички го знаем, това е действителността в БГ. Няма кво да си пишем врели некипели, да и другите хора правят грешки но с предмети, тези грешки не струват човешки животи, нито страдание на цели семейства, затова че някой некадърен лекар, се е напил или насмъркал с хероин по време на работа подобен случай имаше наскоро в Пловдив в частна клиника даже заловиха доктора с наркотици. Така че г-н анонимен това е реалити лайф в БГ и не си завирайте главата в пясъка и не ми говорете за грешки, че те взеха да стават вече ежедневие, не стига че не могат да лекуват повечето от болестите ами вече и елементарни случаи взеха да объркват, защо защото си купуват и дипломите всеизвестен факт, още повече че и лекарството както и адвокатството са си наследствени професии всички го знаем. Така че допустими грешки да всеки греши, но ежедневни и елементарни грешки това вече е недопустимо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541708
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031