Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 22:24 - Защо да не вярваме на вестниците и да не ги купуваме
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3893 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 23.12.2009 00:18


Защо не трябва да вярваме на вестниците и  да не ги купуваме.

            От дълги години имам една слабост, която не мога да преодолея. Може би сто пъти съм се заричал да не купувам вестници – просто излишното пръскане на два-три лева непрекъснато  създава и гложди самочувствието ми при положение, че в мрежата мога да си „набавя” необходимата информация. Е, не мога да се отърва от вредния навик – все намирам повод, колчем мина ли покрай вестникарска будка да взема някое „книжно тяло”. Игнорирам от десетилетие само в-к „Труд”. Накрая ще обясня защо го правя. И не спирам да се удивлявам на  рядката способност  у журналистите да пишат  във вестниците за нестанали събития, неверни факти, откровени лъжи или просто чисти измислици. А „светските клюки и събития” са като нафора. Често нямам никакво разумно обяснение на това, освен неинформираност, нехайство, граничещо с лека дебилност. Май по-точната  думичка е манипулация. Съзнателна при това.

            Днес ми се поднесе  поредната порция вестникарска рядка каша. Вчера бяхме решили създателите на СДС в Пловдив да се съберем, да изпием по чаша вино и да си припомним времената отпреди 20 год., когато ръшкахме по площади, събирахме хората на митинги, говорехме със самочувствие и плам, обещавахме, че ще разкараме комунистите и се опиянявахме от собствената си смелост. Е, нещата се оказаха по-други, но това е друга тема. Събрахме се около двайсетина души в Гражданския клуб в Стария град и с радост констатирахме, че от дошлите никой от учредителите на синята коалиция не е бил доносник на ДС /поне тези, които са били депутати и проверявани по няколко пъти/ - каквото и да говорим, но това си е постижение. Е, остаряли сме с 20 год., разделили сме се, изпокарвали сме се монократно в тези две десетилетия, но не е малко и да си запазиш човешките отношения.

            Не бяха предвидени журналисти, но както винаги има някой, който да предаде четата и пишещите братя от пловдивските медии ни чакаха. Тъй като се бяхме събрали на приятелска седянка ги допуснахме на срещата ни. Говорехме си открито и непринудено. Повече споменно и по-малко констативно и анализаторски.

            Да де, но днес някои от участниците ми звъннаха със съвет да прочета как е отразена скромната ни среща в неделния ден. Меко казано бяха удивени. Купих си вестник „Марица”/бр. 299,  21.12.2009, стр. 4/  и още се питам дали съм присъствал на срещата, защото там с изключение на имената няма нито една вярно предадена дума. В кратичкия репортаж колегата журналист е направил опит да съчини нещо, но ...  Преди 20 год. на Коледа създадохме в Пловдив не ОДС, както пише в газетата, а „Форум Шести септември”, за да се отличаваме от столичани. Д-р Емануил Манев не е бил от групата на 39-те, които  не подписаха Конституцията, както се твърди  в статията, а точно обратното – бе в групата на останалите в Народното събрание.  Този, който не подписа Конституцията и се включи в групата на 39-те бе моя милост, но нейсе. По-лошото е, че са ни вмъкнати думи и изрази, които не сме споменавали или поне не в представения контекст. Всъщност, ако човек не е присъствал на срещата ще разбере нещо съвсем друго от „средството за информация”. Факт.

            Конкретният случай е само дребен повод да прекъсна общението си с всекидневниците, но не е нито изолиран, нито симптоматичен и въпреки това не спирам да се дивя на пълното пренебрежение на фактите, откровените лъжи, странното  препредаване на чуждите думи или манипулативните внушения. Така преди години престанах да поглеждам вестника на агента „Бор” Тошко Тошев, когато ми попадна извънреден брой с огромното заглавие „България уби дете!”. Нали си спомняте „случая Пепи” за онова нещастно детенце, което бе убито от лудата си майка? Та, в-к „Труд” тогава вмени зловещото престъпление на ... България. Гадна, жалка, доносническа история. Трудова и типична.

            Всичко щеше да е относително безобидно, ако след време историци и анализатори не разгръщат вестниците с плахата надежда за „обективност” и „независимост”. То, какво ли ни е като хората в този посткомунистически „преход”, та и вестниците ли?... За себе си открих много повече интелигентност, безпристрастност, точни анализи и интересни ракурси в блогърското пространство.

            Всъщност на споменатата среща единодушно констатирахме, че България е обладана за още поколения напред от тежък, зловещ и безчовечен комунизъм. Навсякъде, дори в така нареченото „медийно пространство”!  Засега си оставам в полето на блогърските приятели. Те поне са истински.



Тагове:   манипулация,   лъжа,


Гласувай:
4



1. kobata - Познаваш ли Методи Ковачев?
21.12.2009 22:30
Познаваш ли Методи Ковачев?
цитирай
2. toross - Ако става дума за
21.12.2009 22:35
сина на поета, юриста и николапетковиста Йордан Ковачев - да , познаваме се от ранните години на прехода.
цитирай
3. kobata - Да, за същия. Той сега е доста въз...
21.12.2009 22:37
Да, за същия. Той сега е доста възрастен, но в него още гори желанието за истина и справедливост.
цитирай
4. toross - Да, така е, но е
21.12.2009 22:42
прекалено скромен, тактичен, тих човек. В това отношение прилича на великия си баща, който е бил убеден толстоист, което не му е попречило да застане категорично срещу комунистите след 1944 год. и за което си е платил с дълги години лагер. Иначе наистина Методи е от оная изчезваща порода българи с чест, достойнство и гордост. А ти, колега откъде се познаваш с него? Да не си от Пловдив?
цитирай
5. kobata - Не! Аз сега живея във Велико Търн...
21.12.2009 23:01
Не! Аз сега живея във Велико Търново, но преди време писах една статия за Йоран Ковачев и по неведоми пътища бай Методи ме откри и сега си водим кореспонденция и аз искрено му се възхищавам за енергията.
цитирай
6. lado - Здравей, колега ! Колко е хубаво да ...
22.12.2009 10:10
Здравей, колега ! Колко е хубаво да мога да го напиша!
Писаното слово има своето място в човешкото общество, но за вестниците си 100% прав - на списващите им убягва и езиковата, и всякакава друга култура. Най-добрите отдавна са в блогове, даже колумнисти добри няма вече. Но няма да остане следа за поколенията, ако се мине на електронните медиатори .Бъдещите антиквари няма да могат да намерят прашясал вестник на тавана с безценна информация за каквото и да било...
цитирай
7. kobata - Да е жива и здрава Елочка Шчукина. . .
22.12.2009 18:16
Да е жива и здрава Елочка Шчукина...
цитирай
8. toross - Велико е да дискутираш
22.12.2009 21:58
с интелигентни хора! Наистина крахът на вестникарското слово е страховит. Имал съм възможност да сравнявам с чуждата преса, а да не говорим за вестниците преди 1944 год. Падам си архивар и доста съм се ровил в стари издания - ми то като четеш Симеон Радев /в. "Воля" и "Бълг. независимост"/ е просто удоволствие да се чете и още титани като Райко Алексиев, Трифон Кунев, Гр. Василев, Д. Крапчев...
Иначе поздравления за колегата, който се е сетил да напише нещо за Й. Ковачев. Между другото той е бил и блестящ адвокат. Имал съм възможност да чета някои негови пледоарии - страхотен юрист.
цитирай
9. kobata - Аз съм писал за литературните му ...
23.12.2009 01:53
Аз съм писал за литературните му произведения.

http://kobata.blog.bg/izkustvo/2009/06/04/bylgarskiiat-mahatma-gandi.344210
цитирай
10. анонимен - Поздрави!
17.01.2010 14:44
В скромния си път съм имал "честта", да бъда свидетел или участник на събития, в последствие, отразени в Средства за Масова ДезИнформация. Напълно потвърждавам наличието на невероятно пространство (направо - Бездна) между видяно и казано на събитие и прочетено /гледано/ в "медия". Вестници не купувам и не чета, от поне 2 години, след като прекалено дълго отлагах това си решение. Така съветвам и околните. Почти същото постижение имаме и с ТВ. Няма смисъл от повече доводи, освен изложените и в тази статия! Колкото пъти съм надниквал "от любопитство", толкова пъти съм оставал, като "натровен" и понякога за повече от ден! Чистите мисли избират чисти умове! Поздрави на всички такива! С пожелание на обърканите, да се намерят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542230
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031