Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 14:49 - Бъдни вечер и Рождество! Спомени от детството !!!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 6014 Коментари: 9 Гласове:
4



Бъдни вечер и Рождество! Спомени от детството!!!

 

 

         Не се съмнявам, че детските спомени за тези вечери са най-красиви, мили, леко сантиментални, тайнствени и зимни, много зимни.  И при вас е така, нали?  Сутринта на 25 декември все чакахме чудото, то пък все не идваше, но намирахме подаръци под елхата. Поне моите детски празници бяха бедни, но много щастливи и са останали в спомените ми не с подаръчетата под елхата сутринта на Рождество, а с чудните снежни зими, ледените пързалки, скърцащия сняг, миризмата на тамян, запалените свещички  и не на последно място празничните трапези.

 

         На Бъдни вечер всичко щом се стъмни ставаше тайнствено, тихо, някак си тържествено-потайно, а баба ми Радка подреждаше  трапезата задължително  с:  пържен боб с много дивисил/ненадмината северняшка вкуснотия/, лучник /също местен специалитет/,  постен зелник, ошаф, сърмички, тиквеник, баница, а накрая се изваждаше от печката погачата, чийто вкус бе нещо специално. И досега се чудя какви бяха тези артритни ръце на баба ми, които умееха да омесят такава вкуснотия. Ръце възлести, кокалести, поразени от артрит, но силни и чевръсти, които свещенодействаха с брашното,  за да се роди от тях Негово Величество Хляба. Дядо ми Манол казваше, че на празниците най-важното нещо са Хляба и Виното – те трябвало да са задължително приготвени с мерак и прекръстени. А той не беше религиозен човек... Баба ми допълваше, че всеки българин трябвало да меси хляб. Дали още тогава не ми се завъртя в главата символа на топлия хляб, фурната, препечената коричка от края и бялата среда?!

         Вечерта прекадявахме и ми се разрешаваше да опитам от виното – домашно производство, гъсто, леко тръпчиво и ухаещо на есен. Вкусът му бе фантастичен. Иначе дядо започваше с ракия – също стъкмена от него и сварена в селския казан.

         Лягах си в очакване на чудото, което все не идваше. Години по-късно разбрах, че чудото всъщност е станало преди 2 000 год. някъде из пущинаците на ханаанската земя. Появил се Спасителя, но това бяха тайни, които знаеха  възрастните.

         На другия ден обикаляха коледари и баба правеше кравайчета за раздаване. Отделно дядо разваляше дребни пари за коледарите. След време и аз обикалях да коледувам. Една зима събрах доста пари, емисия 1962 год., но като поотраснах ме хвана срам да обикалям по къщите на хората. Някак си се чувствах вече голям за такава работа.

         Вече знаех, че щом „се блажи” на трапезата ще има прясно свинско месце, домашен суджук, препечен на жарта, дори кървавица и понякога качамак с пръжки, поръсен с едро счукан червен пипер.  Баба и дядо не уважаваха на Коледа пуйките. Нямаше такава традиция в къщи. Гледаха гъски и приготвяха пълнена гъска, завита с листа от кисело зеле, но на уважение си беше свинското месо. Модата на пуйките дойде, когато те вече се бяха преселили в по-добрия свят, а с тях си отиде и вкуса на истинската Коледа.

         Подхвърляше ми се, че имам имен ден и черпех приятелите в селската сладкарница. По-късно събирах съучениците в къщи „на терен”    /така се казваха тогава купоните/  и се приготвяше задължителната пълнена гъска. Поливахме я с виното и ракията на дядо, а между чашките открадвахме първите целувки от момичетата. Но това ставаше вечерта, в потайните доби на Коледната вечер. През деня имаше веселба на селския площад. Духовият оркестър на село Торос, съставен предимно от цигани и наречен „Жабите”,  дънеше здраво хората на Дико Илиев и възрастните обличаха новите си дрехи, защото не може да се хванеш на „Дунавското хоро”, ако си неглиже. Общоселската веселба почваше след църковната служба и първото хоро се повеждаше от местния свещеник, който преди това ръсеше за здраве. Една година в селото гостуваше един скромно облечен човек, но  попа му разреши да поведе първото хоро, а „Жабите” го гледаха като Бог. Беше доста възрастен и направи само няколко стъпки, но пък засвири с една флигорна и ръководителят на оркестъра Алиман му целуна ръка. Казаха ни, че старецът бил самия  Дико Илиев!

         Една година, само една година на Коледа някакъв нов председател на селсъвета /нещо като селски партиен секретар или кмет/ се опита преди хорото да държи реч. Говори нещо за ТКЗС-то и успехите през годината, за новите врмена, но  Митко Белов клатушкайки се му тегли една дълга и обилна, май  го зашлеви, та веселбата си продължи, както предни години. После разправяха из селото, че искали да съдят Митко Белов, но той си бил много пиян, а и вече минал през школата на Белене и нямало да има полза да го превъзпитават тепърва на дърти години. На Коледа повече никой не се опита да държи речи.

         Такива са моите детски, мили и незабравими спомени за Бъдни вечер и Коледа. Най-щастливите, най-здравите и най-сладките.  Вече ги няма. Ще каже някой – всеки си идеализира детските дни. Така е, но нали с красотата живеем, а тя е винаги вчера. Нека да си пазим спомените, защото днес е Рождество, а утре ще осъмнем с чудото му – раждането на Спасителя Христос.

         Та със сладостта на детските спомени да Ви пожелая драги приятели – здраве, радост в къщи и много късмет!!!

        



Тагове:   спомени,   вечер,


Гласувай:
4



1. krotalka - Весела Коледа Христо!
24.12.2009 15:44
Хубавео нещо са детските спомени!
цитирай
2. toross - И на теб, Танче -
24.12.2009 18:49
от сърце ти желая здраве, щастие и да празнуваш диамантена сватба !!!
цитирай
3. willa - Честито Рождество Христово!:)
25.12.2009 02:41
Четит Имен Ден!:)))
Да си жив и здрав!
Обич, радост и успехи!:)
цитирай
4. anastasiia - И мило, и топличко ми стана,...
28.12.2009 15:06
докато четях написаното от теб...
Ухаещо на детство, на домашен хляб, на уют...
Прав си, че детските спомени са най-хубави, най-сладки... И най-даряващи - ще допълня аз!... Дават ни тоооолкова много!... Дори да сме позагубили някои неща, по време на пътуването си през живота, те, детските спомени, ни възвръщат всичко и то с голяма сила!...
Развълнува ме с "Дунавското хоро" и със срещата ти с Дико Илиев... Хубаво е!... Много!... Пък и хората, някак, са били по-заедно... Ето, всички на мегдана са се събирали... Общували са, празнували са... Все заедно!...
Благодаря ти за твоите детски спомени!... Развълнува ме...и провокира, извика у мен моите си детски спомени...:) А в такива моменти...сме най-истински...
Честито Рождество Христово...и на патерички - честит имен ден! Жив и здрав да си ми!...:)
Обич, топлинка, радост... за теб!
Щастлива Нова година!...:)


цитирай
5. toross - Благодаря ти Ася -
28.12.2009 18:11
и за пожеланията и за хубавите думи! Замислих се за тези наистина красиви дни, докато лежах в една болница, за което писах в предишен постинг и да ти кажа тези спомени извират, когато за собствена изненада констатираш колко сами оставаме понякога, ама много сами.
Май позагубихме точно това - да умеем да не оставяме само. Тъжно е , но ...
И на теб от сърце пожелания за Честита Нова година и много късмет и здраве !
цитирай
6. lado - Пак те нема 4 дни, колега! Изкарваш ...
29.12.2009 09:26
Пак те нема 4 дни , колега! Изкарваш ни акъла!
Айде да сте живи и здрави всички в семейството ,че и извън него!
цитирай
7. toross - До lado : Приятелю -
29.12.2009 20:22
опитвам се , опитвам се да не ви пропускам Вас - истинските приятели , но нали вече писах за здравословните си проблеми. Карам го по-бавничко. Иначе на вас и лично на теб - много, ама много пожелания за здраве и късмет !!!
цитирай
8. lado - Голямо благодаря!
29.12.2009 21:06
Голямо благодаря!
цитирай
9. anastasiia - ...
31.12.2009 10:57
И аз ти благодаря...
Знаеш ли, може би понякога тъгата е необходима... Само понякога!...
...Усмивка от мен..., за усмихната Новогодишна нощ..:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540802
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031