Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 22:10 - Станишките/баща и син/ и КГБ /Из историята на ДС /
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 8279 Коментари: 15 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Станишките / баща и син / и КГБ / Из историята на Държавна сигурност /

            Митологията е и майка на големите заблуди. Поне съвременната митология, най-вече политическата. Тя създаде за комунистическото семейство Станишеви една превратна представа, която се ограничава за бащата до „тих, скромен, партизанин „чавдарец”, идеолог, кабинетен плъх, един от архитектите на 10.11., скучно фанатичен  комунист” и общо-взето това знаем за Димитър Яков Станишев-баща. Синът Сергей Дмитриевич Станишев е малко по-цветен – „нежен, млад социалист, съветски гражданин до средата на 90-те, диалогичен, премиер по волята на Гоце Първанов, зависим от силни хомосексуални влечения, от някакви Азер, Вигенин и Кутев, обичал червени прашки”. Общо-взето това е посткомунистическата митология за двамата. А дали е така? Както се пееше в познатия естраден хит.

            Ако митологията е майка на големите заблуди, архивите са бащи на достоверната история, често останала скрита от масовката. Особено в България, щото сме осъдени да вървим все с голямо закъснение след  историята. Но макар и късно все някога „архивите проговарят” и  разкриват потресаващи факти, за които по дифиниция не сме и предполагали, защото ... Абе, просто българите сме си били една номинална съветска република, каквото и да си говорим за последния половин век. И колкото да не ни се ще. Такива размишления ме налегнаха в последно време.

            Комисията за разкриване документите на Държавна сигурност наскоро публикува мащабно документално изследване за взаимоотношенията на българските тайни служби с побратимите от НКВД и по-късно техния наследник КГБ. Тайните власти си сътрудничели по-активно от държавните, били по-свързани даже от официални комунистически първенци. И рухнаха поредните митологеми за българската ДС, усилено поддържани от такива като Митьо Гестапото и Цвятко Цветков, че уж нашенските дейци на тихия фронт се занимавали с някаква „национална сигурност”. Приказки  за наивници, каквито могат да са само българите. Обемистият том с документи ни разкрива истина, която както винаги, освен че е гола е и по-нелицеприятна, отколкото може да предполагат граждани на независима държава. С една дума - КГБ е нареждала, а  ДС е изпълнявала. Понякога е потупвана благосклонно по пистолета, пардон по гърба и получавала следващата задача по „опазване и защита на социалистическия строй”.

            След края на Унгарските събития другарите работят на полето „международното работническо/разбирай – терористично/ движение за налагане на социалистическия идеал”. През 1959 год. в България пристига делегация на КГБ, начело с другаря Сахаровски и в доклада за срещата и инструкцията нечия ръка е добавила ръкописно като първостепенна задача на нашето разузнаване следното: „Създаване агентура зад граница, която в определен политически момент да е в състояние да сложи началото на партизанско движение в Турция и Гърция”.  Стигат дори до такива подробности как да се осъжествява връзката между чекистите и на какъв език да си общуват: Правителствените съобщения и воденето на преките разговори ще се осъществяват на руски език. Ще се използва за връзка три-регистрова рулонна телеграфна апаратура тип Т-63 /производство на ГДР/.”. Сериозна работа отвсякъде.  Добре, че „службите ни” не са успели в изнасянето на партизани зад граница, защото като нищо щяхме да подпалим нова Балканска война.

            След смазването на Пражката пролет най-верният сателит на СССР окончателно е завършва „приобщаването” към империята на злото. В края на 1969 год. /от 27 до 29 ноември/  в България пристига делегация на най-високо ниво, оглавявана от началника на КГБ другаря Юрий Андропов.  Срещите са подробно отразени в секретна Информация № 724 от 31.12.1969 г. /забележете, че другарите-ченгета грижливо се „информират” дори на връх Нова година/. Та от строго секретната информация научаваме, че делегацията е приета лично от „генералния секретар на БКП” Тодор Живков, който уверил съветските чекисти: Другарят Живков увери другаря Андропов, че Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на СССР”. , т.е. „преходът е приключил” – тайните служби на социалистическата ни родина са де факто и де юре филиал на съветското КГБ. Толкова – нека Митю Гестапото и Цвятко Цветков сега да ни разправят колко полезна работа вършели за родината си. За СССР може, но за НРБ – айде  моля, без извинение.

            Уверението на Живков е изиграло ролята си, защото почти две десетилетия не сме удостоявани с делегации от КГБ, водени от най-важните началници – така, както се полага на протекторат. Едва през август 1985 год., когато се усещат някакви повеи на „перестройка”, а в България начева възродителния процес пристига внушителна делегация на КГБ воглаве с шефа Владимир Крючков.  В справката от срещата се разбира, че са обсъждани дори събитията в Афганистан – От 30 000 служители на сигурността в Афганистан 14 000 са обучени в СССР”. Делегацията пак е приета от първия държавен ръководител, който във връзка с 60 годишнината на другаря Владимир Александрович Крючков му връчва орден „Народна Република България – Първа степен”. След това на съветските другари е организирано посещение в Мавзолея на Г. Димитров, Музея на революционната бдителност /не знаех, че имало и такова учреждение/, Гарнизонното стрелбище, гр. Правец/разбира се/, но имали да вършат още важна работа и да посетят ... Варна. Какво са правили там ли?  Ето какво пише в отчета на Първо главно управление: „Във Варна др. Крючков беше приет от др. Димитър Станишев, Секретар на ЦК на БКП. Същият  го запозна с основни въпроси на международната обстановка, комунистическото и работническото движение и политиката, която провеждаме.” Опаааааа!!!

            Как така делегация на КГБ ще се вдигне от София до Варна само и само да види др. Станишев и да чуе мъдрите му размисли за „комунистическото движение и международната обстановка”?! Той дори не е в правителството, не е формално в структурите на сигурността, не е фактор съизмерим с ранга на делегацията. Какво е наложило специалното внимание? Как така един куп генерали от всемогъщата КГБ ще се вдигнат  след забавления с водка, сельодка и черен хайвер та да посети „на крака” някакъв партиен секретар, па макар на „братската” БКП? Нещо не се връзва, ако ... Консултирах се с хора по-сведующи от мен в комунистическия протокол, показах им документите и всички, повтарям всички, бяха категорични, че другаря Станишев-старши трябва да е бил на много, много високо ниво в йерархията, но не в българските служби или държавен апарат, а в ... съветските. Само по този начин, според тях, може да се обясни странното нарушаване на протокола. Поне на пръв поглед.

            Делегацията отпътува едва след като са интимничели със Станишев-баща  – на 16 август 1985 год. Сведението е в единствен екземпляр от 23 август и е подписано лично от началника на ПГУ на ДС генерал-лейтенант Васил Коцев /организирал убийството на писателя Георги Марков, а неговият син сега ни представлява в ЕС и НАТО/.  Другарят Коцев завършва оптимистично: „посещението на другарите от КГБ ще доведе до значителен мобилизиращ фактор за постигане на по-нататъшни резултати в работата на ПГУ, учейки се от съветските чекисти. И още...  На срещата с другаря Дмитрий Яков Станишев се постигнал конкретен резултат: Общата констатация на двете делегации бе, че трябва да се търсят нови прикрития и най-вече по линия на частните фирми, смесени фирми, собствени /финансирани от разузнаването/ фирми, културните връзки с чужбина и пр. Нали разбирате кое е най-същественото от съвместната среща – капиталите, фирмите, прикритието за комунистическите агенти като капиталисти. Идват нови повеи.  Значи др. Станишев и др. Крючков заседнали в правителствената резиденция на брега на Черно море/вероятно Евксиновград/ и обмислят ... бъдещето на тайните комунистически служби и фундаменталната им роля в новите времена. Кагебистите не го правят с Луканов, Дойнов или Живков, а отскачат да провидят бъдещето и получат благословията на „сухия и скромен” другар Дмитрий Станишев. Нещата се обясняват, нали?! Включително и настоящето битие на синчето, което бе писало дипломна работа за ролята на унифората в съветската армия.

            Вие, драги читатели и съблогъри, след прочетеното как мислите - дали високопоставеният в съветските служби другар Дмитрий Яков Станишев се е погрижил за синчето съветски гражданин по онова време Сергей Дмитриевич, за неговото бъдеще и светли перспективи? А може и да го е оставил сам в бурното море на живота? Ей така, да се лута без помощта на „международното комунистическо движение” ?



Тагове:   преход,   БКП,


Гласувай:
11



1. gothic - Много труден въпрос....:)))))
22.01.2010 23:25
Много труден въпрос....:)))))
цитирай
2. kobata - Мда. . . Очаквам да излязат и нещата ...
22.01.2010 23:33
Мда... Очаквам да излязат и нещата за Бойко и да се разбие мита за бития от комунистите дядо...
цитирай
3. анонимен - ZX
23.01.2010 09:07
Не си актуален.На кой му пука ?!?
цитирай
4. panazea - Dam , te izpulnqvaha porychni!
23.01.2010 10:18
U nego est poruchenie! Sto delat!
Te sa vsichko drugo , no ne i bylgari , zastoto ne zastitavat interesite na sobstveniq si narod.
Otzeprodavzi!
I taka opetniha imeto na mnogo bylgari .Zastoto ne vsichki bqha na chujda slujba!
цитирай
5. panazea - Xa xa xa,
23.01.2010 10:20
V politikata nqma sluchaini hora, drugari.
Ima verni kadri!
Vnedreni v vsichki partii.
Ami poglednete gi! Vse edno edna maika gi e rajdala!
цитирай
6. анонимен - m2
23.01.2010 10:29
ГНУСНА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАПЛАЧ!НИКОЙ НЕ СЕ И СЪМНЯВАЛ В ТОВА,ПРОСТО СЕГА СЕ ДОКУМЕНТИРА!
цитирай
7. lado - „Във Варна др. Крючков беше приет от ...
23.01.2010 11:25
„Във Варна др. Крючков беше приет от др. Димитър Станишев, Секретар на ЦК на БКП. Същият го запозна с основни въпроси на международната обстановка, комунистическото и работническото движение и политиката, която провеждаме.”
Та така, колега, прав си в изводите ! За набиване на обръчите , канчето и прочие , викаха в Москва.
За спускане на директиви си имаха апарат, а отсвирените си ги съдеха местните гаулайтери.
А относно конспиративните им възможности - не бяха на кой знае какво равнище, но за това население вършеше работа :"
Приказки за наивници, каквито могат да са само българите. "
Поздрави и късмет!
цитирай
8. анонимен - И к'во? Голям праз, седнал да ми пише ...
23.01.2010 14:25
И к'во? Голям праз,седнал да ми пише некъв. Алоу,годината е 2010-та,комунизъма падна,обаче е още жив! Ъхъ,живее си в празните кратуни на такива като toross! Едун съвет - използвай по-голям шрифт и някакви по-дразнещи цветове,че да привлечеш повечко внимание.Ха-ха-ха! VENSEREMOS!
цитирай
9. анонимен - Разделяй и владей
23.01.2010 18:24
Пич, извинявай не мога да ти дочета дивотиите. Вече 20 години ги слушам - лошите руснаци и добрите американци. Питам:
- колко % са руснаците в управлението на Русия след окт. революция и коя нация доминира в това управление?
- кой оглавяваше ЧК, ОГПУ, КГБ, др. тайни служби и репресивния апарат на СССР?
- кой създаде основите на научния комунизъм?
- по какво се различават борбата за световния Съветски съюз (Ленин и Троцки- тогава) и борбата за глобълизъм (на САЩ- сега)?
- чия собственост е федералния резерв на САЩ и каква е националността на руските олигарси;
- От каква националност са болшинството президенти на САЩ?
- каква е разликата между интернационализъм и глобализъм?
И стига с тая агитация, все още не са загладени гънките в мозъците на всички българи, въпреки напъните на т.н. демокрация и разни късогледи автори.
Трябва да се чете и да се разсъждава- който има ум в главата, преди да са ни монтирали чиповете.

цитирай
10. toross - КЪМ ПОСЛЕДНИЯ АНОНИМЕН -
23.01.2010 18:46
ПИЧ, ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ ПОДРОБНО, НО ДА ТИ КАЖА, ЧЕ СИ ИЛИ ЕВРЕИН , ИЛИ КОМУНИСТ ИЛИ ПРОСТО ЛУД ЕДНОВРЕМЕННО - ЩЯХ ДА СЪМ ЩАСТЛИВ , АКО НЕ ВОДЕХ ДИАЛОГ С ТЕБ КАТО АНОНИМНИК - ГАДНО ТИ Е СЪЗНАНИЕТО ЩОМ СЕ КРИЕШ ПО ТОЗИ НАЧИН /КАКТО ВИЖДАШ АЗ НЕ СЕ КРИЯ - С ИСТИНКОТО СИ ИМЕ ПИША И КОМЕНТИРАМ/. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ - УСПЯ ДА МЕ ЯДОСАШ - ИЛИ СИ БОЛЕН ИЛЮМИНАТ ИЛИ ПРОСТО СИ ЛУД, АМА ДА ТИ ОТГОВОРЯ:
1. В ПОСТИНГА НИКЪДЕ И ДУМА НЯМА ЗА "ДОБРИТЕ АМЕРИКАНЦИ"
2. РУСНАЦИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СЪВЕТСКА РУСИЯ ПОЧТИ НЯМА - ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ РУСНАК В ПЪРВОТО БОЛШЕВИШКО ПРАВИТЕЛСТВО Е САМО ЛУНАЧАРСКИ - ОСТАНАЛИТЕ ПО ПРОИЗХОД СА ЕВРЕИ;
2. БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ РЕПРЕСИВНИЯ АПАРАТ НА СССР СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ЕВРЕИ И ПОЛЯЦИ;
3. НАУЧНИЯТ КОМУНИЗЪМ СЕ ОСНОВАВА НА ИДЕИТЕ НА ХЕГЕЛ, МАРКС И ЕНГЕЛС - ТЕ ПЪК ДОСТА ПРЕПИСВАТ ОТ ЛАСАЛ, А ЕНГЕЛС ИЗДЪРЖА КАРЛ И ПРИПОЗНАВА НЕЗАКОННОТО МУ ДЕТЕ ОТ СЛУГИНЯТА , КОЯТО ОБСЛУЖВА И ДВАМАТА, А ТЕ ПЪК ...
4. НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ И ГЛОБАЛИЗЪМ; - С ТОВА ОТГОВАРЯМ И НА ПОСЛЕДНИЯ ВЪПРОС ОТ ТВОИТЕ .
5. ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ НА САЩ Е ЧАСТЕН И СЕ РЪКОВОДИ ОТ ХОРА С ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД;
6. РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ СА СЪС СЪЩИЯ ПРОИЗХОД;
7. НЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ ОТ КАКВА НАРОДНОСТ СА ПОВЕЧЕТО ПРЕЗИДЕНТИ НА САЩ, НО АДСКИ УВАЖАВАМ Р. РЕЙГЪН , НЕЗАВИСИМО ОТ КАКЪВ ПРОИЗХОД Е ТОЙ.
8. ОТНОСНО "ЧИПОВЕТЕ" СЕ ВГЛЕДАЙ В ТВОЯ - ЗА ТОВА, КОЕТО ИСКАШ ДА ЧУЕШ СЪМ ПИСАЛ ПРЕДИ ГОДИНИ И МОЖЕШ ДА ГО НАМЕРИШ В ПО-СТАРИ МОИ ПОСТИНГИ.
9. И НЕ ВИЖДАМ КАКВО ОБЩО ИМА ГНЕВА ТИ, ОСВЕН ЗАЩИТАТА , КОЯТО ПРАВИШ НА СВЕТОТО СЕМЕЙСТВО НА СТАНИШЕВИ - МЕЖДУ ДРУГОТО - НАЛИ СИ В ЧАС, ЧЕ МАЙКАТА НА СЕРГЕЙ Е ЕВРЕЙКА И ПО ГЕНЕАЛОГИЧНИЯ ЗАКОН, КОЙТО ПОЗНАВАШ ДОБРЕ ЗНАЧИ И ТОЙ Е 100% ОТ ТАЗИ НАЦИОНАЛНОСТ И ПАК ТЕ ПИТАМ - КАКВО ПРОМЕНЯ ТОВА ?...
цитирай
11. анонимен - SKUKAAAAAAAAAAAAAA!
23.01.2010 18:47
SKUKAAAAAAAAAAAAAA!
цитирай
12. анонимен - Прости му!
23.01.2010 21:26
Ице, прости на анонимния! Горкият, вместо играчки като малък е държал сърп и чук в ръцете си. И вместо пелени е повиван с червено знаме, а тези символи оставят трайни увреждания в психиката на човек.
цитирай
13. анонимен - Браво, Ицо. Явно си ударил десят...
24.01.2010 12:00
Браво, Ицо. Явно си ударил десятката, за да изкараш пяна по устата на разни анонимни, боледуващи от "червенка".
Бачо Кольо
цитирай
14. hatanasov - анонимници от ДС
30.01.2010 23:06
Защо им обръщаш внимание изобщо на ДС анонимниците. По същия начин те са се набутали анонимно навсякъде. Нали работят "За Родину"
цитирай
15. анонимен - На анонимното кумунистче чип му не треба
23.02.2010 21:06
То момето си има соц софтуер у манерката как и да му обясниш то си знае тури некви ярки цветове ко да му е .Луд на шарено се радва
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542551
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031