Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 16:40 - Трактора и Гоце Първанов: Митологизацията на Мутрата и Милиционера. Провинциална кал и комплекси.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 45767 Коментари: 63 Гласове:
24

Последна промяна: 13.03.2010 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Алексей Петров и Гоце Първанов: Митологизацията на Мутрата и Милиционера, изведени от провинциалната кал, забъркана с  комплекси.


image



image

            Колкото и странно да ви звучи, но за мен героят на деня Алексей Петров и президентстващият агент Гоце Първанов са напълно идентични обществени типажа, създадени, ръководени и контролирани по абсолютно сходен тертип. Вкупом политици и медии демитологизираха Мутрите и Милиционерите. Без да искат разбичкаха  два абсолютно доминиращи образа на българския преход. Ако има неизменно съпътстващи ни контури след 1990 год. , то безспорно са те: двете всесилни свини – широковратните тъпчовци и озлобено гледащите униформени милиционери/полицаи/. Невинно и спокойно вместиха „героя на деня” Алексей Петров, който по примера на класическите борчески традиции се  сдобил и със запомнящ се прякор – Трактора/не се уточнява дали е „Беларус” или друго творение за  селски труд/.

            Знаете ли къде е село Бабинци? А Глогово, а Градежница, а Гложене? Айде град Тетевен всеки знае. Това е детско-географският ареал на Алексей Петров. Според официалните му биографии е роден в махала Бабинци, а според милиционерското му досие се е появил в село Градешница, учил в Глогово, характеризиран от „органите” в Гложене и Тетевен. Ако се разровите методично в мрежата няма да намерите достоверни ориентири. Защо ли?... По няколко причини – на първо място, за да се оплете старателно в гъста мъгла битието на персоната, което доказва, че и в момента секретните дейци са под грижливата опека на „службите”, каквото и да разбираме под това. На второ място – на Алексей Петров е трябвало да се създаде максимално широк вариативен периметър, ако бъде заподозрян в двойна игра, каквато се е опитвал да играе. На трето – да се контролира кариерата и психологическия натюрел на „направеното момче” в екстремални житейски ситуации.

            Ако не направихте връзката дотук? Ще помогна. Детството и милият спомен оставят траен отпечатък. Не вярвате?! Прочетете пак стария татко Фройд. Ако е планиран за „верен страж на социалистическите ценности” няма начин да не се оплетат в съответната ситуация за легендиране. Ако в нещо са били професионалисти другарите от ДС, то в изграждането и моделирането на етно-географския профил на момчетата от прехода са безспорни майстори и умели манипулатори.

            Село/бивша махала/ Бабинци е изключително красиво кътче в Централния Балкан, близо до  Градежница, Глогово  и Галата. Част от така наречения „тетевенски помаклък”, т.е. там живеят компактни маси от българо-мохамедани – трудолюбиви, бедни и непрекъснато тероризирани от комунистите. Ама много бедни. Целият им свят се ограничава до къртовски труд от тъмно до тъмно,  домашните животни, редките празници,  някой и друг местен първенец, допълзял до партиен ръководител на местно или окръжно ниво. Повод за специална гордост е и служителя на милицията, защото той става Власт, включително и пред „другите”, успелите, червените велможи. В затвореното общество на тези селца Милиционер звучи гордо, нзависимо и достолепно.

            Родните предели на Гоце пък са радомирските селца Сирищник и Косача, за които столицата е недостижим блян и е заменена от Перник.  И в помашния край, и в граовско провинциалният комплекс за недостатъчност е по-силен откъдето и другаде да избереш в България. Тамошните малки селца и градчета са населени от особени етнически малцинства, затворени като общности, в които ценностите са различни от тези на „другите”.

            И идва специфичната роля на модератора ДС, която в края на 80-те години подбира от тези общности бъдещите улични герои и нови боевици. Погледнете по-голямата част от тях и географско-биографичният им „анализ”. Трактора е от Бабинци, Крушата от същия помашки пояс на село Кирчево, което до 1971 г. е Помашка Лешница, оттам е и Алчо; братята Маргини – от смолянските села, Младен Михалев – Маджо от Силистра, братята Илиеви от Кюстендил, а от близката Дупница са такива живописни фигури като Иво Карамански, Златистия и братята Галеви/кариерата им повтаря едно към едно тази на Трактора/, от пернишките села и градчета са един куп „герои” като Райко Кръвта и президентския спонсор Людмил Стойков. Те, включително Гоце са израснали сред  хлъзгавата общност на граовските цигани – хитри, подли, професионални предатели. Между другото от този край са много правоверни комунисти, начело с „вожда и учителя” Георги Димитров, но той е от друга затворена общност – на местните протестанти. Е, да не забравяме и Богомил Бонев – комунист, генерал, филип-димитровист, демократ, хотелиер и жокей. От Радомир, без извинение.

            В тези райони, особено в помаклъка и Граово, с чиста съвест ти резват главата дори за безобидна шега или леко нарушаване чувството за собственост. В друго такова селце един Манчо Панюков методично изкла цялото си семейство, защото в представите му децата и жената му принадлежат.  Селцето е Скребатно, откъдето е и една друга персона на прехода – Александър Праматарски, а последните месеци се оказа, че е поселището с най-много агенти на ДС. В тези специфични общности комунистическите служби са работили методично и целенасочено, защото са прозряли /или са им казали/, че има подходящ материал за моделиране, а една от характерните им черти е особеното чувство на лоялност, приятелство, изпълнителност и благодарност, ако бъдат допуснати до Властта и Парите.  За Алексей Петров е нещо съвсем естествено да присвои таксиметровата фирма на свой съдружник – просто това е принципа на късното ТКЗС – краде се от общото и краде този, който властва. Това е нещо естествено като поредния донос. Той никога, ама никога няма да се разкае за това – просто си е напълно естествено. В реда на нещата е и за Гоце Президента да крие агентурното си минало – и това е естественото му право да пълзи към върховете на Властта, тръгвайки от схлупените къщици на Сирищник и Косача.

            Умело, методично и константно гадничко ДС и водещите им офицери са ги моделирали на основата на специфичните етно-географско-генетичните  особености на затворените общества от детството им. Така преходът към тайното, скритото, ограничено от перспективата за властване става естествен и логичен. Осигурява се гордост, независимост, власт, лайф-стайл и липсващото богатство. Ако прочетем внимателно Иван Хаджийски ще открием далечния архетип на тези хора в заселването на черкезите по тези земи. Между другото, помашните села в Тетевенско-Троянския Балкан са се създали покрай обирите на търговските кервани от двата града, населени с предприемчиви и богати люде като първия български милионер Станьо Врабевски. По-новият архетип  е този на полуграмотните партизани/селски, бедни и безкрупулни момчета/, слизащи в Големия град. Условно може да го наречем архетипа „Янко”/Тодор Живков/.

            Тези момчета обичат и да спортуват.  Тракторът е каратист с някакъв колан, а Гоце се изживява като баскетболист и футболист, защото спортът също е елемент от Пътя към властването и владението, фиксира завистливи погледи на очарованата публика. Спортните им прояви ще накарат Надежда Михайлова/настояща Нейнски/ да се отдаде на момчето от тетевенския балкан, а Весела Лечева да стане постоянна компания на Алаброса от Сирищник.

            Мотивацията за спорт е същата и при амбицията за наукоподобност. Перманентният стремеж да надмогнат нравствените и интелектуалните си качества ги води неудържимо към „учението”. Агентът Гоце е кадър на Института по история към БАН, а Трактора е доцент и доктор на науките в Пловдивския университет и УНСС. От тези си „научни” позиции обичат да менторстват, наставляват и сочат „правилния път” – „намалете лихвите” или „коригирайте здравната реформа” и „към Русия”.   Тук са удивително последователни в родителските съвети: „Учи, за да не работиш.”

            След като Държавна сигурност им е осигурила достъп до науката, спорта и политиката вече правят всичко възможно да се харесат – раздават ордени, правят благотворителни Коледи, борят се срещу тероризма, пазят националната сигурност, режат ленти, даряват сирачета и футболни отбори, изпращат олимпийци. В същото време най-обичат ритника в гръб, просто го владеят най-добре, обучени в лепкавите коридори на ДС. Мразят из дъно изказванията по техен адрес от рода на „Прости, селски момчета, а докъде стигнаха” – тогава ритат в гръб озлобено от припомнянето на аналния им период.  Презират родното място, родата и приятелите от детинство. Връщат се при тях само като победители или благотворители. Единствената им благодарност е към водещия офицер, който е разкрил скрижалите на тайните служби.

            Що се отнася до ценности в щастливия им живот те/Гоце и Трактора/ имат фанатична регидна преданност към Идеята на затвореното, тайното общество, от което са част. Типичната фанатичност на комунистите, доносниците и масоните. Опцията е винаги бинарна: ДС или Сирищник;  басейнът Спартак или долината на река Вит;  мутренската компания или незабележимо живуркане около животните в двора; ОКЗНИ или БСП. Изборът е недвусмислен и предопределен, ако фанатично спазват правилата на затвореното общество. Биха предали всеки, но не и Обществото.  Тайната е някъде дълбоко в аналния детски период на смазващата бедност /обора, нужника на двора, липсата на баня, изтърканата униформа в училище, пренебрежението на тарикатите, скъсаните обувки/. Зубрят, натискат се в Комсомола и спорта, докато са открити от всемогъщите тайни служби, които им предлагат  душ за калта. Изкъпване с топла вода и веро. Надмогват битието като стават доносници, барети, офицери под прикритие, , дори научни сътрудници. И Гоце, и Трактора винаги ще знаят, че има някой над житейския им хоризонт – този, който ги е направил, моделирал, проводил по пътечката на успеха. Няма да забравя на другия ден след конгреса на БСП, който избра Първанов за червен шеф първа страница на в. „Труд” с нужника на двора. Някой напомняше на новото геносе – „Виж, откъде те взехме и докъде те докарахме. Не забравяй чий продукт си.” Тайната власт напомни и за турско-циганския генезис по генеалогична допирателна – „Седефчов”, а при Алексей Петров директно са фиксирали селскостта в прякора – Трактора. Впримчени в паяжината на службите вече нямат избор – смело се впускат в житейската клаустрофобия, мнителността, вождизма и жестокостта към по-слабите, които не са удостоени с честта на затвореното общество.

            Неизбежно е да не си спомним, че почти всички мутанти на прехода се оказаха „служители на прикритие” в така наречените „съвременни тайни служби” или високопоставени масони. Поли Пантев, Карамански, Косьо Самоковеца, Доктора, Илия Павлов, Г. Илиев – без изключение с карти на сътрудници, а Илия Павлов дори го опяха в православен храм по масонски. Бил някакъв много високопоставен „брат”, като Димитър Калчев или Георги Гергов. Хора, направени от службите, защото ако не убиват или пишат доноси щяха да си останат в аналния период на детството.

            Същата житейска хронограма ще открием и в други подобни типажи. Например „демократичния” генерал Атанас Атанасов – турското село Батин/симптоматично на арабски означава „таен, скрит”/, местен прокурор и полицай, докато идва „просветлението” – Генерал, НСС, депутат, шеф, обществен авторитет. Или одеозната фигура на агента Бор – Тошко Тошев. Същата схема и при него – смазваща и лепкава кал в родното търговищко село Дриново, после отказ от родния баща, за да дойде спасителната ръчичка на Държавна сигурност и се стигне до в. „Труд”, пури, картини и манекенки. Нали си спомняте снимката с агента Бор между Косьо Самоковеца и Цеци Красимирова?! Негова представа за принадлежност към преходния естаблишмънт, за отскачането от Дриново към благините на тайното общество. Ами еманацията на Пътя – Богомил Бонев. Просто зашеметително – Радомир, гимназия, семпли момчешки амбиции, алаброс-лимба „тип Гоце”, а после – БКП на 18 год., милиционерско училище, генерал, министър,  Нона Йотова, кандидат-президент, Чорни, хотели, Гергов и шеф на Пловдивския панаир. Великият Гетсби от Радомир!  Еманацията достигна в оня незабравим ден за българската демокрация, когато Боги и Нона се изтупаха яхнали породисти коне пред Народното събрание. На жълтите павета. Сигурен съм, че  дори Иван Костов е бил горд с министъра си в този незабравим миг! Рустикалната мечта да стъпиш на жълтите павета на кон, пред Двореца, пред „Съединението прави силата”! Може да помогна на Андрей Райчев и Ко, че в този ден прехода май приключи наистина. И де юре, и де факто.

            Или това незабравимо туловище Мара Капон, произведена от Бабикян в Мисс-Парламент, изръшкала пътя от помаклъка на Чепеларе до Евро-парламента, с кумец от ВПС на БСП, приятелство с изралеския другар на Трактора ген. Дани Ятом, Праматарски и Яне Янев... В крайна сметка сменила за четири години пет партии.

            Драги читатели, всъщност ще има ли отърване от матрицата на Гоце и Трактора? На мутантите и „национално-отговорния бизнес”? На ДС и Ложата? На Боги и Наско? На Бор и Архонта? На Мара Мисса и Патрашкова? Струва ми се, че няма да успеем, просто те ни мразят, неистово ни мразят. Ние не сме от тяхното общество, от тяхната ложа или приятелски кръг. Такива като Явор Дачков и двойничката на Йосиф Кобзон Криси Патрашкова съжалиха публично за „проскането” по корем на Трактора – немислимо е „самонаправилите” се от ДС Гоцевци да бъдат унижавани. Не може да се прости това – от леглото на Михайлова/Нейнски до ареста  или от Сирищник и Седефчов до коридорите на гадния донос или Президентството, което си е все едно... Ако трябва ще ни бастисат окончателно, за да си останат  Те, извървяли пътя от селската миризлива и лепкава кал до обслужващото кимване на строгия офицер, който се грижи за „националната сигурност”.

            Абе, що ли ги пиша тези работи? Нали утре пак Боги Бонев ще дойде на кон, а слугинята на Симеон, кадет Рилски Меглена Кунева-Пръмова ще смени Гоце Президента. Алексей ще е  репресиран, онеправдан и измъчен. Какво ли сме променили в крайна сметка ?!!! Ако сте стигнали до края на скромното ми писание – не обръщайте внимание – Преходът е приключил, забравете!

           
image

           




Гласувай:
24




1. lado - Христо, свалям ти шапка! Най-...
22.02.2010 16:55
Христо , свалям ти шапка!
Най-после отключи перото си!
цитирай
2. toross - ВЛАДО, ПРИЯТЕЛЮ -
22.02.2010 17:10
ТАКАВА ОЦЕНКА ОТ ТЕБ Е ПРОСТО ЗАДЪЛЖАВАЩА ЗА ЯДОСАНОТО МИ ПИСАНИЕ... БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ СЪРЦЕ - ДАНО ПОВЕЧЕ ХОРА ГО ПРОЧЕТАТ !!!
цитирай
3. gothic - Само едно мога да кажа - БРАВО! Св...
22.02.2010 17:39
Само едно мога да кажа - БРАВО! Свалям ти шапка!!!
цитирай
4. lado - Ето какво написа в началото на днешния си постинг и Радо - Валсодар
22.02.2010 18:21
"За много неща ми се искаше да пиша тия дни, но все се спирах с въпроса - А, заслужава ли си наистина?
Искаше ми се да пиша за това как заварих любимият си град, опустошен от една кметска наглост и герберско безочие, но се запитах - А защо да пиша наистина за видяното, след като съгражданите ми всеки ден го виждат, но все така страхливо си мълчат, а аз да говоря?"....

Огъваме се , а не бива.
Колкото и малко да сме останали, ще си водим битката.(гледам и аз да се впиша в мизансцена)
Войната на Мърфи.
Или на смърфовете.
(имаше едни фенове в Пловдив)

Ще използвам поста ти като знаме - невероятна дисекция на влечугите...
цитирай
5. angeligdb - Ангел Грънчаров
22.02.2010 18:51
Г-н Марков, и на мен много ми хареса това есе и с Ваше позволение веднага бих го публикувал в блога си, за да се прочете и от други хора. Наистина трябва да се прочете от колкото се може повече хора. Аз на базата на блога си издавам в-к ГРАЖДАНИНЪ (книжно издание) в един повече от скровен тираж, което означава, че ако се съгласите да препубликувам текста Ви в моя блог, той автоматично ще попадне и във в-к ГРАЖДАНИНЪ. Иска ми се да се срещнем в близките дни (аз сега съм в болнични) и да поговорим зя някои неща, а също и да Ви подаря няколко предишни броя на в-к ГРАЖДАНИНЪ. Ще чакам съгласието Ви и да публикувам хубавия текст, който току-що с удоволствие (ако е уместна подобна дума за текст, представящ такива грозни явления) прочетох!
цитирай
6. toross - И трябва, трябва да си водим нашите войни -
22.02.2010 18:52
мразя, не обичам революцийте, но БГ се нуждае отчаяно от взрив - макар и малка, наша револючия, но калните момчета да разберат, че този народ има още мъничко воля за протест срещу тях... Нали и такива като нас уж още се водим част от ... народа, независимо от мутантите. Като пишех за памашката тетевенска яка се сетих за съдбата на един много достоен от тях - Али Муков от Галата, който два дни след 9 септември режат на парчета другарите... Значи може да има подсещане, спомен за Съпротивата.
цитирай
7. toross - Ангеле, г-н Грънчаров - разбира се,
22.02.2010 18:56
че имате съгласието ми да го публикувате, където сметнете за подходящо. Иначе съм редовен читател на блога и вестника. Оня ден просто се изкефих на публикацията ви за пловдивския университет. Няма проблем да се срещнем кокато ви е удобно - може да пишете на toross@abv.bg
цитирай
8. crisis - Прекрасно написано за тъжната истина....
22.02.2010 19:59
Адмирации и поздравления Генерале на перото.
цитирай
9. анонимен - хубава кал
22.02.2010 21:47
Добре си забъркал калта. На този фон мутрата премиер сияе с благородническото си потегло.
цитирай
10. vmir - Чудесен поглед върху потайностите на българския преходен модел за успех!
22.02.2010 21:52
Разбира се, че има смисъл от описването му, това е едно забележително есе, което няма да бъде забравено.

Поздравления!
цитирай
11. анонимен - toross
22.02.2010 22:09
po negramotno i po policaisko pisymce w blogariadata ne e imalo.
izpusnato e da se kaze ce i Kabaivanska e ot selo i Javorov - ot selo, 4e Dim4o pyk bile ot grad ama s porta na dvora.

goliam kreten si kir Tosolakis, s mnogo goliam i tup moliw si se opital da napises nesto smisleno-Krusata ne znam ama ako ima oste nekoui ot tezi selianduri na ime Cvekloto-da ti doide na gosti vecer sled bania i da ti vdene v halkata debelia fulmaster.
ot vseki kreten pederas stava ce i mimete se prais kato vidis buzdogana.

цитирай
12. анонимен - До Анонимния престъпник
22.02.2010 23:02
Дежурният мутромилиционер се появи....От устата в задника да ти паднат думите, дано
цитирай
13. анонимен - awe kir Torosko, Tashko ili gaspudin Madolev li si be kaun?
23.02.2010 03:11
Tebe te e fanala paranoiata 4e ste te podminat abez da te naebyt u zadnia dvor sled koeto da ti dadyt da apnesh myjki jlto-kafen marmaliaaaD.
usro, po idiotsko draskane, tuka ne e pisano, dori Analen Siderov ako sedne i napise izvinenie do gernamskata policia ste e po smislenno.
ta za tebe ot hemroidalniat zadnik na Volen akano naprao v ustata ti. mliaskai i preglystai-liubimoto diariino govno airian
цитирай
14. stealth - O.K.
23.02.2010 03:55
Много добре написан постинг.Да се надяваме,че след мандата на агент Гоце Седевчов ще дойде наистина достоен президент.
цитирай
15. ka4ak - Поздравления!:)))
23.02.2010 04:03
повредата Павлик Морозов и обяснение на прозрението на Апостола с неговото:НАРОДЕ????
цитирай
16. анонимен - Комплексар
23.02.2010 08:50
Автора е неизлечимо болен.Той никога не се е трудил както всички нормални хора.Знам че коментара ми няма да се покаже което е още едно доказателство, чеавторът е самовлюбен и чака само похвали.Нека се радва на приятелите си които са същите като него.
цитирай
17. boristodorov56 - Напълни ми душата, приятелю!
23.02.2010 08:57
Какво да кажа - ти си го направил чудесно!
цитирай
18. boristodorov56 - Безлични боклуци,
23.02.2010 08:59
анонимен написа:
Автора е неизлечимо болен.Той никога не се е трудил както всички нормални хора.Знам че коментара ми няма да се покаже което е още едно доказателство, чеавторът е самовлюбен и чака само похвали.Нека се радва на приятелите си които са същите като него.


Защо не се покажете с лицето си?

Разбирам ви добре еничари недни!
Болезнено е да те настъпват по тъшаците!
цитирай
19. анонимен - разговори
23.02.2010 09:13
Погрепям автора, изказва свое мнение, добре информиран и логочно свързан. Не разбрах кои трябва да моделира правилните български лидери.Поздрави на всички разсъждаващи хора.
цитирай
20. анонимен - Bravo pich
23.02.2010 09:54
Dobre napisano. Sigurno neshtata ne sa samo cherni ili beli i pokrai suhoto si zasegnal i niakoi s chisti namerenia, no kato cialo dobre napisano.
цитирай
21. pontis - Много добре написано,
23.02.2010 10:05
чете се на един дъх, дава интересни отговори и поставя много други въпроси ... Поздравления.
цитирай
22. анонимен - 29.01.2009 23:11 - Приемете, че загубихме !
23.02.2010 13:25
http://vladimiryosifov.blog.bg/biznes/2009/01/29/priemete-che-zagubihme.283888
цитирай
23. анонимен - Комплексар-мизантроп- това лъха ...
23.02.2010 13:48
Комплексар-мизантроп- това лъха от пишещия.Съжалявам Ви.
цитирай
24. анонимен - Браво!
23.02.2010 13:56
Браво! В центъра на проблема си!
цитирай
25. анонимен - Браво и от мен!
23.02.2010 14:33
Добър анализ, макар и кратък. Не съм съгласна за Кунева-Пръмова, жената е от сой. Но това не намалява стойността на анализа.
цитирай
26. milionche - Постингът ти
23.02.2010 14:36
задължава да мислим критично. Имам само опасението, че това децата ни няма как да правят ако не знаят. Затова поддържам всички, които са "за"смисъла на написаното.
цитирай
27. анонимен - Браво за точните думи.
23.02.2010 15:03
Само ми е много тъжно и жалко, че всичко това е истина... /И без изключения за Кунева-Пръмова, която хукна да пази европейчетата от Лего, докато нашите деца ядат го..а!
цитирай
28. анонимен - breznik
23.02.2010 15:16
prekrasno i ysno istinata!!!!!!
цитирай
29. haralanov - Истински текст...
23.02.2010 15:17
Един от малкото истински текстове тук!Преходът наистина завърши с печален резултат!ДС агентурата и прислугата(а Гоце Първанов и Алексей Петров са точно такива)развявайки старата си шаечна правда,успяха да обсебят цялото национално богатство!Успяха и политически,заради всеобщата глупост българска!Успяха,защото какво е да си 10 години президент?И в същото време да си язвителен и нахален,да питаш що не отворят ,,икономическите досиета,,?
цитирай
30. анонимен - автора е забравил само ФИНАЛА:
23.02.2010 15:23
Боце Тиквата е застанал в героична поза на фона на АЕЦ Белене и устремил поглед на Изток, тежко продумва: А колкото до Путин - нека заповяда тук, ако иска с нефтопроводи, ако иска с газопроводи! Ние сме се огъзили и чакаме с трепет!
цитирай
31. анонимен - от Бачо Кольо
23.02.2010 15:24
Браво, Ицо! След две седмици колективно лигавене и подсмърчане на всички масмедии в защита на Алексей Трактора, според тях светъл филантроп, корифей на икономичиските науки, днаеш тайната да излизане от кризата, таен спасител на Кремиковци и още безброй такива дивотии, най накрая да се появи едно интелигентно представяне на истината такава, каквато си е. И още едно поздравление - за точния анализ на душевния строй и психологическите двигатели на героите от четата "Трактори".
цитирай
32. cornflower - *
23.02.2010 15:25
за последния ти абзац...
цитирай
33. tili - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23.02.2010 15:37
Браво!
цитирай
34. анонимен - БРАВО
23.02.2010 15:43
Много точно и вярно, давм бутилка уйски че мисс ЙЕС е новия бг президент
цитирай
35. анонимен - добре казано
23.02.2010 16:51
По добре да е президент Митко гестапото,офицер от дс,отколкото един ДОНОСНИК
цитирай
36. gothic - Анонимните коментарчета, писани ...
23.02.2010 17:02
Анонимните коментарчета, писани неграмотно и на латиница, ясно от какви "личности" увеличават още повече стойността на написаното. те говорят само за едно - постинга е постигнал целта си!
цитирай
37. kabuli - Интересен потлед
23.02.2010 17:46
Интересен поглед, от коренно различен ъгъл на ежедневната преса и мисъл. Поне читателят се е осведомил за произхода на нашите "герои". Прочитайки постинга, си представих България на втория ден от Освобождението. Никаква разлика в държанието и маниерите на "първенците" ни.
цитирай
38. breeze - Писането, да...
23.02.2010 18:46
и още нещо, на вид малко, на дела голямо.
цитирай
39. toross - О-о-о, изненадата е пълна -
23.02.2010 19:02
Едва сега влязох в блога, след като го публикувах вчера и съм удивен от интереса и реакцията. Веднага искам да благодаря на тези мислещи приятели, които са разбрали смисъла му - потайното, непрекъснато и методично моделиране на една част от нашия прокопсан елит - моделиране от тайните комунистически служби, за които няма и никога не е имало нищо свято като ценност. В този смисъл между президента Гоце и Трактора няма никаква, ама абсолютно никаква разлика - просто са използвани техни характерологични особености, за да бъдат превърнати в перфектните послушници. Наистина благодаря на тези приятели - наистина ми давате надежда, че не всичко е окончателно и безвъзвратно загубено. Иначе е нормално да има недоволни, гневни и озлобени хора, нормално е. Една част от тях просто не са разбрали текста, други са си просто проекция на описаните герои, трети са от онази порода, която си обича и комунизма, и ДС, и тайните служби от съвремието. Нормално е - за тях никога няма да дойде светлината на свободния човек, защото до края си ще очакват онези зад ъгъла, зловещите, тайните, забулените манипулатори. И накрая - искрено се радвам на постоянните приятели, които четат скромните ми опити, защото вдъхват надежда и доверие. На всички останали - просто да им е.
цитирай
40. анонимен - Individa Y
23.02.2010 20:44
Браво пич евалла не ти прая вятър ама такъв психоанализ им е правил от България само Владимир Свинтила Лека му пръст и в книгата "Лицето на Горгоната",слушай сега тия нискочели примати дето те обиждатса същите като Трактора и Другите СЕЛЯНИ.тИ ИМ НАПРАВИ ДИСЕКЦИЯ НА ПСИХИКАТА НА ТИЯ СЕЛСКИ ПЛЕВЕЛИ,заради такива бурени като тия мръсни боклуци сме на тоя хал , колкото до помаците препоръчвам ви Хаджийски да прочетете и "Опит за народопсихология " на Свинтила,нека .Помаците специално вследствие на браковете и затвореното общество в което живеят,са много податливи на манипулациа а,доколко им е присъща алчността само прочетете Записките на Захари Стоянов частта за Батак откъде е главатаря на башибозука и т.н. и Хаджийски го пише в втора част.Продължавай да дразниш генетичните отпадъци успех пич
цитирай
41. анонимен - Прекрасна статия, но
23.02.2010 20:51
изключително манипулативна. Умело навързани (не свързани) факти със своя логика, която ще се разпадне, ако се опитаме да анализираме другите злодеи на прехода или изобщо в историята ни. Сто процента - не всички ще са от Граово, от село или пък от затворени общности. Много ще бъдат от нашата открита православна общност.
Тезата Ви е изпълнена с омраза, която (не се съмнявам знаете) не е най-репродуктивния фактор в нашия живот.
цитирай
42. dendi - безпристрастни изводи
23.02.2010 21:46
напалм ,ако нямаме финанси за нещо по ефективно и да изтрием от земята тия селца и малки градчета с етнически нееднородно население, които са потенциялна люпилна на доносници и и агенти :))
цитирай
43. toross - Към коментара № 42 -
24.02.2010 00:15
Грешиш приятелю - няма никаква омраза нито към помаците, нито към граовци, нито към селяните по принцип. Самият аз съм израснал на село, а сред помаците имам и досега чудесни приятели. Въпросът е че тайните служби умело са използвали до известна степен затворените общ.за, за да екстрапулират в тях комплекса за власт, пари, влияние. Заключенията в статията са на база суха фактология - вижте, че от престъпните босове на прехода софиянец е само Поли Пантев, от Пловдив и Варна няма нито един - всички са от малки градчета и села. Вербуването им е ставало много внимателно, подбирани са именно за оттлъскването им от особеното битие. Голяма е гъстотата и сред помаците на героите-мутри. Не фиксирам цяло Граово, а специфичната общност на тамошните цигански генеалогични нишки и някои по особени общества. Иначе има омраза, но към този посткомунистически елит - направен от другарите и милиционерите.
цитирай
44. анонимен - Наистина ли Надето го е ошибала Трактора?
24.02.2010 11:07
Всъщност бих могъл да си представя, че е така, ама има ли някакви по-сериозни улики, че сегашната Нейнски, която се покри в кучи гъз, след като стана евродепутат и нито смята за необходимо да идва в БГ.
Доколкото се знае си купили с Нейнски вила в Испания и си живуркали там.
Но това, че Трактора и е избушил пиперката е особено важно.
Връзката между политиката, спорта и службите наистина лъсва в най-физически вид - на голия гъз на хубавото Наде.

Аман! Как да гласувам пак за тях?
цитирай
45. анонимен - БРАВО! Когато се систематизират нещата, се вижда и отвъд голите факти!
24.02.2010 13:49
Благодаря за четивото! Може би това е единствения начин за събуждане на обществото. Наистина е труден, но ДРУГ ШАНС ПРОСТО НЯМА ДА ИМАМЕ!
Коки
цитирай
46. zaw12929 - Имате голям талант
25.02.2010 16:26
грехът е нарушение на морал, престъплението на закон, на природен закон е Вашето престъпление да се хабите в омраза и да обръщате внимание на ненужни неща!
Българио, драга, мила,

Земя, пълна с добрини,

земя,що си ме кърмила

моят поклон приеми!
цитирай
47. nikolaigatzev - Уауууууууууууу
26.02.2010 16:23
Отдавна не бях чел такъв точен и ясен анализ! Бравос, г-н Марков! Само не пропускайте Жельо Желев, Иван Костов и Бойко Борисов!- интересно е написали сте много точно за изброените, а последните трима - поне на мене ми се подразбират... в кюпа! С Уважение, Николай Гацев
цитирай
48. born - Поздравления
27.02.2010 16:58
Чудесно е изложено всичко ! Истината и само истината !
цитирай
49. ok3223 - Като те чете човек
04.03.2010 09:39
му е смешно и гадно. Значи си демкратче от кликата на катила Савов, който ви мачкаше като мръсна паплач и командваше като ЦЕЗАР. Клетият преводач избиваше комплекси, а го отнасяхти вие. Нали беше син на знатен род, а беше принуден да изкарава дълги години лебо с човъркане по забравени книжлета. ТОЙ, българският аристократ, синът на бивш финансов министър на царство БГ, един от доверените хора и протеже на Борис 3. Още си спомням като го сваляха от председателското място в НС, какви фокуси и физиономии правеше Той, дългодишния вожд на демократите в БГ. Прочули се с гешефтите по София в студентските столове, общежития, деткси домове и ясли. Голям паплач бяха ей.
Не съм историк-специалист, но от това което съм учил, чел и видял, вашата партийка е една то най-калните и агресивни в българската политическа география; особено с казаното "ние сме с теб, зад теб, под теб" от Ал. Малинов на Фердинанд.
Мааму стара, с тези два примера съм ви запомнил...
За тези от селцата и малките градове не ми се говори засега. Без аристократичен произход, европейска закваска и образование, и изведнъж генерали, министри, президенти, а пловдивските аристократчета на 5-та глуха. А да коньо, цивилизационния избор, адвокатчето специалист по бракоразводни дела, демокротичният президент Петър Стоянов беше от Пловдив. Наистина беше от Пловдив и...Бареков, подлогата на ББ-то.
Глей го ти Глей, пловдивското аристократче как хленчи и какви ги каканижи...
Не е сллучаен човек, а от расов пловдивски сой.
цитирай
50. анонимен - ...
07.03.2010 07:49
Авторът е казал каквото има да казва. Подробен отчен и каталог на всяко едно лице все скоро ще излезе. Идеята е при наличието му да има развръзка и развитие без значение дали ще ги убиват или оправдават. Днес в 17:30 ще се опитаме отново да направим "нещо"... да видим дали пак ще ядем бой от полицаи докато се опитваме да изразим мнението си и дали пак ще има "провукатори" които да попречат на целта ни...
цитирай
51. анонимен - Поздравления
07.03.2010 22:11
Убийствена статия.И адски вярна.За съжаление обаче една такава красива държава е обречена да бъде управлявана от селяни.Без извинение.
цитирай
52. анонимен - благодаря
10.03.2010 14:05
Благодаря за статията и че не сте използвали тоталитаризъм вместо комунизъм.От стенограмата Гоце-Дянков, разбрах че не са водени икономически досиета на прехода, които Гоце да отвори, защо журналистите не коментират това.
цитирай
53. анонимен - bai kuiu ot gorno uino- dobre nap...
11.03.2010 14:58
bai kuiu ot gorno uino- dobre napisano momce ,ti mai ot nase selo si ama mlad sii izliasal ne te pomnia .ti nablaska vsicki v edin kiup. taka i ot DS praviat, lici ti skolata.ti mai ganiu se kazvase sega se sestam. aferim kiopoolar
цитирай
54. анонимен - Гоце и Трактора
11.03.2010 19:25
Ех, приятелю окъпа се изстрадалата ми българска душа !Изчисти се и се усмихна!Благодаря ти и бъди благословен!Истината наистина свети за тези, които са изстрадали за нея! Бъди жив и здрав. Всяка майка би била горда със син като теб.Казвам го като българска, достойна майка.
цитирай
55. анонимен - Алексей Петров и Гоце Първанов: Митологизацията на Мутрата и Милиционера, изведени от провинциалната кал, забъркана с комплекси.
14.03.2010 18:33
Браво ,добре написано дано го прочетат повече хора,Поздравление.
цитирай
56. анонимен - Кой, кой е ?
20.03.2010 22:12
Защо ли всички са се насочили към сътрудници на службите /това беше в началото/, след това идват водещи ги офицери /оперативни работници/, ще дочакаме ли и следващия етап - ръководни кадри, поставящи задачите на оперативните работници /по-високото, но средно ниво във веригата/, а по-следващия спуснатите "от горе" т.е. министерства цели и задачи вкупом с цялата им прислуга "обслужващ административен персонал", а още по-нагоре наложените от политическата партия цели и задачи.
Това е. В България всичко е наопаки, тръгва се отзад напред и затова нищо не се променя. Всеки само си чеше езика на гърба на другия, но истината никой не иска да каже и приеме. ..... Драскачи, послушници, некадърници и роби ...
цитирай
57. анонимен - ziguli
26.03.2010 16:45
Поздравления!В десетката!
цитирай
58. анонимен - Удоволствието да прочетеш собствените си мисли
29.03.2010 13:21
Изключително точен и ясен анализ на причините, довели ни до днешното състояние след т.нар."20 годишен преход". Преход организиран, режисиран и изпълнен от БКП и нейното все още "биещо" сърце ДС. Шанс за законна промяна на статуквото няма - те си гласуваха такива избирателни закони, че по вечност ще се мерят след време с Египетският сфинкс! Гражданско общество не съществува... Какво ли ни остава тогава!?
цитирай
59. lambo - Май че всички те са от циганско-турски-помашки произход
06.07.2010 20:13
Остава главния въпрос - кой чичко е заповядал на ДС избора да се направи по горния етнически признак
цитирай
60. анонимен - НИЩО
08.09.2010 09:58
анонимен написа:
Изключително точен и ясен анализ на причините, довели ни до днешното състояние след т.нар."20 годишен преход". Преход организиран, режисиран и изпълнен от БКП и нейното все още "биещо" сърце ДС. Шанс за законна промяна на статуквото няма - те си гласуваха такива избирателни закони, че по вечност ще се мерят след време с Египетският сфинкс! Гражданско общество не съществува... Какво ли ни остава тогава!?


не може да се направи.Народа е така отъпкан и ограбен че няма пари за хляб камо ли да си купи билет и да отиде да протестира.Отделно че това се организира от синдикатите вижте какво става в Гърция.За жалост при нас синдиците и те са на ясла.



цитирай
61. анонимен - имам връзки в психото мога да оредя ...
13.09.2010 19:51
имам връзки в психото мога да оредя автора с едно легло
цитирай
62. анонимен - добре че селяните /помаци) ви оп...
13.09.2010 20:15
добре че селяните /помаци) ви оправят българите/свине/отзад отпред отгоре отдолу и тая която се изказва по горе истинската майка родила такива синове на българия педераси като автора колко РЯЗАНИ ПОМАШКИ ЛИ Е ИЗЯЛА душата и се била окъпала от глупостите на тоя окъпала се е от греховете ти толкова рязани си яла че една влакова композиция не може да ги откара яж му го и на автора
цитирай
63. dolsineq - Поздравление за статията! Точно и ...
23.02.2011 21:26
Поздравление за статията! Точно и на място казано, анализирано, подкрепено с факти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542615
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031