Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 12:02 - Интервю с Цветанка Ризова от 1993 год. ! Мафия и политика.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 19894 Коментари: 19 Гласове:
15

Последна промяна: 12.05.2010 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Необходима забележка: Оня ден ми се обади приятел-журналист с молба да му открия старо мое интервю от далечната 1993 г., дадено на младата тогава Цветанка Ризова във в. "Новинар". Бил го запомнил и молеше да му открия текста. Направих го и го предлагам и на Вас, любезний ми читатели. Не променям нищо, защото е документ пък и едва ли съм станал по-умен от онова време. Може би има нужда от малки пояснения, но интелигентните от Вас ще си направят нужните припомняния. Мисля си, че е свидетелство как е мислил един скромен депутат преди 17 год. с много хъс и безумна наивност, но пък...

image





Христо Марков: Ще дойде време, когато предизборните листи ще се пишат в офисите на мафията, а не в партийните сгради.

 

В-к “Новинар”, бр. 131, 17. май 1993 год. , стр. 5 / Интервю с Цветанка Ризова /

 


-          Г-н Марков, лидерът на СДС Филип Димитров в своя статия говори за изчистен облик на СДС. Вие как си го представяте ?

-          Коалиционният принцип предполага и изкристализиране на съставните части на съюза.

-          Проблемите между отделните партии ли имате предвид, или взаимоотношенията между НКС и парламентарната група?

-          Просто СДС отдавна се нуждае от един нов статут. Аз лично се присъединявам към възгледите на Николай Слатински, изложени в една статия във в-к “Демокрация”. Необходимо е укрупняване на част от организациите в СДС, за да се преодолее тромавостта при взимането на решения. Ако се екстремира обществената ситуация, за което има индикации напоследък, петнайсет организации трудно ще реагират.

Освен това на мен лично ми е безкрайно любопитно кога най-сетне в СДС ще стане ясно партиите в съюза с каква членска маса са и какви са им потенциалните възможности.

-          Какъв ще бъде принципът, по който ще се укрупняват партиите?

-          Той донякъде е залегнал в досегашното конструиране на СДС. А именно – социалдемократическия модел, демократическия модел, представен най-добре от Демократическата партия като една консервативна, дясна партия, и либералния модел, представен от ОХДЦ и Радикалдемократическата партия. Това е според мен ефективната структура, защото в доста от формациите в СДС липсва историческа памет. Освен Демократическата, Социалдемократическата и Радикалдемократическата партия другите нямат исторически континюитет. За българите е доста неясна идеологията на християндемокрацията. Аз съм присъствал на събрания, на които тази идеология започва да се обяснява и на помощ идват принципите на земеделците. Още през 1908 год. има книга “Християндемокрацията и земледелческия въпрос” на Димитър Драгиев. И е неясно какъв е историческият знак на някои от по-новите партии.

-          Вие говорите така, защото сте от Демократическата партия, нали? А по-малките организации как ще се чувстват?

-          Ами все още няма консенсус, но това е нормално.

-          Добре, а все пак как ще се сработят в една политическа сила три доста различни идеологии?

-          Ами на принципите на СДС. Обща икономическа програма, идеи за структуриране на социалното пространство, пък и в крайна сметка срещу нас има точно определена машина, наречена БСП.

-          Колегите ви от парламента непрекъснато говорят за съществуването на някакви икономически и политически мафиотски структури. Вие лично знаете ли нещо конкретно ?

-          Да, тези структури са факт в страната отдавна. И се опасявам, че ако правителството продължава да води същата политика, ще се стигне до времето, когато предизборните листи няма да се пишат в партийните сгради, а в офисите на мафиотските групировки. И те завземат властта именно в области, където правителството си прави оглушки. Аз с огромно изумление прочетох предложението на проф. Беров за приватизационни ваучъри. Защото хората, които ще получат такива безплатни ваучъри, няма да бъдат в състояние да ги реализират и ще се създаде възможност за черен пазар.

-          Да не би да искате да кажете, че правителството на Беров е заложник на нечии икономически интереси ?

-          Аз бих искал да чуя някои от сегашните министри дали не са обвързани с определени банкови групировки. Или с г-н Мутафчийски, г-н Салджийски... Замълча се и около някои неща в Нефтохим...

-          Извинете, но част от тези проблеми съществуваха и докато правителството на Филип Димитров беше на власт... Вие като депутат задавахте ли тези въпроси на вашите министри?

-          Още от правителството на Димитър Попов има една абсолютна мафия около ВМЗ “Сопот”. Там  начело е лицето Гунчев. Оттогава аз най-малко 7-8 пъти съм поставял въпроса специално за Илия Гунчев, който е бил 15 години народен представител по времето на Живков, а сега е шеф на “Металхим холдинг”. Оказва се, че този господин, ортодоксален комунист, е лансиран от три правителства. И в такава ситуация си мисля дали човек не бива да вдигне ръце и да се откаже от всичко.

-          Значи яростта трябва да се разпредели поравно между три правителства...

-          Явно такива лица са свързани с много по-силни формирования, по-силни са от един депутат.

-          И от един министър ?

-          За мен – да. След като три правителства не успяха да се преборят с тази персона и с “Металхим холдинг”.

-          А според вас, коя е най-опасната личност в политическия живот?

-          Президентският съветник по национална сигурност Стоян Андреев и Андрей Луканов. Може би е добре да се прибави още едно име, това на Александър Лилов.

-          Извинете, искам да попитам нещо странично. Вие венчан ли сте?

-          Женен съм от десет години...

-          Тъкмо време да се венчаете...

-          Кръстен съм, обаче не съм венчан. По примера обаче на някои нови лица и лидери жена ми вчера се обади с предложение да се венчаем. Иначе ще ни помислят за меки седесари...

 

 

 

 




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. анонимен - Доста интересно, но
12.05.2010 14:16
най-жалкото е, че предвижданията ти са се сбъднали колега - мофията стана политика и обратното. Аз също си спомням за идеализма на ония години, но вече е само далечен спомен. Въпреки всичко не е лошо да се прочете това интервю от всеки. Поздрави!
Илиян Томов
цитирай
2. karambol5 - Изключително точно !
12.05.2010 18:27
Изключително точно !
цитирай
3. анонимен - Замислих се
12.05.2010 19:00
колко смелост трябва да имаш, за да го кажеш това преди 17 години. Поздравления.
цитирай
4. анонимен - Поздрави и от мен!
12.05.2010 19:17
Така беше! Така и стана. Само като си помисля, колко ултра сини станаха червени и турско сини.Че и президентски съветници.
цитирай
5. анонимен - сърцето ме заболя. толкова много ...
12.05.2010 19:59
сърцето ме заболя. толкова много надежди и вяра се пропиляха заради амбициите и алчността на група лица. сега можеше да сме забравили що е то комунизъм и да живеем много по-добре, но ние сме виновни защото позволихме да бъдем заблудени и излъгани, вместо да променим живота си чрез реални действия и сега плащаме, по-лошото е, че ще плащат и внуците ни, а дали България ще оцелее?
цитирай
6. trjufelihayver - А отсега нататък?
12.05.2010 20:21
Лошото е,че вече не е само един или двама,които да се остранят,вече имаме такъв модел на живот и се е сраснал с хората!
цитирай
7. boristodorov56 - Много точно,
12.05.2010 20:43
ама Павката Шопов е Зам. председател на Народното събрание...
Щото си мълчеше, беше уж напет седесар,
но се теслими при Болен Лидеров и сега е мастит авторитет...
цитирай
8. анонимен - за автентичното СДС
12.05.2010 21:34
Тези в началото много се биеха в гърдите че били основатели те на СДС, че тези дето дойдоха след тях нищо не знаели ,а се оказа че са били с досиета и изпъняваха ролята на сговорчива опозиция.Желев,Стоян Ганев,Петко Симеонов,големия седесар Георги Марков,двамата братя Воденичарови,Стефан Гайтанджиев,Александър Каракачанов,лека му пръст Петър Слабаков и още много лицемери.Цялото ДПС вкупом начело с Меди Доганов,и ние се питаме защо сме на последно място в Европа по доходи,ами защото ни управляват заисими от ДС душици чиито морал е низост и лакейство.В заключение искам да благодаря на автора на блога за това че има памет за тези 20 години и че ДОНОСНИЦИТЕ, НАЧЕЛО С ГОЦЕ НЯМАТ ШАНС.
цитирай
9. despinida - За да сме честни, все пак,
12.05.2010 22:27
трябва да признаем, че това е пътя за първоначално натрупване на капитали...
С едно уточнение...в развитите западни страни, това се е случвало преди 300-400 години, в щатите, преди около 200, а у нас, сега му дойде времето...
Кофти е , че сме свидетелите, а не натрупващите...:))
Поздрави!
цитирай
10. toross - Колеги, написаното от Вас ме
12.05.2010 23:28
накара да се замисля, че мълчанието в политиката /поне в ония времена, пък и сега/ се цени повече от каквото и да е говорене. И тогава, и сега тези, които имат смелостта да говорят, да лаят, грубо казано ги отстрелват методично и целенасочено, което пък доказва директно съмненията у някои от вас и в мен, че голяма част от лидерите в дясно и ляво са били и са подставени хора. За съжаление преходът ни тръгна така и поне аз не виждам никаква, ама наистина никаква надежда и за страната, и за населението, което се опитва да живее на тази територия, наречена България. Тъжно е, но пропиляхме романтиката на ония времена, вярвайки в набедени "водачи на нацията" - това не трябваше да правим. И все пак в ония времена имаше и много повече читави хора, отколкото сега. Поне така ми се струва, може и да не съм прав.
цитирай
11. анонимен - Колкото и да е тъжно да се каже,
13.05.2010 00:17
читавостта на хората се проявява в трудни и ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ситуации. Защото е лесно да си герой за един ден, няколко години, два мандата :)
Както е и тъжно да се признае, че честността и откритото говорене не води до добър "край" (на коркретния - който и да е - политик) в политиката ... Още по-малко - до смислени деяствия и поправяне на курса :) Защото тези, които знаят и могат да го направят, пък и им стиска, много рано са надушвани и задушавани или просто... изгонвани...

След собствените им разсъждения, не ми оставя нищо друго освен да се присъединя към песимистичния извод на автора: "За съжаление преходът ни тръгна така и поне аз не виждам никаква, ама наистина никаква надежда и за страната, и за населението, което се опитва да живее на тази територия, наречена България".

цитирай
12. анонимен - Тази я гледах в едно интервю с Гоце. ...
13.05.2010 04:14
Тази я гледах в едно интервю с Гоце. Само дето не му извъртя свирка мазната телевизионна мастия :))) Псолютна духовна курва и парцал. И тъпа при това
цитирай
13. lado - Тези в началото много се биеха в г...
13.05.2010 07:13
анонимен написа:
Тези в началото много се биеха в гърдите че били основатели те на СДС, че тези дето дойдоха след тях нищо не знаели ,а се оказа че са били с досиета и изпъняваха ролята на сговорчива опозиция.Желев,Стоян Ганев,Петко Симеонов,големия седесар Георги Марков,двамата братя Воденичарови,Стефан Гайтанджиев,Александър Каракачанов,лека му пръст Петър Слабаков и още много лицемери.Цялото ДПС вкупом начело с Меди Доганов,и ние се питаме защо сме на последно място в Европа по доходи,ами защото ни управляват заисими от ДС душици чиито морал е низост и лакейство.В заключение искам да благодаря на автора на блога за това че има памет за тези 20 години и че ДОНОСНИЦИТЕ, НАЧЕЛО С ГОЦЕ НЯМАТ ШАНС.

Напротив - всички плюсове,лостове, предни позиции, медии са техни и никой и нищо вече не може да върне в руслото на приблизително добрия морал обществените и икономическите взаимоотношения . Всичко е заразено, отровено и покварено.
Поздрави за автора!
цитирай
14. haralanov - Всичко е заразено,отровено и покварено...
13.05.2010 07:31
Трудно се живее,когато всичко е заразено,отровено и покварено.Българският преход катастрофира,а с това катастрофираха и надеждите на мнозина за един нормален и смислен живот.След 20 г. уж сме вече в ЕС и НАТО но...Реално продължаваме в постсоца...
цитирай
15. andreya - Хехехе
13.05.2010 08:39
И още ли мислиш, че Стоян Андреев е най-опасният човек в държавата?... Това интервю само показва колко неподготвени хора са определяли съдбините на държавата.
цитирай
16. reporter - Много показателно и много тъжно! ...
13.05.2010 09:05
Много показателно и много тъжно! Тъжно за пропиляното време!
цитирай
17. bratignat - Любезний, щом се отнася за множе...
13.05.2010 09:37
Любезний, щом се отнася за множествено число се превръща в любезни. А относно самата статия - нищо ново, сякаш преход е просто име, а не това, което е трябвало да бъде.
цитирай
18. flyco - =
13.05.2010 10:59
От това интервю лъха само носталгия.
цитирай
19. zahariada - И сега ги има...
13.05.2010 11:46
...читавите хора. Няма ги водачите. Сас можаха толкова СДС-ари да гласуват за Б.Б. Дясното се събужда, но няма коъ да го консолидира. Поздрав!
П.П. А Цветанка Ризова е "демократичният" Иван Гарелов в рокля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542302
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031