Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 21:31 - Пловдив "чете" - като Герговград в допълнение с Гоце Първанов
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 16734 Коментари: 28 Гласове:
11

Последна промяна: 10.06.2010 14:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Гоце - от Перник до Пловдив

image

Гер`ги Гергов - деятел на културата в Пловдив


image

Божана Апостолова - двойничката на Кобзон на културния фронт

image

Петя - шефката на културата в Пловдив, агроном по образование


image

Нона и Боги - допълнение към пловдивската култура

image

Гоце и кмета  Славча - към културни пловдивски висоти. И разбираш оня нацист - като чуя за култура и се хващам за кобура или ... кура.


„Пловдив-чете”. Вторият Перник като Герговград. Отвратителен цирк.

 

            Книгата не заслужава такива цигании! Просто не ги заслужава и толкова. Панаирът с привкус на долнопробен пазар не заслужава Книгата, която все още се опитват да представят като „интелектуална стока”. Днес се изнесох на площада пред пловдивската община, защото харесвам книгата, давам си парите с удоволствие за нея, така са правили още прадядовците ми, така правеше майка ми, така учих и децата. Отриваше се осмото издание на празника „Пловдив чете”.

            Таксиметровият шофьор ме осведомява за задължението да прочете една страничка от книгата и ще я получи, ама „абе кой ще чете, тия луди ли са…”. Още в малките улички се сблъсквам със забързани пенсионери от постоянното присъствие в Градската градина: „Айде, че ще раздават книги без пари!” – подканят се двамина с вид на квартални пияници. На съседната уличка се сблъсквам със Стефчо Автографа, който ме осведомява, че „форумът е под патронажа на Георги/Гоце/ Първанов и се финансира от личния му олигарх Георги Гергов. Може и да дойдат”. – с надежда за подпис ме подминава с широка крачка местната знаменитост. Пред хотел „България”/?!/ локомотивеца Митко Срекмето ме приканва да побързам, че „ей сега ще раздават книжки”. На площад „Стефан Стамболов”/?!/ са разпънати ламаринени сергии с натрупани върху тях книжки в целофан – постижимата цел за множеството. Девойки в бяла премяна, т.е. бели тениски чакат началото. Всеки трябва да прочете една-две странички от избрана книга и да си я получи като бонус. Замисълът чудесен, ако не се осъществяваше от тежки общински профани.

            Хиляди, хиляди балони/предимно жълти/, мажоретки в червено, общински служители и съветници с подходящ дрескод. Напред се изтънтурват с блеснали погледи заместник-кметицата с ресор … култура Петя Дойчинова/Гогова/ подпухнала и барната в зацапано кафяво/полата не е виждала ютия поне от месец/ и фишу като на селска читалищна деятелка преди банкет, то е и разбираемо, защото специалността и` е придобита във висшия селскостопански институт, демек – агрономка е културната кметица на Пловдив; зам.–кмета по социални дейности Красимир Ангелов /бивш виден комсомолски началник/ в черен панталон и риза в убито електриково, от малкия му джоб авторитетно стърчи мобилен апарат; до него е бившият литературен гаулайтер и член на областния съвет на БКП поета Петър Анастасов в риза на червени квадрати,  а в малкото му джобче  е затъкната химикалка, разбира се. В строг тъмен костюм зад тях е шефа на общинския съвет, виден масон и пишман войвода Илко Илиев, мяркат  се и задължителните екзотики от коалиционните им партньори от БСП. Управляващите Пловдив.

Часът прехвърля 11 и домакинът и шеф на издателство „Хермес” Стойо Вартоломеев извиква сакралното „Нека започне голямото четене!”. Какво четене, к`ви пет лева? Виждали ли сте как цигани се втурват за кебапчета с бира преди избори? А когато пускаха за Нова година банани и портокали преди 1989 г.? На автогарата в Перник виждали ли сте бутането? „О-о-х! Изрод, счупи ми ръката бе!” – вие като флекс женица с басмяна рокля на точки към бабанка с подозрителна червенина. „Що ме настъпваш? Не ме дърпай? Стига, има за всички! Дай тая книжка с рецептите. И тая с хороскопите. Изпуснах билковата. Дай ми я. О-о-о!” – малка част от словесния поток. Бившият седесар и поет Краси Обретенов се опитва да прочете, според правилата едната страничка, но въпреки ръста и теглото си е отнесен като трапена риба от могъщата тълпа, която е обладана от интелектуалната стихия на раздаването. Наблизо се суети и двойничката на Йосиф Кобзон и видна пловдивска издателка, общественичка, тв-водеща, обществена съвест, поетеса, прозаичка и бизнес-дама Божана Апостолова. Гледа строго, но справедливо, с лек укор към организаторите. Леля Богдана се е сдобила с  десетина издания и ги подрежда в найлонова торбичка: „Ей, изпуснах рецептите на Димков. На черно  вървят по двайсе лева”. Отнасят и нея. Грубо и безкомпромисно. Малка групичка е подгонила Митето локомотивеца, който е награбил десетина екземпляра от „Съдба и хороскопи. Справочник. Алена”. „Изрод, крадец, дай тука две-три бе!” – подвиква бабето с басмата. Митето е набрал скорост и се скрива по „Гладстон”. Част от преследвачите търсят помощ от скучаещия полицай, но беглецът е като Джингиби.

            По високоговорителите глас тип Левитан информира пловдивското гражданство, че организатори и партньори са/тук внимавайте!/ - Международен панаир-Пловдив/мажоритарен собственик Гер`ги Гергов/, Нова българска телевизия /мажоритарен собственик Гер`ги Гергов/, вестник „Новият глас” /мажоритарен собственик Гер`ги Гергов/, сайта Plovdiv-online/основен спонсор Гер`ги Гергов/, в-к „Марица”/също/ и т.н. Сега разбирате ли защо патрон на „Пловдив – чете” е Гоце Първанов?! И защо е прав Цветан Цветанов като потвърди националната вест, че Пловдив от десетина години е Герговград? Пламен Ботевиста като слуша шпикера ми подвиква: „Обзалагам се, че Гергов не е прочел нито една книга през живота си, нито една!”. Дъни здраво градската духова музика.

            Безплатните бонуси са разграбени. Тук-там се менкат дублирани книжки. Стефчо стои с две-три тъжен.Разкъсали тетрадката с подписи. Бабата с басмата разгръща „Когато Пловдив беше столица” от Маньо Стоянов и тъжно, тъжно информира Пламен – „Ама аз съм от Скутаре, бе сине, защо беше тая блъсканица?!”. Срещу два лева се разделя с луксозното издание.

            Гордо крачи тазгодишният носител на Орфеевия венец за поезия Петър Анастасов с химикала на малкия джоб/вероятно за автографи/ и със спомени за „светлото бъдеще”, може и да си преповтаря собствения стих:

Поезията става стреме,

Стремление и хоризонт.

Поезията става време,

Поезията става фронт./1984 г./

И ми става тъжно, защото предни години носители на тази награда са Константин Павлов и Борис Христов. Има разлика, нали?

            В кварталното кръчме е кръстосал крака Митето Срекмето. Пие пловдивска гроздова с газирана вода. Шитнал е две безплатни книжни тела за хороскопи  на приличната цена от по десет лева. Останали са още десетина от творбите на Алена. „Братче, осигурих пиячката до края на седмицата с книжките!” – потайно ми споделя „далаверата” Митето. На съседната маса Лили Гъбата в неприлично къса пола за годините си е потънала в стоката, купена от предприемчивия футболен фен.

            Ако избира човек може да се сдобие и с хубави книжки. Стойо се е постарал да направи намаление от 20 %. Набързо изпразвам джоба си за „Да се обичаме с отворени очи” на Хорхе Букай, „Двойното дъно на класиката” на Йордан Евтимов, „Тротилов еквивалент” на Лев Пучков и Световната енциклопедия на пътешественика.

            Пламен се е съсредоточил в програмата на „празника”.  Страшно и тъжно. „Културната общественост” е поканена на премиерата на „Заекът на Гала”/може би става дума за русолявата булка от Нова ТВ?!/ от някоя си Светлана Дичева, а феновете на „Листопад” са почетени с книжката за турската любов „Ататюрк и Фикрие” от Хъвзъ Топуз и могъщо представителство е отделено на комунистическата литература с Иван Маразов, Стефан Дичев и Димитър Шумналиев. После идват чтенията на Богдан Русев, Васил Георгиев и Тома Марков, за да се завърши с фанфари по премиерата на … Нона Йотова, който е издала стихосбирката „Ще потъна в очите ти”. Ще си пее стихотворенията, вероятно посветени на герговия съдружник в панаира Боги Бонев. Виж, нейната книжка Гер`ги Гергов може и да прочете от уважение към спътника и`, който преди водеше Костовото правителство на нонините концерти. Помните нали?! „Синьо безвремиеееееее” и на първия ред Костов, Соколов, Тагарински, Праматарски, Бисеров, Жотев, Муравей,  абе – цялото синьо правителство с притворени очи.

            Финалът на „Пловдив-чете” е знаменателен – голям коктейл със заря. Десет минути. Вход – с покани. Място на действието – хотел „Санкт Петербург”. Домакин - Гер`ги Гергов – мажоритарен собственик на хотела, панаира, вестници, телевизии и сайтове. Ще раздава автографи на поканите. Гостува Гоце Първанов, който ще държи реч пред творците.

            Пък после недоволстваме, че Пловдив бил Герговград, а  в София му викали „Вторият Перник”…

            Книгата не заслужава това, което и` се случи.


image

Търсете разликите. От една година в пловдивските салони има прическа "тип Кобзон" . Срещу 160 лв. те подготвят за културните празници.





Тагове:   пловдив,   Перник,   Гоце,   бой,   ДОПЪЛНЕНИЕ,


Гласувай:
19


Вълнообразно


1. анонимен - Супер си пич !!!
09.06.2010 21:42
Браво, хиляди пъти браво. И за стила , и за проблемите на един разсипан град от тези изроди. И за смелостта - браво !
цитирай
2. krotalka - Евалла Христо!
09.06.2010 21:55
Смях се, докато четях написаното от теб, а накрая ми стана тъжно...
Наистина книгата не заслужава това!
цитирай
3. анонимен - "РЕАЛИТИ"-ШОУ...
09.06.2010 22:04
ЧУДЕСНО НАПИСАНО!
ПОЗДРАВИ!!!!!!!
ДАВАЙ, ИСКАМЕ ОЩЕ .... ОТ ТОВА "РЕАЛИТИ", ЗА ДА СЕ ПОСМЕЕМ!
ТИ,МОЖЕШ....ЛИЧИ СИ!!!
цитирай
4. boristodorov56 - Права е Таня!
09.06.2010 22:05
Права е Таня!
цитирай
5. анонимен - О, Господи,
09.06.2010 22:17
Нямаш ли грьмотевици да поразиш тези отрепки??? На какво превьрнаха градьт, в които сьм родена?!?
Защо допуснахме да омьрсим и принизим Пловдив - града на вековните традиции и култури??? Защо омьрсихме и принизихме душите си за да тьрпим това изстьпление на простотията над книгата???
Явно дьльг пьт ме чака за да открия отговорите.
Благодаря Ви, че дьржите сьвестта си будна и не спирате да говорите за града ни!!! Поздравления за гражданската Ви сьвест и смелост!!!!
цитирай
6. kalin8 - Знаех си...
09.06.2010 22:24
Че ще се получи точно това...
Ненапразно Иисус Христос е изгонил търговците от Храма!
Поздравления за описанието на картината!
Б.
цитирай
7. stir - А ти кой си? Филолог? Когато говориш ...
10.06.2010 01:56
А ти кой си? Филолог? Когато говориш за поети, говори с уважение. Мизерник.
цитирай
8. анонимен - Браво !!! Да си жив и здрав. . много ...
10.06.2010 08:16
Браво !!! Да си жив и здрав .. много хубаво написано .. и най-важното .. че си е точно така !!!!
цитирай
9. анонимен - Пловдив "чете" - като Герговград в допълнение с Гоце Първанов
10.06.2010 09:46
Чудесно!!!
цитирай
10. karambol5 - Не ми беше смешно, ама изобщо ! До там ...
10.06.2010 09:51
Не ми беше смешно ,ама изобщо ! До там сме се докарали за огромно съжаление .Едно време книгите се купуваха със записване и абонамент.......Ама 20 години "кадърно '' управление ни донесоха този цирк. На печелившите- честито !!!
цитирай
11. анонимен - хммм
10.06.2010 10:52
Малко си преувеличил, да не кажа доста. Първо въобще нямаше никакви ламаринени маси, нито пък девойски с бели тениски. Книгите за раздаване бяха оставени върху дървени маси. Второ книги на Алена, Рецептите на Димков и не знам си какви още не са били раздавани. Заглавията, които бяха раздавани съвсем не бяха треторазрядна литература. Хиляди балони и то жълти нямаше, имаше няколко връзки с балони, два по-големи балона и книга, направена от балони в бяло и синьо. Това, че дечицата от ЦДГ "Весела" и факта, че са облечени в червено ти навява партийни мисли, дори не съм сигурна как да коментирам (може би трябва да спреш да мислиш толкова за тази политика, а ? Изкривява.). За полата на Гогова съм съгласна. Също ми се вижда доста изкривено да оприличаваш всяка книга от турски автор с някой турски сериал (пак препоръчвам да спреш да гледаш новините, а и сериалите след тях). На премиерите нхикой не те кара да ходиш, след като явно нямаш интерес, а и можеш да препоръчаш за догодина кой да поканят домакините, че да не изглежда политически нагласено. И въобще като цяло не знам защо трябва да се гледа на такива събития все през призмата на политиката и да се оплюва, и оплюва. Чисто български манталитет, което дали те прави по-различен от тези, които са си взели безплатни книги не за да ги прочетат, а за да ги продадат? Поздравления за избора на книги, които си си закупил. И за да стане ясно, нямам нищо против изразеното ти мнение, само ме подразни, че изключително неточно си представил събитията и си ги нагодил изцяло към това, което се опитваш да внушиш като идея.
Поздрави!
цитирай
12. анонимен - Да, достатъчно е да
10.06.2010 11:57
прочетеш имената на присъствалите "величия" - литературни и политически, за да се погнусиш. ;))) Жалка картинка!
цитирай
13. toross - Към анонимния коментар № 11 -
10.06.2010 12:07
По принцип не коментирам коментарите към мои текстове, но днес ще го направя по изключение. Уважаема госпожо/подозирам, че сте жена/ текстът е почти изцяло документален и пиша това, което съм видал. Изкушавам се да публикувам и снимките от моб. апарат, но хората не са публични и няма да е коректно, е, масите може да са били дървени, не ламаринени. За броя на балоните не споря, но политиката в празника я натресоха организаторите на тази нелоша идея. Наистина книгата не заслужаваше това. Убеден съм, защото чета и купувам книги откакто се помня и претендирам да имам една от най -богатите библиотеки в страната, включително с първите книжки на Яворов, Траянов, Сирак Скитник, Йовков, Трифон Кунев и т.н.А тазгодишния "фестивал на книгата" бе бъкан с тежка червена политика. Не мога да си обясня по друг начин венеца на П. Анастасов и фаворизирането на люде като Ст. Дичев и Шумналиев. Ама извинявайте, но тези хора нямат никаква литературна стойност. Никаква. Да не говорим за Нона Йотова и "стишата" и`. Извинявайте, но това е подигравка със словото. Срамно е дори за Пловдив, където живеят и пишат все още автори като Здравко Попов, Данчо Велчев, Краси Димовски, Вальо Георгиев, Сашо Секулов - мога да продължа още дълго със списъка. Да не говорим, че в БГ още има явление като Борис Христов или ерудит като Св. Игов. Искам да кажа, че по политически причини се налагат формални бездарници. Включително в преводната литература, защото за разлика вероятно от вас изчетох от любопитство прехваления турски роман "Ататюрк и Фикрие” - ама извинявайте това е средношколска история. Дали бащата на Турция се е женил за Фикрие или не, дали са следвали повеите на исляма или на светските порядки, самоубила ли се е от любов Фикрие или... Стил историческите "саги " на Ст. Дичев. Да не говорим, че турският нобелист Памук с нищо оригинално не се отличава, ако не беше - политиката, госпожо. Просто - подходящ момент. Точно за това си купих почти документалната книга на Пучков - по-занимателна е и безспо
цитирай
14. toross - продължение
10.06.2010 12:25
рно по-автентична. За такива като Шумналиев не си струва да се отделя място. Маразов поне е голям историк-траколог. А на вас да ви говорят нещо авторите с премиери? Може би Тома Марков - по-известен с видеото , в което облизва гениталиите на Божана Апостолова? Ами Петър Анастасов, за който важи определението за Павел Матев, че цял живот пише едно стихотворение. Че в блоговете за любителско творчество ще откриете стотици по-талантливи поети и прозаици. Четете повече, не само официозите. Наскоро например за пореден път ме впечатли една чудесна Мая Дългъчева. От прозаиците един Тодор Кръшков е чудесен, но има глупостта да кръсти романа си "Кръв" та леко калкира К. Константинов. И се сещам, че роман като "Патриархат" на Г. Мишев преди години остана напълно незабелязан от "издателите", а след "Хайка за вълци" е съвременен шедьовър. И тук няма никаква политика, госпожо. За пример - за мен Иван Динков е много, много голям български поет , въпреки че не бе социалист, а откровен комунист, но страховито талантлив.
За цирка с раздаването на книжки и четенето от таксиджий не ми се говори - сигурен съм, че и вие се срамувате от това лицемерно филантропство и откровена простащина.
Ами я погледнете снимките по сайтовете от откриването с този нелеп образ на агрономката "културна" кметица, или антуража около нея - много, много е срамно това, което става в Пловдив, защото полягването на Гергов и компания е пловдивска диагноза, без никаква политика и извинение. Ако не знаете в столицата вече ни наличат "Втория Перник" и си е самата истина и действителност, за съжаление.
цитирай
15. анонимен - Абе Христо, защо се
10.06.2010 12:30
занимаваш с такива като този коментар?! Не виждаш ли, че е някой от поръчковите пиари на кмета или Гогова, или на някое от издателствата. Вчера бях на откриването и те поздравявам за невероятния стил, който имаш. Занимавай се с това - пиши и не обръщай внимание на подобни тъпунгери. Наистина направиха Пловдив за смях тази крика от ВМРО и БСП. Червени изроди гадни.
Кольо Петев от Кючука
цитирай
16. анонимен - Отговор
10.06.2010 12:47
Много е лесно да се критикува, но как вие тогава си представяте един подобен "празник на книгата"? Наясно ли сте колко трудно се намират спонсори и какви усилия и организация са необходими, за да се случи нещо такова? Особено, когато както всички знаем народа, като цяло не е много по четенето./което добре се илщстрира от вашия пост/. Относно културната програма не знам как си представяте, че се случват нещата - по принцип всяко издатрелство си заявява доколкото знам книгата, която иска да представи. Все Орхан Памук ли трябва да търсим, за да се случват премиери? Някои от авторите с премиере ми говорят нещо, не само Тома Марков. Какво облизва той и на кого си е лично негова работа. Който не харесва Тома Марков, не отива, който иска да го ближат, да му четат или да пие по едно отива. Не виждам как с това Пловдив става по-некултурен. /и как София е по-културна? И въобще откога на пловдивчани ви пука какво мислят в София за вас???/. Съгласна съм с мнението ви за пловдивските автори и за блоговете и факта, че има много по-кадърни творци там. Ама да попитам вие на колко премиери сте ходили напоследък? С колко от авторите се запознахте? И при цялото ми уважение спрягането на едни и същи имена в литературата, е не по-малко грозно от това за което вие говорите,че се е случило. Да много добри автори са всичките, които изброявате, но нали не очаквате читателите да се срещат по три пъти годишно с тях? Това не би трябвало да е затворен кръг. Пък и за всеки вкус има по нещо. Вие не обичате начина на писане на Тома Марков и сие, други пък го обичат. Всички четем. Какъв тогава е проблема и защо трябва да има подобни тесногръдия? Относно документалността на разказа, както казах наистина не съм съгласна. Димков и Алена не са раздавани, а ако сте си взели "Когато Пловдив беше столица" и сте я прочели ще видите, че е книга, която не е излишна в пловдивските библиотеки. За такситата съм съгласна, най-вече с конкретното изпълнение на идеята, не толкова от самата идея.
цитирай
17. анонимен - а и още нещо
10.06.2010 12:51
Стига с определянето на всеки различен коментар като поръчков. Жалко е ;). В диалога няма лошо. Нито в различните мнения. Тъжното е, че като имаш различно мнение си тъпунгер. И че сме толкова щедри на критики, но липсват добрите идеи и реализирането им.
цитирай
18. анонимен - Обичам този град
10.06.2010 13:01
Не съм от Пловдив,но често ходя ,защото имам сестра там.Много обичам този град.Харесвам го много повече от София ,но с това управление извинявайте ,но ви съжалявам.Какво му харесахте на този кмет?Само като го погледнеш или чуеш-чист комунист.Излага този прекрасен град.А Гоце видя подкрепа и непрекъснато виси там по всякакъв повод.Писмото е супер!
цитирай
19. petra111222 - да, фотосесията ти ме разсмя. . ., но ...
10.06.2010 13:37
да, фотосесията ти ме разсмя ..., но написаното е тъжно ...
цитирай
20. krotalka - Коментара на ан 11 ме разсмя!
10.06.2010 14:21
Явно е лично засегнат(а). Може би мечтата му(и) е за тотална цензура?!
Склонна съм да приема друго, за това събитие да се говори, като за мъртво и тогава ще е валидно правилото "За мъртвите или добро или нищо"
цитирай
21. toross - Да продължим -
10.06.2010 14:42
Никой, никъде в този блог няма да ви обвини в поръчков коментар, ако имате личен ангажимент е друга работа, но сте много прав/а да, че дискусията е най-добрия вариант. Имам представа колко трудно се организира такъв празник, при такава аудитория, но нали не си представяте, че това са го измислили Гергов и Божана? Тук просто НЕ ЗНАЯТ как се правят нещата или всеки си търси поне рекламата. Представете си , че съм виждал как се прави подобно нещо. През 1994 г. в Ню Йорк като съпътстваща програма към световното по футбол имаше в Центръл парк нещо подобно. Въпреки оскъдния ми английски цял ден не мръднах от там. И четене, и шоу и вглъбяване, който иска - вързано с музея за модерно изкуство Гугенхайм - абе нямам думи. А тук е самодейност и местни пълнежи на самочувствието. Общината дава 20 000 лв. да купува билети на служителите си за танцуващите ирландци,, а колко и какво е подпомогнала книгата? Знаете ли как? Чомаков и комания с общински пари изкупиха преди четири години целия годишен тираж на издателството на Гранитски и по списък задължиха служителите да подят на премиерата на Тошо Тошев. Сега положението е още по-трагично. А че Пловдив става с всяка година все по некултурен - няма никакво съмнение!!! С Гергов , Бонев и този нелеп Славчо и компания - вие как мислите? Няма друг град с толкова чалгарници в БГ, а на скорошния рок фестивал на ст. Пловдив една медия бе преброила точно 60 души, докато в София се събраха 6 000. Но това е друга дълга и неблагодарна тема. Я ми подскажете друг град в БГ, в който всички медии се управляват от един човек или от една фирма, както е в Пловдив? В Ямбол са три всекидневника само, в Пазарджик - също. Тук опизиция на официалната власт на Гергов и БСП - няма, просто няма. Нали диалога беше белег за културност.
Иначе снощи бях на четенето на Палми Ранчев. Друго, което си заслужава нямаше, за съжаление. А Ранчев е интересен творец, но няма нищо общо с културния втори Перник.
цитирай
22. анонимен - а баш
10.06.2010 14:49
Не съм лично засегната. Просто се учудих как може да се изкриви действителността, ама ако така ви по отърва, няма проблем. Пловдив си е чуден град. А който му се рови и му се занимава с политика да се занимава. Случват се достатъчно интересни събития в този град, че да не остава време за политика. /не говоря за този фестивал ;).
И най-добре се ограничавайте малко в гледането на телевизия и новини, бе хора ;)
Аааа и кроталка, радвам се, че съм те разсмяла, защото е казано:
In the end, not that there really is an end, it's ALL going to
be about how much you smiled, how much you laughed, and how much you enjoyed
your life.

цитирай
23. анонимен - мдаа
10.06.2010 15:06
Сега за този рок фест - не знам как очакваш да се съберат хора, като този фест беше за отбиване на номера и за да се гушнат едни пари (т.е. пак далавери)? Освен това присъстваха имена, които сме ги слушали до втръсване и аз лично не бгих дала пари, за да ги слушам пак и пак. И Милена и Светльо и другите групи гостуват доста честичко тука. Пак опираме до това, че в Пловдив по-трудно се пробива с нови неща, макар че хората си искат нови. По това време течеше Mellow music festival в София и мисля, че е очевидно защо нямаше хора на рок феста в Пловдив. Просто като съпоставиш двете мероприятия и става ясно:). Съгласна, съм че фестивала е за отбиване на номера едва ли не. Но ако някой ЗНАЕ как се организира защо не го организира??? Това какво прави Общината въобще вече съм спряла да се интересувам - видяхме я как работи тази Община, и честно дори не си заслужава да се хабят думи. И въобще няма смисъл за мен да се говори за политика и схеми и чудеса, защото е толкова грозна картинката, че няма накъде. И затова аз лично съм спряла да се интересувам и да чета и да се нервирам с политика, защото всеки път си развалям настроението, а пък не си струва. Затова не гледам и новини примерно. И така. Виждаш какво става накрая - много думи, много коментари появиха се грозни думи като тъпунгер и защо? Какво се постига? :)
Поздрави и спирам аз по темата:)
Чете ли Пловдив, не чете ли, важното е че се случват и хубави неща в този град, много магия има и въобще не знам защо трябва да се взираме в грозното.
цитирай
24. haralanov - Здрасти!
10.06.2010 17:18
Като знам навремето колко син град беше Пловдив...Гоце Първанов и приятелчетата му Гергов,Бонев и Славчо са тъжна гледка.Тъжна гледка на хора с власт и внезапно забогатели.За Божана Апостолова не си съвсем прав.Това,че прилича на Йосиф Давидович...Тя не е виновна!Така си я майка родила.Ценя я като издател на нова българска литература.Доста рисково и благородно начинание,съгласи се!
цитирай
25. toross - haralanov , Приятелю -
10.06.2010 17:35
не мога да не се съглася за издателската и` деятелност, но е дълъг разговор как, защо, по какъв начин, с какви пари и т.н. А онзи велик син Пловдив направиха всичко възможно да го съсипят. Умишлено, съвсем умишлено - сега е град на един човек - това е истината. И с това за ония велики времена ме подсети за нещо да взема да напиша един постинг за днешната дата.
цитирай
26. stir - Значи имаш богата библиотека (и...
17.06.2010 00:52
Значи имаш богата библиотека (извини ме, най-богатата??) и от там ти идва авторитетът? И образование имаш. Я по-добре почни да четеш и да се учиш.

Не цитирам по-късни редакции, защото нямам проблем с оригинала.

* * *

Поезията е наука
за истина и красота.
Поезията е неука
да се прекланя пред властта.

В поезията се оглежда
непобеденият човек,
понесъл в своята надежда
надеждите на своя век.

Поезията е държава,
религия и ренесанс.
Поезията продължава,
поезията става шанс.

Поезията става изход,
макар че вчера беше вход.
Небето пада все по-ниско,
поезията става свод.

Поезията става стреме,
стремление и хоризонт.
Поезията става време,
поезията става фронт.

Разстрелват я по стадиони,
заравят я под обелиск...
А тя създава шампиони
по мятане на слънчев диск.

Петър Анастасов
цитирай
27. toross - Е, и - ако на Вас
19.06.2010 22:26
ви харесва за мен това е просто версификаторство, нищо повече. Така мисля, а вие си имате вашите предпочитания и нямам намерение да ви коригирам във вкусовете/не бих могъл и да го направя. Пак ще повторя за мен това е каканижене на една и съща тема /става дума въобще за поезията на въпросния автор/ - мога да ви услужа с всички поетични книги на поета, но едва ли ще ви убедя. Вие си го харесвате, аз мисля, че е напълно безпомощен като поет - това е. Но все пак съм подпомогнал самочувствието на автора след като съм купувал изданията ...
цитирай
28. stir - Нека не си говорим на Вие, аз поне не ...
11.10.2010 02:19
Нека не си говорим на Вие, аз поне не съм толкова подъл. Ако смяташ, че пр. (само един пример давам) 'Боянската църква' от Зимна нежност (68 г.) е каканижене, нямаш капка акъл и си доста арогантен. То това да не е въпрос на "вкус". Това е изкуство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540982
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031