Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 18:41 - ИВА НИКОЛОВА - СЪВЕТСКАТА ВЕЩЕРКА НА СИНИТЕ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 27736 Коментари: 32 Гласове:
13

Последна промяна: 30.06.2010 10:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
"Синята коалиция" Плюс - Плюсът е антропологическото чудо Мара Мисса-Капон

image
Четилисната детелинка е вече осакатена...

image
То любов и радост ли бе да го опишеш...


Ива Николова – съветската вещерка на сините

            Бил съм многократно упрекван за твърдението си, че в последните години няма никаква разлика между сините и червените, че преходът плавно, методично и даже елегантно заличи разликите. Примерите  с Димо Гяуров или Петър Курумбашев  съвсем не са и няма да останат изолирани. Днес открих още една симптоматика– кандидатката за кмет на Габрово от Синята коалиция „плюс”/??!/ Ива Николова – поетеса, журналистка, документалистка, общественичка и коментаторка на Биг Брадър.

            На книга и по внушенията на Костов и Мартин сините са непримирими врагове на съветското наследство, съветските енергийни проекти и са много проевропейски настроени. Вероятно с тези аргументи се представят пред седесариата в Габрово, рекламирайки Николова и нейната „дясност”. Да де, ама както ноторно ни е  известно всичко в българската политика не е така, както ни се представя. С други думи – за пореден път ни лъжат. За предпочитане, колкото по-нагла става мантрата, толкова по-апотеозен прием намира в ошашавения „електорат”.

            В сравнително богатия си архив попадам на любопитен вестникарски материал. Статията „Спас Гърневски – от поета до кмета” е посветена на синия градоначалник на Пловдив от близкото минало, публикувана на цяла страница във в-к „Новинар”, 27 октомври 1997 г, стр. 7 под рубриката „Портрет”. Автор е … Ива Николова. И на какво, мислите, е посветен разточителния материал? Ами на паметника „Альоша” и плахите опити на Спас да го премахне от Бунарджика. Авторката се  вайка, даже нещастна, загдето „българо-руските отношения били до ръба на леталния изход”. Страхотната загриженост на синия кандидат-кмет прелива от евтина бравурност. В защита на „Альоша” Николова привиква поетическите напъни на Спас Гърневски, който писал през 1985 г. за руския войник. „Сините са под ръководството на мрачни люде” – с поетичен плам се кахъри Ива Николова. И поставя синия кмет „на най-долния рафт в мазето на родната демокрация”, защото искал да капичне паметника на „Альоша”. Нежната душа на Николова като на съветска женщина е дълбоко и непоправимо наранена. Общо-взето Гърневски, според авторката, не вършел нищо, а само разчитал на своите „ще”-та. В перспективата на неясното, мъгливо бъдеще. Тук ще направя една лека корекция. Едно от онези „ще”-та на Спас Герневски се осъществи – надлез „Родопи” е факт и от тогава в Пловдив нищо ново в инфраструктурата не е построено, за разлика от ивините „ще”-та, които ръси с адрес Габрово. А иначе, че ги е писал тези глупости Спас – писал ги е, че ги е публикувал през 1985 г. – публикувал ги е, но в крайна сметка … всичко можеше да мине като „грешка на вдъхновението”, ако в материала на Николова не мирише на тежка и най-долна поръчка.

            До тази статия не ми бе известно името на журналистката Ива Николова. Позаинтересувах се. Персоната по онова време вече е близо до президентското семейство и особено по поетична линия до Брата Емил Стоянов, който се явява враг на пловдивския кмет по чисто меркантилни причини. Лансира бъдещия виден царист Гьока Хаджипетров, който прави опит за преврат в СДС-Пловдив. И к`во става? Ами намира се подходящия човек за поръчката, на който да се предоставят „компроматите” за синия кмет, с любов към всичко съветско, с нужния хъс да употреби една вестникарска страница за „правото дело” и … стой та гледай. Злите езици в СДС-Пловдив тогава говореха открито, че статията на Николова е платена повече от обилно, а както ще видим насетне тя съвсем, ама съвсем не е безразлична към финикийските знаци. Както си и трябва, разбира се. Който иска да се убеди как са сблъскани Спас Гърневски и Альоша нека си намери броя – в. „Новинар”, 27.10.1997 г., стр. 7, подпис Ива Николова.

            Какво ли мисли за тази публична обсесия сега антропологичното чудо Мара Мисса-Капон, която лепеше плакати на Гърневски в ония времена, за да се свърже дори семейно с неговата администрация? Дали се е подсетила като е „застанала” зад „дясната” кандидатура на Ивето в Габрово. Ами какво ли мисли синият гуру Иван Костов?! Че Спас Гърневски още му е шеф на партията в Пловдив?! Дали си е припомнил, че габровската хетера едно време е харчила един Альоша за цялото СДС?! А то май екстравертната интуиция води до архетипни шаблони и вкарани в тях тъпи публични импровизации без никакъв практичен смисъл – „нашият кандидат”, новото лице, напористата журналистка, честност, неподкупност, та до „голямата уста ще стана още по-голяма”. Пясъкът на забравата е превърнал Николова от съветски поклонник в „новото лице на десницата”. В крайна сметка там, където се е обучавала бъдещата кметица има десетилетия наред подобен обществен феномен, който шизоидно звучи в името на целта: „Съжалявам, че се налага да умреш”. Нали така един чичко с мустаци е повтарял на другарите си?

            Става дума за „литературньiй институт имени М. Горького”, в който дясната кандидатура е придобила умения и иширети в специалността/!!?/ „поезия” и вероятно усвоила познания за политиката /при това дясна/ от научните трудове „Писатель и жизнь”. Всъщност „института” е едно от  многобройните съветски поделения на КГБ, поставило си за цел да обучава млади писатели от цял свят в тезисите на Ленин и Чернишевски за „социалистическия реализъм”. Усвоила мурафетите във „великата съветска страна”, стажувала в преса, радио и телевизия, от „Новинар” и „Монитор” през Брат Стоянов и „Биг Брадър” сега се втурва в „дясната” полоса на политическото. И доживяхме да видим за пореден път „автентичната десница” и с едно „плюс” към нея, олицетворявано от червената Мара Капон-Мисса, за да придаде блясък, лустро, властова страст, тщеславие и зле прикрити опити да убеди някой, че съществува личната и` партия ЕНП. Още като видях ретушираните плакати на Николова, тлъстото пилеене на пари, софийските трупи от пиари, безсмислените „кръгли маси и семинари” си личи почерка на антропологичното недоразумение Мара Мисса. Да се чудиш на Костов и Мартин на акъла! Като се замисля се сещам само за една причина, която обединява пъстрата компания – отчетливите Едипови комплекси във всеки един: Костов към съпругата си, Мартин към Надето, Капон с неудържимо влечение към Янето, чиято листа украси на последните избори и на Ива към баща-художник и почетен гражданин. Не се сещам други причини, които да съберат пъстрата компания. Всички те са изоставени /Костов от Нено Димов и Николай Михайлов, Мартин Димитров от софийските организации, Мара Мисса от ръководството на собствената си партия, а Ива Николова от работодателите си/ и убежището е единствено в провидяното от тях, имащо в основата си  едиповите напъни.

            Като компенсаторен механизъм при Ива и Мара Мисса се явява типичната хипербулия/свръхактивност и хипердемонстративност/, изразяваща се във всякакви безсмислени акции, стига да се имитира „предизборна” деятелност. Една от тях буди почти вещерско, магическо старание да се погъделичкат най-интимните струни на женската душа. Веселата компания на Голямата уста организира на 1 юни в хотел „Балкан” в Габрово кръгла маса на тема „Демографски срив и стерилитет”. Основни действащи лица са кандидата  за кмет Ива Николова в ролята на модератор по темата, Мара Мисса/е, че как иначе?!/, Надежда Нейнски, бивша Михайлова/естествено, тя е в перманентен меден месец/ и за осеменители Ваньо Шарков и Ергин Емин. За резултатите на „кръглата маса” не се чу нищо, никъде и никога, но напоследък репродуктивните способности са модерни, особено след майчинството на 62 годишната русенска психиатърка, що де не се използват и за кметските избори в Габрово?! Те, благородните дами, можеха да дадат личен пример и да направят една колективна демонстрация на ин-витро, сурогатна бременност или трансфер на яйцеклетки и едва след това да споделят на семинар личните си впечатления и терзания. Това би било много по-дясна политика, отколкото умуването на „кръгли маси”,  но за избори на педал толкова може да се свърши – кръгла маса, без резултат, разбира се.

            Лидерите на „Синята коалиция” май са забравили, че бъдещата кметица ги погреба в нарочна книга – „Смъртта на синята мечта” – която представи  във Военния клуб в компанията на Т. Дончева и  под формата на панихида за десни лидери. Сега се връща към мечтата и нейната кончина, досущ като в тайнствен вещерски ритуал. Е, всеки има право да си пише каквото иска.

            Ако се върнем към  изборите за президент през 2001 г. ще открием много зашеметителни рекламни кампании като появата на Ива  в телевизионно студио със сукманче  с фолклорни мотиви малко над коляното, за да ни убеди колко „консервативно мислене” притежават дейците на президентския пиар. А, ама той Курумбашев не беше ли в същата весела компания? Разказвал съм другаде за подвига му като агент на Гоце в щаба на Стоянов, предупредил селяндура от Сирищник за злощастния дебат… Него го наградиха с депутатство от БСП, а Ивето след като е позабравена ще става кмет. То, какво ли значение има – нали се разбрахме, че между двете няма никаква разлика.

            Е, иначе Николова е и виден преводач от руски на криминални и полу-документални романи за чеченската война, но по всеобщото мнение изпедепцвани набързо и с пренебрежение към авторите, но като се бърза за пари така е. В литературном институте не се е учило преводаческо майсторство в условията на капитализъм.

            Ами така е, по странен начин след като погреба „синята мачта”, разкости бившия син кмет Гърневски, „свърши” си работата в президенството и напопържа здраво политическата класа, според поръчките, Ива Николова се е устремила към кметския стол предлагайки тленните останки на сините. Интересно. Всъщност, ако стане кмет ще се любуват габровци на хубавите и` крака, поне според нея. То какво ли друго остава на Синята коалиция?!

            А, намерили са специфичен подход този път. Да припомня пак статията на Ива Николова в защита на „Альоша”, оплюваща синия кмет Гърневски: „От поета до кмета”. Нещо да ви напомня това? Ами същото. Ивето в пищималче над колената се е запътила по този път: от поетическите си видения до кметския трон. Според Мирча Елиаде историята се повтаря в кръгов цикъл, често вещерски, но симптоматична в българо-съветски вариант: От поета до кмета, От поета до кмета…

 

 image

            И сериозната компания...

 





Гласувай:
14


Вълнообразно


1. nadagr - И мен винаги ме е учудвало
14.06.2010 19:06
това съветско училище за поети и писатели. Не го разбирам, както и всякакви курсове по "творческо" писане.
Учиш се от големите образци и от много собствени опити, повечето неуспешни.
Нямам представа от кариерата на тази дама, но фактът, че е завършила това училище ми е предостатъчен.
Поздравления за острото перо!
цитирай
2. анонимен - Xa-xa-xa -
14.06.2010 19:10
Чудесно написано. Много свежо и в същото време - тъжно, тъжно за сините - дотам ли стигнаха?!
цитирай
3. zahariada - Ива Николова...
14.06.2010 23:48
...е едно от многото недоразумения "оцветено" в синьо. Коя е тя? Гробарка на мечти? По-добре да се самопогребе някъде.
цитирай
4. анонимен - Закономерно
15.06.2010 01:12
Помня напористите и просташки коментари на Николова по време на "Big Brother". Обикновено слушам радио К2, но чуя ли крякащия й глас по принуда сменям станцията. Има нещо дълбоко неприятно в патоса , с който изъква себе си. Не познавам подробности от кариерата й, но напористото й комсомолско лъчение отблъсква. Не мога да повярвам на оперетния спектакъл да се кандидатира за кмет. Това е още едно доказателство за перверзията и безнадеждността в българския политически живот.
цитирай
5. анонимен - всъщност каква е новината в, тази да ...
15.06.2010 05:38
всъщност каква е новината в,тази да я наречем,статия.кои и какви са т.н. десни политици в бг е ясно и на децата.единствената им по съществена разлика от партията-маика е декларираното им разграничаване от "съветските енергиини проекти","съветското влияние"...и т.н.,тоест отказа от нормални политически и икономически отношения с русия,от които бг би имала полза ако се осъществят от наистина десни ,нормални,български политици....и всичко това в угода на новите ментори,този път от запад.кажи ми драги авторе коя е алтернативата на южен поток,работеща аец белене,отворени руски пазари за традиционни наши стоки.....ако не можеш аз ще ти помогна--неработещи производства,енергиини дефицити,емиграция и обезлюдяване,мутризация,циганизация и пр.екстри....защо на нас са ни виновни все някакви външни сили,кои е доказал и кога че интересите на бг са в това да демонстрираме европеиска ориентация,атлантизъм,русофобия.....а вътре все едни и същи безродни,крадливи демагози/някои още от тошово време/да си трупат пачки.в германия,италия,австрия няма ли десни политици,та тихо и кротко си подсигуряват енергииното и суровинно бъдеще вкючително и с руски проекти а?тръбите идват оттам откъдето има газ, тука задачата е да се скючат изгодни договори,което разбира се не може да стане с политици огъзени силно на запад ,на изток и пр....пишете всички,като че ли едно и също отворено общество ви е раждало...
цитирай
6. monarchism - Браво. Трудно някой ще даде възм...
15.06.2010 10:33
Браво. Трудно някой ще даде възможност на истински антикомунисти да се кандидатират. Все отбрани от Бандата имена. Но какво друго може да се очаква от Иван Костов? Мартин Димитров си вкара невероятен автогол с тази Червена коалиция.
цитирай
7. анонимен - Една от многото!
15.06.2010 10:36
България затова е на този хал, защото "елита" ни е пълен със слагачи, близачи и какви ли не, но не със специалисти и човеци.
цитирай
8. ianchefff - !
15.06.2010 11:50
Ужас.
цитирай
9. анонимен - Щеше да е смешно ако не беше толкова тъжно.
15.06.2010 12:25
Хубавото е, че тази кака няма никакви шансове да се докопа до кметския стол, даже и до балотаж няма да го докара.
цитирай
10. анонимен - Иван Даскалов
15.06.2010 12:42
а бе ,пич,ква беше синята мечта?Че нещо ми се губи.Ако тя е някои да се нагушат,да се "оправят " до 3-то поколение,да ни ликвидират като нация,е това го постигнаха..Стига мечти,топни се в реалността!
цитирай
11. mamkamu - !
15.06.2010 13:28
Ами след написаното от теб, няма смисъл да се ровя за тая Ива из нета! Жалко за Синята коалиция!

Понякога се чудя. Абе тия хора против себе си ли работят!? По строго изработен план? :)
цитирай
12. анонимен - Безвремие
15.06.2010 13:49
Хора като Костов, Софиянски, Ганев, Антоан Николов и още и още.......яхнаха нашето недоволство и надежда,"СДС" такова, каквото го виждахме през лятото на 90-та.....След което насраха "Синята идея" и ограбиха надеждите на обикновените хора за по-добър живот! Случващото се в Габрово е логично продължение на театъра, който тандема Костов-Мартин продължават да разиграват. Дали има още някой, който да им вярва?
цитирай
13. анонимен - Т. н. "Синя" коалиция ...
15.06.2010 13:58
Т.н. "Синя" коалиция пое бремето да замества разни певдо организации като "Ера три(ма)", "Български орел" и други подобни смехории, които съществуваха само с една цел - да разпиляват некомунистическите гласове. И сега чуваме, че възнамерява да участва "самостоятелно" в изборите за президент и във всички избори за местно управление. Знаят, че шансовете им да спечелят са по-малки от тези за джакпота на тотото, но си изпълняват мизерната роличка - колкото гласовце успеят да откъснат, все е някакъв кяр за комунистите.
цитирай
14. haralanov - Здрасти!
15.06.2010 14:57
Прав си и не съвсем!
Това,че Ива Николова е завършила Литература в Москва за мен почти не е проблем.
Другото обаче,с издаването на книжле,озаглавено ,,Смъртта на синята мечта,,...И сега кандидат-кмет от СИНЯТА КОАЛИЦИЯ(Капон не я броя за слива)...Меко казано е неморално.
цитирай
15. анонимен - Ne moga da razebera
15.06.2010 17:36
Az ne moga da razbera, kak ne im omryzna na horata da gledat tova minalo.. Komunist, ta komunist.. sederast, ta sederast.. Tova otdavna ne sa ideologicheski partii, a ikonomicheski organizacii s tesen interes. Syvzemete se , hora, i sydete po tova koi kakvo vyrshi. Bez da sym kraen komunust, koito iska da "ubiva inteligenciq", moga da vi uverq, che Boiko poema qko kym SASHT, a tova ne e v nash interes. Qsno se vijda, che sreshtichkite mu s amerikanskite mu gospodari vodqt do "zavoi"... prodajen, po-prodajen, nai-prodajen.I ne go krie daje. Jalko, mnogo jalko. :s:(
цитирай
16. ploudinperper - 15. анонимен
15.06.2010 18:29
Комунистите са в основата на всички мафиотски структори и всеки незаконен бизнес.
Може ли някой да посочи поне един аспект от престъпното ежедневие на живота у нас, който да не се менажерира от комунистите?


цитирай
17. анонимен - ami,nasledstvo...
16.06.2010 00:35
Dragi balgari,koeto zamisliha si go spretnaha...
цитирай
18. анонимен - статията е поръчкова
16.06.2010 14:16
блог с анонимен автор,оплюващ кандидат за кмет в навечерието на избори-Това смърди на поръчка,вижда се че т.н "автор" не се казва кой е-дали е умишлено???Оттам нататък-всяка прилика с действителността е излишна-излива се помия-без да има кой да поеме отговорност-на това ДС мероприятие бравос!!!
цитирай
19. анонимен - avtora e zloben komlexar
16.06.2010 14:54
Vsichki znaem tozi * anonimen* draskach...Ti dragi mi ne si novina,a si alkoholno izlianie na nerealiziran demokrat))) Nali taka?? Jalak si...Vednaj te osadiha i to s pravo,a sega si tragnal da prepodavash moral s klozeten ezik. Priberi go - ne capai neta
цитирай
20. анонимен - avtorcheto e gushnalo milizionerski gerber
16.06.2010 14:56
i draska li draska s bezpomoshtno pero.Pone nauchi kak se pishe na balgarski bez greshki
цитирай
21. анонимен - LAPACHA GARNEVSKI
16.06.2010 14:59
Zial Plovdiv pomni, kolko krade lubimia na avtorcheto Garnevski. Za ujas na avtora Maria Kapon samo e davala i pomagala na grada i nikoi ne e chul da e vzemala. Iavno zlobnia pensioner-pisach se e oblajil zdravo pri bai Spas
цитирай
22. анонимен - Avtorcheto se davi v jlachka
16.06.2010 15:02
ZASHTO NE IDESH NA LEKAR DA SE PREGLEDASH PRIATELU...VSE SHTE TI OBARNE NIAKOI VNIMANIE. PROSTO IM POKAJI POLITICHESKITE SI POLUZII, KOITO NEUMELO SERVIRASH TUK
цитирай
23. анонимен - KRETENA PISAL TOVA E KOMUNIST
16.06.2010 15:06
Nikoi ne e tolkova predubeden i sgarchen ot bezsilna zloba, osven edin bezmozachen komunist. Sigurno noshtem si se radva na pisaniata i gi obsajda pred bloka s parvichnata partiina organizacia
цитирай
24. анонимен - аЙДЕЕ , нахлуха червено-сините -
16.06.2010 15:49
Ами коментирайте фактите бе тикви, не автора - тук всеки може да си пише каквото иска. Ава в статията виждам факти, които са проверими за Ива Николова. И не мога да разбера защо не се съсредоточите в тях...
цитирай
25. анонимен - червен
16.06.2010 20:25
Ако искахме, щяхме да сме смачкали красная ива само с една снимка - тази с красная таня. Ама си е наша!
цитирай
26. анонимен - Успех на Ива
17.06.2010 02:27
Успех на Ива и Синята Коалиция, но какво пеави там Капон?????
цитирай
27. анонимен - Студент
17.06.2010 03:15
….В Габрово ГЕРБ се съюзи с БСП и ДПС, за съжаление. Не че е толкова чудно - знаеше се, че ГЕРБ е проект на комунистите - ляв проект с имитация на дясно.. Защото комунизма излизаше от мода . И Борисов добре изигра "одесняването" си.. Може да му се признае актьорския талант! И ако наистина беше използван за добра кауза, а не за манипулации и популизъм – цена нямаше да има... При избори, обаче всичко излиза наяве.. Същността лъсва.
….Фен съм на Синята Коалиция. Само тя е в състояние да извади България от кризата, както успя да го направи в много по-тежък период - 1997-2001. Това е единствения период в който България направи истински реформи, смени системата и отърсвайки се - бавно и мъчително - от комунизма, пое по пътя на Европейската цивилизация. Пожелавам успех на Ива Николова и Синята коалиция! А компромати (като горния) ще има! Важното е сините да внимават най-вече за фалшифицирания – запазената марка на комунистите, дори когато се преструват на десни :)..
.... И аз мисля, че мястото на КАПОН не е до Костов и Мартин Димитров, нито до Ива Николова. Освен ако не изпълнява поръчение да се намърда там като провокатор..
цитирай
28. ianchefff - студент,
17.06.2010 10:10
кое е компромат в случая?
мария Капон, първа представителка на Синята коалиция или Ива Николова, още синя ?
Някак не мога да повярвам, че Ива Николова е най-добрият кандидат на Синята коалиция!
Ако Ива Николова е най-доброто в Габрово за СДС-ДСБ, значи всичко е безнадеждно.
цитирай
29. анонимен - Ама наистина какво прави Капон там???
17.06.2010 12:25
Тази жена се убеждавам, че или не е добре, или е провокатор - то бива, бива дебелоочие, но за нея спирка няма. Плю, плю Костов, а сега се е наредила до него - наистина трябва да имаш чудовищно дебелоочие. Егати партньорите на синята коалиция щом са опряли до Капон!!
цитирай
30. анонимен - Иван - от Велзевул до вувузела
17.06.2010 15:06
Люспейки и разцепвайки СДС и довеждайки на власт я Жан, я Величеството, я Тройната, Иван Костов се изявяваше като един от видните Велзевули на демокрацията. Напоследък силите му понамаляха и в момента се задоволява с вредителство на дребно, каквото е и лансирането на кандидатурата на Ивчето за габровска кметица. Колкото до Мартин - все още се надявам, че при него става дума само за престъпна безхарактерност и наивност.
цитирай
31. анонимен - Ами да прибавя е един коментар от мрежата -
18.06.2010 14:22
Anton Todorov
Маските паднаха и пред нас се изстъпи грозното лице на политическата демагогия, двуличие и безкрайно нахалство. Особено ми е интересно, когато завършил поезия в Съветския съюз се прави на демократ. Който си спомня кои и как отиваха да учат в Москва, че и поезия в "Максим Горки" ще ме разбере. Второ, ПР-ската фирма на мъжа на Николова смъкна доста к... Вижте повечеинти, докато правеше ПР-а на Антонина и Петър Стоянови. Това не попречи на Ива Николова да предаде ернандел в първата сгодна минута. После такова плюене по ОДС му удари, че се питам - някои в тези две партии днес помни ли в срок, по дълъг от три дни? Николова после цъфна като ПР на Меглена Кунева. След това с другата квачка Соня Колтуклиева създадоха сайта bulgariannews, но както обикновено се случа в тези среди се скараха - за пари естествено!
Вчера в 11:54 · Харесва ми

То, май е достатъчно допълнение към чудесния текст на автора.
цитирай
32. анонимен - Милена
14.03.2011 17:27
Браво на автора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522782
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031