Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 21:20 - Простотията, простотията на пловдивския кмет. Що бе, Миме?
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 9848 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 03.09.2010 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Вляво - културната кметица Гогова-Дойчинова, вдясно конферансът Славчо Атанасов - дружно се кефят на Найджъл Кенеди


Простотията, простотията на пловдивския кмет… Що бе, Миме?

 

 

         Няколко пъти писах, че Пловдив последните години не е това, което беше. Просто е друг град, благодарение на титаничните усилия на управниците от всички бои, разцветки, партии, коалиции, съюзи и не на последно място – кметове. Но последният, продуктът на ВМРО и БСП зовящ се със звучното Славчо Атанасов би всякакви нелепи промоции на личностната нелепост, комплексарщина и непълноти в личния си културен сейф.

 

 

         Снощи се бях настроил за концерта на умопомрачителния пънкар Найджъл Кенеди, който с цигулков концерт щеше да открие „Есенния салон на изкуствата”. Дело, само по себе си, заслужаващо уважение, културен трепет и очакване на меломаните, прекланящи се на смесицата между джаз, класика и ипровизаторски  гений на Кенеди. Вечер, от която очаквах празник за душата и слуха ми. И не се излъгах – представлението на Найджъл бе жестоко от всякъде… Но…

         Появи се кмета бе, драги читатели. И какво мислите направи? Ами осра` всичко, разбира се. Осирането му бе повече от обилно насред Античния театър. Реши човекът  да се прави на конферансие преди концерта и да държи реч. С една дума – какво по-добро поле за културен блясък на Славчо от концерта на виртуоза от мъгливия остров. Преди да чуем импровизации по Бах, Дюк Елингтън, дори български фолклор трябваше да се насладим на елейното слово на възпитаника на шуменското военно училище. Като едно невинно Миме от махалата се изпружи горделиво пред публиката и извади куп листя. Написали му словото, другари и другарки, войводи и войводки, отчаяни фенове на симбиозата БСП-ВМРО - управляващата пловдивска коалиция.

         И зачете пловдивското, воеводско Миме, ама зачете дълго и със запъвания. Заслушах се, запитах  се защо последните години говорът в града става все по-ужасен, все повече се отклонява от правоговорната норма. И ни го задемонстрира Славчо този пловдивски говор обилно, и натрапчиво, така както перничани се гордеят с „винкело” и „голфо”. Оставете ужасната интонация на ученик с дефекти, оставете запъването на две–три места, типичното заместване на „В” от „Ф” /фнимание, феличествено/, но грозната редукция на „Е” в „И” бе на всеки ред в речта на кмета./вирни, вичер, исини, тиатър, пирманентно, риално, нивироятно/. Ех Славчо, ех Миме…

         Толкова ли многобройните му пиари не се светнаха, че предстои значимо събитие, та не му написаха една кратка, закачлива реч в стилистиката на героя на вечерта, па да седне Славчо да е научи наизуст, да се вмъкне, така да се каже,  всъзвучно в музикалната вечер… Уви, всуе, отнюд, както казват вазовите чичовци. Безкрайно и-кане и фъфлене, опити за художествено четене, пристегнат в ярко червена вратовръзка, „костум” в тъмно-синьо райе и бяла, сватбарска ризка. На сцената на Античния театър, пред 3 000 души меломани, очакващи виртуоза на цигулката.

         Е, най-после свърши конферанс-словото на кмето и се прибра при достойната си компания – заместничката му по културата Гогова-Дойчинова, която, за да е на мястото си е завършила храбро … аграрния университет. Нейната визия също впечатли целокупната пловдивска бохема – тупе /кок/ в стил соц-забави от 60-те, ярко червило цвят игрив домат, блузка на точки, черно якенце срещу вятъра и няколко слоя грим. В комбинация с кмето` гледката бе разбиваща всички културни представи на пловдивчани за стил алт-деко или дрес код на вечерта, нали така му казват светските хроникьори…

         А исках да ви разкажа за майтапите на Найджъл, за удивителния синхрон с колегите си от Nigel Kennedy Quintet и пловдивските музиканти, за любимия Астън Вила, нецензурния му език и купонджийско поведение, което може да си позволи, защото е … гений, който рядко виждаме по родните сцени. Е, накрая направи версии и на нашите "Хайде Яно", "Дафино", "Йовано, Йованке", но не защото конферансието от началото би искало, просто хора като Найджъл знаят как да покажат стил, без да се лупат в гърдите…

            Ами като тръгвах от концерта за пореден път се опитахме  с приятели да си отговорим на тегавия въпрос „Какво става с Пловдив, какво става с людето, които го управляват?!”, който лапидарно може да звучи и като „Що толкова простотия бе, Миме?” Ама де пиари да съветват Мимето, де…










Тагове:   пловдив,   концерт,   Миме,


Гласувай:
12


Вълнообразно


1. анонимен - Ами това заслужавате бе бератче -
02.09.2010 22:15
нали вие сте си го избирали ... А тази , ако наистина е заместничка на кмета наистина сте луди - ами вижте на какво прилича бе, човек. Тя наистина сякаш е извадена от нафталина. Ама как е възможно Пловдив да стигне до тая?! Вече се гордея, че съм от София, а жена ми е пловдивчанка все пак, но като гледам на какви сте попаднали...
цитирай
2. gothic - Христо!!!
02.09.2010 23:04
За Пловдив (любим град) или за България пишеш? :(
цитирай
3. krotalka - Това е положението,
03.09.2010 08:45
но не само в Пловдив, а в цялата държава наречена България - дали не трябва да се прекръсти в Чалгария?
цитирай
4. анонимен - Тъй, тъй...
03.09.2010 09:58
Бях, видях, потвърждавам. Атанасов е най-големия цирей на Пловдив за модерните ни времена. Барабар с цялата му пасмина около него.
цитирай
5. анонимен - Торосе...
03.09.2010 09:58
Вземи се кандидатирай за кметО, ке те избИреме да ни докараш Найджъл пак!
цитирай
6. анонимен - Текстът ти е чудесен, но
03.09.2010 11:31
снимката на тези двамата говори достатъчно! Ама вижте ги бе хора, особено тая кикимора с прическата, на какво прилича това? Може ли управниците на този град да имат такава визия? Възможно ли е Пловдив да се довери на тези чукундури?
цитирай
7. tili - Завидях за Наджъл Кенеди!
03.09.2010 11:44
Оня ден, както си ходех, видях плаката му и сърцето ми подскочи. После видях, че концертът е в Пловдив и клюмнах. Щастливци!
А за другото - тая поне не дъвче като Масларова, ни иначе прилича на Цола Драгойчева. Как само ги намират? Винаги съм се чудила!!!
цитирай
8. ianchefff - родна чалгаристанска картинка.
03.09.2010 11:52
Поздрави за текста.
цитирай
9. анонимен - от обикновен пловдичанин
03.09.2010 11:52
Може и да сте прави, но Славчо направи телефон-гореща линия, която работи и върши работа. Така че, по-полезно ще е да го сравнявате с предишните и ако го плюете, да предложите алтернатива. Никой не е идеален. И въобще не ми пука за грима на някоя си, а за делата й. Имате ли по-добро решение?
цитирай
10. анонимен - Пише се ЕлинГтън, а не ЕлинКтън. . .
03.09.2010 12:00
Пише се ЕлинГтън, а не ЕлинКтън...
цитирай
11. анонимен - Що за дебили са тези кметове ...
03.09.2010 14:13
вгледах се в образите им... В добавка с диалекта се получава пълна селяния.
цитирай
12. анонимен - Не ви е лесно
03.09.2010 21:24
Хубав град, хубави хора, ама на кмет не случили....:-)))) Вече си мисля, не е ли време да ги пръскаме с мухозол. Ама тази, до него...такъм чар и интелект струи от нея... Искам нейна снимка. Ще плаша децата с нея.
цитирай
13. анонимен - Поздравления за статията!
30.09.2010 00:42
Предният кмет на Пловдив, според мен, беше още по-зле по отношение на прастащината в себе си, но и този си го бива! Наистина много лоша атмосфера витае из града. На мегаломанщина и свръхамбициозност на някои комплексари. Като на самия кмет, който знам, че е от село. Също на натрапения ни метрополит Николай - свръхкомплексар и манияк-луд!
То наистина в цялата страна е навлязла простотията, но жалко, че именно ние в Пловдив трябва да водим хорото. Не ни отива!
цитирай
14. анонимен - ужас
30.09.2010 00:47
Вижте само как грозно изрязаха дърветата в Пловдив и няма кой да ги спре. Режат и режат и те съхнат и съхнат горките. Вижте грозните статуи по главната улица и новите ужасни фонтани. То човек няма нужда да е завършил някакво изкуство, за да забележи това! А пред кметството този бик (извинявай, Торос) е просто върхът на хендикапщината! Липата отстрани я подрязаха изродски, както на много други места, и сега тя им отмъщава съхнейки!.... Като символ на съхнещия Пловдив!
Хора, бъдете по-скромни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542893
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031