Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2010 22:33 - Цецо Цветанов да става здравен министър
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4636 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 09.10.2010 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

image

Цецо Цветанов да става здравен министър

            Дебатите за здравеопазването, после вота, преди това изборът на новия министър  все повече ме  убеждават, че нещо е тотално сбъркано в държавното устройство. Опозицията иска вот на недоверие, но и артисва време, т.е. дори  не си вярват, че има смисъл от парламентарната процедура. /То в новата история на България единственият вот на недоверие, който успя е самопоискан – нали си спомняте умопомрачителната глупост на ФД в началото на 90-те?!/ Да де, ама пресният министър Константинов стои сам в залата и слуша внимателно/за него Бойко не е казал где го е намерил, на кой разклон, кръстопът или боаз,  но личи, че и неговата песен ще е кратка/. После идва самият премиер и раздава автографи като Лили Иванова на влюбчивите социалисти, то аслъ след Станишко, освен да обичат привидните врагове какво ли им остава?... Не остана ББ длъжен и на въпроса защо не се появил във владенията на Цецка вика, че „Аз не съм безделник като тези. Сега подписваме с Лекарския съюз. 50 млн. сме дали повече на полицаите. Толкова има в бюджета, толкова им даваме. Аз във времето на криза съм дал с 50 млн. повече”. Дълго се дивях и мислех какво е искал да каже премиера – хем подписва с лекарския съюз, хем намесва пак полицията, хем говори в множествено число, хем минава после в единствено, ама си знам, че не е толкова айларипи ББ като ФД и ще да има нещо важно за държавата  в думите му.

            Една от възможните версии е да се обединят веднага след гласуването на вота министерствата на здравето и полицията, да се сложи „правилния човек” и да се приключи общонародната ни мъка с „клинични пътеки, доплащане, болести и здравни каси”.

            За сетен път се убеждавам колко мъдри са били дядо Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков и останалите бащи на Търновската конституция, после още по-мъдро са постъпвали наследниците им Малинов, Стамболов, Ляпчев,Буров, Мушанов. Докарали са България до едно приемливо европейско равнище и ако не е бил Фердинанд е можело да се разминем и без национални катастрофи. Стигнах до тези размисли и констатации като гледам каква мъка, каква болест и делириум е управлението на общественото здраве и диренето на подходящ министър. Хората от възраждаща се България са мислели и просто са игнорирали този проблем много, ама наистина много умно – просто здравеопазването е прикрепено към вътрешните работи. Така хем не е съществувала омразната абревиатура МВР, хем лекарите са ги възгещисвали от мераци за министри, хем е упражняван  строг полицейски контрол.

            От 1912 до 1944 г. в страната има Министерство на вътрешните работи и народното здраве /МВРНЗ/ и нещата вървят относително добре и в двете сфери. Забележително е, че с изключение на знаменития хирург Александър Димитров  Станишев /разбира се, разстрелян от комунистите/ нито един не е бил с лекарска диплома – все са юристи, военни, общественици.  Мих. Такев, Н. Мушанов, Кр. Пастухов, Ал. Гиргинов са управлявали министерството, а истински за общественото здраве са се грижили Дочо Христов и Петър Габровски с титаничните си опити да отърват България от появилите се малобройни, но нахални и жестоки комунистически групи.  Но идва 9 септември и приказката свършва. Дъртият масон и обществен шебек Кимон разделя ведомството като дава МВР на полуграмотния тютюноработник Антон Югов, а здравето е оставено в ръцете на верния кадър Рачо Ангелов.  Какво става и на двете места е известно. Струва ми се, че мъдрият поглед на Бойко ще се спре на решителната и спасителна стъпчица – обединение, обединение и пак обединение на двете министерства. Виждате ли ползата от него? Аз усещам поне няколко значими ефекта за младата ни държава.

            На първо място ще спрат мъките на всякакви Ани-Марии, които уволняват скорострелно, въпреки хвалбите „аз съм на върха на кариерата си”, защото ще се заеме със здравето рейтинговият Цецо, който пък от своя страна ще осигури веднагически химн в прослава на докторите и денонощния им труд. Нали забелязахте ефекта от това възпяване на съсловието: откакто „нашата полиция ни пази” настъпи успокоение и скършване гръбнака на организираната престъпност из родните предели. Колко му е Веско Маринов да извие гласец и в прослава на лекари, акушерки и амбулатории и да промоционира на „Бабин ден” творческия плам на Тончо Русев и Евтим Евтимов.

            Шеметна интрига, непозната в родните политически потайности стори една дама в центъра на властта и ошашави министъра си и всички селскостопански труженици. Калина Илиева, шефката на фонд „Земеделие” като птицата „Феникс” възкръсна след дълго отсъствие и чрез баща си обяви причината за липсата и` - щяла да ражда всеки момент. Ресорният и` шеф Найденов остава като треснат в национален ефир, защото тя му била представила болнични за „тежка болест” и така успяла да скрие очевидното. Такова чудо май не се е случвало никде по света. Кадърът на управляващите Калинка взе, че наистина роди след два дни и затвърди убеждението на началника си за фалшивите болнични, заради които липсвала, докато земеделците чакали да им разпише готовите проекти, от които чакаме продукция за туршии и салами. Щеше ли да смее някой да драсне такъв документ на Калинка, ако начело на министерството бе Цветанов, а не Ана-Мария? Ами нали веднага щяха да му направят със СРС-та операция „Бременни” и да го проснат по корем, а после да го заключат.  Да не говорим, че за ченгетата никога нямаше да остане неизвестен бащата, както се оказа в случая „Калинка”.

            Предимствата за обединението на двете министерства може да потърсим и в специфичната дейност, която развиват подчинените на Цветанов. Омръзна ми да се осветлявам с телесните проблеми на един или друг бандит. Всички, които биват прибирани в следствените арести се оказват тежко, неизлечимо дори болни и се нуждаят от спешно болнично лечение. Адвокатите им търчат с повече болнични листове, отколкото защитни речи, правят се тройни и петорни  медицински експертизи, а Маргина по едно време лежеше в  съдебните зали като даначе и се гънеше при всяка крачка, докато го пуснаха и болежките му изчезнаха,  брат му пък просто се изпари в пълна неизвестност; Барети, Трактори, Сумисти, Нагли, Килъри без изключение се натръшкаха и полицията се занимава повече с лекарски консилиуми, отколкото с престъпленията им… Не е ли време се питам да се обедини народополезната дейност под шапката на едно ведомство и под мъдрото управление на Цецо Цветанов. И да се интересува от здравния статус на тези, които залавя.

            Все ми се струва, че така нареченото „народно здраве” си е изпяло песента, ще останем само с една куха здравна каса, три-четири частни болници за арестанти и врагове на държавата, няколко родилни дома за цигански експерименти при занижаване на детеродната възраст, а населението ще бъде пренасочено към мрежа от ПЗЦ-та /полицейско-здравни центрове/, където ще получава бърза и компетентна помощ по обществени и здравни проблеми.  Усещам, че тази идея се върти в полицейски и лекарски глави, остава само Фидосова да оформи „законодателната рамка”.


Пояснение  - Забележителният колаж е от блога на Владо Дойчинов - Lado





Гласувай:
10


Вълнообразно


1. анонимен - za statiata
09.10.2010 23:08
straxotna snimka napravo legam ot smiax
цитирай
2. анонимен - пРАВИЛНО -
09.10.2010 23:43
ТО И БЕЗ ТОВА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМА, ПОНЕ ЩЕ СПЕСТЯТ НЯКОИ ЛЕВ.
цитирай
3. анонимен - Добро, почти
13.10.2010 18:34
осъшествимо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541567
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031