Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2012 15:35 - Музей на насилието, на Злото в Пловдив...??!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 21807 Коментари: 13 Гласове:
10

Последна промяна: 01.02.2013 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

image

Схема на килиите на ДС в сградата - убийствата са ставали или в изолатора/малката стая до тоалетната/ или в стаята на дежурния по ДС, а побоищата и изтезанията - навсякъде.

image

image
Това е списък на избитите без съд и присъда само в Пловдив за периода 9 - 14 септември 1944 г. - за 5 дни 88 българи! И не са всички... Има и "безследно изчезнали".


Музей на насилието, на Злото в Пловдив…???

        

          „Бяха преградили с платформи сградата, уж да не се чува и вижда какво става там, но вечер из целия квартал се разнасяха писъците и стенанията на измъчваните хора. Докарваха ги с камионетки…Ние, съседите, не смеехме да минаваме от там, нито да питаме какво става. Един ден чичо Петър, бащата на Стефка, моята съученичка, изчезна…След два-три дни го взеха от подземията. Мъртъв. В затворен ковчег. А беше млад човек./Лиляна Пиперкова/.

 

 

            „Моите страдания започнаха от подземията на тази сграда, където сега е общината. Натъпкаха ни в килиите всички, които хванаха от първата Асеновградската конспирация и започна денонощен бой. После съд, затвор… И така 21 години.”/Стефан Вълков/

 

            „Два – три пъти прибираха в тези подземия и Сашо Сладура, докато бе в Пловдив, после го убиха в Ловеч.” /Тодор Тодоров-Африката/.

            „Ама защо бе всичко това?! Защо? Толкова хора изпотрепаха… И аз минах по реда си.” /Стойчо Чучев/.

            Казват, че който не помни и не уважава миналото си е осъден да го повтори. Така е и с нациите, с градовете.

            В началото на годината с представители на европейски неправителствени организации, репресирани, музейни работници, архивари, приятели решихме да направим Мемориално място за памет/Музей на насилието/ на основната репресивна машина, действала в България повече от половин век – Държавна сигурност. В Пловдив, а и в страната няма по-подходящо място за него от килиите, където са били задържани противниците на режима – от 1944 г. до 1959 г. сградата на пл. „Ст. Стамболов”№1 е била Областно управление на милицията, а в подземията и местата за изтезание, за прекършване на свободния житейски избор. По стечение на историческите превратности са запазени в почти автентичния си вид. „Неудобство” се оказа, че в сградата сега се  помещава централната администрация на  Пловдив, а в подземията/въпреки повишената влажност/ се съхранява част от архива на общината.

            На 17.04.2012 г. Фондация „Торос-Вит” направи официално предложение на Кмета и Председателя на Общинския съвет за създаването на специфичната форма за осмисляне на комунистическото минало и насилието над личността на автентичното място, така както е в бившите социалистически страни.

Отговор не получихме.

На свое заседание на 16.05. 2012 г. УС на Фондация „Пловдив-европейска столица на културата” изрази своята принципна подкрепа за идейния проект. На 09.06.2012 г. фондация „Торос-Вит” организира международна конференция „Комунизмът и ДС-неразказаното минало на България”. Участието надхвърли очакванията ни – дойдоха научни работници дори от САЩ, много репресирани, двама съветници на Президента Плевнелиев. Всички подкрепиха идеята  с нарочна подписка и декларация. Повече за нея, тук  - http://toross.blog.bg/politika/2012/06/12/konferenciia-za-antikomunizma-i-dosietata.966896

Реакция нямаше.

Междувременно сходна идея бе възприета и пристъпено към реализирането и от Държавна агенция архиви-София, неправителствени организации в Румъния, Чехия, Словения, Сърбия дори Албания. Пловдив отново блестеше с отсъствието си. На 17.06.  2012 г. написах второ предложение до ръководителите на Община Пловдив, в което, освен стореното до този момент, отново подчертах, че фондация „Торос-Вит” е готова с изцяло собствени сили да осъществи идеята.

Този път получихме отговор. След месец.

Кметът Иван Тотев с писмо Изх. № 12ФН158 от 13.07.2012 г. ни уведомява, че „идеята е много интересна”, НО „подземните нива на сградата на пл. „Ст. Стамболов”№1, към момента изцяло са заети с архива на Община Пловдив. Търсим подходящо място за нашия архив, но засега общинската администрация не е намерила подходяща сграда за него” и в заключение сме уверени, че „продължаваме да търсим разрешение на този проблем”.

Дали е добро намерение или елегантен отказ не мога да реша…

Жалко за огромният архив, събран през годините – списъци на избитите в Пловдивско, спомени, снимки, дори схема на разположението на килиите в общинските подземия. Хора, преминали през адовите места са запазили дребнички, но съществени вещи за онези дни на Голямото Зло. Жалко, че две десетилетия пропускаме или съзнателно премълчаваме мащабния, реалния, безпристрастния разказ за насилието, политическото насилие, съсипало съдбините на хиляди българи, изкривило и дори генетично променило кода на националната памет.

Междувременно вдъхновени и чисти млади хора от интернет-сдружението СДС-Възраждане от Пловдив инициираха петиция в подкрепа на идеята - http://www.peticiq.com/muzei_pld . Може да я намерите и в блогрола на този блог – вдясно, под № 1.  В тях ми е надеждата, че ще помнят, уважават и почитат паметта на предците, погубени заради свободомислието си. В крайна сметка исторически, глобално ТЕ ПОБЕДИХА – ОНЕЗИ, ИЗБИТИТЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, ПРЕМИНАЛИТЕ ПРЕЗ ПОДЗЕМИЯТА, ЛАГЕРИТЕ И ЗАТВОРИТЕ… Идеите на комунизма и насилието рухнаха, историята ги отвя, но нека не забравяме, че е имало хора платили прескъпа цена за тържеството на демокрацията и свободата!

Подкрепете поне петицията на младите хора. Не изисква много усилия - само няколко кликвания с мишката на тази машинка.

Не се сещам какво друго да направя – подписка по улиците на Пловдив, протести, групи за натиск, политически протекции, бдения… Много хора предложиха и скромна финансова подкрепа – кой колкото може. Но това ли е решението?! Не ми се цитират нелицеприятните констатации, направени от европейски организации за това как ние, българите, пловдивчаните почитаме паметта и съвестта, как осмисляме близкото си минало… Тъжно е. Как да се накара администрацията да осъзнае, че прочита на онзи разказ е важен за нацията, за града, за хората в него??! Как да обясня, че в историята се остава с подобни жестове, че след 10 г. едва ли ще се помни по кое време е пренареден калдъръма, но със сигурност ще се знае коя общинска управа е дала своя принос за историческата памет на Пловдив ?!

Ще ви моля, драги читатели, за подкрепа. Кой каквато може да ни окаже, за да не се срамуваме от наследниците си.

Ами, това е, без извинение към никого…


image
Първо писмо до Кмета и Председателя на ОбС - 17.04.2012 г.
image
Второ писмо - 17.06.2012 г.
image
Подкрепа от Фондация "Пловдив-европейска столица на културата" - 16.05.2012 г.
image
Отговор от Кмета на Пловдив - 13.07.2012 г.





Гласувай:
10


Вълнообразно


1. анонимен - Изоставащите градове са София и Пловдив, вероятно и други големи градове.
02.09.2012 16:23
Уважаеми приятелю, бяхме на власт, имахме възможности да направим всичко, което бихме искали, защото народът тогава беше с нас, но нещата не се случиха. Да искаш сега от комунистически мекерета да свършат това, което ние сме пропуснали да направим, според мен, граничи с фантазия.Даваш ли си сметка кои са хората с които контактуваш днес от властта? Те всички са наследници на тези, които унищожаваха и унищожават народа ни. Винаги съм ти вярвал, вярвам ти и сега и знам, че е нормално да натискаш комунистическите мекерета по канцеларии и служби, които имат само една задача днес, да осигуряват максимални печалби на големците от Герб.Изоставането за което писах в началото е, че Пловдив и София не успяха да затрият най-големите символи на руското влияние в България, Альоша и Паметника на съветската армия, което е голям срам за синята и за българската столици.
цитирай
2. анонимен - Пич, шапка ти свалям за усилията ! Едно нестандартно предложение -
02.09.2012 16:26
Обяви тук една банкова сметка, за дарения. Да съберем една сума пари, които да са предназначени за кмета на общината - да му се дадат легално, открито, ей така да си ги харчи да има и ще видиш, че ще даде и подземията на общината, че и някоя стая отгоре... За това става дума - просто няма далавера и няма да ти разрешат, ако не кихнеш нещо на другарите. Те така са свикнали - както са правели и предците им ! Моят дядо се е откупил като е дал 10 000 лв. на партийния секретар на Първомай, иначе оня му е казал, че е в списъците за разстрел. Тези типове така са свикнали от всичко да има далавера. Ако съберем с общи усилия 20-30 000 лева за рушвет може и да стане. Аз мога да отделя едно 50 лв. Пробвай ! П. Ганев
цитирай
3. toross - vencivaleri1951, Господине, Естествено става дума въобще
03.09.2012 07:20
за Насилието, но пак/сигурно за стотен път/ ще повторя, че мащабите не са съизмерими в него , ама въобще. Колко са, според вас, жертвите преди 1944 г.? Аз ще ви помогна и за успокоение ще цитирам най-пристрастния комунистически източник - в спомените си Цола Драгойчева сочи, че от 1919 до 1944 г. са избити точно 2 743 души като в тях не са само комунисти, а земеделци, анархисти, социалдимократи и т.н. Нещо повече официалната история на БКП сочи цифрата 2 682. За 25 год. дори в най-смелите "изчисления" са малко над 2 500. А само за седмица след 9.9.1944 г. са избити без съд между 28 - 30 000 души. За седмица. Други източници сочат 32 000. А после идва Народния съд, горянските процеси, николапетковистите, колективизацията, лагерите... Те чет нямат. Ето, за това става дума - просто ви е криво огледалото. И още нещо - като цитирате имена би трябвало д асе поподготвите. Й. Хербс никога не е бил комунист - той е зет на П. Каравелов и член на Демократическата партия, вярно безсмислено затрит, но не заради комунистически идеи; Гео Милев пък винаги е подчертавал, че е анархист, никога не е бил свързан с БКП, също жертва на белите нощи. Но с Асен Разцветников просто ме убихте. Че него си го затриват самите комунисти !!! Преди 9.9. го обвиняват в "общоделство" с бурзоазията, Г. Бакалов ги гони от "Нов път" с Фурнаджиев и Каралийчев, а след 9.9. го упрекват за сътрудничеството му в "Златорог". Разцветников получава тежка страхова невроза, мания за преследване, изпращат го уж на лечение в Москва , където той умира през ... 1951 г.!!! Ама вие го слагате и него в жертвите на "фашизма"... А паметници на тези минимални жертви преди 1944 г. в България - колкото щеш, че даже и на чуждата "червена армия", от която тук не е загинал един войник. Къде е справедливостта в случая, че не се сещам?...Тежка, тежка е историческата раница на комунизма в страната, рудиментите му - също и без да отдадем почит на жертвите му много трудно ще стигнем до мечтаното от вас помирение. Съдба.
цитирай
4. анонимен - Баста на противопоставянето, заровете томахавките - Тан Тан
03.09.2012 09:39
Докато има противопоставяне, никога България няма да бъде едно, единно цяло.Не само в Испания, но и в Гърция, потомците на двете враждуващи сили си подадоха ръце, опростиха се един други и заживяха като един народ. В България, вече над 22 години се търси възмездие, вендетата е на първо място. Всичко е започнало след преврата на 9 юни 1923 година, където Алексадър Цанков свали законното Земеделско правителство и започна гонения срещу земеделци и другомислещи. Той положи разделението на нашия народ на два лагера. Между впрочем, през 20-те години на миналия век, Комунистическата партия бе нищожна. Битката бе между земеделците и сговористите на Цанков. Отчаянието роди атентатът в църквата "Света Неделя", един акт на насилие и терор от страна на анархисти и крайно леви радикални представители на комунистите. 1925 година е годината на окончателното разцепване на народа. След 9-ти септември бе обратното - бяха избивани участници в този терор, полицаи участвували срещу партизаните, срещу семействата на тези партизани. След ноември 1989 година се надигна нова вълна за насилие, този път срещу комунистите. Досега не е сполучила. Не е ли достатъчно толкова жертви от двете страни, за да се разбере, че взаимопротивопоставянето и взаимонасилието е пагубно за единството на Българите. Колко поколения още трябва, за да се разбере, че е време да се сложи край. Вместо това, отново и отново се издигат лозунги за отмъщение. Баста. Стига вече. Държавата загива, а някои се опитват отново до подпалят взаимоизбиването. Вашата статия, господине точно това цели. Стига кръв, стига мъст. Да се заровят томахавките, за да спасим България.
цитирай
5. анонимен - всичко това е така,
03.09.2012 09:59
но НЕ СЪВСЕМ!
Не слагайте за тези зверства начело комунистите,защото не е истина.Комунистическата партия идва на власт в България чак през 1952год.,а до тогава управлява сбор от земеделци,социалисти,звенари и т.н.Приписването а тези убийства,присъди на т.н. Народен съд/с председател Никола Петков-БЗНС/ и други на комунистите е един голям МИТ,огромна ЛЪЖА,която не отговаря а истината и много сеучудвам че още не е РАЗВЕНЧАНА но и за това си има обяснение!Наистиа,окупатора Съветската армия поставя изисквания пред назначеното правителство,но в него няма комунисти!Между друго същото става и при окупирането на България от нацистка Германия,но за този период нещо НЕ СЕ ПИШЕ!Отговорете си защо?!
Оговорете си също защо за 23 год. ПИШМАН преход се нароиха стотици "ДЕСНИ" партийки и движения,но нито една ЛЯВА?!
Лично аз съм убеден,че за да има прогрес в социалната сфера на един народ,говаря за работа,повишаване на доходите,пинсиите,добро здравеопазване,образовение и т.н.,е НЕОБХОДИМО управляващата партия/нямам впредвид такава като БСП/ да бъде ЛЯВА!Защо ми е да ме управлява дясна партийка?Че всички ли ще ставаме милионери или "бизнесмени"?
цитирай
6. анонимен - Христо, моля те да триеш такива коментари като
03.09.2012 10:09
последните два - това са някакви психопатични комунисти с налудни твърдения. Нямало комунисти в правителствата до 1952 г.!!? Ако Г. Димитров, Антон Югов, Добри Терпешев и т.н. не са комунисти... Или идиотия, че "председател на Нар. съд бил Н. Петков" - това са някакви дебилни комуняги, съзнателно пишещи глупости... Моля те, трий подобни неща, защото развалят всичко. Безсрамна работа, ей. Стефан Чапрев.
цитирай
7. анонимен - Хахахах, само за една седмица били ...
03.09.2012 11:41
Хахахах, само за една седмица били избити 30 000 души. Ай стига ве, мой. То ясно, че всеки мрънкалник го изкарвате "репресиран", ама това вече на нищо не прилича. Освен това голяма част от тия 3-4000 "репресирани" са били същите шмекери като сегашните чиновници, партийни подлоги, рушветаджии на дребно, но от дистанцията на времето са се превърнали в светци. Заслужили са си напълно съдбата - едните, защото са били гадни дребни тарикати, а другите - защото са ги търпяли.
цитирай
8. vencivvg - 300,000 запомнете това число ! ! !
03.09.2012 20:42
Вижте филма : http://www.youtube.com/watch?v=uI0p0nyN3M8

Червените чугунени кратуни добре да слушат :
репресирани след 9.9.1944 са над 300,000

Запомнете това число 300,000.
Макар, че то не е точно. Във филма се казва НАД 300,000

Само за седмица след най-черния ден 9.9.1944 са избити 30,000 български патриоти. До нова година ( за по-малко 4 месеца ) избитите са 100,000.
За целия комунистически период репресираните са 300,000

Но на комунистите това им се вижда малко,
съжаляват че е можело да избият поне милион.
Ако имаха възможност червените комунистически садисти
и днес биха убивали и изтезавали.
цитирай
9. анонимен - http://e-vestnik. bg/9722/ch...
04.09.2012 16:31
http://e-vestnik.bg/9722/cherveni-khmeri-palachite-progovaryat-v-dokumentalen-film/
цитирай
10. анонимен - Какво чакахте толкова години?
07.09.2012 16:26
Синята крепост Пловдив, а чак сега се сещате. Защо нищо не направихте през 90-те години, когато Пловдив беше син град?
цитирай
11. анонимен - За думите и действията....
08.09.2012 15:37
Пишете,пишете,пишете,а всичко е много просто!Събират се средства изработва се барелеф или плоча и тогава никой няма да откаже да бъде монтирана!На всеки му е дотежало и иска да си излее душата,защо сега,а не преди време.А да не би да не знаете отговора?Заради онези,които управляваха Пловдив,София,България синята идея загина!
цитирай
12. анонимен - много омраза
03.11.2012 22:54
се е набрала, но със злобата се приближаваме повече към животните. Отмъщението няма да ни помогне да заживеем по-добре, а напротив, ще породи още омраза.
цитирай
13. анонимен - много омраза
03.11.2012 22:58
се е набрала, но със злобата се приближаваме повече към животните. Отмъщението няма да ни помогне да заживеем по-добре, а напротив, ще породи още омраза. Коментирам за първи път, но явно не съм ви удобен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541211
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031