Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2013 06:44 - Умберто Еко: Българите спокойно приемат смъртта на националната си държава
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 22660 Коментари: 20 Гласове:
27

Последна промяна: 14.02.2013 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 Той познава историята на обществата, умее да разчита знаците, защото е от най-големите семиотици в света, той е писател, който си завоюва правото да е в световната класика, познава добре и нас, българите, защото е

 Умберто Еко:

 “България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.”

Във връзка с излизането на българския пазар на последната му книга „Пражкото гробище“, известният писател даде интервю на 12.01.2013 г. за Дарик радио/ ако искате преди това прочетете дали не е мистификация - http://e-vestnik.bg/13636 /, в което между другото прави неприятни констатации относно родната действителност:
- Г-н Еко, след доста дълго забавяне на българския пазар ще излезе вашата последна книга „Пражкото гробище“, която предизвика доста разгорещени реакции в редица западни държави. Защо се забави толкова издаването й в България?

- На този въпрос би трябвало да отговорят българските издатели, но аз лично не се учудвам. Наблюдавам вашата страна отдавна и знам, че тука нещата се случват или с голяма доза закъснение, или изобщо не се случват. 

-          Какво имате предвид, като казвате, че ни наблюдавате?
- Интересни сте ми. Виждате ли, навсякъде около вас ври и кипи, светът се променя. Свидетели сме на революции и протести, като започнем от арабския свят, минем през Щатите, Европа и стигнем до Русия. Хората се обединяват в опит да задават въпроси, да търсят отговори и да предизвикват промени.

    България е една от малкото страни, в които някак си тези неща остават извън кадър и обществото не реагира или, ако го прави, то е вяло и апатично, да не кажа безлично. По скоро някак си по задължение, а не с истински хъс и емоция.
    Не градя впечатленията си само от последните години, но и от времето, когато Източна Европа преживяваше това, което сега преживява арабският свят. И тогава във вашата държава промяната премина някак си спокойно, лежерно, да не кажа, че това, което трябваше да стори обществото, бе сторено от комунистическата върхушка. Вие бяхте и си оставате прецедент, власт имащите свалиха сами себе си, пребоядисаха се и отново поеха управлението, докато обществото им ръкопляскаше по площадите, имитирайки някакви опозиционни митинги, дори не и протести.

  Обществото ви прилича на подритван от тълпата човек, оказал се не по своя воля в центъра на протест, опитващ се да си пробие път през множеството, но вместо това понесен от него. Този човек не знае на къде го водят, не знае какво се случва, не желае да участва в този протест, но не знае как да излезе от тълпата. Единствената му цел е да се отскубне и да намери сигурно място, откъдето да може да наблюдава ставащото, но не и да участва. 

  Ако погледнем държавата ви като цяло, то тя привлича внимание именно със странното спокойствие, царящо в нея. Независимо какво, къде, как и защо се случва, това сякаш не оказва особено влияние върху България. Реакция няма. Прилича на смъртник, чакащ примирено съдбата си, такава, каквато Бог му я е отредил.

- Не сте ли прекалено черноглед? Не мислите ли, че България всъщност е в ролята на мъдреца, наблюдаващ от висотата на своето познание случващото се в света, осъзнал, че всичко е суета на суетите?

- За съжаление не. Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?
  Не е тайна, че вие се топите. И то не бавно и полека, а със скорости, огромни в исторически план. Вие сте единствената държава в Европа, която действително е заплашена от изчезване и дори наименованието България да продължи да съществува, то хората, населяващи тази територия надали ще имат нещо общо с българите, или ако имат, то ще толкова, колкото общо имат българите с траките. Такъв процес на изчезване на дадена нация е рядкост да се наблюдава, особено в съвременния свят, затова и вие представлявате интерес за редица изследователи и за мен в частност.

 

- Нима наистина смятате, че обществото ни е неспособно да излъчи хора, които да променят това апокалиптично бъдеще, което описахте?
  - От това, което виждам, не бих могъл да ви обнадеждя. Обществото и не само вашето се дели на три части:
 
Такива, които са забили поглед в миналото; 

такива, които живеят изцяло в настоящето; 

и такива, които гледат в бъдещето.

   Тези, които са се втренчили в миналото, се гордеят с постиженията на предците си, но са неспособни да им подражават, именно защото живеят с миналото и не осъзнават реално протичащите промени около тях. Те дърпат страната назад, искат да върнат това, което е било, но нещата се променят и това, което е вършило работа вчера, днес я спъва.  

    Ако вашият княз Борис бе като тях, то надали щяхте да имате азбука и собствена писменост.
  Тези, които живеят в настоящето, те се интересуват само от себе си, ден за ден, всеки ден. Едни заради бедност – душевна и материална, други заради алчност! Едните са обзети от страх, стрес и апатия, а другите от корист, завист и жажда за плътски удоволствия! Те смятат, че парите са основното средство, което ще реши проблемите им, ще им даде сигурност и стабилност. Те са жертва на промените и вярват, че с пари могат да си осигурят един остров на спокойствието, където спокойно и блажено да изживеят дните си, без да се налага самите те да се променят. Те живеят в безвремие, в едно безкрайно тягостно настояще, вкопчили се в днешният ден, страхуващи се от утрешния. От тях не можеш да очакваш нищо, те не могат да се борят, защото не знаят за какво.

  Тези които живеят с мисълта за бъдещето, те са хората, които движат света. Те осмислят това, което е било и това което е в момента, и чертаят пътя на бъдещото развитие. Те са откривателите, мислителите и идеолозите на обществото. Те са строителите на новите обществени взаимоотношения, на хуманизма. Те са тези, които търсят смисъла на живота.

  За съжаление, при вас тези, които гледат към бъдещето, са подложени на убийствен натиск да бъдат претопени в останалите две групи. На тях не им се дава поле за изява, нямат възможност да развият и реализират идеите си. Тези хора, обаче, не приемат и никога не са приемали с примирение наложените им ограничения, и не са се поддавали на натиска на апатичната маса. Те търсят място, където могат да осъществят мечтите си, без да се страхуват от неизвестното, без да се задоволяват с илюзорната моментна сигурност. 
   България не е това място – там тези които мислят за бъдещето емигрират! А тези, които останат, биват смазани.
     Пагубното за България е, че нейните управници са само люде, принадлежащи на първите две групи. Те дават за пример миналото, без да имат поглед върху бъдещето. Те следват чужди указания, чужди напътствия и служат на чужди интереси, в името на собствената си настояща моментна облага. Те са празни, кухи, безидейни. Те сочат грешките на миналото, за да оправдаят настоящето, докато се страхуват от бъдещето. Това е вашият елит.

- Това ли е единственото, което виждате в България, нима няма оптимистична теория?

- Всъщност има. Може би България е първата глобална държава. Тя ще е първата, която ще се разтвори в новия свят, и нейните чеда, гледащи в бъдещето, ще станат водачи на земното население. Виждаме, че доста българи и хора с български корени заемат престижни политически и научни постове в целия свят. Един ден светът ще бъде обединен в една общност – планетата Земя и може би българите са тези, които поставят началото на този процес, давайки пример на целия свят със спокойното приемане на смъртта на националната си държава. Българите няма да умрат, не и тези, които гледат в бъдещето, те просто ще се наричат земляни.

 

 




Гласувай:
32


Вълнообразно


1. vmir - E, няма как това да е истинско интерв
14.02.2013 08:30
цитирай
2. turb04 - Това не е от Умберто Еко. Той изобщо ...
14.02.2013 09:04
Това не е от Умберто Еко. Той изобщо не е давал интервю за Дарик.
цитирай
3. evrazol - Не е важно дали е автентично интервюто
14.02.2013 09:26
Важно е верни ли са констатациите в него. И като гледам предишните коментари - да, верни са. Ние ще се разтворим в света. И учените ни, и циганите ни, и кадърните ни работници осеменяват света непрекъснато. Това е чудесно.
цитирай
4. анонимен - Добре го е рекъл
14.02.2013 10:00
господин Еко.
цитирай
5. sande - Това е Уикилийкс! Българин го е написал.
14.02.2013 11:07
По начало човек отстрани, па било то и Умберто Еко, не може да види.

Не е и много прилично да говориш така откровено и критично за друга страна.

Не е достойна позиция да плачеш на чужди гробища.

Но текстът е извънредно интелигентен, проникновен и в голяма степен справедлив.

Да живее България!
цитирай
6. kimiraikkonen - ТРАКИ ПАК!
14.02.2013 12:25
ТРАКИ ПАК!
цитирай
7. balar - не държавата прави
14.02.2013 12:32
народа а народа прави държавата. инъче тая земя все още щеше да се нарича Мизия Гетия, Едония или нещо такова.
Пък и никой незнае какво ще стане утре та камо ли след години. Невярвайте на платени статистики. На някой му се ще да изчезнем ама надали ще стане.Много бързат да ни отпишат като че да сме тръни в нечии очи. Но това няма да стане. Народ оцелял хиляди години няма как да изчезне като с магия. Това са глупости. Да не говорим че ДНК-то ни е уникално и особенно. Ние го предаваме на другите народи и генетично те стават българи. Тоест сме от седемте най-древни народа на тая планета. На кого да вярвам. На манипулирани статистики или на науката. Предпочитам второто. Освен това отново забелязвам абсолютно отричане на съществуването на българи и по други места не само на Балканите. Не е ли срамота да се правим че несъществуват.
Изчезваме ама друг път.
България во веки ще пребъде.
цитирай
8. vmir - 3. evrazol,
14.02.2013 12:38
Не е за вярване, че у нас гледната точка на пишещия остава неясна за много хора. А самоубиецът не вижда нито един изход, докато търсещият изход намира най-сигурния от всички. Ако има нещо вярно в писанието, то е не спокойствието, а паниката, с която се ликвидират възможностите у нас. Понякога се питам възможно ли е само от тъпотия да се твърди, че трябва да се крие каквото се прави у нас, защото това било "нормална практика" в останалите страни. Според мен - не. Трябва да си или извратеняк да вменяваш вина, че се показва свършеното след десетилетия безразборно разграбване, или да ти е трън в очите всяко нормално дело след десетилетия ненормалности. Умберто Еко би коментирал по съвсем различен начин тези процеси и в никакаъв случай по безумно самоубийствения маниер, който мафията непрекъснато популяризира, за да деморализира хората и защото й трябва държава с немощна власт, ангажирана с истериите на оглупели и оскотели от лъжи, клевети и измами жалки екземпляри, за които смисъл има единствено в далаверката на момента.
цитирай
9. nicodima - Е, от блога на Чергар е, но...
14.02.2013 13:37
... все едно, че Еко го е казал : )))...
Има защо да се замисляме над казаното...
цитирай
10. toross - Разбира се, че е поредната мистификация на Чергар, НО
14.02.2013 13:49
е направена майсторски, много точни констатации, дори в стилистиката на Еко - http://e-vestnik.bg/13636
цитирай
11. compassion - Национализма е едно духовно късогледство
14.02.2013 17:17
Здравейте ЗЕМЛЯНИ!
цитирай
12. mglishev - Всичко е верно,
14.02.2013 17:30
само авторът не е Еко :)

Това е просто поредната добре написана неновина :)
цитирай
13. oligarchbg - В Европейски Съюз ПРИ средна заплата 1500 евро, киловатчас е само 28 ЦЕНТА, в Румъния - 11 евроцента ПРИ ЗАПЛАТА 500 евро
14.02.2013 19:13
В Европейски Съюз получават средно 1500 евро - ПРИ ЦЕНА 28 ЦЕНТА
В страните от Балканския регион ЗА киловатчас:
в Румъния - 11 евроцента ПРИ ЗАПЛАТА 500 евро, в Турция - 13 евроцента, в Гърция е струвал 18 евроцента ПРИ ЗАПЛАТА - 895 евро
цитирай
14. strrelez - Стига с този БЪЗИКЛИЙКС веееее!!!!
14.02.2013 19:32
Вече не знам за кой път ми се пробутва тази измишльотина като истинска, честно казано = писна ми. Няма такова интервю с Умберто Еко от Дарик радио, това е измислица на БЪЗИКЛИЙКС, вижте тук:
http://www.razkritia.com/134349/%D0%B1%D1%8A%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%88%D1%80%D0%B8%D1%84%D1%82/

И какво целите колега ТОРОС с пускането на такива грозни бъзици, и то с претенции за истинност????
цитирай
15. toross - Колега, strrelez -
14.02.2013 19:50
Не съм имал никакви скрити намерения - читателите тук са изключително информирани и, както виждате, още в началото откриха мистификацията, НО е симптоматично, че тезите в "интервюто" не намират сериозни опоненти, което говори за истинската безизходица, обзела обществото ни. Този експеримент говори страшно много и всеки от нас би трябвало д а се замисли, ама много сериозно за обществената тъма , в която сме потопени.
цитирай
16. aanonimous - .
14.02.2013 20:25
ha ha ha
цитирай
17. zelas - Поредното "интервю" ...
14.02.2013 20:43
Поредното "интервю" партенка.
Въпросът е този, който го е публикувал не се ли е замислил дали е истинско.
Аман от папагали!!!
цитирай
18. alchemist - Дори интервюто да е "партенка",
14.02.2013 21:14
трябва по някакъв начин Homo Ikonomicus трябва да замени Homo Bulgaricus. Иначе става страшно.
цитирай
19. aanonimous - :)
14.02.2013 22:31
О, ТЯХ ВЕЧЕ ГИ Е СТРАХ:) И ТО МНОГО:) ТАКЪВ ХУБАВ 14-ТИ ФЕВРУАРИ!:)
цитирай
20. demograph - Истинско-неистинско, но е вярно
19.02.2013 21:28
Това за траките е досадно тъпо вмъкване. Като вкарваш траките покрай трагизма на изчезването ни, с надежда да пробуташ и тази си теза, грешиш Авторе. Умберто Еко не е най-добрия авторитет за случая по ред причини, от които е достатъчна само една - той е умел защитник на ционизма.
Другото ти е хубаво казано. Ако се бе позовал на себе си щеше да е и истинско.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542580
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031