Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2013 05:17 - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, ЛИ?! ОСВОБОЖДЕНИЕ, ЛИ?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 24474 Коментари: 22 Гласове:
11

Последна промяна: 04.03.2013 02:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, ЛИ?! ОСВОБОЖДЕНИЕ, ЛИ?!

            Винаги съм се удивявал, аджеба, какво празнуваме на 3 март!? Сан Стефански договор? Ама той е просто финал на руско-турската война, не носи никакви международни последствия за България, не очертава никакви устойчиви граници, дори не ни фиксира като независима европейска държава. Той е просто предварителен или прелиминарен договор, който временно успокоява две империи. Международният контракт, който урежда промените в Османската империя е подписан в Берлин на 13 юли 1878 г. Несправедлив за българите, да, но такива са историческите факти.

            Така още не мога да разбера какво празнуваме на 3 март? И моля без патриотарски изблици…

            Та на същите патриотари да припомня нещо скорошно. Национален празник 3 март стана през 1990 г. До тогава бе официален, наред с 9 септември, 1 май, 7 ноември, 8 март… Като национален е честван еднократно от комунистите през 1978 г. по повод 100 годишнината от Освобождението, после пак се нарежда в червената поредица.

            И нещо любопитно… Спомняте ли си големият митинг на СДС на 3 март 1990 г. На площада пред  бившия царски дворец? Забравил съм кой от ораторите повдигна въпроса, че това е подходящия национален празник и с доза ирония добави: „И освен всичко друго, тази дата е и рожден ден на нашия председател Желю Желев.” Последваха аплаузи от множеството и възгласи „Национален празник, Национален празник”. Не знам дали това е повлияло, но на 5 март , т.е. след два дни, последното комунистическо Народно събрание обяви датата за национален празник. Просто го припомням. За първи път го чествахме на 3 март 1991 г. Като национален.

            Иначе 3 март се чества през 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър Втори”, а почти половин век най-популярният ни празник е „Св. Св. Кирил и Методий” – днешният 24 май.

            Тия дни пак се зачетох в публицистиката на великия овчар от Медвен. И установих за пореден път, че при последователя на Стамболов съвсем, ама съвсем няма и грам уважение към Русия, дори напротив. Ето малка част от статията на Захари Стоянов „Социализмът в България”: „Във време на Румелия продаваше се изцяло село Иникой. Отиде да го купува една руска баришня, която си е въобразила, че и братушката е такова животно, каквато е руският мужик.  Пазарлъкът с турците станал вече, когато се явява при баришнята една депутация от околните българи: навоселци, изворци, марковчени и пр. Те заявили на баришнята, че България не е Русия, че ако тя посмее да купи селото, то с балон трябва да слиза в имуществата си. И самите продавачи турци на същото основание на стари традиции отказали да продават своето имущество на едно лице”/В. „Свобода”, 20.12.1887 г./ И още малко от Захария в същата статия: „Когато нашите сиромаси освободители /простите солдати/ преминаха в България, още в Свищов те прехапаха език и почнаха да псуват „Проклети братушки! От какво се вие оплаквахте?”. Другояче не можеше и да бъде. Руският селянин, наречен мужик, спи на печката с цялото си семейство, на което за постелка и завивка служи мазния и миризлив кожух. Неговата изба, или къща, прилича на нашите кочини. За градинка, лозици, двор, нови дрешки и пр., той е петимен. Всичкото му съществование принадлежи на помещика, на пристава, на полосната старшина, на попа и пр.” /Текстът на Захари може да се открие и в „Захари Стоянов. Съчинения.” Том 3, 1966, стр. 213-217/.

             Винаги съм се питал от какво иде това ръбесто русофобство на народно-либералите Стамболов, Захари Стоянов, Димитър Петков, че и на консерваторите.

            Скоро открих едно от възможните обяснения. Става дума за пари, за много пари, които е трябвало да плати младата държава. И тук няма ни славянско единение, ни братска помощ. Има злато и окупация.

            И доказателствата са в официални документи, съзнателно крити и непопуляризирани от историци, анализатори, че и политици.

            Може да ги намерите и вие, уважаеми читатели.

            Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г.  се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32.5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър I  с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т.е. 32.5 тона злато.

            Обърнете внимание на думата „окупация”, драги читателю! Излиза, че ний, българите сме платили за окупацията си, а не за освобождението си. Потвърждение за имперските амбиции за „Задунайска губерния” откривам и в първия том на издадената в СССР академична „История на България” през 1954 г., където на стр. 308 буквално четем: „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война”. Кратко и ясно, даже не е и цинично. Писано е от съветски учени, сталинисти, вероятно и интернационалисти.

            Е, донякъде сега разбирам защо гърми така гласът на великия медвенски овчар Захари Стоянов.

Не разумявам, обаче, какво честваме на 3 март?!...

 image




Гласувай:
21


Вълнообразно


1. fascindoo - КОНВЕНЦИЯ за изплащане е заложено ОЩЕ в Санстефанският мирен договор
03.03.2013 07:30
Последният член, Чл. 19 от оригинала на договора гласи:«Военните обезщетения и загуби, причинени на Русия, които Н. В. руският император рекламира и които Високата порта се задължава да му заплати, се състоят от:
а) 900 милиона рубли военни разходи (поддържане на войската, доставка на материали, военни поръчки),
в) 400 милиона рубли загуби, нанесени на южните брегове на страната, на износната търговия, на индустрията и на железните пътища;
с) 100 милиона рубли вреди, причинени в Кавказ вследствие нашествието;
d) 10 милиона рубли вреди и загуби на руските поданици и институти в Турция.
Всичко: 1410 милиона рубли.
Като взема в съображение финансовите мъчнотии на Турция и в съгласие с желанието на Н. В. султана, руският император се съгласява да замени плащането на най-голямата част от изброените суми в предшествуващия параграф със следните териториални отстъпки:
а) Тулчанския санджак, т.е. окръзите (кази):
-Килийска, Сулинска, Махмудийска, Исакчанска, Тулчанска, Мачинска, Бабадажка, Хърсовска, Кюстенджанска и Меджидийска,
- както и островите на Делтата и Змийския остров.
Не желаейки да си присъедини тая територия и островите на делтата, Русия си запазва правото да ги размени срещу частта от Бесарабия, откъсната по Парижкия договор от 1856 г. и ограничена на юг от талвега на Килийския ръкав и устието на Стари Стамбул. Въпросът за разделната водна линия и за риболовството ще бъде уреден от една руско-румънска комисия в течение на една година след ратифициране на мирния договор.
в) Ардахан, Карс, Батум, Баязид и територията до Зоганлуг (следва описание на границата).
с) Териториите, упоменати в параграфи а и в, се отстъпват на Русия като равностойност за сумата 1 100 милиона рубли. Колкото се отнася до остатъка от обезщетението без десетте милиона рубли, дължими на руските интереси и институции в Турция, или 300 милиона рубли, начинът за изплащането на тази сума и гаранцията, която ще се даде за нея, ще бъдат уредени по съгласие между руското императорско пр
цитирай
2. andrei - Националния празник трябва да е 24 май!
03.03.2013 07:53
Няма друг народ по света който така да цени,благославя и прекланя пред своя език ,писменост и култура!!!
цитирай
3. xloranphyl - Оправдание на овчата сган за пет ...
03.03.2013 09:55
Оправдание на овчата сган за пет вековното примирение с поробителя.
Левски го обесихте, Ботев го затрихте, Стефан Караджа, Хаджи Димитър...
С калъча по главата, овчи мозъци!
цитирай
4. kamosutrov - Привет и от мене.
03.03.2013 10:45
Правя една ретроспекция на 19 век. Там се завързват доста възли, които не намериха решение и в 20 век.
Хлоранфиле, тъп си беше и тъп си остана.
цитирай
5. dedenze - Явно в "неразбирането" не сте сам, имате и подгласници !
03.03.2013 10:57
Трябва да сте напълно сигурен, че стотиците хиляди убити християни в Освободителната война не са загинали за вас ! Не са загинали и за всички продажни и недъгави правителства и управления от 1878 г. до днес!
Днес, на тази дата е възстановена Българската държава и всеки опит това да се омаловажи, ясно говори, че това не ви интересува и още по- малко сте българин ! Говорите за пари и сметки, във всяка война е така, а колко струва човешкия живот ! Колко струвава живота на Левски, Ботев, избитите в църквата на Батак, погрома на Априлското възстание ?
Явно сте модерен "космополит", безродник, кукнал в 5 сутринта да пише глупости!
Боже пази България !
цитирай
6. quatemok - ова е показателно за намеренията на ...
03.03.2013 11:20
ова е показателно за намеренията на Русия!
Много ценни са думите на руския цар по повод освещаването на най-големият български храм след Освобождението:”С налагането на “Св.Ал.Невский” за патрон на българската катедрала – ще им превием вратовете.”

Срамно е националният ни храм да носи това име.
цитирай
7. wilim - БРАВО!
03.03.2013 14:13
Това, което си написал е абсолютно вярно. Само трябваше да споменеш и др. Владимир Владимирович, защото....ясно е - историята е кръговрат! Руските амбиции тук никога не са свършвали. Написал съм го в последния си пост, макар и в друга връзка! Ялта и Малта са последствия на 3 март!
цитирай
8. theeconomist - Торос, братче, ти си политически труп!
03.03.2013 15:33
Притопленият ти мъртвешки песимизъм е истинското място за презрените не НУЖНИЦИ, като вас!!!
Зная, че няма да го пуснеш, но нали го прочете!
Честит празник!
цитирай
9. komunistite - "Ама той е просто финал на р...
03.03.2013 16:14
"Ама той е просто финал на руско-турската война" - тоя прост финал на Руско - Турската война води последици след себе си. Това, че ти и хора като теб си мислят, че граф Игнатиев е улица в София не променя някои факти..
цитирай
10. schumpov - Тези факти трябва да се повтарят ...
03.03.2013 16:46
Тези факти трябва да се повтарят постоянно, не защото комунистите ще ги осмислят, а за да се знаят от българите. Комунистите обезсмислиха не само празниците но и делниците на българите.Сетете се поне за един истински общонароден ( общоелекторален) празник.
Благодаря за постинга. Бъди жив и здрав.
цитирай
11. tomcat2 - Седерунгелски подчовек на щат на ...
03.03.2013 16:47
Седерунгелски подчовек на щат на американското посолство!!
цитирай
12. vmir - Русия е заплаха за България заради онази прослойка получовеци у нас,
03.03.2013 16:56
които за пари биха продали и майките си, и децата си. Идеята на тези типове е, че с пари всичко се купува. Тези адови изчадия не се измориха да клеветят и да интригантстват, за да няма шансове нито едно добро начинание в България, а читавите хора да продължавата да напускат страната. Глупакът “икономиста” горе е типичен техен представител, и задачата му е да натрапва пример за това какво трябва да представлява българския служител на Русия – нагло икономически неграмотно същество, което с тъпите си претенции да окуражава събратята си по руска служба, че простотията и лъжите им ще продължават да пропъждат всичко читаво и годно от България и да се гаврят с всяка самостоятелна или уважаваща собствената си държава мисъл.
цитирай
13. theeconomist - Плачи, миризлив нещастнико!
03.03.2013 18:02
vmir написа:
които за пари биха продали и майките си, и децата си. Идеята на тези типове е, че с пари всичко се купува. Тези адови изчадия не се измориха да клеветят и да интригантстват, за да няма шансове нито едно добро начинание в България, а читавите хора да продължавата да напускат страната. Глупакът “икономиста” горе е типичен техен представител, и задачата му е да натрапва пример за това какво трябва да представлява българския служител на Русия – нагло икономически неграмотно същество, което с тъпите си претенции да окуражава събратята си по руска служба, че простотията и лъжите им ще продължават да пропъждат всичко читаво и годно от България и да се гаврят с всяка самостоятелна или уважаваща собствената си държава мисъл.


Ти също си в нужника!
цитирай
14. apostapostoloff - Оставете тези работи-
03.03.2013 18:15
минали работи, гадни работи. За човека всеки ден трябва да е празник!
цитирай
15. injir - След Трети март от Сан Стефано Бъ...
03.03.2013 20:49
След Трети март от Сан Стефано България се появява на световната политическа карта. Дотогава на картата пише само Туркия. Ей това празнуваме.
цитирай
16. raders - Предполагам, че всичко това е вя...
03.03.2013 22:23
Предполагам, че всичко това е вярно. И все пак има една дребна подробност, която в бързината си пропуснал. Че след цялото това недоразумение, за добро или зло, се е появила държавата България. Може би пак щеше да я има някога, но доста по-късно, ако изобщо... Не че съм особено голям патриот, не че ми пука, но някакси не ми се иска да бъда поданик на падишаха. И освен това онези хорица - добри или лоши - бедни, диви, миризливи и т.н., дето са си оставили костите тук, според мен заслужават малко уважение, нали така? Просто нямам сърце, сега да взема да ги плюя, заради "скритите помисли на царя им", пък и не ми е докладвал какви са; не мога да бъда такъв неблагодарник.
Проблемът ни е, че често бъркаме руснаците с комунистите. Но заради наш Илия не мога да мразя и Свети Илия.
цитирай
17. xloranphyl - Правя една ретроспекция на 19 век. ...
03.03.2013 22:52
kamosutrov написа:
Правя една ретроспекция на 19 век. Там се завързват доста възли, които не намериха решение и в 20 век.
Хлоранфиле, тъп си беше и тъп си остана.

Чичка, тебе никой не те пита.
Що се обаждаш?
Нищо не каза, пак...
Аре, друм!
цитирай
18. stamenmihalevski - Аз русофил не съм, но и русофоб не ...
04.03.2013 00:30
Аз русофил не съм, но и русофоб не съм, защото за мен светът и всичко в него не е черно-бяло... Факт е обаче, че в следствие на руско-турската война, България се освобождава от Османската империя. Друг факт е, че повече от 8 века преди това, благодарение на Светослав и Киевска Рус, България пада под византийско робство. Тези неща никой не ги отрича, а и няма как. Щеше да е 100 пъти по-добре да се освободим сами, за да не ни зароби друг, но не сме успели и това е положението... история, какво да правиш... Сега към въпросът ми по отношение на поста - Кой вариант според вас щеше да е по-добрият за България - това, което се е случило т.е. България се появява на картата на Европа след руско-турската война и плаща след това за тази услуга на Русия 10,20,30 или 100 тона злато, или България си остава под османско РОБСТВО, но не плаща тази сума...? Кое за вас е по-важното СВОБОДАТА или 10-те, 20-те, 30-те или 100-те тона злато??? А иначе съм на мнение, че 24.05 е по-голям български празник и бих подкрепил идеята, той да ни стане национален...
цитирай
19. stamenmihalevski - И още нещо - напълно подкрепям ко...
04.03.2013 00:32
И още нещо - напълно подкрепям коментар номер 18 на raders...
цитирай
20. stamenmihalevski - Току-що ми хрумна още нещо, не е м...
04.03.2013 01:02
Току-що ми хрумна още нещо, не е много по темата, но все пак има и общо... Не сме успели да се освободим сами от Османската империя и затова Русия освобождавайки ни, ни е заробила малко или много финансово и политически(Въпреки това, аз съм им признателен, че са ни помогнали, дори и да е било само заради интересите им.) Сега да се пренесем в едно по-ново време и да задам един въпрос - Кой освободи България от тоталитарната система и на каква цена? :)))
цитирай
21. lionhard - -ВИДЯ СЕ , ЧЕ Е "ПАРТЕНКА ОТ ЧАПАЙ", РАЗНАСЯЩА ЧЕРВЕНА...СМРАД , ДА ВИ СЕРА В УСТИТЕ !
02.03.2017 09:51
...Е, донякъде сега разбирам защо гърми така гласът на великия медвенски овчар Захари Стоянов. ЗА ЛЪЖЛИВИЯ"СВЕТЕЦ"-МОХАМЕДАНИН И ТИРАНИН ,СЪЩО ! Не разумявам, обаче, какво честваме на 3 март?!...ВЕЧЕ И АЗ , НО СЪОБРАЗЯВАМ , ЧЕ ПРАЗНУВАТ РУСКИТЕ...ГЪЗОЛИЗЦИ , ПФУ !!!
цитирай
22. lionhard - Аз русофил не съм, но и русофоб не ...
02.03.2017 10:00
stamenmihalevski написа:
Аз русофил не съм, но и русофоб не съм, защото за мен светът и всичко в него не е черно-бяло... Факт е обаче, че в следствие на руско-турската война, България се освобождава от Османската империя. Друг факт е, че повече от 8 века преди това, благодарение на Светослав и Киевска Рус, България пада под византийско робство. Тези неща никой не ги отрича, а и няма как. Щеше да е 100 пъти по-добре да се освободим сами, за да не ни зароби друг, но не сме успели и това е положението... история, какво да правиш... Сега към въпросът ми по отношение на поста - Кой вариант според вас щеше да е по-добрият за България - това, което се е случило т.е. България се появява на картата на Европа след руско-турската война и плаща след това за тази услуга на Русия 10,20,30 или 100 тона злато, или България си остава под османско РОБСТВО, но не плаща тази сума...? Кое за вас е по-важното СВОБОДАТА или 10-те, 20-те, 30-те или 100-те тона злато??? А иначе съм на мнение, че 24.05 е по-голям български празник и бих подкрепил идеята, той да ни стане национален...


-КОНТРА СИЛИТЕ НА РУСИЯ , ТОГАВА , СА ПОПРЕЧИЛИ ТЯ ДА НЕ ОСТАНЕ ,в...
НОВОПРЕВЗЕТИТЕ ОТ ТУРЦИТЕ ТЕРИТОРИИ , НАЗОВАНИ : КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ ,ЗАПЛАШВАЙКИ С ВОЙНА ВЕЧЕ ИЗТОЩЕНАТА С ТУРЦИТЕ , РУСИЯ , ИНАЧЕ...!? НО ВЛИЯНИЕТО И СТАВА...НАПАСТ , КОЯТО НЕ ПРЕСТАВА И ДНЕС...ПРЕДВИД МНОЖАЩИТЕ СЕ КАТО ХЛЕБАРКИ , ПРЕДАТЕЛИ-РОДООТСТЪПНИЦИ !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542440
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031