Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2014 15:04 - Герб да внимава със синдикатите и работодателите
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 10430 Коментари: 16 Гласове:
48


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 

Герб да внимава със синдикатите и работодателите

 

         Замириса на избори и се активираха активно мълчащите досега синдикални централи и работодателски организации. А те, двете, не се занимават с интересите на членовете си/доколкото ги има/, а го удрят на политика, пазарлъци и парламентарно поведение?! Оня ден станахме свидетели на нещо невиждано и нечувано, което няма като как да се случи в която и да е европейска държава. Обединили се синдикалисти и индустриалци/?/ и захванаха да решават въпросите на банковата криза, на здравната каса и на депутатското воинство. Много моля някой да ми обясни относително сносно като как тези тунеядци на гърба на гражданското общество се самонатоварват да размишляват, държат сметка и критикуват ставащото в родната ни действителност? Двете организации подозрително мълчаха през цялото време, в което правителството на Орешарски си правеше експерименти, игнорираше протестите на гражданите и се грижеше за спокойствието на бита в семейство Станишеви, а сега изведнъж се сетиха, че в Народното събрание няма кворум и обвиниха за това…Герб. Тези организирани мръсници и доносници/защото целия УС на работодателите е от бивши агенти на ДС/ имат за задача да се пласират във всяка власт, да изнудват, заплашват и нагло рекетират всяко правителство. Но са много сговорчиви към всякакви леви политики, които дифинитивно изпразват обществените фондове и оставят „политика на изгорялата земя”, а после се започва едно безкрайно мрънкане и разхождане по институциите.

 

         Завчера например и синдикати, и работодатели посетиха Народното събрание с цел да се срещнат с опозиционната Герб и направят забележки на лидера им Бойко Борисов, че не е осигурил кворума в пленарната зала, че се изказвал срещу банковата система и че не спасил Здравната каса. Просто невероятно – синдикати и работодатели  се занимават с управленски решения, искат решения от опозициата, а  въобще не им хрумва да се обърнат към Станишка и компания за това, към Орешарски или Местан, например. И въобще какво търсят тези хора в парламента? Ами като са се загрижили за здравната каса, лекари и болници защо не поискат оставката на премиера, на здравната министърка или шефката на Здравната каса? Няма обяснение, нито една медия не задава най-логичния в случая въпрос: Като какво търсят там? Ами утре същата компания може да поиска 1 милиард за стартиране на космическа програма? Дружно Тренчев и компания отправиха искания към „оня, дето ще се върне на бял кон…”, демек „Бойко, ще се вънеш на бял кон и ние искаме, забрави за тройна коалиция, ние искаме от теб…” На мястото на Бойко Борисов всеки уважаващ себе си политик с европейска визия щеше веднага да стане и напусне това сборище. С вид на изпаднал проповедник др. Тренчев каза знаменателната фраза „Липсата на кворум не дава възможност да се стартират определени процедури” като упрек към Герб, но пишман-синдикалистът не знае или не иска да знае като какви процедури е развалил кворумът, а и през ум не му минава, че наличието на кворум е задължение на управляващите и носещите мандата, не на опозицията. Тя има право да избира всякакви форми на протест и възпрепятстване на управленските решения, тя затова е опозиция в крайна сметка. И такава е практиката по целия свят. Преди няколко години в Белгия в продължение на 1.5 година парламентът не можеше да събере кворум и да избере правителство, но доколкото виждам Белгия си е на мястото и хич не е изпаднала до нашето дередже. Колегата на Тренчев Димитров пък видял „само” два провала на Орешарски – в здравеопазването и доходите, а всичко останало било прекрасно и цветущо. За едногодишните протести не стана дума. Синдикати?

 

         Ако Герб има намерение да управлява спешно трябва да разтури този тристранен съвет, защото той е напълно лишен от представителност. Някой да си спомня кога за последен път е проведено представително преброяване на синдикалните организации и членовете им в България? По моите спомени това бе в далечната 1999 год. Ако греша – поправете ме. И се загрижили даже за банковия сектор. Аз не знам, не познавам и съм сигурен, че в банките няма и един синдикален член, ама нито един, но Тренчев и Димитров спасяват банковия сектор.  Да не говорим, че по време на най-голямата стачка в новата ни история – учителската – и двата синдиката бяха демонстративно отхвърлени от протестиращите. Същите тези „синдикати” мълчаха като шарани за най-драстичното нарушение на трудовите права на хората на наемния труд – случаят в Бобов дол. Там работодателите директно им казаха на работниците – „Или гласувате за БСП , или няма никакви 50 лв. добавка към заплатите! Няма и купони за храна”. И замълчаха и синдикати, и работодатели, защото от години играят заедно. Много, ама наистина много ми е интересно като колко хора на наемния труд въобще членуват в синдикални организации? По точно в КНСБ и „Подкрепа”. През годините хората разбраха, че те са типични креатури на олигархията, големите корпорации и се ползват с никому необясними привилегии пред министерства и ведомства. Колективни трудови договори се договарят на парче,  никога не е имало в бюджета на синдикатите стачен фонд, с който да осигуряват протестиращите, а в белия свят стачния фонд е напълно неприкосновен, докато тук се прибира някакъв членски внос, който отива за заплати на сътрудници, секретарки и лайфове. Ще стане много интересно, ако Сметната палата се заинтересува къде е стачния фонд на бг-синдикатите? Такъв просто няма и никога не е имало, но в „Подкрепа” например има свещенически съюз, както и съюз на безработните? Всъщност Тренчев винаги се е опитвал да бъде фактор в политиката, но все го е докарвал до под крушата. Още от времето на Филип Димитров, когато рекетираше безогледно и нагло, направи Емел Етем-Тошкова конфедерален секретар, но тогава „Подкрепа” имаше членове, после Иван Костов бе единствения , който го постави на мястото му,  като виден царедворец Тренчев бе в стихията си и пак се засили към политиката. На първите евро-избори оглави листата на Българските социалдемократи и големият синдикален лидер взе едва 6 836 гласа и временно миряса, защото във всяка нормална страна, ако шефа на профсъюза получи на национални избори 1% той веднага ще отлети в забравата, но в БГ  не се случва. Сега залага капани за следващото управление. Нека бъдещите управляващи си направят добре сметката, ако не искат да се превърнат в чучело на ефимерни граждански организации.

 

         Случаят с т. нар. „работодатели” е напълно същият – никаква адекватна представителност. Я ми посочете сериозна фирма, корпорация или банка да членува в някои от многобройните организации на „индустриалния капитал”. Техните ръководители станаха известни покрай проверката на Комисията по досиетата – дърти номенклатури, обслужвали без изключение ДС. От години те действат като туристическа агенция. При посещение на президента, министър или някаква друго лице от държавната йерархия в чужбина им се изпращат покани и те ги раздават /срещу сериозно заплащане/ на най-пъстри капиталисти. Това е „индустриалният капитал” в милата ни родина. Е, понякога ги отстрелват по пътищата – като Кюлев, като Илийката Павлов, като Манол Велев. И те бяха шефове на някакви работодателски съюзи. Оня ден някакъв Васил Велев от АИКБ директно обвини Бойко Борисов, че създава хаос във финансовата стабилност, че държавата не е фалирала, ще я фалира … опозицията, а Божидар Данев настоя Борисов да не го прекъсва, защото той бил недоволен от приеманите закони. И затова били виновни от Герб.

         Много плитко скроен беше панаира на синдикати и работодатели – дружно се постараха да вкарат Герб и опозицията в един кюп с БСП, ДПС и Атака, сякаш в страната всичко е желе непрогледно, а само те „представителите на гражданското общество” са в бяло, чисти, честни и непорочни. Очевадно предизборен сценарий, който да обслужи отново тези малки, но изключително нагли организации. Така че още от сега тези дето се готвят да управляват трябва да си направят добре сметката дали има нужда от този анахронизъм тристранен съвет и непрекъснатите жестове към синдикати и разни други бабереци от „индустралци”. Ако се подадат на неизтребимия им популизъм нищо добро не ги чака пак и пак…

 




Гласувай:
49


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. penchoan - ГЕРБ цяла година саботират Наро...
09.07.2014 15:41
ГЕРБ цяла година саботират Народното събрание, а получават заплати. Не им стиска, както Атака да обявят напускане на НС, а се държат като стадо овце, което се юрка навън-навътре, според пръста на мутрата. След като опитът на ГЕРБ и ДПС за държавен преврат се провали, изведнъж Тиквата омекна и пусна стадото да пасе.
цитирай
2. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
09.07.2014 16:17

От цялата работа разбрах, че каквото и да натвори правителството на Орешарски, при всички положения виновни ще са ГЕРБ /!!!!!!!!!/.

Някой може ли да обясни как властта е в ръцете на едни, а отговорност носят други, които са опозиция??!!???

Изобщо някога, някъде, по което и да е време имало ли е подобна наглост като тази на българските комунисти, вярващи че като се наричат социалисти, изглеждат “по-шик”?

цитирай
3. getmans1 - Не „по-шик“ а по-Щик
09.07.2014 17:50
щом за комунисти бяха обвинени всички тези които не се изкатарзиха за една нощ и не са се записали в БСП.

Напълно подкрепям написаното за синдикати и работодателските съюзи а това управление за една година показа истината за мафиотския „преход“, последните парчета от пъзела.
цитирай
4. tribun - В България отдавна няма синдикати, ...
09.07.2014 18:34
В България отдавна няма синдикати,работниците са оставени на произвола на съдбата ,да не забравяме ,че правителството позволява на бизнеса да забавят по 3-4 месеца заплатите на работниците,ама на кой ли му пука!!!!!!
цитирай
5. alexs - Има ли профсъюзи в България?
09.07.2014 21:42
Има ли профсъюзи в България?
цитирай
6. marial - Най-после някой да бръкне в това ...
10.07.2014 09:31
Най-после някой да бръкне в това бунище наречено синдикати.Адмираций за автора.
По темата синдикати мога да ви пиша до безкрай.
Само ще нахвърлям някой и други констатаций и факти напълно достоверни.
Та питам аз,защо никой от тези "защитници на словото" журналисти не тръгна по следите на така наречените синдикати?Защо нищо,ама нищо не се говори и не се задават въпроси.Като например;как се издържат,колко са реално членовете им,от каде си плащат безбройните командировки в чуожбина.Как така този "мил падре" Тренчев вече 24 год.е несменяем/нямало кой освен него да се справи/По какви закони съществуват тези казиони?Защо никой,ама никой не ги проверява,не им задава неудобни въпроси?
Ще ви дам няколко примера.Техните структори са следните:
КОНФЕДЕРАЦИЯ
ФЕДЕРАЦИЯ
РЕГИОН
Когато се удържа чл.внос 10% остават в структората по места,останалите отиват по предназначение!!!! в конфедерация,федерация,регион!!!Но,там кадето има синдикални организации в преватизираните предприятия това нещо Тренчев е на линия с лешоядите си и чуждият работодател СПУСКА колкото поискат!!!После,чуждият работодател СПУСКА по хиляди левове на синдикалната организация на място за канцеларски материали,за семинари,за конференции и ред подобни измишльотини,командировки в чужбина/това е за награда за мълчаннието/Освен това,в доста приватизирани предприятия останаха почивни бази,от които работодателите се отървават и рехвърлят на синдикатите.те пък ги отдават под наем и си прибират паричките за ЛИЧНИ НУЖДИ!!!Та да попитам,някой до момента разровил ли е тези неща?
Защото,ако има кой да се заеме,да разнищи цялата ТВОРЧЕСКО-СИНДИКАЛНА смрад БСП и всичките и грехове ще бъдат пролетен полъх сравнени с енорията на падрето Тренчев.Мълчание и пак мълчание - защо ли?
А що се касае за ГЕРБ-опозицията е опозиция,когато си е на мястото.Това да не влизаш в зала и да получаваш заплата не е опозиционно,това е наглост към тези,които са те пратили там.но да не продължавам с това,защото целите са едни-власт,пари и пак власт
цитирай
7. gotzageraskov - Най-много да се пазят от КНСБ
10.07.2014 11:56
- крепостта на Костов.
цитирай
8. fascindoo - А не е ли обратното,
10.07.2014 13:53
синдикатите и работодателите да внимават с ГЕРБ?...

ГЕРБ е новото "изделие" на Световното Задкулисие,...
иначе вехтите "профсъюзни" проститутки от снимката си ги знаем от 1990-та насам - доктора, напр. е ясен като днешния юлски ден!

Най-прав е 5. alexs - Има ли профсъюзи в България?
09.07 21:42
Има ли профсъюзи в България?
цитирай
9. getmans1 - marial - Най-после някой да бръкне в това ...
10.07.2014 14:29
Най - удобно ще е опозицията /няма значение как се казва, в случая ГЕРБ/ да ви изсърба горещите ............ !
Още миналата година ГЕРБ не трябваше да влиза в парламента!

Виждаш ли как се прави в Европа, умнико !!!
цитирай
10. marial - Достатъчно съм пребивавала и в Е...
10.07.2014 15:32
Достатъчно съм пребивавала и в Еврпа и извън нея УМНИКО!!!
Знам как се прави,защото това,което се прави тук е правенето на пари,злоба,завист и оплюване.Само факта,че ние тук се озлобяваме едни с/у други,само защото сме привърженици на различни идеи е дастатъчно показателно,че никога няма да станем европейци.
Всички били маскари,беше казал Алеко.Не,ние сме маскари,защото се оставяме да ни водят мутри,пребоядисани комунисти и шизофренични националисти.И не само това,500 год. не ни стигнаха,та продължаваме да се самоизнасилваме с етническа партия..
Патаанатома ще прави профсъюз,защото да го наричат ПРЕЗИДЕНТА НА КТ"ПОДКРЕПА" е много ласкаво за неговата вече напреднала възраст.Какво друго да прави,да се върне при труповете ли?!
Да не пропусна - В Европа се прави това,че България я редставят, като тоалетна-малко ли е?
цитирай
11. bojo12345 - Много е жалко , че в българия няма синдикати!!!
10.07.2014 21:36
Тези днешни структуреи и на двата профсъюза са пародия.
Защитават работодателите , а не работниците.
Едно беше когато основавахме и организирахме профсъюза , съвсем друго е днес.
Днес като си спомням миналото , тежи ми на съвеста , че принудихме правителството на Филип Димитров да даде пари на губещото ГОРУБСО!
И двамата синдикални лидери плачат за едно по дебело дърво и по кухите им малоумки!
цитирай
12. getmans1 - bojo12345 - Много е жалко , че в българия няма синдикати!!!
10.07.2014 22:23
Тежи и на моята съвест, поне си ги признаваме грешките.
цитирай
13. marial - Не се обвинявайте, не бива да ви тежи ...
11.07.2014 07:38
Не се обвинявайте,не бива да ви тежи защото в България с пълна сила важи НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО.Непрекъснато говорим ,че имаме 1300 годишна история,че нямаме превзето знаме,че знаем да се борим,да отстояваме.Но само с поглед назад нямаме бъдеще,пропускаме настоящето.Нали лицето ни е отпред,а не на задника/с извинение/На какво учим децата си?Изхвърляме си боклука през балконите,хвърляме си фасовете по улиците,караме като бясни по пътищата,мразим се защото сме от различни политичести партии,от 14 годишни са по дискотеките.На всичкото отгоре ги издържаме докъто се пенсионират.Къде по нормалните държава това се случва?Дали,ако в една Америка ще си позволиш да заведеш 5 год.дете на митинг ще ти го позволят?Дали преди да е навършила пълнолетие ще го пуснат на дискотека.Какъв е този протест с/у 50лв.Вината е в това,че сме критични към всички и всичко,но не и към себе си.Затова ще си останем в поза ПАРТЕР,докъто не се научим да мислим,а не да избираме с задниците си задници.
СИНДИКАТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗСЛЕДВАНЕ,тогава ще стане ясно кои са и КОЙ им го позволява
цитирай
14. анонимен - Синдикатите плачат за квестор
11.07.2014 12:03
и то не какъв да е, а лично за penchoan.
Той не само ще ги разтури, но и ще им разплаче майката, както разплаква всички, които му четат писанията ... :)
цитирай
15. marial - и то не какъв да е, а лично за pench...
12.07.2014 08:45
andreshko написа:
и то не какъв да е, а лично за penchoan.
Той не само ще ги разтури, но и ще им разплаче майката, както разплаква всички, които му четат писанията ... :)



penchoan.Това не го разбрах,моля пояснете ми
цитирай
16. morko - Ехааа. Многоуважаеми автори. И ти ...
14.07.2014 16:54
Ехааа.Многоуважаеми автори.И ти си от кохортата на Едвин Сугарев и сие ,които по настоящем се явяват най-големите фенове на Бойко Борисов.Не ви ли е срам ,че някога сте се наричали демократи и подлъгахте милиони хора.Естествено всеки може да харесва или да не харесва някой и нещо,но мен постоянно ме гложде един въпрос.Как бе авторе успявате да лижете задника на Бойко Борисов като той не спира да сере.Как ?Как ?-това е въпроса.Значи всичкит еса виновни ,а ГЕРБ и Б.Б целите в бяло.Срамно е но от такива като теб СДС от 2 000 000 стана на 20 000 .Нищо за чудене
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541078
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031