Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2014 16:29 - Мисса цъфна в Търново
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3321 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Мисса цъфна в Търново

            Беше ме обзело безпокойство, че на тези избори ще минем без тлъстата осанка на Мара Мисса/Мария Капон/, защото не я видях в традиционния неин район Пловдив или Пловдив-област. Но…лудостта, казват хората, е нелечима, особено в политиката. Бях ошашавен, когато видях дамата начело на листата на коалиция „Десните” във… Велико Търново. Екзистенциалният въпрос „Защо там?” бързо намери отговор като се попогледне житие-битието в политиката на бившата комунистическа деятелка на Пловдивския университет.

            На първо място е съвсем не глуповато да напусне Пловдив и района, защото там тя се кандидатира досега седем пъти и всеки път резултата и е към статистическата нула. Доста хора я познават като нагъл и арогантен политически шмекер – договаря се, плаща част от договореното и после изчезва с дълговете към медии и армия от нейни сътрудници, търгува гласове без да си поема обещаното /екскурзията от Монтана до Асеновград преди пет години/,  прави непрестанни опити да се пласира „през задния вход” в разнолики партии и коалиции. Не на последно място – в Пловдив никой не вярва, че Мария Василева Филева-Капон е дясна. Състудентите и в Пловдивския университет, специалност „Физика” я помнят чудесно като комсомолски активист, който си чупи краката в началото на 1990 г. да организира Младежка комунистическа асоциация, ходи с червено шалче и барета на ДКМС. След краткия и престой в Германия, където работи като сервитьорка  се завръща като осъзната конформистка и се залепва за комунистическия директор на Пловдивския панаир Калудов, с чиято помощ тя отмъква панаирна конструкция, дарение от Лайпцигския панаир. И още нещо. Знаменателно ще остане нейното прелитане вече като депутат от СДС/Нейнски/  през 2006 г.до заседанието на пловдивския общински съвет, за да подкрепи приватизацията на панаира и лично свинепаса от с. Нивянин Георги Гергов, а той се отблагодари подобаващо на уж синята избраничка. От този резил никой в Пловдив не вярва дори и частица на нейните изявления, че има нещо дясно в личността и мисленето и. Така че от тази гледна точка абдикирането на Мара Мисса от родния и град е съвсем обосновано: Колкото по-далеч, толкова по-добре; колкото повече потопена в новата си биография, толкова повече хора ще се вържат.

            Втора съществена причина за кацането на Капон-Мисса във Велико Търново е интимно-драматична, но районът е познат и на нея, и на личния и пиар и любовник Арман Бабикян. Преди години двамата пътуват за старата столица в ранни зори. Шофира Бабикян. По някое време Мисса се навежда да обслужи на ранина Арман, но от разсейване ли, от страст ли, от що ли следва адска катастрофа. Колата на видната отвсякъде политичка се нахаква отзад в  огромен камион. Мисса я спасява това, че е била наведена, но Бабикян е потрошен и настанен в местната болница. Разходите по скъпото лечение поема, разбира се, любимата Капон, а сътрудниците и прескачат час по час да следят за състоянието на злощастния шофьор. Та тогава той опознава Велико Търново, още повече, че вече е бил съветник и душеприказчик на водачката на листата на СДС в този район Надежда Нейнски, крипто Михайлова. Дори разказват успял да учреди някаква структура на Мара от болничното легло.

            Третата причина за великотърновската епопея на Мисса се разказва от нейните сътрудници на ул. „Тулово”. След като катастрофира във всичките си досегашни опити да се закачи нейде, изхарчи огромни пари за кампаниите си, беше натирена от Реформаторския блок, от България без цензура и от Патриотичния фронт, Мисса се е устремила към държавна работа в сферата на енергетиката. В последно време, въпреки че единственото и образование е „Физика” задочно от Пловдивския университет, тя не спира да се самотитулува за „професионален политик и енергиен експерт”. Не може да и се отрече, че има нюх към големите пари и не пести средства и нахалство да се докопа до тях. Вече го е правила неколкократно. За целта до 5 октомври ще води „толерантна кампания” с примат на „експертното”, а Бабикян ще пише речите и в стил: „Аз съм дясна, но мисля за хората и работя за тях неуморно. Енергетиката е тази, която ще ни спаси от тежкото бреме и аз съм готова за това…” Ще се сближи с останалите водачи на листи от района: старият  енергиен приятел Иван Иванов, който води реформаторите, Камен Костадинов, начело на ДПС и особено Цветан Цветанов, водач на Герб в района. И след очертаващата се победа и управление на Герб и реформаторите с негласната подкрепа на ДПС, пътя за Мисса във висините на енергетиката ще е разчистен, за да може да си компенсира огромните загуби в личния и бюджет от катастрофичните и кампании досега. Този сценарий се очертава като най-вероятен, колкото и абсурден да изглежда, но нейните сътрудници в офиса до БНТ упорито и под сурдинка споделят за намеренията на тандема Мисса-Бабикян, дори за затвърждаване на личната коалиция между двамцата тя е вписала в листите на „Десните” сина на изгората и Хуго Бабикян. То няма нищо изненадващо като се има предвид „широката коалиционна култура” на Мара Мисса от 2005 г., откакто се появи на политическия небосклон. Само за достоверност/без да съм изчерпателен/ да ги припомня на читателите: БКП, СДС, ДП, ДСБ, Герб, Лидер, ВМРО, Гергьовден, Касим Дал, АБВ, РЗС, БДФ, Синьо единство, засега… С всички тях непостижимата Капон е била в коалиция и все не е доволна или се е проваляла разтърсващо. Но не се спира да замърсява полето на относително почтената политика.

            Има и четвърта причина за търновския гастрол на пловдивската „професионална политичка”, но тя е съвсем странична и кулинарно-разгулна. Като се има предвид присъствието в северняшкия град на значителен брой екзотични, битови, изискани и с добра кухня кръчми и способността на Мисса да унищожава по 28 кюфтета на една сядане на масата, не бива да не отчетем и този аргумент за фамозната двойка в бг-политиката Мисса-Бабикян. Ще има и за ручок, и за вечеря, че даже и някоя „акция за подпомагане на бедни и бедстващи”.

            Вероятно ще ме посъветвате да не се занимавам с наглед маловажната персона на Мара Мисса, правил съм го многократно и то с добър успех, но в началото на политическата и кариера, когато я доведох в ДП на нея гледаха със същото насмешливо-пренебрежително отношение. Но тя стана опасна, дами и господа, стана опасна с парите си, с наглостта и склонност да изпълнява най-мръсните поръчки все във вреда на десните като умело се прикриваше зад куха фразеология и винаги резултатите от дейността и бяха към нула в чисто изборен план, но като политически ефект разрушителната и дейност константно бе  вредителска и развращаваща. Ако в началото приятелят от демократите Бойко Бормалийски я определяше с усмивка така: „Никой на тази земя не може да спре Мичето да се вре навсякъде и във всичко!”, то през последните години тя еволюира в съвсем не безобиден субект. Най-добре характеризира състоянието  нейната близка сътрудничка Вера Омуртагова: „Мария Капон е в състояние да осере обилно и най-добрата идея и да се похвали, че е фърст!”. Та това – само за илюстрация. Иначе думата ще имат пак избирателите и колкото по-малко подкрепят тази екзотика, толкова по-добре.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Хайде сега! Ами че
09.09.2014 05:36
жената гледа да си оправи живота! Нали всички нашенски политици затова се занимават с политика- за да направят гуша и да си оправят живота. Своя, а и този на своето потомство до девето коляно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541876
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031