Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 08:30 - Далаверата "Индийска нишка"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2513 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Продължавам етюдите с изборните манипулации и измами с една стара, но постоянна известна като

 

            Далаверата „Индийска нишка”

            Разцветът и настъпи с въвеждането на интегралната бюлетина, когато схемата бе ясна и действаше безотказно. Нужно бе да се изнесе една бюлетина от тъмната стаичка, да се попълни правилно и да се даде на гласоподавателя, той пуска вече „правилната” бюлетина и изнася нова от стаичката, която са попълва от търговеца и се дава на следващия. Разплащането става веднага и контролът е железен. В онези години можеше да се види често и най-вече пред циганските секции стройна редичка гласоподаватели, чакащи и отчитащи подадения вот.

            По-късно въведоха двата печата на бюлетината и класическата индийска нишка се видоизмени, трансформира се в нови „техники”. Сега е леко и общо-взето безопасно да има търговеца човек в секционната избирателна комисия, който да изнесе празна бюлетина от кочана върху която е поставен един печат. Избирателят влиза с готово попълнената бюлетина, прибира тази, която му е дадена от комисията и пуска правилната като се поставя втората в урната с втори печат. Би могло да се получи инфекция, ако човекът в СИК, който поставя печатите се взре по-внимателно къде е поставил първия печат, но това в 90% от случаите не става. При търговците и членовете на СИК-овете има такива майстори, че не е проблем да се изнесе една бюлетина от кочана, откъсната например от средата – никой не се впечатлява и никой не се заема да разследва в деня на избора такива „нередности” или пък да отчита поредните номера – в края на изборния ден, когато всички бързат никой няма време и желание за такива проверки.

 На последните евроизбори в няколко секционни комисии в Пловдив имаше такива случаи, но всичко се отчете като „техническа грешка”, дори не се вписа в протоколите за гласуване. ЦИК съвсем изненадващо спомогна тази „техника” като взе решение бюлетините без откъснат пореден номер да се отчитат като … валидни. Абсурдът е пълен, защото по този начин могат да се проследят, особено в малките населени места, без никакви проблеми кой как е гласувал, а изнасянето на бюлетина от кочана се улеснява.

            Друга модификация на „индийската нишка” е свързана с известни технически умения. Търговецът на гласове настройва мобилен телефон за снимка, предава го на този, който ще гласува, а той влиза и снима бюлетината как е гласувал, пуска я в урната и излиза с телефона, на който е снимал избора си и го показва на търговеца. Брокерът  преглежда снимката и плаща уговореното веднага – 20-30-50 лв., според уговорката. Схемата със снимането на вота действаше безотказно на местните избори в Пловдив, когато якички момчета държаха през целия ден мобилни телефони и така осигуриха в Пловдив доста гласове на БЗНС „Ал. Стамболийски”, които вкараха петима съветници в местния парламент. На последните избори видях и малки фотоапарати, които отчитаха поредицата от гласуване, дори запаметяваха часа на подадения вот, съвсем безшумни с висока резолюция  и циганите се отдадоха твърде бързо на елементарните технически умения. При тази схема се плаща веднага и кеш, което улеснява и гласоподавателя, и търговеца.

            Третият вариант на индийската нишка е леко рискован, но се разчита на коректността на този, който продава гласа си и плащането на цялата сума се отлага с края на изборния ден. За какво става дума. В определена секция се записват данните на този, който е агитиран и стимулиран с някой лев за правилното гласуване като му се плаща половината от уговорената сума. В края на изборните ден се сверяват реалните гласове и обещаните в секцията. Ако сметката излезе или отклоненията са приблизително пренебрежими се заплаща цялата обещана сума, т.е. в дадена СИК са търгувани 100 гласа и е платена сумата наполовина, ако в края на изборния ден гласовете са 95 или 98 се заплаща цялата сума на посредниците, които въоръжени със списъците издължават останалите 50% от уговореното. Ако обаче гласовете са 50 или 60 значи избирателите не са били съвсем коректни, взели са парите, а са гласували за други партии и тогава – ресто, няма заплащане на остатъка. Но в почти 90% от случаите купените избиратели се оказват удивително коректни и гласуват така както са обещали, а работи и известен страх – все пак са си дали личните данни на търговеца, въпреки че няма земна сила, която да ги възпре да си гласуват както решат. Загубите на брокерите в тези случаи са съвсем минимални и общо-взето уговорките се спазват и от двете страни.

            Мястото не ми позволява да разкажа за още няколко модификации на „индийската нишка”, но принципът е един и същ: има търговец и чакащи на редичка избиратели. На последните избори ролята на търговеца се изпълнява най-често от регистриран наблюдател, който по този начин в определената секция има непосредствен поглед върху избирателния процес и пазарлъка може да става на място и веднага.

            Да преминем към следващата изборна далавера в родния изборен процес, а тя е

            Далаверата СИК и РИК




Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540631
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031