Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 03:10 - "Южен поток" като бухалка, ама надали...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 10507 Коментари: 16 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Южен поток” като бухалка, ама няма да стане…

            Четете, драги анализатори великият овчар от Медвен Захари Стоянов, който преди около 150 год. пише: „Руската баришня винаги мисли нам, българите, за подчинени нему, но няма силици и акъл да ни командори, защото сме индивидуалисти и непокорни. Айде холан.” Та и сега така. Русия и Путин твърде дълго използваха като бухалка един газов проект и едно „Белене”. Вече се сгромолясаха, но този път съвсем не са си направили сметката. Така че – спокойно, ама много спокойно. Не се връзвайте на глаголенето на онези дето отдавна са разположили комисионни и подкупи на масата на енергийните сметки. Оглушително писнаха хората на Гоце с вечния Румен Петков, съименника му Овчаров и разбира се Волен Сидеров и ония с блесналите погледи около него. Ще отминат няколко седмици и нещата ще се урегулират, даже ми се струва, че и руснаците ще дадат назад и потърсят нови рубладжии в родната политика.

            Разрових се доста подробно в публичната информация за „Южен поток” и без да съм експерт мога да попитам няколко неща, ама много явни. Това е проект за транзитиране на газ и няма никаква, ама наистина никаква гаранция, че ще получим в обозримо бъдеще някакви пари. Милиони, че даже милиарди. Може да са платени комисионни за лобиране, раздадени подкупи, но видима полза за България аз не видях. Няма договорени ползи за страната, има обещания от „експерти” и приказки за разни шлемове на Гоце. Пет, десет, двадесет години и… може и да получим нещо, но не е сигурно, защото светът се развива към други енергоизточници. Да не стане така, че и газа да ни излезе като тока дето плащаме за „Мариците”, т.е. – далавераджийско високи, непосилни.

            Има и една безспорна за държавата печалба от спирането на „Южен поток” и тя е в спасението на хиляди декари плодородна българска земя, която ударно започна да се изкупува с цел строителство – отчуждения, заграждения и т.н. Тази земя може да дава пшеница, чушки и домати, продукти, които братята руснаци нямат и плащат добри цени за тях. На второ място – ами газта за битови нужди излиза доста скъпо на хората. Направете справка в газоснабдените райони на страната, например Пазарджик и Първомай. Битовите абонати, потребителите на газ за битови нужди са съвсем минимален брой, защото инсталацията излиза бая парички за средния българин. Направих справка за предприятията, които работят на газ. Ами съвсем малко са останали с някаква печалба. Големи потребители на природен газ са топлофикациите, а всички без изключение са пред фалит, изкуствено дотирани от държавата и общините. На газ работят и големите фурни в страната, но и те не са в завидно положение, защото хлябът, изпечен на газ отстъпва категорично пред този, произведен в малките фурни дето технологията е естествена. Какво толкова ще работи на газ в България след 20 години? Пък и дотогава пак ще има доставчици на газ и ще можем да избираме. Достатъчно скъпо плащаме газа на Русия в момента, така че ще се оправим и без „Южен поток”.

            Разгледах внимателно в руски сайтове всичко, което е публикувано за този проект и още от самото начало личи, че е създаден с плиткото намерение да бъде изнудвана Украйна. И май през цялото време Русия е блъфирала, за да изнудва съседката си и присвои нейната газопреносна мрежа. България в този пъзел съвсем не е основен играч, на нея се е гледало от съветските друзя като на удобен и подчинен транзитьор на намерения, нищо повече. Съвсем директно го е заявила Юлия Тимошенко преди доста години: „Русия прави всичко възможно да ни рекетира с „Южен поток”. Иска да присвои националното богатство на Украйна – газопреносната ни мрежа, но тази няма да стане. Ние имаме достойнство и сме достатъчно подготвени да дадем отпор на такива намерения.” Май подобни размисли и позиции от български политик не съм чел.

Натрапчиво в България не може да се открие кой какво е подписал по „Южен поток”, това тайна от национален мащаб ли е? Опасно ли е да излезе всичко наяве, за да се светнат и обикновените хора, и русофилите, и русофобите, даже и атакистите? Надявам се сега, след изявленията на Путин и Милер, от българска страна да бъдат поканени експерти от ЕС, които да разбулят тази мъгла, защото у нас няма кой да го свърши. Лукарски е доволно видиотен за такава мисия. От оскъдната конкретна информация за договорите открих нещо твърде любопитно. През 1998 г. България сключва договор, според който Русия ни плаща 1 милиард и 400 млн. куб. м газ като транзитна такса. Идва обаче Румен Овчаров като министър и веднага това е предоговорено и Русия плаща на България за транзитната услуга само … 250 млн. куб. м. газ. И се чудя защо никой разследващ не е видял, че др. Овчаров е направил това изцяло във вреда на България и в полза на Русия. Последващите управляващи гузно мълчат или въобще не коментират, но и за неспециалиста е видна разликата в цифрите. Айде холан и за „Южен поток”, ако така сме се договорили!

А дали е случайно, че КТБ на оня габровски циганин Цветан Василев фалира и последва спирането на „Южен поток”? За мен въобще не е случайно, ама въобще. Достатъчно е да погледнем сериозния брой енергийни „експерти” влагали сериозни суми в КТБ, както и фирмите от този сектор вложители в пирамидата на оня от Гъзураница.

Въобще, ама въобще не ме интересува какво ще спечелим и загубим след 30 години – тогава вече ще има съвсем различни технологии и възможности. И в крайна сметка не мога да разбера защо след като имаме газови находища не ги разработваме? Защо? Аз дори съм категоричен, че трябва да се вдигне мораториума за проучването за шистов газ. Защо да не знаем какво имаме? Полша за няколко години реши този въпрос и с добив на шистов газ се отдели окончателно от зависимост от Русия. Не виждам селското стопанство на Полша да е пострадало от това, но ние винаги сме царе на усукването и страховете. Българските подкупни бандити, които ни управляват предпочитат разкешването от Русия вместо развитието на това, което имаме.

А някой в България разбра ли защо се спомина „Набуко” – проект, който игнорираше Русия от доставките на газ? Залежите на газ в Иран и Азърбайджан могат да захранят за десетки години цяла Европа, а ние с лека ръка зарязахме този проект по други геополитически причини. Но това е търговия и интереси и тук няма много място за сантименти за „братята освободители”. Политиците ни трябва да разберат, че ни се отваря възможност за отделяне от Русия с достойнство, да поискаме компенсации от Европа, да успокоим топката и пресечем амбициите на ония, които вече са договорили „взятките”. Важното е да няма паника и страх. Видиотеният Лукарски го чух днес да казва: „Да, България ще загуби много от спирането на „Южен поток”, в секторните политики също ще загубим много.” А този нали беше представител на Реформаторския блок, който от години говори и уж доказва, че проектът е вреден за страната. Сега се е обърнал като в руска баня. А другарката му, габонската принцеса Пръмова промълви: „Няма официално становище от Русия. Чакаме.” Ние все чакаме от умрял писмо. Вместо да приемем спокойно, че руския проект е поел към небитието и потърсим спешно алтернативи тук и сега, не след 30 год. ще чакаме.

И накрая още нещо. Русия отчаяно търси пазари, алтернативи и фискален резерв, защото цените на петрола и енергоносителите в световен мащаб падат драстично и потоците към Путин и компания намаляват вследствие на ембаргото, което наложи белия свят. Рублата всеки ден губи позиции и икономиката на Русия крета с остарели технологии и енергоемкост. Единствената алтернатива на Кремъл срещу рецесията е да продава повече петрол и газ, но пък цените съвсем не са добри. Ако следващият президент на САЩ е републиканец можете да бъдете сигурни, че икономическата блокада върху Русия ще се увеличи и Путин ще се принуди да приеме правилата на Европа и САЩ. Неизбежно е, бъдете убедени. Спомнете си оня великан Рейгън. В този пъзел е въпрос на далновидност България да изиграе спокойно и мъдро картите си, колкото и да са слаби в световния енергиен пъзел. Струва ми се, че съвсем не е трудно, ако имаме честни политици. И умни, неподкупни, разбира се.

 




Гласувай:
42


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Престъпното сдружение, наречено БСП, има
03.12.2014 06:33
една единствена цел: да обслужва руските интереси в България. Мястото на тези синковци е в затвора и то с най- тежки присъди за национална измяна.

А нашите лениви, лъжливи и пияни "братя" да пият една студена вода и да стягат гъзягите, защото ги чакат страшни времена.
цитирай
2. ferk - Гледам ги някакви тъгуват, изгу...
03.12.2014 10:04
Гледам ги някакви тъгуват, изгубили сме били от това. Странно е, че има хора, които биха харесали дори изпражнения, стига да са от Русия. Иначе целият им живот е изграден върху постижения на Запада, но това не го виждат.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления!
03.12.2014 10:56
Попадение в десетката! Време е грижливо прикриваната истина за руските енергийни проекти да излезе на светло и веднъж завинаги да се откажем от услугите на тази мафиотска държава!
цитирай
4. freeoldmen - Вие сте опитен в политиката и сигурно сте
03.12.2014 12:00
прав за много неща, но все пак остава въпросът защо Турция пое всичките тези негативи и приема вече втора тръба на нейна територия?
А всички "наши" политици, без разлика в цвета, действаха в техен интерес?
Дали турците са по- глупави от нас?
цитирай
5. oranjevia - Турция нищо не е подписала още. Има ...
03.12.2014 15:03
Турция нищо не е подписала още. Има само принципно съгласие на ниво държавни глави. До договор има доста да преговаря ,а и доколкото чета става въпрос за 2-ра тръба до Турция до някакъв газов хъб, след него не е ясно чия ще е тръбата.
цитирай
6. fascindoo - „Южен поток” умря,
03.12.2014 15:16
да живее „Южен поток” през Турция!
И пълната енергийна зависимост от нея.

Шестов газ, да, но не чрез Chevron, а американската енергийна еврейска компания Chevron ("Шеврон") държи всички патенти за проучване и добив!
Е, за какво проучване за шистов газ настояваш?
Или да унищожим Добруджа.
Не си прав.
цитирай
7. ravramov - Жалки марионетки
03.12.2014 15:26
на юдео-масонската олигархична върхушка.
Вие вършите всичко в името на мамона!
цитирай
8. schumpov - Ако сравним преносните такси за 1к. ...
03.12.2014 16:15
Ако сравним преносните такси за 1к.м. газ, които получават Турция и България, ще видим разлеката между нашите и турските политици и отношението на Русия към България.
цитирай
9. valentor - Споменава се „Путин”. Има писания, ...
03.12.2014 19:03
Споменава се „Путин”.
Има писания, че лицето с това име не е между живите от някакво време назад, а пред погледът се представят „артисти-двойници”.
цитирай
10. анонимен - Не влизаш ли в противоречие мислителю:)
03.12.2014 20:08
Как така в плодородната украинска земя газопреносната мрежа е национално богатство, а в българската не. След това драги ми проучвателю ти наясно ли си, че имаме достатъчно тръби под земята и на Булгаргаз, и на Газпром, и на Петрол, и на Нефтохим. Да не говорим вече за тръбите ниско налягане на вътрешните газооператори. Какво пречат те на доматите в проучваното от теб Пазарджишко.
Не за това няма домати, чушки и още други плодове и зелнчуци. Ти беше в политиката тогава когато правителството на Филип Димитров вдигна вносните мита на стоките от Русия. Отвърнаха ни със същото и селското ни стопанство фалира. Това е главната причина драги ми проучвателю заедно с реституирането на земята в реални граници. Нали си спомняш онази структура на сините хуйвейбини-ликвидационни съвети. Между впрочем оранжерийните зеленчуци няма как да се получат без газопреносна мрежа, нито пък консервените комбинати могат да работят , но това е друга тема. Бъди здрав и това е най важно!
цитирай
11. ok3223 - Учено ги каканижеш
03.12.2014 20:57
защото е подплатено.
Хора като теб и Захарчо навремето не поумняха, и Захари ритна камбаната за двойна игра, а твоята ...
Значи шистовият газ и затриването на Добруджа като житница на БГ ще ни замести евтината енергия от Южен поток, нужна за възраждането икономиката.
Навремето, когато руснаците помолиха "Син поток" да мине през България, като предлагаха изгодни условия. Платени умници като теб и Иван Костов не се съгласиха. Синият поток отиде при турците и днес Турция е една от най - проспериращите страни в света. Руснаците им построиха няколко атомни централи.Немците ударно построиха СЕВЕРНИЯ ПОТОК и имат евтин газ и не им дреме за другите. България, зарад транзити и заслуги купува по-скъпа газ, а и доставките са несигурни. Всеки момент може да спрат, защото украинците крадат от газта. Историята се повтаря като фарс за малоумници. И "Южен поток" отива при турците, защото били по глупави от нас. Утре ще купуваме газ от тях по посочени от тях цени, ако ни изнася.
На наш гръб и сметка, ЕС-о, немците си праят геополитика, каквато им изнася, като си го мерят с ГОЛЯМАТА СИБИРСКА МЕЧКА, като се надяват да хванат от трите по . дългото. И ние да им плащаме опитите и вересиите. Те, начело с диригента чичо Сам ще отнесат свинската опашка, ако се наложи. Ама ние къде сме в тази опасна игра на геополитика, като знаем и виждаме, че търпим само загуби, западаме и пропадаме като народ и държава. И както е тръгнало наистина ставаме от зле по зле, като една от основните причини е противобългарската, заробваща политика на днешните български правителства. Като днешното на ГРОБ Е ЗА РЕЗИЛ, и шампион по некадърност и ще нанесе големи вреди на България.
цитирай
12. planinitenabulgaria - Поздрвления за постинга.
03.12.2014 21:41
Аз отдавам голямо внимание на коментариите, по които изготвям картотека бетонните глави, промитите мозъци, блоговите проститути и агентите с картонччета.
цитирай
13. ok3223 - Глупости на търкалета
04.12.2014 11:26
Тиквата е простак и лентяй и не знае елементарни неща. Една справка в Главното геоложко управление, трябва да има подобно и днес в някое министерство ще му покаже с документи, че за около 30 години при СОЦА, са вложени много време, много милиони и усилия от държавата и колективи от геолози, с надеждата да се намери петрол или газ на територията на България. Направени с проучвания на перспективни участъци на цялата територия на страната с най-модерните за времето си сеизмо и електро методи. Направени са стотици сондажи, като се видяло и доказало, че петрол няма и няма, а са открити незначителни находища на газ ... Стотици геолози са обикаляли и изследвали територията на страната като нищо съществено не е открито до момента.
НАДЕЖДАТА ДА СЕ ОТКРИЕ ПОНЕ ЕДНО ПРОМИШЛЕНО НАХОДИЩЕ СА ОКАЗА НАПРАЗНА. И тогава се спекулира на тази тема, като се оказа накрая, че не сме надарени от природата със съществени подземни богатства.
цитирай
14. staler - тия плиткоумни тъпни дето си ги п...
04.12.2014 19:19
тия плиткоумни тъпни дето си ги постнал не може да ги измисли дори и блогъра боичев.слушаи сега ликвидаторе,проекта южен поток в българия го спря орешарски след посещение на един изперкал сенатор/какво ли щеше да е ако беше дошъл гусин кери например,може би да обявим воина на рашата?/.а гусин орешарски беше мин.председател на бъсъпъто-тези петоколонници гадни кремълски,според вашата седерастко-соросоидна терминология.какъв е извода?и те и вие сте боклуци,щот ви е раждала една маика---бълг.комунистическа партия.по южен поток,конкретно ,какво губим--какви чушки,домати и фантастики те гонят колега?сериозни западни страни се надяваха да изравнят резултат с германия като получават газ по тръба от производителя на която не стои крадливата фалирала укроолигархия която отгоре на всичко се командва дистанционно от чича сам.каква беше очакваната фаида за нас--1.работни места на строежа 2.бизнес за наши фирми/партиини разбира се ,ама и това е нещо/3.алтернатива на доставките при проблеми в украина/тия проблеми там нема да свършат в близките 50години драги,украина е фалирана държава с етнически кървави междуособици/.4.отстъпка в цената на газа5.транзитни такси.6.пробив в отношенията с русия,която колкото и да не ви се вярва,ще си стои на полувината карта на евразия в пълен размер ооще дъъълго.и всичко това можеше да го имаме ако начело на държавата стояха държавници а не крадливи ,зависими гъзоблизци.сега турция ще покаже нагледно как се правят тия неща.
цитирай
15. staler - тия плиткоумни тъпни дето си ги п...
04.12.2014 19:20
тия плиткоумни тъпни дето си ги постнал не може да ги измисли дори и блогъра боичев.слушаи сега ликвидаторе,проекта южен поток в българия го спря орешарски след посещение на един изперкал сенатор/какво ли щеше да е ако беше дошъл гусин кери например,може би да обявим воина на рашата?/.а гусин орешарски беше мин.председател на бъсъпъто-тези петоколонници гадни кремълски,според вашата седерастко-соросоидна терминология.какъв е извода?и те и вие сте боклуци,щот ви е раждала една маика---бълг.комунистическа партия.по южен поток,конкретно ,какво губим--какви чушки,домати и фантастики те гонят колега?сериозни западни страни се надяваха да изравнят резултат с германия като получават газ по тръба от производителя на която не стои крадливата фалирала укроолигархия която отгоре на всичко се командва дистанционно от чича сам.каква беше очакваната фаида за нас--1.работни места на строежа 2.бизнес за наши фирми/партиини разбира се ,ама и това е нещо/3.алтернатива на доставките при проблеми в украина/тия проблеми там нема да свършат в близките 50години драги,украина е фалирана държава с етнически кървави междуособици/.4.отстъпка в цената на газа5.транзитни такси.6.пробив в отношенията с русия,която колкото и да не ви се вярва,ще си стои на полувината карта на евразия в пълен размер ооще дъъълго.и всичко това можеше да го имаме ако начело на държавата стояха държавници а не крадливи ,зависими гъзоблизци.сега турция ще покаже нагледно как се правят тия неща.
цитирай
16. liubitel - Знаете ли че от находището на нефт в ...
05.10.2016 21:53
Знаете ли че от находището на нефт в черно море всеки българин получаваше по 30 стотинки годишно? Включена концесионната такса и разликата до цената на руския газ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541771
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031