Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2015 10:23 - Как община Пловдив да спести 2 млн. лв.?! Че и повече...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 18927 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

       Как община Пловдив да спести 2 млн. лв.?!

Разказаната история е самата истина, случи се тази събота,  а както казваше един класик „живият  живот е по-богат от въображението”. Та този реален живот ми подсказа как община Пловдив 1. Да спести 2 млн. лв.; 2. Да проведе ефективна политика на заетост сред циганското малцинство и 3. Да приложи на практика европейски опит в екосистеми като река Марица.

Та замятах си спининга по река Марица в късния следобед с надеждата някой заблуден карабалък да се закачи, но рибата почиваше и бавно поех из ракитака между ВХВП и ж.п. моста на Захарна фабрика. Не знам какво мислят специалистите, но на мен растителността по поречието на Марица ми харесва – поне крие ужасяващата мръсотия и създава известна илюзия за мащабна зеленина. Някъде там срещнах група цигани и циганета, които събираха изсъхнали клони и ги товареха на неугледна каручка.

Спрях и се заговорих с най-дъртия от тях. Казвал се Шабан и с фамилията събирали сухи дърва за огрев, живеели в Шекера и всяка година с каручката осигурявали топлото за зимата по този начин – сухи клони бол около реката, а намирали и старо желязо, което се превръщало в стотинки за дневната надница. Попитах защо не си насечат от обилната растителност наоколо, но Шабан ме парира авторитетно – „Как бе бате/въпреки че бе по-възрастен от мен/, идват от хабщината и пишат хлоба, ма виднага, мое и талигата да заключат.”

След думите на стария циганин нещо ми светна в главата и го почерпих цигара с покана да поседнем. След като запалихме попитах дали знае, че хората дават повече от 2 милиона лева да се прочисти коритото на реката, да се изсекат дърветата, да се приберат или натрупат около бреговете, да се почисти брега, който е в границите на Пловдив. Ако щете вярвайте, но джуката на Шабан щеше да падне в реката и невярващо поиска потвърждение: „Колку? Два, два, ма милиони ли, бе бате? Че за половината ние от маалътъ плаж ще направим тук, да се къпят ората”. Потвърдих му сумата и Шабан замечтано ми заобяснява, че за 20 лв. надник на ден половина маала щяла да докара конете, да изсекат ракитака, да дръпнат корените с живата тяга, защото в пясъка това било детска работа за убав кон като неговия, а ако им давали и да си преберат „трупето” можели да намалят надника наполовина. „Ма кой дава толкова пари за бастисване на върбите?!” – още невярващ запита главата на циганската фамилия. Изпратих го да пита местния лидер на ДПС или общинските му съветници, за които гласуваха преди две години. „Много пара, много нещо” – размечта се Шабан.

И се замислих толкова ли е трудно общината да привика безбройните цигански фондации от рода на „Прав път”, „Верен път”, „Ромско хилядолетие” или „Рома-джам”, да драсне един проект „Малцинствените махали по поречието на Марица срещу върбалака”, да получат пари от Сорос или направо от ековедомството, да се впрегнат хилядите здрави и прави мъже, които киснат без работа по копторите и да ги пуснат с брадви, моторни резачки и конска тяга срещу растителността около реката. За бонус да им харижат придобитата дървесина. Да не говорим, ако се впрегнат и стотиците безработни по програмите за т. нар. „временна заетост”, които събират опадалите листа по улиците срещу заплащане. Вместо листна маса ще почистват клоните по бреговете на реката. Със сигурност ще се постигнат изброените в началото на статията цели.

И защо въобще трябва да се дават тези пари/варират от 2.5 до 4.1 млн. лв./ на царския любимец Димитър Пейчев, по-известен като Чичо Митко и фирмата му „Тракия – Редки метали”. Нали преди шест-седем години същата фирма на мазничкия Чичо Митко пак „чистеше” коритото на Марица и „резултатите” са видни за всички пловдивчани. От рибарските ми обиколки мога да твърдя, че чичомитковото прочистване тогава не се различаваше особено – десетина циганина обикаляха с две-три моторни резачки, че даже и зарязаха отсеченото за радост на сънародниците си. Е, да не забравяме, че по това време  Чичо Митко бе зам. министър на Симеон, кадет Рилски, ама сега въобще не виждам за пореден път да се изливат пари в джобовете му, след като има много по-печеливш за общината вариант.
       Добавих още малко инфо, за да накарам Шабан съвсем да гледа замечтано във водите на реката. Обяних му, че Пловдив е европейска столица на културата през 2019 год. и в момента дават луди пари на една хомо-дружинка да търси проекти за оживяването на реката и бреговете и. Той съвсем будаляса и само каза: "Амииииии, а какъв панаир става тук! И няма да протестират, че вдигаме джумбуш със сватбите. Тука около реката е чудно. Пък и пари да дават..." Казах му, че ще подаря идеята безплатно на общината, вместо да храни хомо-дружинката с псевдо-проекти за реката и бреговете и. Старият циганин ме погледна съмнително, но промълви: "А, дано, а,  дано..."

Между другото, знаете ли кой почиства бреговете на Сена? То е от години приоритет на клошарите като парижкото кметство им обещава спокойствие под мостовете и безплатна храна, докато събират боклука по бреговете. От десетилетия има негласна договорка между клошари и парижките градоначалници, относно чистотата на живописната река. И двете страни си изпълняват задълженията.

А на пловдивска почва – държавна поръчка, милиони и Чичо Митко в тежка битка срещу обилната растителност по река Марица, понастоящем са се закачили едни юнаци с нежни обноски и те да чистят реката, докато може съвсем скромно и с показна полезност същата работа да свършат съмахленците на Шабан. Те и без това пълнят каручките си със сухи клони и е необяснимо защо не стимулираме дървосекаческия им порив. Иска се малко желание, организация и Пловдив ще спечели от нищото около 2 млн. лв., които ще са достатъчни да се направи един скромен паметник някъде.

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. chavdar01 - БРАВО!
30.06.2015 12:15
НО ДА ВИДИМ ОТГОВОРА НА ОБЩИНАТА?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522779
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031