Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 06:56 - Мечтата на Пловдив бе озвучена два пъти с химна на Северна Корея
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3820 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

image

Мечтата на Пловдив беше озвучена два пъти с химна на Северна Корея

            Откриването на новата зала в Пловдив, която още няма име, но я наричат Колодрума се превърна във фарс, малко очакван от присъстващите в началото около 5 000 души и още поне два милиона пред екраните на БНТ. Едва ли многобройните пиари на кмета са очаквали такъв провал в едно иначе очаквано събитие за спортен Пловдив – градът дал най-много олимпийски шампиони в историята на България. Най-интересното е, че повече от седмица преди „гръмовното” събитие се говореше, че самолетът на премиера Бойко Борисов ще аварира и той няма да присъства на откриването на залата.  Изненадата ми бе пълна, когато точно това се случи – един час преди церемонията се чу, че Борисов остава във Варна, защото имало някакъв проблем с летателното средство. Така се оказа наистина и потвърди слуховете, че има тежък разрив между него и кмета на града Иван Тотев. От година, че и повече Борисов не е стъпил на никакво честване в Пловдив, въпреки че често получава покани и присъства на различни тържества в областта и региона, но в града не е стъпил.

            С основателните съмнения, слуховете и говоренето под сурдинка за отсъствието на премиера започна дългоочакваното тържество по откриването на спортната зала. И се започна едно чудо невиждано!

            Безплатните покани, масираната реклама и зажаднелия за спорт пловдивчанин напълниха залата почти изцяло – имаше само около 200-300 празни места, където бяха настанени дечица със знамена и инвалиди. Церемонията бе предавана директно по националната телевизия и се започна с гафовете още от началото – мрънкане на водещите/в залата от говоренето им не се чуваше нищо/, досадни грешки и изключително плосък сценарий. Каква бе целта на церемонията никой не разбра. Понеже имало покрита колоездачна писта пуснаха в началото една група от колоездачи, но настана огромен гаф, защото половината паднаха още след първите метри и настъпи невъобразимо меле, докато се разбра, че „колоездачите” са събирани по махалите и хал хабер си нямат от пистово колоездене. Един от „колоездачите” се отказа въобще от демонстрацията и завърши бутайки колелото, което иначе трябваше да кара по пистата. След това организаторите от общината решиха да пуснат някакъв колоездач, национал и много подготвен, който щял да се опита да подобри на новата писта рекорда на България на 1 000 метра. Оня завъртя педалите, тръгна, но се оказа, че и той е на нивото на тия, първите – никакъв рекорд не успя да подобри, независимо, че пистата бе рекламирана като „най-бързата” в Европа, направена на сибирска лиственица. Обещаха, че сега не станало това с рекорда, но ще стане в най-скоро време. И се премина нататък, за да възтържествуват напълно неадекватните решения на пиарите на общината.

            Цяла седмица преди това в залата течеше някакво световно първенство по таекуон-до, може би защото кметът на район „Тракия” Константин Димитров е активист на този спорт. И какво се оказа, дами и господа!? Този спорт, който не е олимпийски се развива само в Северна Корея, Монголия, Туркменистан, Русия,  съветските републики, разбира се и в България имало такива „бойци”. Най-напред ни бе съобщено тържествено, че присъства новият президент на организацията по таекуон-до, който бил много важен фактор от … Северна Корея. Човекът не се почувства много удобно в залата, но се изтъпани да награждава призьорите, за да се види, че инструкциите на Ким Чер Ур се спазват стриктно дори в Европа – на ревера му блестеше огромна петолъчна звезда и значка с портрета на комунистическия вожд. Награждаване на призьорите при мъжете – на първо място, разбира се, хората на Северна Корея, на второ – монголците и на трето българските момчета. И гръмна химна! Първият химн в новата зала бе в чест на Северна Корея, хората се изправиха на крака, а още тук една част взе да се изнизва към кафенетата. Второ награждаване – призьори при жените. На първо място Северна Корея, на второ – Таджикистан, на трето – България. Странно, но отборите по таекуон-до при жените се оказаха с една жена и две момчета. Така се качиха и на стълбичката и пак гръмна химна. За втори път ошашавената публика трябваше да чуе химна на Северна Корея, който видях в превод възхвалява комунистическия рай в страната и великия вожд Ким Ир Сен. Няма това-онова: „Великият вожд ни води към комунистически висини!”. Това се пее, ако не сте разбрали по телевизията.  Трето награждаване – отборно. На първо място – Северна Корея, на второ – Русия, на трето – Таджикистан. Тръгнаха да пускат пак химна на Северна Корея, но се чуха освирквания и организаторите го спряха още след първите акорди, та се мина без трето повторение, че стана съвсем абсурдно. Този път и жегата в залата пропъди още зрители към по-хладни и проветливи места.

            Следващият гвоздей в програмата бе Александър Гусятников – вице-президент на европейската федерация по колоездене, който заедно с Иван Тотев и министъра на спорта Красен Кралев прерязаха лентата на спортното съоръжение. Някак си всичко мина прекалено бутафорно и скучно, включително речта на кмета. Той определено бе объркан от липсата на Борисов и може би затова повтори няколко пъти благодарностите си към премиера за помощта, но гузността не остана скрита от присъстващите. Неудобно бе, че телевизията бе избрала ракурс, в който се виждаше полупразната зала и напускащите зрители, подгонени от жегата и скуката. Едва сега дойде времето на българския химн след изстъпленията със севернокорейската реклама, но пък публиката беше оредяла и оркестърът на пловдивската опера определено загубил тонус. Но дойде времето да разберем за присъствието на др. Гусятников. Оказа се, че той произвежда състезателни велосипеди в пловдивска фирма и дарява 40 от тях на Пловдив, дори заведе кмета Тотев да му ги покаже отблизо, защото бяха строени на самия център в залата. Важното е далаверата и рекламата да върви, нали така? Другарят Гусятников си ги получи, но от тук започват тежките въпроси, ама нейсе.

             След това дойде времето на някакъв чичка от Русе, както се разбра – „Активист на колоезденето…”, който за отрицателно време наговори такива грандиозни глупости, че изчервяването бе най-малкото, с което можеше да бъде удостоен. Чичката от Русе не разбра, че Бойко Борисов не е з залата и обяви: „Генерал-лейтенант, инженер, доктор и министър-председател Б. Борисов ще награди призьорите…” Тук го сбутаха и свалиха от трибуната, но БНТ вече излъчваше бравурния чичка, който пък се възпротиви защо го буторясват от сцената. Пак пуснаха някакви колоездачи, които са струполиха вкупом на новата писта и прекъснаха това безобразно шоу с колелета и нови писти. На авансцената бяха изтикани група ПИФ и дует „Ритон”, които завършиха безвкусното шоу, което трябваше да отбележи по думите на кмета „мечтата на Пловдив”.

             И сега искам за споделя няколко очевадни неща. В името на спортен Пловдив,  в името на Града. Бил съм в продължение на 15 год. председател на сдружението на спортните клубове „Марица” в Пловдив и знам с една малка зала като „Строител” какво може да се направи, ако има желание, треньори и малко помощ, но подобна глупост като новата пловдивска спортна зала не съм очаквал. Готов съм де се обзаложа, че още първата година тя ще потъне в дългове и хиляди проблеми, защото подобно съоръжение няма като как да е печелившо. Ама наистина няма как. Колоездачната писта заема две трети от полезната площ в залата, а пистовото колоездене е спорт, в който няма никакви пари, няма и никакъв зрителски интерес. Дори на олимпиади публиката на пистовото колоездене се брои на пръсти и не е случайно, че такава писта не си позволиха да построят нито една от страните в Източна Европа – просто няма публика, няма интерес от големите спонсори за този спорт, няма и телевизионни права. Кой и как реши в Пловдив да се прави закрита колоездачна писта нямам никаква идея, но подобно съоръжение ще затъне още първата година. Пистово колоездене в България не е имало никога, няма никакви успехи този спорт, няма и никакви потенциални състезатели. Колоезденето не е традиционен спорт в страната, няма и да бъде. Подозирам, че за строежа на закритата писта са лобирали една група изкукуригали старчета от Колоездачен клуб „Цар Симеон”- Пловдив, които се събират на кафе пред общината и обсъждат как са превели обиколки на Пловдив през … 30 години на 20 век, когато и взели името на престолонаследника. Групичката е доволно обхваната от старческа деменция, но непрекъснато пишат писма и прошения да им направят колоездачна писта – сякаш, че ще върнат времето назад и ще се възкачат на велосипедите като преди 90 години. Глупостта като тръгне веднъж няма спиране и така ще стане и с закритата колоездачна писта от сибирска лиственица. В същото време многофункционалната зала няма лиценз за волейболни мачове, един традиционен български спорт с традиции и много привърженици. Не е стартирала процедура за лицензиране нито пред ФИВБ, нито пред ЦЕВ, а се оказа, че за такъв лиценз трябва задължително да има и втора зала, тренировъчна, а такава щяла да се строи едва през 2016 год. Просто пистата заема полезното място, където можеше да се направи тренировъчната зала. Значи – волейбол на високо ниво скоро в тази зала няма да се играе, въпреки че бяха поканили националния отбор – мъже, които изпълняваха ролята на храстчета около кмета Тотев. В същото време никой от тъпата община не беше поканил единствения шампион на Пловдив в колективните спортове миналата година – волейбол – жени на „Марица”-Пловдив. Оказа се, че в общината не … знаели, че имаме шампиони!?

            Като заговорих за покани и се сетих, че дълго оглеждах гостите, които бяха удостоени в височайшето внимание на кмета да присъстват на откриването. И тук – внимавайте! Пловдив има своите 13 олимпийски шампиони, от са живи 12 /великият Милен Добрев си отиде миналата година съвсем млад/. От тези 12 беше поканен само Ники Бухалов и никой друг, дори Стефка Константинова, която е шеф при това на БОК не бе уважена от кумова срама с покана. Срам, срам и резил за най-спортния град в България! В същото време се размотаваха разни световно неизвестни състезатели по таекуон-до и престарели колоездачи. А можеше да съберат всички стотици олимпийски, световни, европейски призьори от Пловдив и да бъдат наградени с един почетен знак за признателност към труда и славата, която са донесли на града ни. Така правят хората по света, но за това трябва читава администрация да се сети, а тук са едни тъпи лейки, които за пореден път ни срамят. В залата например беше великата баскетболистка на „Марица”Пенка Стоянова – два пъти в идеалния отбор на Европа и голмайстор № 1 на стария континент. Никой не и обърна внимание. В залата въобще го нямаше легендата на щангите Асен Златев – олимпийски шампион, непобеден в продължение на 14 години, носител на 32 световни рекорда, ами Петър Лесов, ами Стоян Делчев, Любен Любенов, Ваня Гешева, Йордан Митков, Севдалин Маринов, Стоянка Груйчева, Борислав Гидиков?... Велики спортисти, гордост за България и Пловдив! В същото време оставиха да се гевези с очила без диоптър в компанията на изкукали старчета кмета Иван Тотев!?

            И вече към 19 часа в залата бяха останали съвсем малко хора, може би защото свърши и директното предаване по БНТ, та съседа ми подвикна на кварталната компания: „Айде, загасиха камерите, да си ходим…” Точка. Финал. Толкова в името на големия спорт.

            За сетен път ще отбележа нещо, което съм писал сигурно десетки пъти. По-некадърни пиари от тези, които работят в община Пловдив досега не е имало, не съм и виждал въобще. И съвсем не ми е ясно какво работят тези хора, а са доста, повече от допустимото – всеки зам. кмет се е обзавел с личен пиар и отделно в този отдел се трудят още десетина пухкави момичета. Главната пиарка на кмета Тотев е персонален кадър на ДПС, с прическа тип „ритана зелка” и непомерно самочувствие, но никакви възможности и интелект, а на заместника му Стоянов пиарка е някоя си Лили Бързева, която не е известна с нищо, освен това, че беше любовница на Николай Бареков-Дудука. Всяко обществено събитие от доста време в града се превръща в пошлост и тъпота, защото подобни персони изчерпват интелектуалния си капацитет с лентата и нищо повече, но този път градът не заслужаваше толкова ниска топка.

            Тъжно, ама много тъжно Мамин Тотю…




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Ами то и "Арена" в София си е една чиста
02.09.2015 18:49
глупост- оказа се, че пистата е със 7 метра по- къса и никакви лекоатлетически състезания не могат да се провеждат. Тук може само да се дере пошлякът Слави Трифоноив пред малоумните си фенове.

И изобщо, докога ще траят тези комунситически магарии? Вън държавата от спорта! Министерството на спорта трябва веднага да бъде закрито!

Вън държавата и от културата! Тази комунситическа гадост, наречена министерство на културата, трябва също така час по- скоро да се закрие!
цитирай
2. raders - Ами чужди пари лесно се харчат. И то ...
02.09.2015 22:40
Ами чужди пари лесно се харчат. И то за щуротии. Съвсем очевидно някой нашенец е напълнил гушата, за да се впусне в подобен безсмислен строеж. Сещаш ли се кой?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542561
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031