Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2015 13:26 - Мутро-демокрацията в Луковит
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5661 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 09.10.2017 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Общината дето вилнеят мутрите


image

image

А каква красота има в оня край...

dl.dropboxusercontent.com/u/83075853/Untitled1.mp3   -

Чуйте!!!

Мутро-демокрацията в Луковит

            Пак бях по лични дела в община Луковит и пак, както винаги, потънах доброволно в политическите битки. Кръвта на вода не става, пък и в част от тази община са преминали най-хубавите години от живота ми/ село Торос/. И сега сякаш нещо страшничко се е случило…

            Още в понеделник ми прави неприятно впечатление, че една стара идея на мен и моя приятел Емил Цочев от Румянцево, която разказахме на бившия кмет на Червен бряг фигурира в центъра на Луковит като европейски проект – Долината на р. Златна Панега. Идеята ни беше за трите реки Вит, Златна Панега и Искър, чийто долини бележат този край и го правят неповторим. Намерихме връзки в съответните институции, финансирането беше на „една ръка”, а сега виждам част от този мега – проект осакатен, но пък лансиран все пак, което не е лошо, ако се изпълни както трябва, но нейсе.

            Пристъпвам в общината и съм неприятно изненадан, … че тя не работи. В канцелариите са покрити компютри и бюра с черен найлон, защото сменяли дограмата на сградата и по тази причина кепенците са пуснати. На въпроса ми защо това трябва да се прави в работен ден и дават ли си сметка какви неудобства причиняват на гражданите, ми бе отговорено, че сега е предизборен период, т.е. – може всичко да спре и просто общината да не работи. Продължавам да се разхождам из стаите. Покрай черните найлони кипи упорит труд – разпределят се плакати, бърка се тапетно лепило и въобще агитацията върви с пълна пара. Цялата общинска машина е впрегната да работи за кампанията на сегашния кмет Грънчаров от Герб, но защо хората трябва да бъдат връщани, независимо дали като мен са пътували за дребна справка от Пловдив или са дошли да си вадят смъртен акт. Разговарям се със симпатична служителка, която има очевидното желание да помогне и разбирам, че всичко си е текло спокойно и очаквано, но се повил независимия кандидат за кмет Андриан Йорданов-Ачо и се объркали нещата, защото момчето помагало на общината съвсем безвъзмездно, но сега хората го подкрепяли и „не се знаело какво ще стане”. Веднага споделям, че аз го познавам чудесно този Ачо и всяка община би се гордяла с такъв кандидат, пък и съм видял какво е направил. Жената тихичко ми споделя: „И аз съм за него, но трябва да се мълчи, защото ако разберат още на другия ден съм уволнена от работа…” Поглеждам здравите момчета, които влизат и излизат от сградата и я разбирам…

            В крайна сметка, след кански усилия и разправии успявам да си свърша работата и с интерес наблюдавам „процесите”. Всички са в някакво трепетно очакване – припряни и нервни. Излизам да изпия едно кафе и изпуша цигара, когато пред сградата на общината спира бял бус, облепен целия в сини плакати с надпис „Видими резултати за община Луковит” и ни гледа настоящия кмет Иван Грънчаров. Настъпва суматоха – изнасят се плакати и лепило, сервилни служители подтичват наоколо, а от бусчето-атракция слиза достолепен водач, който очевидно е нещо като имидж-мейкър на кампанията. Веднага към него се лепват две-три общинарки, които според сметките ми трябва да са на работното си място. Питам какъв е този бос и получавам отговор: „Това е Пачо – той разкарва буса, той прави кампания и той прави пазарлъците за изборите. Най-важния човек на кмета.”/Изслушайте записа с циганите в Луковит, за да се убедите, че 100-те лева е мизата на Пачо за глас./ След малко същия Пачо под погледа на изкуствено оживени служителки гордо се възкачва на агитационното средство и потегля, а на мен се набива в очи надписа: „Купуването и продаването на гласове е престъпление.” – може би най-безсмисления лозунг на поредните избори, поне що се отнася до общини като Луковит.

            Атракцията пред общината завършва и решавам да отида до щаба на опонента Ачо. Там заварвам любезен възрастен човек и го питам как върви. Получавам категоричен отговор: „Абе, дано не се избием до 25-ти…” и видял смаяния ми поглед продължава: „Снощи бяхме в Карлуково. Бяха изпратили провокатори, но си вкараха такъв автогол, че работата можеше да стигне и до бой.” Следват подробности, от които разбирам, че в тези общини кампанията няма нищо общо с това, което гледаме за големите градове по официалните медии. В тях е победила някаква особена демокрация, която аз наричам мутро-демокрация. Когато подкупите, корпоративния вот и „убежденията” не вършат работа в сила влиза боя – наглия, безогледен, политически бой. Няколко примера. В махалата в Луковит циганин е „убеден” да гласува за Грънчаров, но има смелост в кръчмата да обяви, че той ще си пусне бюлетината за друг, защото му омръзнало да го лъжат. Вечерта е смлян от бой не само той , но и цялото му семейство барабар с децата. В момента е в болница с шест фрактури на крайниците. Друг случай в Дерманци. Собственик на малко кафене отказал да закачи плакат на кандидат-кмета Грънчаров, защото не му симпатизирал. Пратениците си тръгнали със закани. Същата вечер кафененцето пламнало изведнъж и в момента е куп въглени. Трети случай/може да го чуете в приложението/. Разговор в циганската махала в Луковит: „Взимаш 100 лв. и си оправяш живота… Те не разбират, за четири години нищо не направи, знаеш ли как ни мрази той/Грънчаров/, но като дойдат избори дават пари. А така … Само той ли раздава пари?... Засега само Пачо... Раздават вече… По 50 или по 100 лв.? По 100 кинта на човек дава Пачо.” / https://dl.dropboxusercontent.com/u/83075853/Untitled1.mp3/ Изслушайте този бисер и нека прокуратура или полиция, ако искат да разследват, да установят търговците и направят нещо, но мога да се обзаложа, че никой нищо няма да направи, защото властта е в търговците. Нали си спомняте кой беше митичният Пачо? Оня шофьор на агитационната атракция, който бе посрещнат като бос в общината и изпратен с обожание от служителките. Демокрация?!

            На тръгване минавам пак покрай общината. Здрави момчета с блеснали погледи влизат и излизат забързани по общинските дела. Задава се пак буса с плакатите и черните якета се увеличават. Суетнята добива подредени очертания. И си мисля, че Борисов и Цветанов трябва да озаптят тези местни феодали, защото рушат нагло и безогледно цялата идея за „европейски път на България” и налагат едни правила на ориенталщина, наглост, подкупи, побоища и насилие, които нямат нищо общо с цивилизацията, но за съжаление – тука е така!




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Спомням си, че преди години един терк,
22.10.2015 19:28
който се предствяше за инж. Юри Бибин, съвсем сериозно предлагаше Луковит да стане новата столица на България. Всички телевизии излъчваха тази идиотщина и едва не я провъзгласиха за гениална идея...
цитирай
2. mamkamu - +
23.10.2015 13:47
Просто няма желание в правоохранителните органи да си вършат работата, защото са в един кюп с местните феодали. И така е по всички малки населени места из страната. Говорил съм с хора по места... и сякаш живеем в различни светове - страхът задушава всякакви наченки на нормално общество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543302
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031