Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2016 12:15 - Руска православна инвазия, пари, влияние и политика
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3380 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image



image

Руска православна инвазия, пари, влияние и политика

            Скучноватия мизансцен е наглед, предизвикващ гордост и радост за православните хора в страната, „поредното признание” ще кажат русофилите, „висока чест” ще отсекат политиканите, а всъщност ставаме свидетели на поредния маньовър на руските служби и кабинета на Путин за груба инвазия чрез това, което ни обединява – православието. От около десетилетие в Русия функционира международен фонд „Единство на православните народи”, който е сериозно захранван от държавата, управлява се от Руската православна църква и е предназначен да награждава личности, които с дейността или пряката си работа са обвързани с православието, съдействат за неговото разпространение и обединение и обединяват православните народи, но всичко това става под директната намеса и влияние на РПЦ , т.е. този фонд награждава богато тези, които са склонни да се подчиняват на руското православие и да го величаят в международните си контакти. Практически това е нещо като удостояването на някой с архонтска титла, но пирамидата е обърната – вместо личността да дава пари на църквата, то самата църква дарява със сериозна сума личности, които тя е преценила, че са допринесли изключително много за православието и то руското православие.

            Премията на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” е в размер на 1 000 000 долара и се дарява от руския патриарх Кирил на личността, която са определили като се харчи по усмотрение на надарения. Първият български лауреат е президента Георги Първанов-Гоце и сега ще бъде награден българският патриарх Неофит. Въобще не ми е ясно с какво толкова е допринесъл за православието в международен план Гоце и още по-малко как е изхарчил сериозната премия. Май след получаването на парите някъде той каза, че ще ги дари на българската православна църква, но какво стана така и медиите не ни съобщиха, може да е кеширал едната част в хотелите на сина си, а другата да е отишла за партията му АБВ – руският фонд не ограничава носителите на наградата по никакъв начин.

            Със сериозната парична награда ще бъде удостоен българският патриарх Неофит, което по същество не е лошо, но не ми е много ясно с какво толкова е допринесъл за световното православие той едва за една година откакто е патриарх. Първото, което ми се набива на очи е, че явно руската църква има особен афинитет към агентите на българската Държавна сигурност – преди Гоце, сега Симеонов, който е давал писмени сведения за българските свещеници при посещенията си в чужбина, т.е. следял е задграничните епархии. Дали пък това не е влязло в мотивите на руската православна църква. Кой знае, църковни му, руски работи.

            Въобще, след миналогодишната награда на самия Владимир Путин, дарена му от фонда компанията на лауреатите става доста авторитетна – политически. И сега ще се допълни с още едно авторитетно българско участие.

            Официалната церемония ще бъде на 9 март  в залата на храма „Христос Спасител”, който най-напред е разрушен от Сталин, а след това възстановен от Борис Елцин. Това е и акцента от програмата на българската православна делегация от 7 до 11 март, която включва общо десетима души и мога да се обзаложа, че в нея ще блести с присъствието си и Негово високопреосвещенство пловдивския владика Николай Първи/Лудото Коле/, за да имаме удоволствието да се насладим на поредната му изцепка. Но личностният акцент е присъствието на бившия премиер и цар Симеон Сакскобургготски или Симеон, кадет Рилски, който бе и нарочно поканен миналата година на парада в Москва по случай 9 май. Като какво налага изваждането му отново в обществено обръщение може да ни каже самата църква или по-точно руската, но при всички случаи неговото присъствие ще бъде обилно използвано както от руските, така и от българските медии, преди всичко, за да се акцентира върху поредната странна комбинация: двама агенти на ДС, един патриарх, един бивш президент, един бивш премиер по съвместителство и бивш цар на гости на фонда за „Единство на православните народи” в Русия, а храма „Христос Спасител” ще стане арена на поредната показна акция на Руската православна църква и лично на патриарх Кирил, но големият въпрос е за традицията в двете сестрински църкви и тяхната автокефалност, с което руската отказва да се съобразява от години. Дано поне като посетят манастира, където се съхраняват мощите на св. Киприян, митрополит Киевски и Московски, който е утвърдил православието в цяла Русия, нашата делегация напомни на домакините си, че той всъщност е чист българин.

            Общественият резонанс тепърва ще се обсъжда в България, но прави впечатление, че през последните няколко години върви очевадна битка за усилване влиянието на руското православие в България, а от там и по странен начин инвазия в политически аспект на Русия в България. В Русия отдавна православния клир е част от политическата върхушка, в България това преливане още не е стигнало до там, но самия факт, че обществени фигури са в делегацията ни говори очевадно за успоредяването на политика и религия. И в крайна сметка не ни учудва нищо, нали? Лека -полека всичко си идва на мястото: Гоце Първанов, Симеон Втори и Неофит ще представляват и дават официален характер на България в руската столица, за да потвърдят за пореден път васалитета на огромна част от българите към руските друзя. За съжаление на мен ми остава доста горчив вкус от подобни „високи” делегации и значителни по размер награди, защото ни тласкат към поредното безлично и твърде ограничително раболепие към руската метрополия. Май така сме си осъдени, за съжаление.

 

           

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
04.03.2016 13:02
Където бивши милиционери и агенти на политическата милиция са водачи на църквата и духовността, всичко е фарс по очевадни причини.
цитирай
2. chavdar01 - А В САУДИТСКА АРАБИЯ НЕ Е ЛИ СЪЩОТО?!
04.03.2016 13:28
САМО ЧЕ В МЮСЮЛМАНСКИ ВАРИАНТ!
СПОРЕД ТЕБЕ КОЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗА НАС ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ?
САУДИТСКИЯТ ВАРИАНТ ИЛИ РУСКИЯТ?
цитирай
3. get - САМО ЧЕ В МЮСЮЛМАНСКИ ВАРИАНТ! ...
05.03.2016 19:22
chavdar01 написа:
САМО ЧЕ В МЮСЮЛМАНСКИ ВАРИАНТ!
СПОРЕД ТЕБЕ КОЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗА НАС ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ?
САУДИТСКИЯТ ВАРИАНТ ИЛИ РУСКИЯТ?


БЪЛГАРСКИЯТ вариант - дезинформаторе!
- А ако си само обикновен страхливец - такива преди боя ги убиват ЗА ПАНИКЬОРСТВО!
цитирай
4. chavdar01 - ДО 3. get - САМО ЧЕ В МЮСЮЛМАНСКИ ВАРИАНТ! ...
06.03.2016 12:34
get написа:
chavdar01 написа:
САМО ЧЕ В МЮСЮЛМАНСКИ ВАРИАНТ!
СПОРЕД ТЕБЕ КОЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗА НАС ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ?
САУДИТСКИЯТ ВАРИАНТ ИЛИ РУСКИЯТ?


БЪЛГАРСКИЯТ вариант - дезинформаторе!
- А ако си само обикновен страхливец - такива преди боя ги убиват ЗА ПАНИКЬОРСТВО!

Я БЪРЖЕ БЕГАЙ В ДЖАМИЯТА ДА УДАРИШ ЕДНО ЧЕЛО!
цитирай
5. apostapostoloff - Каквито и маймунджилъци да правят
08.03.2016 19:32
руснаците, връщане назад няма! Още през тази година България ще получи своята енергийна независимост и ще се дистанцира изцяло от Русия. Така, както го изискват от нас евроатлантическите ни партньори.
цитирай
6. zaw12929 - Осъзнай се стига с рогата напред!!!???
10.03.2016 14:41
Православна държава сме , а от 17 век Русия е имала мисията, да подпомага християните в империята на султана. Донасяла е за църквите и литература и църковни материали и помогнала за запазване вчрата, народността ни. Върви там, при европейските ценности, при гейовете и еднополовите бракове западно европеецо!!!!
За първи път чета толкова гаден материал за Православието. Може би е добре да дойдат по вече араби- джихадисти и да изколят и тук християните и дано си доволен. ... Омразата е лош съветник. Грижи се за това, което обичаш и не сипвай отрова. Станали сме общество на омразници - всеки мрази всички и защо да те уважават християните , защо ти е нужно да ги заклеймяваш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????? То в блога се броите на пръсти... ама нали и на каза мед стига едно лайно....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544742
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031