Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2016 13:07 - Пловдив гори като културен феномен !!!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5762 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Пловдив гори като културен феномен!

            В мафиотската община се работи по мафиотски. Това бе постоянния рефрен на хората, събрали се на флашмоб по повод поредния палеж в Пловдив. Този път изгоря история, изгоря безвъзвратно част от насталгията, спомена, архитектурно бижу на повече от век, изгоря паметта за най-големия благодетел на града Димитър Кудоглу. Тютюневите складове, част от Тютюневия град в Пловдив вече ги няма. Изгоряха в събота срещу неделя. Както събарянето на другия склад на Чапрашикови на ул. „Одрин” – също го изгубихме безвъзвратно. Просто не е за вярване такава съсипия да налегне Пловдив само за месец. Градът, който е Европейска столица на културата. Хората се тълпят вече втори ден по ул. „Иван Вазов” и в очите им има много тъга. Тъга по историята на Пловдив, защото тези складове са били свидетели да толкова история в града, на стачки, на шествия, на партийни страсти, на първата стачка срещу комунизма през май 1953 год., но за повече от 100 години не са горяли, не са мръднали, въпреки твърденията на малограмотните „специалисти” в общината.

            Възрастен човек, дошъл на протеста до складовете каза, че изкарал живота си като тютюноработник в тях и посмъртно гредореда не може да гори така, защото е правен от букови трупи, специално докарани от Троянския балкан, импрегнирани десет дни във вода с орехова шума и после трикратно третирани с катран. „Стават като стомана – твърдеше човекът – и не горят, а тлеят бавно, тези пламъци са от друго, не от тях.” В събота и неделя в центъра на Пловдив се разнасяше мирис на нафта и бензин.

            Но друго е отвратителното. Вкупом журналистите, включително и министърът на културата Вежди Рашидов/който днес дойде да се разходи около складовете/ твърдяха в един глас, че не се знае кой е собственикът  складовете. Най-безумното бе, че и от общината още не можеха да дадат отговор, сякаш за тези огромни сгради не се плаща данък при тях?!

            Ето ви отговорът другари и другари, дами и господа – отворете си очите и ушите, пък ако можете направете нещо. Огънят тръгва първоначално от склад на Пиетро Луиджи Гиа – почетен консул на Италия в Пловдив. Той е представител на фирмата „Рипа” ООД. Два от складовете се водят на нейно име и ще ви посоча дори Нотариялния акт - № 170 от 31.05.2005 год. Складовете са били абсолютно празни, в тях няма нито вода, нито ток/откъде се взе този огън на последния етаж??!/. Третият изгорял склад се води на „Галакси пропърти груп” или на „Винпром – Пещера” или известните с партизанското име „Пещаците”. Той е бил празен и също е изгорял, но до него складът, също на Пещаците е бил пълен с контрабандна продукция /цигари и алкохол/, пламнал е по-късно и с много усилия е бил спасен. Засега полицията и прокуратурата не дават никакви обяснения какво е станало с контрабандата в него. Петият склад се води явно по наследство на девет лица от еврейски произход, които са извън страната. В него се помещава фитнес център „Тотал спорт”. В него пораженията са козметични – изгорял е малко от покрива, останалото е опушено и олющена боята. Това са собствениците за информация на официалните власти, но те няма да направят нищо. Мълчат групово и журналистите, въпреки че тази информация се открива за минути, а в общината има цял отдел „Местни данъци и такси”, където справката се прави за секунди. Мълчат, всички мълчат?!

Министърът дойде, разходи се, огледа изгорелите складове и каза: „Оправяйте се...Ще проверим, ще видим, ще мислим... Собствениците на сградите ще бъдат глобени с 30 000 лв., но няма предписание или сигнал за складовете. Ще искаме и законодателни промени.” А кметът на града го нямаше никакъв, след два дни се появи да каже, че в дните на пожара нямало как да се коментира. По същото време от Министерството на културата хвърлиха следващата бомба: „Нямаме комуникация с община Пловдив, относно собствеността.”.

От години се удивявам как всичко, свързано с Пешаците в Пловдив потъва мигом в мъгла, ако излезе в публичното пространство. И сега е така. Пожарникарите тъкмо угасват двата вече погубени склада и пламва третият, собственост на Пещаците, но огънят се прехвърля в съседния, където е пълно с цигари без бандерол и алкохол, та се полагат огромни усилия да бъде спасен именно той.

Версиите на хората са няколко и всяка от тях има основания, защото е удивително колко много лица и организации имат интерес Пловдив да бъде лишен от този безценен архитектурен ансамбъл. Върсия първа – Складовете са унищожени от собствениците, защото на тях не им трябва сградата, а мястото в центъра на града за други бизнес-начинания.  Например за сградата на ул. „Одрин” №8 вече имаше одобрен проект за хотел и мол и просто решиха да си  бутнат склада. Пещаците например имат непомерни интереси в тази част на града. Версия втора -  запалването идва откъм общината. Много е странно, че само преди дни прокуратурата повдигна обвинение към главния архитект Румен Русев за бутането на склада на „Одрин” № 8 и подправка на документи, но кмета отказа да го уволни и пак в събота, в жегите пламнаха останалите сгради. И от общината много странно пак се покриха два дни. Версия трета – подпалването идва откъм интересите на общинската фондация „Пловдив-2019”, защото за проекта „Тютюневият град”, който бе основен репер в програмата за Европейска столица на културата 2019, общината няма нито сили, нито инвенции, нито идеи, нито пък пари. Със запалването ще се искат още пари под формата на помощ за Европейска столица на културата. Това упражнение вече бе играно с пожара в Драматичен театър – Пловдив, където две години се усвояваха едни пари, после се искаше още и накрая премиерът и министърът поеха нещата в свои ръце да се приключи този ремонт, но и там не стана ясно кой и как стана пожара, който изпепели залата на театъра. Сега пак ще се искат пари за „запазване на фасадите” и ще се проточи до базкрай или поне до 2019 год. Версия самозапалване е абсурдна, защото огънят тръгва от последния етаж в синкав пламък и първите няколко часа е изключително бурен, в тази сграда всичко е опразнено и там клошари нямат възможност да влизат и никога не са влизали, да не говорим пък за самозапалване на склада, собственост на Пещаците, когато другите два склада са изгасени и всичко наоколо е във вода.

Прокуратурата е образувала производство за дирене на „неизвестен извършител”, но на всички е ясно, че така и ще си остане неизвестен. Трагедията е, че цял архитектурен ансамбъл в Пловдив вече безвъзвратно го няма, в пламъците изтля една голяма част от историята на града. В цялата си история за повече от 100 години тези складове не са горяли, дори когато вътре е било пълно с бали изсушен тютюн – това което се случва в Пловдив е един културен Армагедон. Срам за града. Толкова ли бе трудно с една заповед на кмета още когато бе лансиран проекта за Тютюневият град да се сложи постоянна охрана там, да се потърсят собствениците и ако трябва да им се предложи връщаето на безценните паметници на културата отново  при общината/италианците са платили за двата склада 2 млн. лв., което  е направо без пари/. Нищо, абсолютно нищо не направи общината през тези години и сега – Сбогом Никотиана в Пловдив!

Сега стоят черни, голи стени в някогашната гордост на Пловдив, защото ония хора преди 100 – 150 години са строили с чувство и отговорност към поколенията, със западни архитекти, с красиви хрумвания. Правили са хората сметка, че и след тях ще се ползват, ще има благодарни наследници в племето българско, но авно грешно са си направили сметката. То вече и тръгнаха пловдивските лафове: „След дъжд – качулка, след пожар – Тотев” и „Вежди Рашидов разпореди проверка на изгорелите складове.” Но в крайна сметка -  RIP Никотиана!




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. andorey - Лъвът на Балканите
22.08.2016 21:47
Викат им пещерняци, не пещаци...
цитирай
2. asthfghl - ...
22.08.2016 21:58
Всяко чудо за три дена, всеки флашмоб - за един. А керванът си се тътрузи нататък към светлото бизнес-бъдеще...
цитирай
3. deleted-4udovi6teto - Мда...
23.08.2016 08:01
Набързо намериха и виновен, един клошар, моля ви се. И набеденият за подпалвач клошар т. нар. "журналисти" ни го представиха за абсолютен злодей. Сега е техен ред да направят журналистическо проучване кой е частният собственик на опожарените сгради в Пловдив, за колко ги е застраховал и при кого? Чак тогава могат да се нарекат журналисти, сега са само прости записвачи на събития и дръжки на микрофони пред мазните уста на властимащите. Много лесно го намериха този клошар. Той ли внесе тубите с бензина в складовете? Щото такива 10-метрови пламъци само с няколко изгнили греди в гредореда и без бензин не могат да се вдигнат.
Чу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544936
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031