Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2017 17:23 - Финансовото падение на СДС - Гергов и Ветко, в допълнение - Гърневски
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3731 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 10.07.2017 18:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Касовата книга от 2001 год.

/>
Дарителят Гергов със синя компания

image
Другият щедър дарител и агент на ДС

Финансовото падение на СДС – Гергов и Ветко, в допълнение – Гърневски

            Твърде любопитни неща се случват, когато човек се разрови в архива си. Притиснат от юлските жеги един ден се разрових в отдавна неотваряни папки от богатия ми личен архив. В една от тях попаднах на „Касова книга на СДС - Пловдив/1999 – 2001/”. И си спомних възрастната жена, която ми я даде преди около десетина години с думите: „Ицо, предавам ти тези финансови документи, защото съм отвратена от нещата, които видях да стават пред очите ми. От тук започна падението на партията в града. Такива мошеници се завъртяха пред очите ми, че нямам думи…”. И сега разлиствам пожълтелите страници и от спомените, и от разказите на жената ме нахвърлят тягосни мисли. Струва ми се, че тези събития трябва да се разказват, да се припомнят, па дано следващите представители на политическия естаблишмънт успеят да вземат най-ценното от тези уроци, защото в тях има много мъдрост  и предупреждение, откъде започват олигарсите и как винаги успяват да преметнат политическите партии, които са заложили всичко във финикийските знаци. Дано има хора, които да прочетат следващите редове – те отговарят на множество въпроси.

            В края и началото на новото хилядолетие СДС в Пловдив безспорно е в ариегарда на синята идея в страната. Спечелили са изборите с внушително мнозинство /имат близо 20 депутати само от Пловдив/, здраво държат всички власти/включително икономически/, местната власт също е изцяло тяхна и на едно събрание синият тълмач Спас Гърневски съвсем сериозно заявява пред синия актив от града на тепетата: „Ние строим третия син райх в България. Както върви ще управляваме поне няколко десетки години начело с Иван Костов.” По това време Иван Костов го е компенсирал богато икономически заради това, че не бе издигната кандидатурата му за кмет на града. Пловдив се управлява от Иван Чомаков. Но пък Спас Гърневски е сложен от премиера Костов на най-апетитните места в държавата. Той е изпълнителен директор на летище Пловдив и държи златната държавна акция в гиганта „Нефтохим”, което дава повод на Евгени Бакърджиев да се пошегува: „Добре, че в Пловдив няма пристанище или корабостроителница, че Спас ще оглави и тях.” За допълнение и спътницата му в живота Донка е начело на фондация „Бъдеще за България” – неправителственото лице на Иван Костов. Но да погледнем касовата книга на СДС в Пловдив.

            По това време е дошло времето на всесилния финансов гуру на Костов Христо Бисеров и касовите постъпления се следят строго.  Още в началото на 1998 год. е дадена заповед да се вписват в книгата само малко значимите дарения, а крупните суми да се разпределят „на ръка” и за тях да не се оставят видими следи. В Пловдив СДС тъне в разкош – притежава около 20 клуба на най-представителните места в града, които до един са преотдадени за кръчми, централата на партията е в най-представителната сграда на ул. „Иван Вазов” с около тридесет стаи и една конферентна зала, изцяло икономическите лостове са в ръцете на сини активисти, всички възлови места са в техни ръце – полиция, прокуратура, съд, а в централата на партията не можеш да се разминеш от едри бизнесмени, които са кълнат във вечна вярност на сините бонзи.

            През 1999 год. предстоят местни избори и в дарителите на СДС са отбелязани 47 имена/като някои се повтарят/. Дарители са преди всичко стари сини ветерани от началото на промените и даренията варират от 20 лева, дарени от Георги Бютюнев /син ветеран от БДФ/на 26.10.1999 год. до  3 000 лева дарени от Георги Христов /”Папатая” ООД/ - 4.10.1999 год. и 4 000 лева на Степан Костадинов с ПКО № 31 от 8.10.1999 год. От познатите сини лица най-чести дарители са Александър Дяков/изпълнителен директор на панаира/, Стоянка и Снежана Багрянови, Стефан Акрабов, които се отчитат с 1 000 лв. , заместник-министърът на строителството и агент на ДС Тодор Вачков с ПКО № 30 от 5.10.1999 год. подпомага СДС с цели … 30 лв.; сестрата на Гърневски Елена Апостолова/изпълнителен директор на Института за тютюна/ дарява 100 лв., а областният управител Андон Андонов – 150 лв. Касиерката от това време: „Отделно от регистрираните приходи особено активни бяха депутатите, които разнасяха чанти с пари от познати бизнесмени. Тези средства се носеха директно в щаба на Чомаков. Отличаващо активен бе депутата Велислав Величков. После част от дарителите идваха при нас да се оплакват, че са ги излъгали. Коалиционните партньори от Народен съюз – БЗНС и ДП също се отчетоха сериозно. БЗНС за Стоимен Марчев /кмет на „Родопи”/, а ДП за Камен Хаджипетров /кмет на район „Източен”/. От ДП дадоха пари за разни концерти, които никой не разбра къде отидоха.”

            През 2000 год. дарителите намаляват – вече са само двадесет.  Отново Александър Дяков и Стоянка Багрянова даряват по 1 000 лв., а най – голяма сума дарява Петър Петров  от „Карат - корект” ООД  - 2 500 лв./ПКО № 2/23.02.2000 год./. И отново най-високопоставените седесари са най-стиснати Васил Паница, Елена Апостолова, Поликсени Търпова, Андон Андонов даряват суми от 37 до 70 лв.

            Идва изборната 2001 год. и дарителите се увеличават на 43, а и вече е приет Закона за сметната палата и даренията трябва да се отчитат, макар и съвсем формално. В началото на годината депутатите се отчитат с 50 лв. , а по-крупни суми отделят Васил Колиманов, Александър Дяков и Недялко Генчев/по това време зам. кмет и собственик на хотел в „Слънчев бряг”/. Даренията по заповед от Костов се следят точно и се отчитат директно на „Раковски” 134, откъдето е наложено и да се вписват в Касовата книга на организацията. Касиерката на СДС от това време: „С приходите се занимаваха Васил Паница, Спас Гърневски и Андон Андонов. Всичко минаваше през тях. Особено лошо впечатление ми правеше Гърневски. Той идваше, даряваше дребна сума, например 10-20 лв., но половин час след това имах чувството, че целия град знаеше, че Спас е дарил пари на СДС. Стоеше пред касата и на всеки се хвалеше, че е дарил пари. Никога не обели и дума колко е дал.” В касовата книга за 2001 год. е записано: „ Спас Георгиев Гърневски – приходен касов ордер № 29 ат 19.03.2001 год. за текущи нужди – 50 лв.” Да припомня, че по това време е начело на летището и „Нефтохим” и едва ли е страдал от липса на пари, въпреки рабфакаджийското си образование.

            Но истинското стълпотворение от щедри дарители настъпва преди предизборната кампания. На 19.04. Антони Запрянов дарява 2 000 лв. /ПКО № 31/, на 29.03. Петър Колев от „Златен лъв” ЕТ – 1 000 лв. и следва истинският благодетел. Още през 1999 год. Георги Тодоров Гергов се е заклел във вярност на Иван Костов и е обявил пред целия Пловдив, че подкрепя СДС и политиката му. На 23.04.2001 год. чрез „Стария Пловдив” за текущи нужди харизва 20 000 /двадесет хиляди лева/, видно от ПКО № 32, а още на другия ден 24.04.2001 год. вече в лично качество като Георги Гергов с ПКО № 33 дарява още 10 000 /десет хиляди лева/ лв. И се получава така, че заместник-председателят сега на БСП и доскорошен любимец на Корнелия Нинова финансира щедро СДС. Касиерката: „Гергов дойде лично тогава при нас и бе много недоволен, че предишните му дарения не са вписани в касовата книга. Казах му, че не са идвали при мен такива суми, затова не са и вписани. Той замълча. В стаята бяха Йордан Бакалов, Спас Гърневски и Васил Клявков.” Злите езици говорят, че освен тези суми самият Гергов е направил щедро дарение и на централата на СДС в София, но за това нямам доказателство и ще премълча информацията си. Само ще припомня, че по времето на Иван Костов той вече е собственик на „Слънчев ден”, Стария Пловдив, хотел „Ленинград”, ЦУМ, хотел „България”, „Пълдин”, конната база в с. Войводиново и т.н.

            Няколко дни по-късно в централата на СДС в Пловдив пристига и бившия шофьор и разносвач на кренвирши Ветко/Вълчо/ Арабаджиев. Той е станал собственик „само” на хотел „Марица” и Захарния комбинат в града и тепърва му предстои да стане крупен хотелиерски бос. Членува в Евролевицата на Сашо Томов, но устремът му към СДС е неудържим и внася в касата на сините 15 000 /петнадесет хиляди лева/. Най – напред като Ветко Кузмов Арабаджиев с ПКО № 41 от 05.06.2001 год. внася 10 000 лв., а на 13.06.2001 год. с ПКО № 42 добавя още 5 000 лв пак в лично качество, нищо че е незаконно. И за него говорят, че щедростта му към централата в София е била значително по-голяма, но мълчанието обвива „дарителите”. На фона на Гергов и Арабаджиев даренията на Добри Вълчев с 60 лв. и Никола Бухалски с 40 лв. изглеждат като просешко подаяние.

            Кандидат-депутат от СДС през 2001 год. ми разказва: „СДС разполагаше с много пари тогава, ама наистина много пари. С тях оперираха ограничен кръг от хора, никой не им искаше сметка как ги харчат. Водачът на областната листа /Йордан Бакалов/ раздаваше бележки, с които всеки можеше да налива бензин колкото желае. В същото време нас ни караха да си плащаме транспорта за откриването на кампанията на Кръстова гора. Освен всичко друго правехме и „вноски”. Като шеф на областната организация на ДП и част от Народен съюз съм дал своя дан и аз – похарчихме 12 500 лв. за синята кампания, но това не ни помогна. На 17.06.2001 год. се добрахме до 18.18 %, пред БСП – 17.15% и далеч след НДСВ с 42.74 %.

            Обикновено загадката за богатството на българските олигарси все е обвита в тайни, слухове и недомлъвки. А нещата са простички – погледнете къде са били щедри спонсори, кога и на кой  и ще намерите част от отговорите, прибавете към това и задължителната обвързаност с ДС и пъзелчето ще се подреди. Потайностите на мълчанието все някога ще се нарушат, както е казано в Мъдрата книга „Няма нещо да остане тайна”, но все не се научихме да мислим преди да избираме, а и рекапитулацията от благоденствието не е добра да сините, за огромната ни надежда, с която живеехме. В момента СДС не притежава нищо – нито клубове, нито представителство, дори емблематичната сграда на „Раковски” 134  ще е спомен за партията, но пък остават с богатството си Гергов и Ветко. Вече са забравили сините времена, когато алчни и случайни хора им дадоха, по-скоро подариха богатството им. Тъжна рекапитулация…
Гласувай:
5
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 8187403
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9506
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930